Na Tirreno - Adriatico si svoju premiéru odbije Peter Sagan, favoritmi Pogačar a Bernal

8.3.2021, 00:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Andacký
V stredu štartuje už 56. ročník pretekov Tirreno - Adriatico. Organizátorom sa tento rok podarilo zabezpečiť podujatie v tradičnom marcovom termíne. Oproti minulému roku nastalo viacero zmien. Tá najzásadnejšia spočíva v jeho dĺžke. Po minuloročnej 8-dňovej edícii sa usporiadatelia vrátili k tradičnému 7-dňovému modelu. Pozornosť púta štartová listina, ktorá je aj tento rok nabitá veľkými menami. Svoju premiéru v novej sezóne si tu odbije Peter Sagan, ktorý sem prichádza v snahe vyladiť formu pred jarnými klasikami.
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© tirrenoadriatico.it)
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Všestranne orientovaná trať sadne šprintérom, klasikárom aj vrchárom
Preteky započnú etapou so zvlneným charakterom. Cyklistov čakajú okruhy v okolí prímorskej destinácie Lido di Camaiore, kde je naplánovaný štart aj cieľ etapy. Na jej konci sa do azúrového dresu lídra pretekov oblečie jeden zo šprintérov. Druhý deň ponúka o poznanie náročnejší program. Najmä v druhej polovici etapy sa nachádza niekoľko kratších, výbušnejších stúpaní a jej cieľ je situovaný na kopci v mestečku Chiusdino (7,5 km; 3,6%). Do finále vhodného pre výbušných jazdcov sa zapoja aj jazdci na GC s dobrým zrýchlením, ktorí môžu na páske získať dôležité sekundy. Tretí deň je na programe najdlhšia etapa na podujatí. S 219 kilometrami bude mimoriadne unavujúca a svedčiť bude klasikárom, ktorí využijú sériu krátkych stúpaní v samom závere.
Najťažšie previerky čakajú na cyklistov počas víkendu. Štvrtá etapa má privlástok kráľovská a jej koniec je naplánovaný na vrchole stúpania Prati di Tivo (14,7 km; 7%). Tento náročný cieľový kopec sa na podujatie vráti po ôsmich rokoch. Naposledy, v roku 2013, tu oslavoval Chris Froome. Vrchári si nedoprajú odpočinok ani v nedeľu. V druhej polovici etapy si pretekári vylámu zuby na štyroch okruhoch okolo mesta Castelfidardo. Najťažší kopec Castelfidardo (1,5 km; 10,1%) obsahuje úseky s 15-percentnými sklonmi. Posledný raz sa po jeho sklonoch prejde sedemnásť kilometrov pred páskou. Selekciu narobia aj ďalšie menšie, no prudké kopce, ktorých bude na okruhu hojne. Nenájdeme tu v podstate ani kilometer po rovine. Stále sa buď stúpa, alebo klesá. Vyčerpávajúci deň ukončí miernejší výstup do Castelfidarda (3 km; 3,6%).
V pondelok sa k slovu dostanú opäť šprintéri. No musia si dať v záverečných okruhoch pozor na kopec pri San Marco (2 km; 4,1%), ktorého vrchol je situovaný iba osem kilometrov pred páskou. Následne je to však po úplnej rovine a to bude nahrávať šprintérskym vláčikom. Podujatie tradične uzatvára 10 kilometrov dlhá časovka jednotlivcov, ktorá môže priniesť aj drobné posuny v celkovom poradí.
Simon Yates vlani (© LaPresse/Fabio Ferrari)
Konkurencia obrovská, víťazstvo obhajuje Yates
Pri pohľade na štartovú listinu vyniká množstvo mien, ktorým by tohtoročná trať mohla vyhovovať. Skvelú formu v kopcoch a časovku bude chcieť pretaviť v úspech Tadej Pogačar. Slovinský mladík nedávno predĺžil s tímom UAE Emirates až do roku 2026 a na toskánskych cestách má preto o motiváciu postarané. Schopnosť jazdiť agresívne na prudkých stúpaniach ukazuje aj Egan Bernal, ktorý po rehabilitačnej zimnej pauze nabral nový dych. Kolumbijský pretekár bude chcieť nadviazať na výborný výkon zo Strade Bianche a v kopcoch mu budú k dispozícii aj Geraint Thomas a Pavel Sivakov. Obaja sem prichádzajú ladiť formu do nasledujúcej časti sezóny.
Celkové prvenstvo obhajuje Simon Yates, no britský pretekár v tejto sezóne s výnimkou Strade Bianche ešte poriadne nepretekal a jeho forma tak zostáva otázna. Quick-Step vsádza na dvojičku Julian Alaphilippe a Joao Almeida. Obaja môžu svojim konkurentom naháňať strach, o ich aktuálnej forme totiž nie je pochýb. Francúza navyše povzbudila druhá pozícia zo sobotňajšieho Strade Bianche a odkázal, že s ním aj na Tirrene treba počítať.
Bore sa zatiaľ tento rok príliš nedarí. V uplynulých pretekoch sa im lepila smola na päty a nezvíťazili ešte ani raz. Možno sa im to konečne podarí práve tu. Nemecký celok vsádza na dvojicu Emanuel Buchmann a Patrick Konrad. Tím Trek verí opäť raz Vincenzovi Nibalimu, no sicílsky žralok sa poslednú dobu trápi a k hlavným favoritom na celkové prvenstvo nepatrí: "Tirreno-Adriatico je v úvode sezóny neodmysliteľnou súčasťou môjho pretekárskeho kalendáru. Vnímam to ako príležitosť, zistiť v akej forme sa aktuálne nachádzam," vyjadril sa Nibali.
Medzi ďalších favoritov sa radia aj Mikel Landa, Jakob Fuglsang, Romain Bardet, Nairo Quintana, Sergio Higuita, Michael Woods a Thibaut Pinot, ktorý by sa pred kľúčovou fázou sezóny konečne rád pozitívne naladil. Francúzsky vrchár totiž opäť raz uprednostnil májové Giro pred domácou Tour de France. Jednoznačným favoritom na zisk záverečnej časovky bude nepochybne Filippo Ganna. Totožnú bezkonkurenčne ovládol aj minulý rok.
- ponuka z nášho eshopu -
bidony update2020
- ponuka z nášho eshopu -
Petrovi Saganovi sadnú vhodné profily
Na toskánskych cestách sa predstaví aj kvalitná skupina rýchlych pretekárov. Najviac vyčnieva Caleb Ewan, ktorému sa podarilo ukoristiť cenné víťazstvo v etape zo Spojených arabských emirátov v pomerne kvalitnej konkurencii. Podobný úspech bude chcieť zopakovať aj tu a v hromadných dojazdoch bude pravdepodobne favoritom číslo jedna. Tím UAE Emirates verí, pre zmenu, Fernandovi Gaviriovi, no toho už nejaký čas obchádza akýkoľvek úspech. Na nedávno skončených pretekoch nepredviedol výkon, aký sa od neho očakával a narozdiel od Ewana sa umiestnil najlepšie až na piatej priečke. U Kolumbijčana možno pozorovať stratu motivácie, avšak prípadný etapový úspech by mu mohol výrazne pomôcť do zvyšku sezóny.
Proti spomínanej dvojici sa postaví Elia Viviani. Ani Talian už dlhú dobu nedvíhal ruky nad hlavu, no narozdiel od Gaviriu bol od toho v Emirátoch výrazne bližšie. Vo veľkej pohode jazdí momentálne Davide Ballerini. Taliansky klasikár nedávno presvedčivo ovládol Omloop a v podobnom duchu sa bude chcieť prezentovať aj teraz. Do karát mu hrajú aj priaznivé profily etáp. Wout van Aert má narozdiel od pretekára Deceunincku v nohách menšiu porciu pretekárskych kilometrov. Napriek tomu bude v klasikárskych finišoch patriť k hlavným favoritom. Potrápi ich aj Greg van Avermaet, no Belgičan v uplynulých pretekoch na svojich konkurentov výkonnostne nestačil.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Najväčšia pozornosť slovenských fanúšikov smeruje prirodzene na Petra Sagana. Pre slovenského šampióna sa jedná o prvé preteky v tejto sezóne. Pre koronavírus musel odložiť dvojicu belgických klasík aj obľúbené Strade Bianche. Tohtosezónny debut si tak odbije netradične v polovici marca a bude zaujímavé sledovať jeho výkonnosť.
Saganovi sa tu núka množstvo príležitostí na zisk etapového vavrínu. Prirodzene, v rovinatých etapách nebude patriť k najväčším favoritom. Napriek tomu ho určite netreba odpisovať, šanca na úspech tam jednoznačne je. Bennett, Nizzolo, Démare aj Bol uprednostnili Paríž - Nice a Petrovi sa tak výrazne zúžil okruh šprintérskych konkurentov. Oveľa zaujímavejšie ponuky sa mu však natískajú v zvlnených a klasikárskych etapách. Hneď druhý deň si môže v meste Chiusdino vyskúšať šprint do kopca v silnej konkurencii. Uvidíme, či sa mu tu podarí udržať s najlepšími až do konca, kopec je totiž celkom dlhý...
Klasikársky rukopis sa objaví aj v závere tretieho dňa a kopec Castelfidardo v piatej etape naplno preverí jeho aktuálnu výkonnosť. Sami sme zvedaví, ako si poradí s prudkými kopcami a vrchárskou špičkou.

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop