Baskicko: Po útoku v zjazde sa radoval Ion Izagirre, McNulty vyzliekol Rogliča

8.4.2021, 15:00 | Preteky vo svete | Jakub Andacký
Baskicko: Po útoku v zjazde sa radoval Ion Izagirre, McNulty vyzliekol Rogliča
(© Itzulia Basque Country / Gomez Sport)

4. 8.4. zvlnena etapa ciel rovina Vitoria-Gas. > Hondarribia 189 km Izagirre
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
zprofil etapy
profil etapy, 2655 nastúpaných metrov (© itzulia.eus)
Štvrtý deň priniesol opäť zvlnený profil s niekoľkými prudkými stúpaniami vo väčšej vzdialenosti pred cieľom. Organizátori ušili jej terén pre útoky najlepších vrchárov, no ich domestici si najprv museli poradiť s utečencami. Ak by sa vpredu vypracovala silná skupina, pelotón mohol mať problém s jej dolapením. Vrásky na čele im však na otvorenejších úsekoch mohol narobiť pomerne silný nárazový vietor.
Z hľadiska boja o etapu a celkové poradie bolo kľúčové stúpanie Erlaitz (3,8 km; 10,6 %), ktorého sklony dosahovali aj dvojciferné hodnoty. Jeho vrchol bol situovaný 22 kilometrov pred cieľom, a práve tu sa mal naplno rozprúdiť súboj hlavných favoritov. Veľmi dôležitý bol aj následný technický zjazd, ktorý pretekárov doviedol až do cieľa. Na etapový zárez si dnes brúsili zuby Primož Roglič, Alejandro Valverde, Alex Aranburu, Marc Hirschi a Tadej Pogačar.
Do úniku sa dnes chcelo dostať viacero pretekárov. Ako prvý to vyskúšal osamotene Sylvain Moniquet z Lotta, no bez úspechu. Následne sa pred pelotón dostala osmička pretekárov, no ani ich snaha nemala dlhé trvanie. V pelotóne si to všetko dobre kontrolovali favorizované celky. Ako ďalší to vyskúšali Anthony Perez (Cofidis) a Oier Lazkano (Caja - Rural), no ani im sa nepodarilo odísť.
 
Po päťdesiatich kilometroch zaútočila, pre zmenu, trojica Mattia Cattaneo (Quick-Step), Simon Geschke (Cofidis) a Omar Fraile (Astana). No bolo to tesne pred prvou vrchárskou prémiou dňa, na ktorú si robilo zálusk viacero borcov. Ani oni preto úspešní neboli. Najviac bodov na prémii zobral Juan López z Treku pred Anthony Perezom. V klesaní následne spadol James Piccoli a kanadský pretekár sa porúčal z pretekov. Izraelskému celku zostalo po jeho odstúpaní len päť pretekárov, pretože do dnešnej etapy po včerajšom páde nenastúpil Michael Woods.
Šlo sa vo veľmi vysokom tempe a opäť sme boli svedkami viacerých útokov. Po jednom z nich sa vpredu vyprofilovala silná skupina aj s Primožom Rogličom a Richardom Carapazom. Ostatné tímy to nemohli nechať bez povšimnutia, a preto sa obe skupiny čoskoro spojili. Útoky však pokračovali a po jednom z nich sa pred balík predrala štvorčlenná skupina, ktorá konečne dostala zelenú. Boli tam Ben O'Connor (AG2R), Juan López (Trek), Guillaume Martin (Cofidis) a Jefferson Cepeda (Caja - Rural). Balík im doprial dve a pol minúty náskoku.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Druhá vrchárska prémia sa stala korisťou Martina, ktorý ošpurtoval Cepedu s O'Connorom. Francúzsky pretekár si podmanil aj jednu z dvoch rýchlostných prémií. Na tej druhej sa presadil, pre zmenu, Ben O'Connor. Následne sa už pretekári dostali pod dvojicu záverečných stúpaní, ktoré dnes hrali rozhodujúcu úlohu. Tempa v balíku sa ako prvý chopil Movistar. Alejandro Valverde patril k najväčším favoritom, ak by sa šprintoval z malej skupiny. Po chvíli ich vystriedal Bahrain, pracujúci pre Mikela Landu. Na ich tempo doplatilo množstvo pretekárov. Vystúpil si Bauke Mollema aj väčšina Valverdeho domestikov. Následne však zvolnili a na čele hlavného poľa ich vystriedal Bike Exchange.
Z úniku sa ako prvý porúčal Jefferson Cepeda, papierovo najslabší vrchár čelnej štvorky. Na vyššie tempo Bena O'Connora však prekvapivo nestačil ani Guillaume Martin, ktorý sa tiež vrátil do hlavnej skupiny. Tá výrazne zrýchlila a náskok čelnej dvojice spadol pod minútu. Šesť bodov na Jaizkibel ukoristil Ben O'Connor. Dva body získal z hlavnej skupiny Quinten Hermans, ktorý sa virtuálne dostal na prvé miesto vo vrchárskej súťaži pred Tadeja Pogačara.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Unikajúca dvojica každým šliapnutím strácala pôdu pod nohami. V zjazde a na krátkej rovine stratili ďalšie cenné sekundy a pod posledné stúpanie si priviezli len desaťsekundový náskok. Ich osud bol spečatený. V hlavnej skupine pracoval tím UAE Emirates. Následne sa k nim pridal aj Izrael. Svoju šancu na úspech cítil Daryl Impey, no prv si musel poradiť s veľmi ťažkým stúpaním.
25 kilometrov pred cieľom zaútočil Jakob Fuglsang. Reagoval na neho Richard Carapaz a už aj Tadej Pogačar. Po ňom to vyskúšal Mikel Landa. Pretekár Bahrainu bol na týchto pretekoch doma a veľmi túžil po etapovom úspechu. Vypracoval si zaujímavú medzeru. Zakrátko ho dolepil aj Esteban Chaves s Brandonom McNultym, ktorý bol tretí v celkovom poradí a svojim útokom vytvoril tlak na Primoža Rogliča. Tadej Pogačar zatiaľ mohol šetriť sily. Tempa v hlavnej skupine sa chopil Jonas Vingegaard (Jumbo). Mladý Dán išiel veľmi tvrdo a na jeho tempo doplatili Aranburu, Schachmann, Mas aj Carapaz. Z čelnej skupiny medzitým vypadol Chaves a s tempom McNultyho mal problém aj Mikel Landa. Na vrchole kopca ich však po dobrej práci Vingegaarda dobehla celá skupina.
 
Útoky prišli aj v zjazde. Skúšal to opäť Brandon McNulty, na ktorého musel reagovať opäť Jonas Vingegaard. Následne atakoval opäť Esteban Chaves a odišla silná šestica. Chaves, McNulty, Vingegaard, Buchmann, Izagirre a Bilbao si vypracovali zaujímavý polminútový náskok pred skupinou prenasledovateľov, kde boli Pogačar, Roglič, Valverde a ďalší. Na čelo hlavnej skupiny padol Hugh Carthy pracujúci pre Sergia Higuitu.
Britský vrchár však nemal dostatok síl na to, aby dobehol čelnú šesticu. V prudšom zjazde si nastúpil Valverde, po ňom to vyskúšal aj Gaudu, no ani jeden z nich nebol úspešní. Nasledovali ďalšie nástupy, pretože skupina favoritov vôbec nespolupracovala. Čelná šestica sa výrazne priblížila k etapovému triumfu. Brandon McNulty sa dokonca dostal virtuálne na prvé miesto. Skupina favoritov sa len presýpala, miestami doslova zastavovala a dobiehali ich aj pretekári, ktorí stratili kontakt v kopci. Nastupovalo si z nej množstvo pretekárov. V jednej chvíli odišli James Knox aj Enric Mas, no dopredu to mali veľmi ďaleko. Odstup medzi oboma skupinami narástol na päťdesiat sekúnd a bolo vymaľované.
O víťazstvo si to nakoniec rozdala silná čelná skupina, z ktorej mal trochu viac šťastia Ion Izagirre. O centimetre porazil druhého domáceho pretekára Pella Bilbaa. Obaja však ťažili z dobrej práce Buchmanna, ktorý dolepil neskorý atak Estebana Chavesa a v podstate rozbehol šprint rýchlejším súperom. Štyri bonusové sekundy za tretie miesto uchmatol Brandon McNulty, ktorý sa zároveň posunul na prvé miesto v celkovom poradí. Skupina Primoža Rogliča totiž stratila 49 sekúnd.
 
Štvrtá etapa priniesla prekvapivo veľké pretrasy v celkovom poradí. Najzásadnejší posun zaznamenal po odvážnom výkone Brandon McNulty, ktorý opakovane útočil v poslednom stúpaní aj v zjazde. Odmenou mu je dres lídra pretekov, ktorý si oblečie do zajtrajšej etapy. Na druhé miesto sa prepadol Primož Roglič, ktorý po dnešku na Američana stráca 23 sekúnd. Na tretie miesto, po zásluhe, vyskočil Jonas Vingegaard a Jumbo má dve karty, s ktorými v nasledujúcich etapách môže hrať. Polepšili si aj Pello Bilbao, Emanuel Buchmann a Ion Izagirre, ktorí sa zhodne dostali do prvej desiatky. Naopak, Alejandro Valverde, ktorý bol v dnešnej etape najväčším favoritom, napokon odíde s prázdnymi rukami. Čo sa celkového poradia týka, o ničom zatiaľ stále nie je rozhodnuté. Podľa predpokladov sa tak stane až v sobotu.
Výsledky
1. IZAGIRRE Ion Astana - Premier Tech 4:17:07 50
2. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:00 20
3. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates link ikonka 00:00 10
4. VINGEGAARD Jonas Team Jumbo - Visma 00:00
5. BUCHMANN Emanuel Bora - Hansgrohe link ikonka 00:00
6. CHAVES Esteban Team BikeExchange 00:02
7. BEVIN Patrick Israel Start-Up Nation 00:49
8. KNOX James Deceuninck - Quick-Step 00:49
9. HERMANS Quinten Intermarché - Wanty 00:49
10. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:49
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates link ikonka 12:25:21 8
2. ROGLIč Primož Team Jumbo - Visma 00:23
3. VINGEGAARD Jonas Team Jumbo - Visma 00:28
4. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:36
5. POGAčAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 00:43
6. YATES Adam link ikonka Ineos Grenadiers 01:02
7. BUCHMANN Emanuel Bora - Hansgrohe link ikonka 01:07
8. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 01:13
9. IZAGIRRE Ion Astana - Premier Tech 01:15
10. LANDA Mikel link ikonka Bahrain Victorious 01:23
Zobraziť kompletné poradie
 
Kopce na trase etapy:
3 20 133 km - Deskarga: dĺžka 3 km; sklon 7,7 %
3 20 87 km - Alkiza: dĺžka 4,4 km; sklon 6,2 %
2 20 42 km - Jaizkibel: dĺžka 7,9 km; sklon 5,5 %
1 20 22 km - Erlaitz: dĺžka 3,8 km; sklon 10,6 %
Krátke preview etapy:
Štvrtá etapa je vytvorená pre útoky najlepších vrchárov. Situácia sa zdramatizuje na kopci Jaizkibel (7,9 km; 5,5 %), kde sa nachádzajú pasáže s priemerným sklonom sedem percent. O pätnásť kilometrov neskôr sa odohrá súboj o klasifikáciu na brutálnom stúpaní Erlaitz (3,8 km; 10,6 %), ktorý rozdelí pelotón dvojcifernými sklonmi a dlhými úsekmi, kde nesklesne priemer pod jedenásť percent. Po jeho prekonaní zostáva do cieľa 22 kilometrov a väčšina z nich sa odohrá v nepravidelnom klesaní. Aj keď sa nachádza kopec Erlaitz pomerne ďaleko pred cieľovo páskou, jeho náročnosť rozprúdi bitku najsilnejších vrchárov o celkové víťazstvo.

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop