Okolo Slovenska covid nezastavil, ale neprídu Baška ani CCC, štartovka bude vyrovnaná

15.9.2020, 05:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
os2020 lista 560x100 new
 
Na Slovensku je mimoriadne ťažké zorganizovať podujatie európskej či svetovej kvality. Každý rok by sme ich spočítali na prstoch jednej ruky. Okolo Slovenska medzi nich už patrilo a organizátori sa odmietli vzdať 64. ročníka v roku 2020. Nikdy ani na chvíľu nezapochybovali a napokon teda bude, hoci aj po finančnej stránke to bude asi najťažší rok.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideoprezentácia trasy
 
 
Itinerár zvolený ešte v zime, keď sa o koronavíruse nechyrovalo, našťastie neprechádza červenými zónami a veľkú pochvalu si zaslúžia samosprávy, ktoré necúvli. Šťastím v nešťastí je aj to, že preteky sú exteriérovou záležitosťou a keďže sa ani nevyberá vstupné, nedá sa priamo identifikovať, kto všetko je súčasťou podujatia. Na námestiach sa počas bežného dňa predsa pohybujú stovky ľudí.
 
O trase sa už popísalo mnoho. Preteky boli kvôli pandémii odsunuté z centra Žiliny. Opäť sa ale finišuje na rovine v mestách, takže aj keď bude v itinerári veľa kopcov, dá sa čakať, že profesionálne tímy budú režírovať vývoj do špurtov. Či ale kopce zvládnu všetci šprintéri, to je otázka, pretože predsa len ľudia ako Démare, Viviani alebo Kristoff boli vlani vo skvelej forme z Tour de France. Ich tohtoroční alternanti budú mať zrejme s kopcami väčšie problémy.
 
 
066
Elia Viviani a jeho triumf v Senici (© Ján Melicher)
 
 
Opäť budú atraktívne všetky súťaže. Autor článku bol prvým hybateľom výraznejšieho rozbodovania zelenej (konečne) aj bodkovanej súťaže. K dispozícii bude množstvo bodov. Na desiatich rýchlostných prémiách budú bodovať piati 8-5-3-2-1 a víťaz troch prémií sa dokáže dostať aj do dresu, keďže v cieľoch bude k dispozícii len 20-15-12-10-8-6-4-3-2-1. Tentoraz sú všetky etapy bodovo vyhodnotené rovnako, teda oficiálne nemáme kopcovité či rovinaté etapy.
 
Do roku 2016 boli všetky vrchárske prémie iba jedinej kategórie, potom prišli tri ročníky s dvoma a v tomto roku uvidíme najviac vrchárskych prémií - až dvadsať. Aj preto, že už sú rozdelené do troch kategórií a rozdá sa až 345 bodov, čo je za štyri dni takmer polovica z Tour de France. Súboje v únikoch teda budú pre tímy druhej a tretej ligy asi zaujímavé. Pre náš tím bude dôležité počas etapy zapínať kalkulačky. Rozhodcom v cieli všetko vypočíta software.
 
 
Dresy lídrov pretekov
okolo titulka 1   okolo titulka 2   okolo titulka 3   okolo titulka 4   okolo titulka 5
celková klasifikácia   bodovacia klasifikácia
  vrchárska klasifikácia
  klasifikácia do 23 rokov
  najlepší Slovák
NIKÉ   ŠKODA
      M. ŠKOLSTVA
   
 
 
Vyhlasovať sa bude tiež najlepší Slovák aj najbojovnejší jazdec etapy i celých pretekov. Štandardom je tímová súťaž. Tento rok vyplatia organizátori historicky najviac odmien. Prize money sa kvôli preradeniu Slovenska do 2. kategórie krajín UCI vyšplhali až na 51 100 eur.  Vlani to bolo 33 000 eur. Spolu so štartovným pre elitné tímy mali organizátori poriadne veľké náklady. Veď rozpočet presahuje pol milióna eur. Zaujímavosťou je hlavný rozhodca Chorvát Bruno Valčič. To je jedna z najväčších rozhodcovských kapacít. Ako hlavný už rozhodoval na všetkých troch Grand Tours. Na Tour v roku 2016.
 
Štartová listina je tento rok oveľa vyrovnanejšia ako v posledných edíciách. Je to dané najmä tým, že Deceunincku - Quick-Step neostalo k dispozícii toľko hviezdnych pretekárov. Ostatné tímy sem prídu s pretekármi, ktorí nie sú na Tour a drvivá väčšina nepôjde ani na Giro. Ešte sa do tohto termínu vopchalo aj Luxembursko, ktoré má najatraktívnejšiu štartovku celej histórie. World Tour tímy tam nechodievali. Vzalo atraktívne mená ako Démare, Cavendish, Gilbert či Degenkolb.
 
 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
 
 
Žilinské vodné dielo v stredu ráno privíta napokon päť World Tour tímov - Bora - Hansgrohe, Deceunick - Quick-Step, Israel Start-Up Nation, Cofidis, Solutions Crédits a Sunweb. Kvôli trom pozitívnym prípadom tímu CCC na Tirreno - Adriatico musí ísť zázemie aj niektorí pretekári do karantény a na poslednú chvíľu telefonoval Piotr Wadecki Ľudovítovi Lučaničovi, že prísť nemôžu. Dali si urobiť aj retesty, ale ostali pozitívne. Preteky tak prišli napríklad o Černého, Mareczka či Valtera. Debut na našich cestách mal zažiť veterán Francisco Ventoso, ktorý už štartoval takmer všade. Napokon to bude aj bez švédskeho tímu Memil, ktorý cestoval na kontinentálny trip, ale zranili sa mu pretekári a so štyrmi nemôžu štartovať. Na veľkú slovenskú ale aj svoju smolu nebude štartovať Erik Baška, ktorý má zdravotné problémy. Obrovská smola.
 
Na štarte tak uvidíme osemnásť tímov a debut u nás zažijú aj veteráni Janez Brajkovič, Luis Angel Maté či José Herrada, ktorí spolu už odjazdili 36 Grand Tours. V šprintoch budú najväčšiu pozornosť vzbudzovať Alváro Hodeg (Deceuninck), Sacha Modolo (Alpecin), Mihkel Räim a Rudy Barbier (2x Israel), Martin Laas (Bora), Marko Kump (Adria) či bratia Banaszekovci (Mazowsie). Zamotať sa tam budú určite snažiť mladí Slováci Lukáš Kubiš, Štefan Michalička, Simon Nagy či Matúš Štoček
 
 
hodeg 18 polsko triumf polf
Triumf Alvara Hodega v Poľsku (© Deceuninck - Quick-Step Cycling Team / Getty Images)
 
 
Ak bude chcieť niektorý šprintér vyhrať aj celkovo, tak bude musieť okrem kopcov zvládnuť i časovku. Tá má 7100 metrov a je pomerne jednoduchá, teda málo technická. Veľkou stratou bude pre časovku Černý, ktorý sa veľmi tešil a chcel skončiť veľmi vysoko, pretože doteraz v CCC najmä domestikoval. Ak už bude mať dobrú formu, čo je po zranení otázne, veľkým favoritom bude vlaňajší obhajca prvenstva Yves Lampaert. Všetci si pamätáme na vlaňajšiu časovku na Gire, kde sa zaskvel triumfom Chad Haga (Sunweb) a dobrú šancu bude cítiť iste aj Lasse Norman Hansen (Alpecin). Rudy Barbier bude i tu zaujímavým tipom. Rovnako ako takmer ktokoľvek z Elkovu. Prekvapiť ale môže veľmi veľa mladých borcov prakticky z ktoréhokoľvek tímu.
 
Ťažko povedať, akú jazdu uvidíme v dlhých etapách. Či sa bude deliť pelotón, ktorý tím možno na tom bude mať záujem. To je asi skoro povedať. Snáď to nebude len obyčajná nuda, ako to niekedy s tými najlepšími tímami býva. Obyčajom je, že čím je vyrovnanejšia a slabšia štartová listina, tým viac sa bojuje. Preteky nie sú pod kontrolou. Ideálne by bolo, ak by sa na najvyššie priečky klasifikácie po časovke dostali dobrí klasikári, ktorí majú stredne náročný terén radi a nechceli dovoliť šprintérom s malou stratou dostať sa do žltého dresu cez bonifikácie. Mohla by to preto byť zaujímavá cyklistika. Uvidíme čo predvedie Juraj Sagan. Mohol by od tímu dostať voľnú ruku na nejaký únik.
 
 
- reklama -
os2020 banner 560x300 new update
- reklama -
 
 
Asi dvadsať minút pred prejazdom konvoja pretekov pôjde opäť reklamná karavána, ktorá sa ale tento rok musí zaobísť bez alegorického vozidla Cofidisu, ktoré sú všetky na Tour de France. Cofidis ale bude rozdávať fanúšikom suveníry. Rovnako to budú opäť energetické tyčinky, nápoje a podobne. Koronakríza ale zasiahla všetky oblasti, a tak to bude tento rok skromnejšie. Za to nový generálny partner pretekov, stávková kancelária Niké, doslova obliekla preteky do oranžových farieb, pretože konvoj sa bude pohybovať v tričkách, ktoré si môžete zakúpiť aj v eshope. Fanúšikovia pri trati sú ale určite vítaní.
 
RTVS pripraví z pretekov dva priame prenosy. Prvý z časovky, teda 1b. etapy pri vodnom diele. Najprv to bude na webe RTVS, po skončení Tour de France aj na Dvojke. Následne zo záverečnej etapy v Skalici pred 20. etapou Tour. V oboch prípadoch s komentárom Vladimíra Gendu. Prenosy budú dopĺňané reportážami Andreja Bartáloša, z ktorých sa niektoré dostanú aj do Gólov - bodov - sekúnd. V náročnej dobe ešte aj počas Tour aj my cestujeme na preteky v mierne oklieštenom zložení, ale opäť budete môcť sledovať online textové spravodajstvo plné fotografií Jána Melichera a Igora Stančíka na stránkach Cycling-Info.sk aj Okoloslovenska.com. Na facebooku pretekov budú live streamy z prémií aj cieľa. Večer budú vychádzať krátke video sumáre či výber GoPro záberov. Chystá sa aj video seriál zo zákulisia. No je možné, že všetko bude vychádzať až vo večerných hodinách. Na vodnom diele nie je zázemie na takúto prácu. V tomto roku, keď majú do mixzóny prístup len mediálni partneri pretekov RTVS a Cycling-Info.sk, budeme chcieť poskytnúť materiál aj iným médiám, pretože mediálnu pozornosť preteky nutne potrebujú. To bude našu prácu spomaľovať.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
banner kolekciaOS 2020
- ponuka z nášho eshopu -
 
 

 
 
1a 16.9. rovinata etapa ciel rovina Žilina > Žilina 106 km cieľ: 11:55
1b 16.9. rovinata etapa ciel rovina Žilina > Žilina 7,1 km cieľ: 18:10
2. 17.9. rovinata etapa ciel rovina Žilina > Banská Bystrica 207 km cieľ: 16:05
3. 18.9. zvlnena etapa ciel rovina B. Bystrica > Žiar nad Hronom 181 km cieľ: 15:45
4. 19.9. rovinata etapa ciel rovina Topoľčianky > Skalica 171 km cieľ: 14:55
Etapy 64. ročníka pretekov:
1a1b234
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop