Okolo Baskicka: V ITT triumfoval Primož Roglič a získal dôležitý čas v GC na súperov

5.4.2021, 15:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
1. 5.4. rovinata etapa ciel rovina Bilbao > Bilbao 14 km Roglič
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
zprofil etapy
profil etapy, 231 nastúpaných metrov (© itzulia.eus)
Hneď v prvej etape sa mali odohrať zaujímavé súboje medzi jazdcami na celkové poradie, ktorým najviac vyhovovala atraktívna jazda proti chronometru s dvomi prudkými kopcami. Na etapový triumf si trúfala slovinská dvojica Primož Roglič a Tadej Pogačar, vo výbornej formy jazdil Adam Yates a v časovke pôsobia sebaisto Schachmann alebo Kelderman.
Medzi prvými štartoval Primož Roglič (Jumbo-Visma) a okamžite potvrdil úlohu favorita nielen dnešnej etapy. Bol najrýchlejší na prvom stúpaní a v cieli dosiahol čas 17:18, ktorý mal byť pre všetkých ostatných jazdcov veľkou prekážkou. Priblížil sa k nemu jedine jeho tímový kolega Jonas Vingegaard, ktorý stratil osemnásť sekúnd.
Veľmi skoro sa predstavil na trati Max Schachmann (Bora-hansgrohe) a dosiahol pomerne vysoké manko 30 sekúnd, čo už bol značný rozdiel z pohľadu celkovej klasifikácie. Jeho spolujazdec Emanuel Buchmann zaostal za Rogličom až 47 sekúnd. Len o čosi málo lepšie si viedli Fuglsang alebo Bilbao. Na priebežné tretie miesto sa dostal ďalší jazdec z tímu Jumbo - Visma, talentovaný Tobias Foss stratil 23 sekúnd. K výslednému času Primoža Rogliča sa nepriblížil ani Wilco Kelderman (Bora-hansgrohe), nemecký borec zaostal 35 sekúnd.
Dobrý výkon predviedol Patrick Bevin (IsraelStart-Up), v cieli zaostal 27 sekúnd a patrila mu priebežná štvrtá pozícia. Lepšie predstavenie sa čakalo od Richarda Carapaza (Ineos), ktorý zaostal 42 sekúnd a po dnešnom dni bude mať veľkú stratu v GC. Náročná trasa bola nad aktuálne možnosti Tao Harta, britský jazdec dosiahol manko 68 sekúnd na Rogliča. Potom sa snažil zabojovať o najvyššie pozície Brandon McNulty (AUAE Emirates), ktorý na medzičase po prvom kopci dosiahol o štyri sekundy lepší čas ako Roglič, čo sa doteraz nikomu nepodarilo. Americký cyklista však nedotiahol svoju jazdu do víťazného konca. V cieli mu chýbali dve sekundy na slovinského pretekára.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Vo veľmi dobrom svetle sa ukázali aj Ide Schelling (Bora-hansgrohe) a Alex Aranburu (Astana), ktorí stratili pol minúty. Mikel Landa (Bahrajn Victorious) neprekročil svoj tieň a dosiahol manko 68 sekúnd. Oveľa lepší výkon predviedol Adam Yates (Ineos) so stratou 28 sekúnd a čerstvý víťaz Okolo Katalánska musel v nasledujúcich etapách útočiť, aby získal späť svoje manko. Cez jednu minútu stratil Hugh Carthy (EF Education), Alejandro Valverde z Movistaru zaostal 42 sekúnd. Vo finále sa čakalo už len na predstavenie Tadeja Pogačara (UAE Emirates). Slovinský cyklista bol na prvom medzičase rýchlejší ako Roglič o dve sekundy, ale potom v klesajúcej pasáži spomalil a v cieli vyskočilo jeho manko na 28 sekúnd.
Časovka vytvorila veľké rozdiely v klasifikácii a to prinúti všetkých vrchárov útočiť v zostávajúcich etapách. Vo väčšine z nich sa nachádzajú na konci strmé stúpania, preto sa budú pomery v GC ešte vyýrazne meniť. Primož Roglič získal štvrté víťazstvo v ročníku a vynikajúcim spôsobom odštartoval kopcovité baskické preteky. Hneď počas prvého dňa si vytvoril zaujímavý náskok v klasifikácii. Spomedzi všetkých jazdcov si najlepšie rozložil energiu, čo sa prejavilo na brutálnom dojazde na cieľovú čiaru, kde vytvoril hlavný rozdiel.
Vynikajúci výkon predviedol aj Brandon McNulty, ktorý takmer porazil Rogliča, ale slovinský jazdec bol od neho o čosi silnejší na záverečnom kopci. McNulty bol silný už počas Paríž - Nice a Katalánska a tentoraz bude chcieť bojovať o vysoké priečky v GC. O výbornú náladu v tíme Jumbo - Visma sa postarali aj Jonas Vingegaard a Tobias Foss, na ktorých sa bude spoliehať Roglič v kopcoch.
Po dnešnom dni vyzerajú byť hlavnými vyzývateľmi Primoža Rogliča Tadej Pogačar a Adam Yates, ktorí musia zmazať stratu 28 sekúdn. V kopcoch budú mať na to dostatok príležitostí a priebehu pretekov len pomôže, že obaja vyznávajú útočný štýl jazdy. Na dostrel sa drží aj Max Schachmann. Väčšie straty majú jeho kolegovia Kelderman, Buchmann a takisto Valverde, Fuglsang, Carapaz, Landa, ktorí urobia všetko preto, aby sa na prudkých stúpaniach posunuli v klasifikácii dopredu.
Výsledky
1. ROGLIč Primož Team Jumbo - Visma 17:17
2. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates link ikonka 00:02
3. VINGEGAARD Jonas Team Jumbo - Visma 00:18
4. FOSS Tobias Team Jumbo - Visma 00:24
5. POGAčAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 00:28
6. YATES Adam link ikonka Ineos Grenadiers 00:28
7. BEVIN Patrick Israel Start-Up Nation 00:28
8. SCHELLING Ide Bora - Hansgrohe link ikonka 00:29
9. ARANBURU Álex Astana - Premier Tech 00:30
10. SCHACHMANN Maximilian Bora - Hansgrohe link ikonka 00:31
Zobraziť kompletné poradie
 
Krátke preview etapy:
Časovka jednotlivcov využíva kopcovitý baskický terén a na trase sa objavia dve prudké stúpania. Hneď po štarte sa začne stúpať na Santo Domingo (2,4 km; 7,3 %), kde sa objaví aj 500-metrový úsek s priemerom jedenásť percent. Potom bude nasledovať rýchla pasáž, ktorá prebehne v klesaní. Nebude obsahovať žiadne technické nepríjemnosti a pretekári dorazia vo veľkej rýchlosti na finálne stúpanie. Posledných štyristo metrov dosiahne priemer takmer trinásť percent a ponúkne atraktívny súboj o cenné sekundy jazdcov na celkové poradie.

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop