Strade Bianche: O víťazovi rozhodol až záverečný kilometer, radoval sa Van der Poel

6.3.2021, 13:00 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
so 6.3. zvlnena etapa ciel rovina Siena > Siena 184 km Van der Poel
 
strade profil
profil pretekov, 3073 nastúpaných metrov (© strade-bianche.it)
 
 
Ani tento rok nechýbala tradičná klasika preslávená svojimi prašnými úsekmi - Strade Bianche. Pôvodne sa na štartovej listine mal objaviť aj náš Peter Sagan, no koronavírus tieto plány zmaril a tak sa jeho tím dnes spoliehal najmä na Emanuela Buchmanna a Patricka Konrada. Titul obhajoval Wout Van Aert a jeho najväčšími konkurentmi boli Mathieu van der Poel a Julian Alaphilippe.
 
Prvými dvoma sektormi prešiel pelotón pohromade. Na treťom sektore sa utrhli Philipp Walsleben (Alpecin - Fenix), Simone Bevilacqua (Vini Zabú) a Kevin Ledanois (Arkéa Samsic). Na ďalšom sektore sa k vedúcemu triu pripojili Simone Petilli (Intermarché - Wanty - Gobert) a Samuele Zoccarato (Bardiani CSF). Vedúcu skupinu doplnili aj Samuele Rivi (EOLO - Kometa), Tosh Van der Sande (Lotto Soudal) a Filippo Tagliani (Androni Giocattoli - Sidermec).
 
 
 
 
Sto kilometrov pred cieľom si vedúca skupina užívala viac ako štyri minúty k dobru. Svojho pretekára dostal dopredu každý z prokonti tímov, ktoré tak mohli byť spokojné. 94 kilometrov pred páskou začal zaostávať Tagliani a meniť bicykel musel Alex Aranburu (Astana). Defekt musel riešiť Rivi, ktorého za ten čas pohltil pelotón. Z balíka zaútočili Rudy Molard (Groupama) a Loic Vliegen (Intermarché) a vpredu stavil na sólový únik Petilli.
 
Niekdajší pretekár UAE Team Emirates sa pred zvyškom úniku dlho nezdržal, vo vedúcej skupine už nebol ani Bevilacqua. Nelenilo sa ani v balíku, odkiaľ odišiel Sergio Samitier (Movistar). V pelotóne sa otáčalo zhruba päťdesiat ľudí, hlavní favoriti sa zatiaľ skrývali. Tempo hlavnej skupiny udávali ľudia okolo Tadeja Pogačara. 25 sekúnd na únik strácal Molard s Vliegenom a ďalších desať sekúnd zaostával Samitier.
 
 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
 
 
Neskôr prebrali iniciatívu v pelotóne pretekári Jumba, ktorí mali dnes tie najvyššie ambície. Cyklistov ešte čakalo päť prašných úsekov. Molard a Vliegen už mali na dohľad vedúcu skupinu a viezli so sebou aj Petilliho, ktorý predtým vycúval z vedúcej skupiny. 74 kilometrov pred cieľom sa Vliegen, Molard a Petilli stali súčasťou úniku. Na siedmom sektore sa pelotón priblížil ku úniku, čo sa nepáčilo Vliegenovi a Belgičan sa tak rozhodol ísť osamote. Viacerí ľudia tu museli riešiť mechanické problémy.
 
O pár kilometrov neskôr bola vedúca skupina pohltená a vpredu zostal len Vliegen, ale o chvíľu nato kapituloval aj Belgičan. Na siedmom sektore sa odohrala aj jedna kolízia, kde ostal Tadej Pogačar, ale nič sa mu nestalo. Nový únik vytvorili Gianni Veermersch (Alpecin), Gonzalo Serrano (Movistar) a Andreas Kron (Lotto Soudal). V balíku vyšiel mimo trať Tom Bohli (Cofidis) a mechanickú pomoc potreboval Davide Ballerini (Deceuninck - Quick-Step)
 
 
 
 
V tom čase už jazdili pri sebe Alaphilippe, Van der Poel aj Van Aert. Z Bory sa na vysokých pozíciach pohyboval Daniel Oss. Útočiť začali aj favoriti, pozornosť súperov vyskúšal Greg van Avermaet (AG2R Citroën Team). Z pelotónu sa napokon utrhlo zhruba pätnásť ľudí, ale balík nebol ďaleko. Táto skupina čoskoro dobehla vedúce trio a nachádzal sa tu aj Asgreen, Foss, Marcato alebo Van Avermaet.
 
Bol tam aj Formolo, Vakoč, Bilbao a ďalší. V balíku sa už otáčali kolegovia Van Aerta, ktorí premeškali tento pohyb. Formolo sa snažil osamostatniť. Táto skupina bola chytená, no útoky pokračovali a vyskúšal to Julian Alaphilippe. Majster sveta, pochopiteľne, nebol pustený. Sledovali sme eliminačnú cyklistiku, typickú pre Strade Bianche. Na čele pretekov sa nachádzalo už len desať cyklistov, zozadu sa snažil dotiahnuť Jakob Fuglsang (Astana).
 
 
 
 
Vzadu ostával aj Alejandro Valverde. V hlavnej skupine bol Alaphilippe, Geniets, Pogačar, Bernal, Pidcock, Van der Poel, Van Aert, Gogl a Simmons. O chvíľu nevydržal tempo už ani Geniets. Veľkým prekvapením bol najmä výkon Simmonsa, ktorý pred dvoma rokmi získal titul majstra sveta medzi juniormi. 25 sekúnd zaostávala ďalšia partia, kde bol Wellens, Fuglsang, Vakoč, Bilbao a ďalší.
 
Ôsmym sektorom prešla vedúca skupina pohromade. V druhej skupine jazdili aj Clarke, Power, Carr a Veermersch. Vo veľmi zlom čase musel meniť koleso Simmons a tak sa vedúca skupina ochudobnila o ďalšieho človeka. Dnešná teplota bola oveľa príjemnejšia ako pred rokom, v Siene, kde sa finišovalo, namerali trinásť stupňov Celzia. Do cieľa zostávali ešte tri sektory.
 
 
 
 
Do druhej skupiny sa vrátil Simmons. Medzera medzi prvými dvoma skupinami sa pomaličky zvyšovala, čo nebola dobrá správa pre Fuglsanga, Wellensa a ďalších. Pochopiteľne sa v nej neotáčali ľudia, ktorí mali svojich kolegov vpredu. 23 kilometrov pred cieľom na prudkom stúpaní zaútočil Alaphilippe a do úzkych sa dostal Van Aert. Francúza nasledovali Van der Poel, Pogačar, Bernal a Gogl.
 
Van Aert zaostával o desať sekúnd, pričom mu dýchal na krk Pidcock. Vo Fuglsangovej skupine medzitým skončil na zemi Simmons. Skvelý Van Aert sa dokázal dotiahnuť do vedúcej skupiny a to isté sa podarilo aj Pidcockovi. Selektovala sa aj druhá skupina, kde sa osamostatnili Fuglsang, Carr, Clarke, Power a Bilbao. Na poslednom sektore prišiel masívny útok Van der Poela a ako-tak mu stíhal len Alaphilippe.
 
 
 
 
Ku vedúcej dvojici sa v zjazde pridal aj Bernal, zvyšok vedúcej skupiny zaostával. Šestisíc metrov pred cieľom malo trio k dobru štvrťminútu. Tri kilometre pred cieľom opäť zaútočil Van der Poel, no Bernal a Alaphilippe si to postrážili. Kilometer pred cieľom bolo jasné, že víťazom sa stane niekto z vedúcej trojice, Van Aert a jeho kolegovia strácali tridsať sekúnd.
 
Záverečnú stojku doslova vyletel Mathieu van der Poel a po skvelom výkone sa stal víťazom. Druhý skončil Julian Alaphilippe s päťsekundovou medzerou, tretie miesto pripadlo Eganovi Bernalovi. Na konci sa z druhej skupiny utrhol Wout Van Aert a prišiel si po štvrté miesto. O piaty flek sa šprintovalo a uchmatol ho Thomas Pidcock. S viac ako dvojminútovou stratou prišiel do cieľa Simon Clarke a Jakob Fuglsang, Top 10 uzavrel Pello Bilbao.
 
 
 
 
Videli sme perfektnú eliminačnú cyklistiku, typickú pre Strade Bianche. Od začiatku bol aktívny tím Alpecin - Fenix, ktorý pripravoval pozíciu pre svojho univerzála Mathieua Van der Poela. Rozhodujúce momenty od neuveriteľného Holanďana prišli na samom konci. Najprv svojim atakom odstránil z boja o víťazstvo Van Aerta, Gogla a Pogačara a neskôr zasadil súperom definitívny úder v záverečnej stojke. Pekný výkon podali aj jeho kolegovia. Do denného úniku sa dostal Walsleben a neskôr útočil Veermersch, ktorý spoločne s Vakočom jazdili v druhej skupine a obidvaja sa zmestili do Top 15. Nie nadarmo je Alpecin najlepším prokonti tímom za vlaňajšiu sezónu.
 
Aktivitou hýril aj Julian Alaphilippe, ktorý viackrát dostal do úzkych svojich protivníkov na prašných úsekoch, no nikdy sa mu nepodarilo urobiť selekciu a na konci sa našiel jeden silnejší pretekár. Majster sveta sa však opäť podieľal na výbornej cyklistickej šou a v budúcnosti bude mať ešte príležitosť zvíťaziť na Strade Bianche aj po druhýkrát. Slušne si dnes počínali v Ineose a Egan Bernal bol posledným pretekárom, ktorý sa na poslednom sektore udržal Van der Poela. Svoj obrovský talent opäť ukázal Thomas Pidcock, ktorý celý čas kryl chrbát Bernalovi a nemal problém držať krok so superhviezdami.
 
Wout Van Aert si určite nepočínal zle, no už 23 kilometrov pred cieľom sa ocitol v problémoch. Vzniknutú medzeru ešte dokázal zalepiť, ale na ďalší útok Van der Poela už nemal nárok. Po troch rokoch sa tak Holanďan nedostal ani len na pódium. Pochvalu za pekný tímový výkon si zaslúži Qhubeka. Michael Gogl aj Simon Clarke sa dostali do Top 10, a to sa o tíme hovorilo ako o najhoršom na WT scéne.
 
Na dnešné preteky v dobrom nebudú spomínať v Movistare. Alejandro Valverde nedokázal reagovať na útoky súperov a napokon prišiel do cieľa so stratou siedmich minút. Po minuloročnom pódiu so Schachmannom to nevyšlo ani Bore. Konrad ani Buchmann nedokázali držať krok s najlepšími a to isté si môže povedať aj Romain Bardet s tímom DSM.
 
vyjadrenie ikonky ciernaMathieu Van der Poel (víťaz)
"Je skvelé takto vyhrávať. Dnes som sa cítil veľmi dobre. Na poslednom prašnom úseku som vyrazil dopredu a zostali so mnou iba Alaphilippe a Bernal. Cítil som, že mi niečo v nohách zostalo aj na posledné stúpanie. Všimol som si, že Alaphilippe je už trochu unavený, ale Bernal, naopak, pôsobil silným dojmom. Takto končiť preteky je šialené. Naozaj som sa chcel zapísať medzi víťazov na týchto pretekoch. Dúfam, že toto je začiatok peknej jarnej kampane."
 
Výsledky
1. VAN DER POEL Mathieu
Alpecin - Fenix 4:40:29 300
2. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step 00:05 250
3. BERNAL Egan Ineos Grenadiers 00:20 215
4. VAN AERT Wout
Team Jumbo - Visma 00:51 175
5. PIDCOCK Tom Ineos Grenadiers 00:54 120
6. GOGL Michael Team Qhubeka Assos 00:54 115
7. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 00:54 95
8. CLARKE Simon Team Qhubeka Assos 02:25 75
9. FUGLSANG Jakob Astana - Premier Tech 02:25 60
10. BILBAO Pello Bahrain Victorious 02:39 50
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Úseky na prašnej ceste, spolu 63 kilometrov:
1. sektor; 17,6 km - 19,7 km (dĺžka 2,1 km); 166,4 km pred cieľom
2. sektor; 25 km - 30, km (dĺžka 5,8 km); 159 km pred cieľom
3.  sektor; 36,9 km - 41,3 km (dĺžka 4,4 km); 147,1 km pred cieľom
4. sektor; 47,6 km - 53,1 km (dĺžka 5,5 km); 136,4 km pred cieľom
5. sektor; 75,8 km - 87,7 km (dĺžka 11,9 km); 108,2 km pred cieľom
6. sektor; 88,7 km - 96,7 km (8 km); 95,3 km pred cieľom
7. sektor; 111,7 km - 121,2 km (dĺžka 9,5 km); 72,3 km pred cieľom
8. sektor; 130 km - 141,5 km (dĺžka 11,5 km); 54 km pred cieľom
9. sektor; 160 km - 160,8 (dĺžka 0,8 km); 24 km pred cieľom
10. sektor; 164,6 km - 167 km (dĺžka 2,4 km); 19,4 km pred cieľom
11. sektor; 171 km - 172,1 km (dĺžka 1,1 km); 13 km pred cieľom 
 
 
strade profil
profil záveru (© strade-bianche.it)
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár vlaňajšej edície
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop