P-N: Časovku vyhral Kragh Andersen, Schachmann si upevnil pozíciu, Sagan sa šetril

11.3.2020, 13:35 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
4. 11.3. rovinata etapa ciel rovina Saint-Amand-Montrond 15,5 km Kragh Andersen
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
 
etapa 4
profil etapy, 224 nastúpaných metrov (© paris-nice.fr)
 
 
Stredu sa išla časovka. Oproti minulému roku organizátori ubrali z dĺžky, vlani cyklisti strávili na koze o desať kilometrov viac ako dnes. Trasa tak bola kratšia, merala 15 kilometrov, ale nebola vôbec jednoduchá. Najmä jej prvá polovica bola poriadny náročná, fyzicky a tiež technicky, veď účastníci podujatia ešte do prvého medzičasu museli zdolať dva kopčeky a jeden prudký zjazd. Druhá polovica už nebola taká ťažká. Favoritov na zisk etapového vavrínu bolo niekoľko, trebárs Victor Campenaerts, Kasper Asgreen, Maximilian Schachmann, Stefan Küng, Bob Jungels a ďalší.

Súboj s chronometrom hostilo mesto Saint-Amand-Montrond a jeho okolie. Ani dnes nepanovali v tejto časti Francúzska priaznivé poveternostné podmienky, lialo ako z krhly. Prvým jazdcom, ktorý dnes absolvoval časovku bol Hivert (Direct Energie), teda vedúci muž vrchárskej súťaže. Zo štartovej rampy sa spustil krátko pred pol druhou a jeho výsledný čas bol 21:32. Dlho sa na kresle pre najrýchlejšieho pretekára nezohrieval, pretože jeho výkon pokorilo veľké množstvo cyklistov, iba pár ich bolo horších. Latour (Ag2r) bol rýchlejší o celé dve minúty.
 
Jeho čas si zobral na mušku Pedersen (Trek), na prvom medzičase nestrácal veľa, ale druhú polovicu prešiel pomalšie ako Francúz a nakoniec mu v cieli namerali hodnotu 20:07. Za ním svoj čas osamote strávil Ewan (Lotto), pre ktorého bol dnešný deň iba o tom dostať sa do cieľa. Dostal sa tam za 20:52. Ackermann (Bora) išiel pomalšie ako jeho rival z hromadných dojazdov, Pascal sedel na koze 21:42, zaradil sa medzi najpomalších jazdcov v celom dnešnom programe. To Tratnik (Bahrain McLaren) predviedol časovku úplne z inej planéty, prešiel ju za 19:24 a bol prvý.
 
 
kragh andersen itt asofb
Julian Alaphilippe (© A.S.O. / Fabien Boukla)
 
 
Pozíciu lídra časovky však dlho v rukách nezvieral, keďže pár minút po jeho dojazde preletel cez cieľovú pásku De Gendt (Lotto). Thomas už na medzičase viedol, ale v druhej polovici svoj náskok ešte zveľadil. Čas nového lídra tak bol 19:04, teda o 20 sekúnd lepší ako čas vtedy druhého muža. Scully (EF Pro) mu mohol podobný výkon iba závidieť, a to z poriadnej diaľky. Jemu rozhodcovia namerali 20:42. Jeho výkon schoval do vrecka aj Edet (Cofidis), ale na prvé miesto sa nedostal. On na ceste nechal 19:52, takže sa zaradil do najlepšej desiatky.
 
Potom už zbystrili slovenskí fanúšikovia, pretože na ceste sa zjavil Juraj Sagan (Bora). Pre neho dnešný deň veľa neznamenal, musel iba doraziť do cieľ. Preto jeho čas 21:28 nie je žiadna tragédia. Za sebou nechal niekoľko svojich kolegov z tímu. Terpstra (Direct Energie) zvolil o minútu svižnejšie tempo ako Juraj, takže v cieli z toho bol výsledok v hodnote 20:11. Pár sekúnd na neho získal Anacona (Arkéa), pretože on sedel v sedle 19:49, Winner zašiel zaujímavú časovku. Veľmi pekný deň mal za sebou aj Craddock (EF Pro), ktorého čas 19:20 posunul na priebežné druhé miesto.
 
Ďalšie minúty už patrili aj kvalitným jazdcom v smere do kopca, ktorí dnes bojovali najmä medzi sebou. Porte (Trek) sa s nástrahami dnešnej časovky popasoval viac ako dobre, jeho čas bol 19:25. Po ňom sa v priestore cieľa objavil Declercq (Quick-Step), jemu príliš o výsledok nešlo a bolo to vidieť. Jeho čas bol 20:43. To Van Garderen (EF Pro) dnes určite veril v lepší výsledok ako ten, čo dosiahol. Nebol úplne zlý, ale čas 19:33 mu úsmev na tvári nevyčaril. Ešte horšie dopadol jeho kolega. Bettiola (EF Pro) dokonca predbehol Caruso (Bahrajn) už na ceste, jeho čas bol 19:31.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
detske oblecenie motiv cyklistika
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Dôležitou správou dňa bol koniec Bennetta (Quick-Step). Síce zlomenina zápästia sa pri vyšetrení nepotvrdila, tržnú ranu na pravej ruke mu musel doktor zašiť. Ešte včera sa špekulovalo o tom, že by írsky cyklista mohol stáť na štarte dnešnej časovky. Lenže päť minút pred treťou hodinou z rampy nikto nevyrazil, teda v dobe, kedy mal štartovať Bennett. Z toho plynula iba jedna možnosť, a to, že Sam nakoniec z podujatia odstúpil. Rovnako dnes ukončili svoje pôsobenie na Paríž - Nice ďalší dvaja muži, konkrétne Walscheid (NTT) a Boivin (Israel).
 
Späť k dianiu na ceste. Ďalším vážnym kandidátom na zisk dobrého výsledku, a možno aj víťazstvo, bol Lundvigsson (FDJ), a svoju špecializáciu potvrdil. Útočil aj na priebežné prvé miesto, ale nakoniec sa naň nedostal. Jeho čas bol 19:18. Po ňom išiel Woods (EF Pro), ktorý bol o celú minútu horší. Ani Kreuziger (NTT) nemiešal kartami v popredí, o čom svedčí jeho výsledok, a to 20:37. To Martin (Cofidis), ktorý včera skončil na zemi, vôbec nedal na sebe znať nejaké problémy. Do dnešnej časovky dal všetko, dosiahol čas 19:57. O pol minútu rýchlejší bol Jungels (Quick-Step), ktorému časomer ukázal hodnotu 19:24.
 
Pred dnešným dňom veľké oči zdobili Campenaertsa (NTT), dokonca si pred časovkou skrátil bradu. Lenže ani to mu nepomohlo, a na De Gendta stratil štyri sekundy. Iba na pol plynu dnešnú časovku išiel Lampaert (Quick-Step), na konto si pripísal čas 19:56. Úplne inak k dnešnému dňu pristúpil Bilbao (Bahrajn), ktorý úvodnú polovicu trasy preletel. Na medzičase nastavil nový líderský čas. Dobre prešiel aj druhú polovicu, ale nakoniec mu dve sekundy chýbali na prvé miesto. Naň sa nedostali ani Küng (FDJ) s časom 19:17, ďalší z veľkých favoritov, a ani Bardet (Ag2r) s časom 19:55.
 
 
kragh andersen itt asofb
Soren Kragh Andersen (© A.S.O. / Fabien Boukla)
 
 
Po hodine sa De Gendt (Lotto) porúčal z kresla pre najrýchlejšieho pretekára. Jeho čas prekonal Asgreen (Quick-Step), ktorému v cieli časomer ukázal hodnotu 19:03. Bol o sekundu rýchlejší ako dovtedy prvý muž. Deň vo svojom rodisku chcel okoreniť výborným výsledkom tiež Alaphilippe (Quick-Step). Dal do toho všetko, ale na svojho kolegu stratil skoro pol minútu. Jeho výsledný čas bol 19:27. Výborný deň na koze mal za sebou Matthews (Sunweb), jeho čas v cieli bol 19:08. Potom však dorazila do cieľa kométa. Kragh Andersen (Sunweb) skresal čas pod 19 minút ako prvý a ujal sa vedenia. Hodnota jeho výkonu bola 18:51.
 
Pinot (FDJ) taký dobrý nebol, a to nielen v bitke o etapu, kde ani nemal hrať prvé husle, skôr na basu, ale aj v súboji s vrchármi, kde nakúpil pol minútu na Bilbaa. Benoot (Sunweb) a Teuns (Bahrajn) išli tesne po sebe a obaja po medzičase mohli útočiť aj na víťazstvo, lenže druhú polovicu zašli pomalšie. Obom v cieli rozhodcovia vystavili vysvedčenie s časom 19:27. Za ním svoju bitku proti času absolvoval Peter Sagan, takže na ceste sa nachádzali už najlepší desiati jazdci. Peter nezašiel zlý čas, síce na prvého stratil zopár sekúnd. Na koze strávil dvadsať minút. 
 
Ani Nibali (Trek) na dnešnú časovku nebude rád spomínať, pretože išiel z plných pľúc, ale do cieľa sa dostal až za 19:44, teda zopár vrchárov sa s dnešnou časovkou popasovalo rýchlejšie. Lepší ako taliansky cyklista bol aj Grosschartner (Bora), ktorému vyšla prvá časť. Druhá tiež nebola zlá a čas 19:27 detto. Ani Politt (Israel) sa na trati nestratil, bol z toho čas 19:34. Za ním bolo už iba päť jazdcov, Higuita (EF Pro) dal do dnešného dňa všetko a dosiahol veľmi pekný čas, 19:37. Razom sa z neho stal jeden z najhorúcejších kandidátov na celkové víťazstvo.
 
 
kragh andersen itt asofb
Vincenzo Nibali (© A.S.O. / Fabien Boukla)
 
 
Würtz Schmidt (Israel) si dnes mohol veriť, lenže ani jemu trasa nie príliš sadla a nakoniec z toho bol čas 19:43, takže aj on nemohol skákať dva metre od šťastia. Stuyven (Trek) bol ešte horší, už na prvom medzičase nakúpil takmer minútu. Potom ako preťal cieľovú čiaru bolo jasné, že dnes z Top 10 vypadne. Jeho čas bol 20:01. Podobne dopadol aj Nizzolo (NTT). To Schachmann (Bora) nakopol vrtule od prvých metrov, na medzičase mu namerali najrýchlejší čas, o päť sekúnd. Skvelé tempo udržal aj v druhej polovici, ale nebol tak rýchly ako Kragh Andersen. Čas Nemca bol 18:57.
 
Iba dvaja jazdci dokázali dnes skresať svoj čas pod dvadsať minút. Jedným z nich bol Sören Kragh Andersen, ktorému sadla predovšetkým druhá časť trasy, kde zmietol svojich súperov z cesty a tiež z výsledkov. Nič nepokazil ani v prvej polovici, takže ani dva kopce mu nenarobili veľké problémy. Dánsky cyklista tak potvrdil, že patrí medzi kvalitných časovkárov, dnes za sebou nechal veľké množstvo špecialistov, a to doslova o parník. Na konto si pripísal šieste víťazstvo v profesionálnej kariére a prvé v tejto sezóne. Už teraz sa môže domov vrátiť spokojný. Poskočil na druhé miesto v GC.
 
Tiež Maximilian Schachmann strávil na koze menej ako devätnásť minút a preto si upevnil vedúcu priečku v boji o najcennejší dres. Dnes nebol ďaleko od víťazstva, ale nakoniec mu ušlo o šesť sekúnd. Inak časovka poriadne premiešala poradím v Top 10, podľa očakávania. Na tretie miesto sa dostal Félix Grosschartner, ktorý po dnešku na svojho kolegu z tímu stráca minútu a jednu sekundu. Takže si dobre rozohral bitku o celkové víťazstvo. Spomedzi ďalších vrchárov treba vyzdvihnúť výkon Sergia Higuitu, ktorému dnešná časovka vyšla dosť dobre. Jeho manko je iba o pár sekúnd väčšie ako manko Grosschartnera. Obaja tak môžu byť spokojný. Naopak, Vincenzo Nibali dnešok nezvládol prejsť najlepšie a on je jedným z veľkého množstva porazených. Ku ním patria samozrejme aj Victor Campenaerts alebo Stefan Küng, ktorí uvažovali o lepšom výsledku ako nakoniec dosiahli. 
 
 
kragh andersen itt asofb
Max Schachmann (© A.S.O. / Fabien Boukla)
 
 
Pre Petra Sagana nebol dnešný deň až tak dôležitý, to zajtra bude jedným z favoritov na zisk etapy. Práve preto dnes nešiel úplnú hranu a skôr sa sústredil na to, aby sa mu na ceste do cieľa časovky neprihodilo niečo, čo by mu zajtra zabránilo bojovať o víťazstvo. Jeho výkon v časovke pritom nebol vôbec zlý, tempo mal svižné a nakoniec na víťaza stratil jednu minútu. Zašiel časovku na sekundu rovnako ako Jasper Stuyven, ktorý by tiež zajtra na konci dňa mohol hrať prím. Juraj Sagan pristúpil k dnešnému dňu podobne, aj on sa snažil iba dostať do cieľa a to sa mu podarilo.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Sörena Kragha Andersena (víťaz)
"Som veľmi šťastný. Je to pre mňa veľká úľava, konečne som vyhral časovku. Som neskutočne šťastný. Skoro tomu nemôžem uveriť. Na tomto podujatí to bol môj cieľ, nohy boli dnes dobré. Nemám rád rovinaté trasy, viac mi vyhovuje ak sa tempo mení, ak sú na trase nejaké kopce, takže táto trasa bola pre mňa ako stvorená. Som tu, aby som pomáhal Tiesjovi. Preto som tu a nič sa na tom nemení. Dnes som dostal šancu, takže som rád, že som ju využil."
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Maximiliana Schachmanna (vedúci v GC)
"Chcel som dosiahnuť lepší výsledok ako na Algarve pred dvomi týždňami. Na kopec som sa štveral z plných pľúc, šliapal som na plný plyn. Myslím si, že dnešný víťaz bol super rýchly, ale nebol som od neho ďaleko, takže som šťastný. Teraz budem bojovať tak veľmi ako to bude len možné, aby som ubránil žltý dres. Už som si prezrel všetky stúpania, takže viem, čo ma bude čakať. Bude to ťažké, ale myslím si, že je tu šanca. Určite budem bojovať až do konca."
 
 
Výsledky
1. KRAGH ANDERSEN Soren Team Sunweb link ikonka 18:51 60
2. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 00:06 25
3. ASGREEN Kasper Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:12 10
4. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 00:13  
5. BILBAO Pello Bahrain - McLaren 00:15  
6. CAMPENAERTS Victor NTT Pro Cycling 00:17  
7. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:18  
8. KÜNG Stefan Groupama - FDJ link ikonka 00:26  
9. LUDVIGSSON Tobias Groupama - FDJ link ikonka 00:27  
10. CRADDOCK Lawson EF Pro Cycling 00:29  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 13:30:58 10
2. KRAGH ANDERSEN Soren Team Sunweb link ikonka 00:58  
3. GROßSCHARTNER Felix BORA - hansgrohe link ikonka 01:01  
4. POLITT Nils Israel Start-Up Nation 01:05  
5. HIGUITA Sergio EF Pro Cycling 01:06  
6. TEUNS Dylan Bahrain - McLaren 01:10  
7. BENOOT Tiesj Team Sunweb link ikonka 01:11  
8. WÜRTZ SCHMIDT Mads Israel Start-Up Nation 01:11  
9. NIZZOLO Giacomo NTT Pro Cycling 01:15  
10. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:16  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Krátke preview etapy:
Podujatie Paríž – Nice je už historicky spojené so súbojmi s chronometrom. Dlhé roky cyklisti vysadávali na časovkárske kozy už v prvom dni v krátkom prológu, v posledných rokoch však organizátori radšej využívajú možnosť dlhšej časovky, ktorú umiestňujú v strede podujatia. Tento rok sa pôjde  časovka v štvrtom dni. Jej trasa meria cez pätnásť kilometrov, teda bude o desať kilometrov kratšia ako vlani, počas ktorých cyklisti nebudú jazdiť iba po rovine, ale hneď po štarte a tiež krátko pred medzičasom sa budú musieť vyštverať na krátke kopčeky. Z prvého brdku povedie prudký zjazd. Ani ďalšie kilometre nebudú jednoduché. Celkovo trasa ponúka veľké množstvo technicky náročných pasáží, hlavne v prvej polovici, takže všetci účastníci budú musieť ukázať poriadnu dávku technických zručností, nielen produkciu wattov. V druhej polovici časovky si na svoje prídu aj tempári, Posledné kilometre ponúknu ešte štyri prudké zákruty, no posledné dva kilometre už budú technicky jednoduché. Počas štvrtého dňa by mal vyhrať niektorí zo špecialistov, veľké rozdiely však môžu vzniknúť medzi adeptami na celkové víťazstvo.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop