Švajčiarsko: Sagan sa cez prudký kopec nedostal v hlavnej skupine, Impey porazil Matthewsa

15.6.2022, 15:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
4. 15.6. zvlnena etapa ciel rovina Grenchen > Brunnen 191 km Impey
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 1940 nastúpaných metrov (© tourdesuisse.ch)
Po skvelej tretej etape pre Petra Sagana a jeho fanúšikov prišiel ďalší zaujímavý deň, ktorý nemal vopred jasného favorita. Kedysi by to bola opäť jasná etapa pre Petra, ale jeho lekársky dohľad mu dnes sotva odporúčal vykrviť sa cez krátky, no prudký kopec Sattel (3 km; 8,5 %) 15 kilometrov pred cieľom. Aspoň pred etapou sa to zdalo byť za hranou jeho aktuálnej výkonnosti, hoci u Petra už koľkokrát platilo klišé - nikdy nehovor nikdy.
Necelých 2000 nastúpaných metrov bolo najmenej spomedzi klasických etáp, ale dalo sa čakať, že spomínaný kopec sa pôjde poriadne z ostra. Vzhľadom na nasledujúci zjazd a finiš na rovine sa dal očakávať dojazd skupiny, kde by mohli zabojovať Matthews, Trentin či Aranburu, ale aj odtrhnutie sa nejakého jednotlivca a víťazstvo Schachmanna, Evenepoela, Bettiola, Pidcocka alebo Ulissiho.
Až na jeden kopec tretej kategórie boli 4/5 etapy jednoduché. Pár brdkov sa neprešlo zďaleka v najostrejšom tempe. O únik nebol až taký veľký záujem, lebo každý vedel, že po vyše 170 kilometroch skupinu záverečný kopec "zabije" a dostihnutie pelotónom sa bude takmer rovnať istote. Preto boli vpredu len traja a odišli bez väčšieho boja. Matthew Holmes (Lotto Soudal), Markus Hoelgaard (Trek-Segafredo) a Jimmy Janssens (Alpecin-Fenix).
Pelotón vedený najmä Bahrainom Victorious a Ineosom im nedovolil viac ako tri a pol minúty náskoku, čo bolo veľmi málo. V polovici etapy to bolo dokonca len dva a pol minúty. Šlo sa pokojne a šípilo ticho pred búrkou v záverečnom kopci, ktorý teoreticky mohol niečo znamenať aj v boji o celkové poradie. V prudkom zjazde sa nedal vylúčiť ani nejaký pád.
- reklama -
- reklama -
Pomalšie tempo sa dalo vysvetľovať aj horúcim počasím, ktoré dokonca spôsobilo pár odstúpení u pretekárov, ktorí mali menšie zdravotné problémy. Únik mal čoraz menej časovej výhody. Už 65 km pred cieľom padla pod hranicu 100 sekúnd. Počas poslednej stacionárnej občerstvovačky ale pelotón zvoľnil, doplnil dôležité tekutiny a únik sa nadýchol, náskok vrátil k úrovni dvoch minút. Vzápätí ale opäť začal strácať a pomaličky sa blížil očakávaný záver.
Priamo na úpätí kopca bol dostihnutý pôvodný únik a všetci začali sledovať, čo sa bude diať. Začalo sa odpadávať, no Peter Sagan nebol medzi prvými, ktorí sa odpojili. Sympatické bolo, že to skúša. No v polovici kopca v hlavnej skupine už neostal ani jeden dres TotalEnergies. Vypadol odtiaľ aj žltý muž Stephen Williams, takže sa zdalo, že sa bude prezliekať.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -

Cez vrchol kopca Sattel prešlo spoločne asi 30 ľudí a ďalší mali malú stratu, takže sa dalo čakať, že sa ešte pridajú do boja o etapu. Proti tomu bola Groupama, ktorá vyslala dopredu Sébastiena Reichenbacha najmä preto, aby sa začalo v skupine viac ťahať na kratučkej rovine, ktorá predchádzala zjazdu. No len EF Education tam pretáčal pár ľudí, preto sa ďalší a ďalší vracali späť, aj Williams, ktorý mal na vrchole asi 20-sekundové manko.
V skupine bol aj Michael Matthews (BikeExchange), ktorý tak bol asi najväčším favoritom. Ružoví chceli proti nemu poslať Alberta Bettiola. Bez problémov si tam šiel aj Tom Pidcock (Ineos). Z Totalu sa vrátil späť v zjazde Mathieu Burgaudeau. EF Education záver zrežíroval na špurt. Nikto nemal šancu skúsiť nástup.
EF rozbehli aj samotný špurt pre Bettiola, no došli im domestici sto metrov skôr ako mali, cez Bettiola sa v závere dostal najprv Michael Matthews, ale napokon prehučal aj jeho Daryl Impey (Israel - Premier Tech), ktorý mal najlepšie načasovanie a najdlhšie sa schovával v háku. Tomovi Pidcockovi to nevyšlo zrejme preto, že mu to rozbiehal Geraint Thomas, ktorý nevyvinul dostatočnú rýchlosť, aby ho správne vypustil. Bez straty finišovalo napokon až 59 ľudí, ktorí sa postupne povracali späť. Peter Sagan sa už potom snažil našetriť koľko mohol, zaostal o desať minút.
37-ročný Impey sa tak trochu vytratil spomedzi favoritov, lebo od začiatku pandémie sa mu veľmi nedarilo. Špurt očesanej skupiny naposledy vyhral ešte pred troma rokmi na Tour Down Under. Dnes predviedol lišiacky záver tak ako včera Peter Sagan. Sklamaní borci EF Education napokon nedostali Bettiola ani do Top 3. Tak to v cyklistike často býva.
V celkovom poradí sa na desiatich najlepších priečkach nič nezmenilo, rovnako ako vo vedení jednotlivých súťaží - bodovačka ostala Leknessundovi, červený dres lídra vrchárskej súťaže Simmonsovi, najlepším mladíkom ostal Kron.
Vo štvrtok príde na rad etapa v najnižšej nadmorskej výške, no s množstvom malých brdkov. V minulosti by to bol opäť jasný Saganov deň. Po dnešnom ušetrení síl sa možno zajtra v tíme podľa priebehu rozhodnú, či to skúsi. Finišovať sa bude do krátkeho kopčeka. Mohli by nastať aj maličké rozdiely, ktoré môžu aj vyzliecť Williamsa.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Daryla Impeyho (víťaz)
"Už dlho som nevyhral, no príliš som to neriešil. Cítil som dnes skrátka šancu, že by to mohla byť dobrá etapa a podarilo sa to. Je to veľmi dobre pre mňa aj celý tím, lebo bol som chorý a trápil sa v posledných mesiacoch. Tour de Suisse sú navyše veľmi prestížne preteky.
V poslednej zákrute som si myslel, že som príliš vzadu, ale na takých dlhších rovinách to ešte nie je stratené, schováte sa viac v háku a napokon som sa dostal až tam, kde som chcel."
Výsledky etapy
1. IMPEY Daryl Israel - Premier Tech 04:14:09 60
2. MATTHEWS Michael BikeExchange-Jayco 00:00 25
3. ANDERSEN Søren Kragh Team DSM 00:00 10
4. BETTIOL Alberto EF Education-EasyPost 00:00
5. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 00:00
6. ARANBURU Alex Movistar Team 00:00
7. GROßSCHARTNER Felix BORA-hansgrohe 00:00
8. BRAMBILLA Gianluca Trek-Segafredo 00:00
9. BURGAUDEAU Mathieu TotalEnergies 00:00
10. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 00:00
134. SAGAN Peter TotalEnergies 10:09
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. WILLIAMS Stephen Bahrain Victorious 17:46:28
2. KRON Andreas Lotto Soudal 00:06
3. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 00:07
4. LEKNESSUND Andreas Team DSM 00:07
5. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 00:10
6. HIRSCHI Marc UAE Team Emirates 00:10
7. KUSS Sepp Jumbo-Visma 00:10
8. FUGLSANG Jakob Israel - Premier Tech 00:10
9. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 00:10
10. YATES Adam INEOS Grenadiers 00:10
112. SAGAN Peter TotalEnergies 30:15
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. LEKNESSUND Andreas Team DSM 20
2. MATTHEWS Michael BikeExchange-Jayco 14
3. SIMMONS Quinn Trek-Segafredo 14
7. SAGAN Peter TotalEnergies 12
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. SIMMONS Quinn Trek-Segafredo 34
2. GILBERT Philippe Lotto Soudal 12
3. LEKNESSUND Andreas Team DSM 10
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. KRON Andreas Lotto Soudal 17:46:34
2. LEKNESSUND Andreas Team DSM 00:01
3. HIRSCHI Marc UAE Team Emirates 00:04
Kopce na trase etapy:
3 20 159 km - Kappelen (3,4 km; 5,5 %)
2 20 15 km - Sattel (3 km; 8,5 %)
 
Náš eshop