Tro Bro Leon: V selektívnych pretekoch vyhral Giacomo Nizzolo, v šprinte porazil Arnauda de Lieho

7.5.2023, 11:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
ne 7.5. zvlnena etapa rovinata etapa Lannilis > Lannilis 206 km Nizzolo
flamsko 20
profil pretekov, 1650 nastúpaných metrov (© trobroleon.com)
Francúzske podujatie poskytlo množstvo úsekov na nespevnených cestách, ale keďže profil bol rovinatý, hlavnými favoritmi na výhru boli šprintéri, ktorí bývajú silní počas jarných klasík.
V štartovom poli sa nachádzali Arnaud De Lie, Alexander Kristoff, Max Walscheid, ktorí patrili k najrýchlejším jazdcom na trati a ktorých mohli prekvapiť takí jazdci ako Florian Vermeersch alebo  Anthony Turgis.
Do úniku sa dostali traja jazdci, ktorým mohla hlavná skupina dopriať aj 7-minútový náskok. V balíku ťahali celky Lotto, Arkéa alebo Uno-X. Necelých 50 kilometrov pred cieľom sa najmä zásluhou nórskeho tému pelotón rozdelil, o malú chvíľu neskôr bol chytený pôvodný únik.
Na čele pretekov v hlavnej skupine zostalo okolo 30 jazdcov, z favoritov tam nechýbali de Lie, Walscheid, Kristoff, Turgis alebo Nizzolo. V rozhodujúcich momentoch na konci pretekov viedla vedúcu skupinu Arkéa, ktorá mala vpredu Hofstettera, Pichona a
Gesberta. Vďaka ich aktivite vypadol z čela pretekov Walscheid, ale nemecký jazdec sa dokázal vrátiť naspäť a naďalej patril k hlavným favoritom na víťazstvo.
Vo finále si vybudoval 10-sekundový náskok Olivier Le Gac z FDJ, ale proti francúzskemu pretekárovi stále stála silná hlavná skupina, ktorá si s ním poradila. Na jednom z posledných úsekov potom atakoval de Lie a postupne sa k nemu pridali Venturini, Tiller, Finé, Eekhoff, Pichon a Nizzolo.
V šprinte malej skupiny bol v cieli najrýchlejší Giacomo Nizzolo, ktorý porazil Arnauda de Lieho a Nilsa Eekhoffa.
Preteky sa naplno rozbehli vyše 50 kilometrov. Odvtedy sa zloženie vedúcej skupiny neustále zmenšovalo a napokon o výhru bojovala 7-členná skupinka. Aktívne v nej jazdil najmä Arnaud de Lie, ale 21-ročný pretekár sa nedokázal vo finále zbaviť svojich súperov a napokon prehral s 34-ročným Giacomom Nizzolom, ktorý využil svoje skúsenosti. Pre talianskeho cyklistu to bola prvá výhra v tomto ročníku.
Arnaud de Lie momentálne jazdí vo veľmi forme, v sobotu zvíťazil na jednorazovke Grand Prix du Morbihan. Na stupne víťazov sa dostal aj Nils Eekhoff, ktorý takisto patril medzi najaktívnejších jazdcov na trati.
Výsledky
1. NIZZOLO Giacomo Israel - Premier Tech 04:50:52
2. DE LIE Arnaud Lotto Dstny 00:00
3. EEKHOFF Nils Team DSM 00:00
4. FINÉ Eddy Cofidis 00:00
5. TILLER Rasmus Uno-X Pro Team 00:00
6. VENTURINI Clément AG2R Citroën Team 00:00
7. PICHON Laurent Team Arkéa-Samsic 00:00
8. VERMEERSCH Florian Lotto Dstny 00:05
9. GACHIGNARD Thomas St Michel-Mavic-Auber 93 00:05
10. WATSON Sam Groupama-FDJ 00:05
Zobraziť kompletné poradie
fotogaleria ikonkaÚseky pavé (© trobroleon.com)
 
Náš eshop