Paríž - Nice: Pogačar si vychutnal súperov v závere, rozdiel medzi ním a Gauduom je dvanásť sekúnd

11.3.2023, 13:15 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Paríž - Nice: Pogačar si vychutnal súperov v závere, rozdiel medzi ním a Gauduom je dvanásť sekúnd
Tadej Pogačar (© A.S.O. / Aurélien Vialatte)

7. 11.3. rovinata etapa ciel rovina Nice > Col de la Couillole 143 km Pogačar
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 3500 nastúpaných metrov (© paris-nice.fr)
Predposledná etapa bola dôležitou previerkou pre jazdcov na celkové poradie. Na cyklistov čakal horský dojazd na Col De la Couillole (15,7 km; 7,1 %). Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) mal šesťsekundový náskok na Davida Gaudua (Groupama - FDJ). Jonasovi Vingeggardovi (Jumbo-Visma) nevyšla prvá horská etapa a dnes mal ideálnu príležitosť znížiť manko na majiteľa žltého dresu. 
Do vedúcej skupiny sa prepracovali Pascal EenkhoornHarry SweenyBrent Van Moer (3x Lotto Dstny), Lucas HamiltonKelland O'Brien (2x Jayco AlUla), Dorian GodonLarry Warbasse (2x AG2R Citroën Team), Rémi CavagnaFlorian Sénéchal (2x Soudal - Quick Step), Lilian CalmejaneKobe Goossens (2x Intermarché - Circus - Wanty), David De la CruzJavier Romo (2x Astana Kazachstan), Nils Politt (Bora - hansgrohe), Gregor Mühlberger (Movistar), Søren Kragh Andersen (Alpecin-Deceuninck), Jérémy Cabot (TotalEnergies) a Hugo Houle (Israel Premier Tech). 
Súčasťou úniku bol aj Arnaud Démare (Groupama - FDJ), ale pri prejazde cez Clte du Tourette-du-Château (17,8 km; 4,6 %) nestačil tempu ostatným cyklistom. 55 kilometrov pred cieľom mala vedúca skupina dve minúty a 45 sekúnd k dobru. Hlavnú skupinu viedli jazdci UAE Team Emirates. Najvyššie postaveným jazdcom v úniku bol Cavagna, ktorý na Pogačara strácal tri minúty a dvadsať sekúnd. 
Počasie sa po včerajšku umúdrilo. Panovalo slnečné počasie a teplota sa vyšplhala na 21 stupňov Celzia. Spomedzi jazdcov v úniku zvíťazil v tejto sezóne Goossens. Belgičan ovládol dve januárové klasiky na Malorke. Líder horskej súťaže Jonas Gregaard (Uno-X Pro Cycling Team) mal istotu bodkovaného dresu aj do poslednej etapy. Meniť bicykel musel šiesty muž priebežného poradia Romain Bardet (DSM). 
- reklama -
- reklama -
Bardet sa rýchlo vrátil do pelotónu za pomoci dvoch spolujazdcov. Rýchlostnú prémiu vyhral David De la Cruz. Španielovi sa na pretekoch v minulosti darilo, v rokoch 2017 a 2018 vyhral poslednú etapu. 39 kilometrov pred cieľom pri prejazde úzkym mostom skončil na zemi Clément Champoussin (Arkéa Samsic). Pád rozdelil balík a tempo pelotónu začali udávať jazdci Ineosu. V prvej časti sa udržal aj Pogačar
Vedúca skupina sa taktiež rozdelila. De la CruzRomoGoossensPolittKragh Andersen Sweeny si vybudovali dvadsaťsekundový náskok. V pelotóne ostali priblížne tridsať jazdcov. 36 kilometrov pred cieľom sa k vedúcej skupiny pridali zvyšní členovia úniku. Do hlavnej skupiny sa musel vracať aj Kévin Vanquelin (Arkéa Samsic), ktorý v štvrtej etape skončil na štvrtej priečke. 
Tridsať kilometrov pred páskou mal únik minútu a štyridsať sekúnd na pelotón. V balíku musel riešiť mechanické problémy Sénéchal. Majster Francúzska sa vrátil do hlavnej skupiny z úniku. Nový únik vytvorili GoossensPolittRomoCabot a Eenkhoorn. Do pelotónu sa vrátila početná partia aj s Vanquelinom. 23 kilometrov pred cieľom mala prvá skupina štyridsaťsekundový náskok na zvyšok úniku.
Tempo pelotónu začali udávať aj jazdci Jumba. Vingeggard mal k dispozícii Tobiasa Fossa Nathana Van HooydonckaGauduovi pomáhalo kvarteto kolegov. Po ďalšom páde skončili na zemi Mattias SkjelmoseJulian Bernand (2x Trek-Segafredo), Tom Scully (EF Education-EasyPost), Alexander Kristoff (Uno-X Pro Cycling Team) a Thomas De Gendt (Lotto Dstny). Prvý menovaný bol na 14. priečke v priebežnom poradí. 
Vedúca skupina začala stúpať na Col De la Couillole s päťdesiatsekundovým náskok na prenasledovateľov. Hneď na začiatku kopca sa utrhol Goossens. Tempo balíka udávali aj jazdci Groupama-FDJ. Za Belgičanom sa nachádzal Romo a po chvíli sa k nemu dotiahol. Viacerí pretekári z úniku sa už prepadli do pelotónu. Po páde odstúpil De Gendt. Dvanásť kilometrov pred páskou začal odpadávať Daniel Martínez (Ineos). 
Nasledoval ho Ion Izagirre (Cofidis). Medzi favoritmi už nefiguroval ani Kévin Vanquelin (Arkéa). Goossens sa zbavil Roma, ale hlavná skupina strácala iba desať sekúnd. Deväť kilometrov pred pásku Belgičan kapituloval. Partiu favoritov naďalej viedol Foss. Po páde sa k najlepším nevrátil ani SkjelmosePogačar nemal k dispozícii žiadnych kolegov. 6400 metrov pred cieľom atakoval Chris Harper (Jayco).
Foss odpadol a tempo prevzal Vingegaard. Tretí muž v GC okamžite dobehol Austrálčana a začal trhať skupinu favoritov. Na zemi skončil Aurélien Paret-Peintre (AG2R Citroën) a atakoval Pogačar. Za nám ostávali VingegaardGauduBardet Jorgenson. Ďalší favoriti strácali. Po chvíli odpadli aj Bardet aj Jorgenson. 3900 metrov pred páskou sa Gaudu a Vingegaard dotiahli k Pogačarovi.
Následne zaútočil Gaudu, ale vedúce trio sa nerozdelilo. Skupina s Bardetom, kde sa vrátili MäderPowless a Yates strácala dvadsať sekúnd. Druhý muž v GC opäť zaútočil a nasledoval ho iba PogačarVingegaard šiel s päťsekundovým odstupom a tesne pred cieľom sa napokon vrátil k vedúcej dvojici. Trojica napokon bojovala o etapový triumf a Tadej Pogačar nedal najmenšiu príležitosť konkurentom. 
David Gaudu skončil druhý, Jonas Vingegaard obsadil tretiu priečku. Devätnásť sekúnd za nimi finišoval Simon Yates a Top 5 uzavrel Neilson Powless. 28 sekúnd nakúpil Gino Mäder a za ním prišiel do cieľa Romain Bardet. Pred poslednou etapou navýšil Tadej Pogačar svoj náskok na Gaudua dvanásť sekúnd. 58 sekúnd stráca Vingegaard. Do Top 10 sa prepracovali Pavel Sivakov (Ineos) a Pierre Latour (TotalEnergies).  
V náročnom horskom dojazde na Col de la Couillole to podľa papierových predpokladov bol súboj jazdcov na celkové poradie. David Gaudu potvrdil skvelú formu a opäť dokázal, že je momentálne v lepšej forme ako Jonas VingegaardTadej Pogačar ale bez problémov odpovedal na jeho nástupy a v závere opäť demonštroval svoju aktuálnu výkonnosť. Nízka časová medzera medzi prvými dvoma pretekármi je zárukou, že aj v poslednej etape uvidíme snahu Groupamy-FDJ o zisk žltého dresu. 
Dnešná previerka nevyšla Danielovi Martínezovi, ktorý prišiel do cieľa so šestnástminútovým mankom a vypadol z boja o celkové poradie. Dvanásť minút nakúpil Ion Izagirre. Pád vyradil z pretekov Mattiasa Skjelmosa. Tadej Pogačar si na pódiu obliekol aj zelený dres. Ostatné dresy majiteľov nemenili. 81. ročník pretekov ukončí ďalšia náročná previerka, kde môžeme očakávať zmeny v GC. 
vyjadrenie ikonky ciernaTadej Pogačar (víťaz etapy, žltý dres)
"Myslím si, že keď sme už prichádzali k poslednému stúpaniu, tak sme všetci mali plné zuby. Bola to jedna z najtvrdších etáp, ktoré som tento rok zažil. Môj útok päť kilometrov pred cieľom bol skorý, ale nechcel som, aby skupina bola tak veľká. Chcel som, aby tempo bolo trochu pravidelnejšie. Nakoniec to vyšlo veľmi dobre. Zajtra nás čaká najnáročnejší deň v tohtoročnom itineári, ale myslím si, že tie kopce mi budú viac sedieť. Pokúsim sa udržať žltý dres. Budem bojovať, ako to len pôjde.
Výsledky etapy
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 03:56:08 60
2. GAUDU David Groupama-FDJ 00:02 40
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:06 30
4. YATES Simon Team Jayco-AlUla 00:19 25
5. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 00:24 20
6. MÄDER Gino Bahrain Victorious 00:28 15
7. BARDET Romain Team DSM 00:30 10
8. SIVAKOV Pavel INEOS Grenadiers 00:38 8
9. JORGENSON Matteo Movistar Team 00:38 5
10. LATOUR Pierre TotalEnergies 00:53 2
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 21:10:50
2. GAUDU David Groupama-FDJ 00:12
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:58
4. YATES Simon Team Jayco-AlUla 01:27
5. MÄDER Gino Bahrain Victorious 01:59
6. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 02:20
7. BARDET Romain Team DSM 02:22
8. JORGENSON Matteo Movistar Team 02:32
9. SIVAKOV Pavel INEOS Grenadiers 03:08
10. LATOUR Pierre TotalEnergies 03:17
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
1 20 93,9 km - Côte du Tourette-du-Château: dĺžka 17,8 km; sklon 4,6 % 
1 20 Cieľ - Col De la Couillole: dĺžka 15,7 km; sklon 7,1 %
profil cieľového kopca (© paris-nice.fr)
 
Náš eshop