TdF: Peter Sagan oslavuje druhý triumf, v špurte do kopca nemal konkurenciu

11.7.2018, 10:40 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
tour 18
5. 11.7. zvlnena etapa ciel rovina Lorient > Quimper 205 km Sagan
 
 
01
profil etapy, 2565 nastúpaných metrov (© letour.fr)
 
 
Doteraz najťažší profil na podujatí mal byť výsadou pre jazdcov, ktorí sa dokážu pohybovať na jarných jednorazovkách, a vyzývavá skúška dostala do pohotovosti aj favoritov na titul. V druhej časti etapy boli pripravené úzke cesty a krátke stúpania, čo signalizovalo ďalšie nervózne predstavenie. Z tohto pohľadu bolo pre pretekárov vyhovujúce, že nepršalo.
 
V jasne klasikárskej záležitosti patril medzi hlavných favoritov na výhru Peter Sagan, ktorý na TdF nosil zelený dres už 89-krát a vyrovnal rekord Erika Zabela. Na štarte však prekvapujúco chýbal Michael Matthews, ktorého z podujatia odstavila choroba a črevná chrípka. Jeho neprítomnosť určite ochudobnila preteky, chvíle austrálskeho cyklistu mali prísť presne na profiloch, na akom sa jazdilo dnes. Po včerajšom páde nepokračoval ďalej ani Tiesj Benoot. Jeho zranenia sa ukázali natoľko vážne, že nemohol pokračovať, hoci si to veľmi želal. Tour tak prišla pred klasikárskou etapou o dvoch výborných jazdcov na jednorazovky.
 
 
kratka sprava ikonkaLorient (štart)
V 19. storočí sa obyvatelia živili predovšetkým rybárstvom a lovom ustríc. Cez druhú svetovú vojnu bolo mesto bombardované, Nemci zložili zbrane až 10. mája 1954, preto mesto dostalo Rád čestnej légie. Vyvinulo sa do moderného prístavu s rozvinutým prímorským turizmom. Radničné múzeum lodí a iných plavidiel či dopravných  prostriedkov. Je tu tiež známy futbalový štadión a historická citadela slúžiaca na niekdajšie fortifikačné účely.
 
 
Na rozdiel od predchádzajúcich dní sme videli hektický začiatok. Do brejku sa chceli dostať viacerí borci, ktorí si verili, že na zvlnenom teréne dokážu prekvapiť pelotón. Táto bitka vyvrcholila pádom, po ktorom musel odstúpiť Robert Kišerlovski (Kaťuša-Alpecin) so zlomenou kľúčnou kosťou, a na zemi sa ocitol aj Gianni Moscon (Sky). Ten sa však vrátil späť bez viditeľných zranení. Táto kolízia dokonca poslala na zem aj sprievodnú motorku.
 
Potom sa usadilo na čele pretekov sedem jazdcov a pelotón zvoľnil. Na hlavnú skupinu však nečakal jednoduchá záležitosť, pretože do úniku sa dostali skutočne zaujímaví jazdci. Sylvain Chavanel, Lilian Calmejane (obaja Direct Energie), Jasper De Buyst (Lotto-Soudal), Julien Vermote (Dimension Data), Toms Skujinš (Trek-Segafredo), Elie Gesbert (Fortuneo-Samsic) a Nicolas Edet (Cofidis) mohli vytrápiť balík až do samého konca. Vedúcu partiu chcel ešte doplniť Minnaard z Wanty-Groupe, ale tento vlak mu ušiel.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSilná skupina na čele pretekov
 
 
Vpredu vzbudzovala rešpekt najmä dvojica z Direct Energie. Sylvain Chavanel predviedol svoje odhodlanie už v druhej etape a spolu s Lilianom Calmejanom sa dostali do dobrej pozície, aby na konci podkúrili hlavnej skupine. Calmejane je špecialistom na takýto zvlnený terén, v tomto roku ovládol klasiky Paríž - Camembert a Drome Classic, takže pelotón mal pred sebou silného protivníka. Nepríjemný mohol byť aj Toms Skujinš, ktorý dokáže jazdiť v únikoch, a jeden taký pretavil na výhru nedávno v Kalifornii. Úniku poskytol svoje tempárske schopnosti Julien Vermote, belgický jazdec po opustení Quick-Step Floors mohol konečne sledovať vlastné záujmy. Nicolas Edet je skúseným útočníkom, ktorý sa objavil v niekoľkých silných brejkoch aj na Tour, a vedúcu skupinu dopĺňali mladí jazdci De Buyst a Gesbert.
 
Vlastníctvo žltého dresu, etapa vhodná pred Avermaeta a silná vedúca skupina zoradili kompletný tím BMC na čele pelotónu. Americká zostava bola pripravená na dnešnú dlhú šichtu, žiadny celok im zatiaľ neposkytoval svoju pomoc. V úniku stál najvyššie v poradí Chavanel so stratou 1:48, aj preto nemohol BMC dovoliť, aby brejk dostal príliš veľkú voľnosť.
 
 
kratka sprava ikonkaConcarneau (156 km pred cieľom)
Prezývané „Modré mesto“ vyrástlo okolo opevneného ostrova. Toto stredoveké, „uzavreté“ mesto bolo fortifikované na príkaz bretónskeho vojvodu Jána II. Hradby pretrvali do 19. storočia a aj vtedy poslúžili vojnovým utečencom či ako útočisko kupeckých lodí. V tomto meste sa ustálil lov sardiniek. Koná sa tu spomienkový festival Modrých sietí na počesť rybárov, ktorým zrušili výcvikové školy.
 
 
Náskok vedúcej skupiny neprekračoval štyri minúty a počas úvodnej hodiny prekonali cyklisti vyše 47 kilometrov. Cesta sa začala zužovať už pred rýchlostnou prémiou, čo bol signál pre jazdcov na celkové poradie, aby sa začali posúvať na vedúce priečky v balíku. Správna pozičná jazda bola jedným z atribútov na úspešné zvládnutie dnešnej etapy. Na trati dlhú dobu nenastávala žiadna zmena - pelotón viedol jedine BMC, únik držal náskok cez štyri minúty.
 
Na rýchlostnej prémii si najviac polepšil Sylvain Chavanel, francúzsky veterán vyhral takúto prémiu aj v druhej etape. Pelotón šprintoval o osem bodov. Bora - hansgrohe nenechal nič na náhodu a Petrovi Saganovi pomáhali traja kolegovia. Šprint však otvoril Quick-Step Floors a Fernando Gaviria vybojoval uvedených osem bodov, svetový šampión sa držal hneď za ním a získal o jeden bod menej. Potom finišovali Kristoff a Démare.
 
 
video v clanku ikonka ciernaŠprintérska prémia
   
 
Potom sa prehupla etapa do náročnejšej druhej časti s krátkymi kopcami a technickými úsekmi. Hneď na prvej horskej prémii zaútočil Chavanel a odpútal sa od ostatných utečencov. Na vrchole Côte de Kaliforn si vybudoval 30-sekundový náskok a získal svoj prvý bod do vrchárskej súťaže. A skúsený jazdec pokračoval sám na čele pretekov. Už na tomto stúpaní neudržal tempo hlavnej skupiny Mark Cavendish, jeho strata však nebola veľká. Sylvain Chavanel uchmatol aj druhú horskú prémiu a razom sa stal virtuálnym lídrom vrchárskej súťaže. Potom mal pred sebou zvlnený terén, ale bez hodnotených kopcov, no aj tak upaľoval ďalej osamote.
 
 
kratka sprava ikonkaChateauneuf-Du-Faou (84 km pred cieľom)
Mestečko pomenované podľa miestneho neskorostredovekého hradu, z ktorého prakticky už nič neostalo. V 50. rokoch 20. storočia sa tu zrekonštruoval gotický kostol Notre-Dame des Portes. Známejší je však kostol sv. Juliána a Panny Márie, ktorý sa hrdí stenami maľovanými umelcom Paulom Sérusierom (priateľ slávnejšieho maliara Paula Gaugina). Výjavy maľované počas Prvej svetovej vojny zobrazujú život Krista od Zvestovania po Zmŕtvychvstanie. Samotný Sérusier sa vyhol vojenskej službe vďaka pokročilému veku (50 rokov) a nedostatočnej fyzickej kondícii.
 
 
V zjazde po druhej horskej prémii stratil kontrolu nad bicyklom Elie Gesbert, ktorý síce spadol do trávy, ale muselo to byť bolestivé. Druhá skupina mu ušla. Pred tretím stúpaním sa posunul na čelo balíka Bora - hansgrohe a nemecká zostava len potvrdila dnešné vysoké ambície Petra Sagana. Z balíka už začali odpadať prví jazdci, Cavendish s Kittelom mali toho plné zuby. Sylvain Chavanel dobyl aj tretí hodnotený kopec a potom si počkal na Skujinša, Edeta a Calmejana, ktorí sa k nemu čoskoro pripojili. Na tomto kopci rieši mechanické problémy Froome, musel meniť bicykel. Pelotón na chvíľu rozdelil menší pád, ale tentoraz sa to obišlo bez väčších komplikácii. No všetkých to len umocnilo v tom, že finále bude dramatické.
 
Ťažké stúpanie Côte de Menez Quelerc'h odpojilo z úniku vyčerpaného Chavanela, dva body tu získal Skujinš. Ak sa chcel lotyšský jazdec obliecť do bodkovaného, musel vyhrať aj poslednú prémiu. Bora - hansgrohe udržiaval v balíku vysokú intenzitu, náskok vedúcej trojice klesal pravidelným spôsobom. Na záverečnej horskej prémii mali k dobru už len necelú minútu a na vrchole zviedli súboj o dva body Skujinš a Calmejane. Úspešnejší bol jazdec tímu Trek - Segafredo, čím vyrovnal Chavanelov bodový zisk, ale keďže Skujinš ovládol hodnotnejšie horské prémie, bodkovaný dres bude jeho. Edet tu stratil kontakt s vedúcou skupinou.
 
 
kratka sprava ikonkaQuimper (cieľ)
Mesto malo v stredovekom Bretónsku významné postavenie a atmosféru s jemne keltským nádychom. Zaujímavosťou je, že na jeden deň, v roku  1940, sa Quimper stal hlavným mestom  Francúzska. Katedrála Saint-Corentin bola postavená v trinástom  storočí v gotickom  slohu, je najstaršia  v dolnom Bretónsku, no dokončila sa až počas Druhého cisárstva. Je považovaná za najdôležitejšie kultúrne dedičstvo mesta Quimper, veľa turistov obdivuje jeho špicaté veže merajúce 36 metrov. Zaujímavosťou je, že sa nakláňa 10 metrov doľava. Jedným z vysvetlení je snaha o paralelu s hlavou Krista na kríži, ktorá tiež nestála rovno na krku, ale od únavy sa klonila na stranu.
            
 
Skujinš a Calmejane už nestihli zobrať bonusové sekundy v plnej miere, na krátkom kopci bojovali o tri sekundy Alaphilippe s Avermaetom, úspešnejší bol francúzsky borec. Jazdec tímu Quick-Step Floors sa určite cítil veľmi dobre a veril, že v dnešnom výbušnom finále môže získať výhru i žltý dres. Potom vyrazil dopredu ďalší zástupca z Direct Energie, hlavnú skupinu chcel nachytať Rein Taaramae, ale proti rozbehnutému balíku nemal šancu. Pred záverečným stúpaním sa tlačili dopredu všetci kandidáti na etapový triumf, Peter Sagan zvládal túto pozičnú bitku veľmi dobre a pohyboval sa na samom čele balíka. Jeho konkurent v bodovacej súťaži Fernando Gaviria opustil pelotón tesne pred výbušnou koncovkou.
 
Na najprudších úsekoch zaútočil Philippe Gilbert, ale ostatní favoriti ho nikam nepustili. Pred páskou potom nasadil tempo Greg van Avermaet a priviedol do cieľa početnú skupinu rýchlych jazdcov, medzi ktorými vynikol Peter Sagan a získal druhú výhru v tejto edícii. V špurte do kopca pokoril Sonnyho Colbrelliho a Philippa Gilberta.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSagan získava druhý etapový triumf
 
 
Zvlnená etapa nespôsobila žiadny nepríjemný incident, cyklisti sa patrične pripravili na náročný profil. Kandidáti na etapový triumf sa nikam nehrnuli a šetrili energiu až na záverečný kopec. Ani tu sme nevideli žiadny úspešný útočný pokus, prudké sklony sa nachádzali len na obmedzenom priestore, takže o víťazovi sa rozhodlo až na cieľovej čiare kde si vychutnal konkurenciu Peter Sagan a perfektne načasovaným šprintom do kopca potvrdil svoju dominantnosť v tejto disciplíne.
 
Svetový šampión zvládol dnešnú koncovku na výbornú. V rozhodujúcich momentoch si postrážil vedúce pozície v balíku, všetko mal pod kontrolou, a keď zaútočil Philippe Gilbert, zbytočne nemíňal sily. Na cieľovej čiare využil skorý nástup Grega van Avermaeta a jeho zrýchlenie nemalo konkurenciu. Vyrazil dopredu v tom správnom čase, a aj keď sa mohlo zdať, že Sonny Colbrelli mu bude robiť problémy na páske, taliansky jazdec nevydržal vo vysokej intenzite až do konca.
 
 
tour 18 etapa 05 spurt tbmf
Špurt piatej etapy (© Team Bahrain-Merida / @BettiniPhoto)
 
 
Pochvalu si zaslúžia aj Saganovi kolegovia, Bora - hansgrohe ako jediný tím v priebehu etapy neváhal ukázať vysoké ambície a kontrolovať vedúcu skupinu. Aj pred záverečným stúpaním mu pomáhali spolujazdci, takže sa mohol sústrediť len na svoju koncovku. Touto výhrou si polepšil v bodovacej súťaži. V cieli získal tridsať bodov, a keďže Fernando Gaviria nebodoval, jeho náskok pred kolumbijským cyklistom vzrástol na 33 bodov. Peter Sagan predvádza fantastický vstup do pretekov, počas piatich dní vydoloval dve výhry a dve druhé miesta. Môžeme sa tešiť, čo nám bude predvádzať v nasledujúcich dňoch, lebo je známe, že si dokáže udržať vysokú formu počas celých troch týždňov.    
 
Podobne ako v druhej etape bol Saganovým hlavným súperom Sonny Colbrelli, ktorý aj tentoraz predviedol výbornú koncovku, ale čo mohlo stačiť na ostatných, na svetového šampióna bolo málo. Philippe Gilbert a Julian Alaphilippe nezvládli finále podľa očakávania, obaja sa chceli presadiť, obaja chceli vyhrať. Napokon bolo z toho tretie miesto belgického cyklistu, ale v konečnom dôsledku nebojoval o výhru. Koncovku zvládol veľmi dobre Alejandro Valverde a chýbalo veľmi málo, aby získal bonifikáciu, a pred zajtrajšou etapou ukázal apetít aj Daniel Martin. Vo finále obhájil žltý dres Greg van Avermaet, čo ho určite potešilo, ale ešte väčšiu radosť by mal, ak by sa dostal na najvyšší stupienok. Vo finále nechcel nič riskovať, na cieľovom kopci sa pohyboval úplne vpredu, na čo v podstate doplatil z hľadiska etapového triumfu.
 
Jazdci na celkové poradie prežili etapu bez komplikácii, v klasifikácii nastali len kozmetické zmeny. Philippe Gilbert sa posunul na tretie miesto vďaka dnešným bonifikáciám. Zajtrajší dojazd je však náročnejší, takže na bonusové sekundy si môže veriť väčšia časť favoritov na titul. Novým majiteľom bodkovaného dresu sa stal Toms Skujinš, ktorý v úniku prekabátil dvojicu z Direct Energie.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (víťaz)
"Na páske som mal trochu šťastie, lebo sa ku mne približoval Sonny Colbrelli. Moji kolegovia odviedli skvelú prácu. Odtiahli takmer polovicu etapy na čele balíka a vo finále mi vytvorili pozíciu. Na začiatku kopca išiel naplno Sky, potom zaútočil Gilbert, ale chytili sme ho. Myslím si, že Avermaet začal šprintovať príliš skoro, ale nakoniec pomohol mne a Colbrellimu. Áno, profil pripomínal ardenské klasiky, išlo sa hore-dole, ale na Tour de France je to všetko úplne iné."
                    
 
Výsledky
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 4:48:06 120
2. COLBRELLI Sonny Bahrain-Merida Pro 00:00 50
3. GILBERT Philippe Quick-Step Floors 00:00 25
4. VALVERDE Alejandro Movistar Team 00:00 15
5. ALAPHILIPPE Julian Quick-Step Floors 00:00 5
6. MARTIN Daniel UAE Team Emirates 00:00  
7. VAN AVERMAET Greg BMC Racing Team 00:00  
8. ANDERSEN Søren Team Sunweb 00:00  
9. PASQUALON Andrea Wanty-Groupe Gobert 00:00  
10. NIBALI Vincenzo Bahrain-Merida Pro 00:00  
 
Zobraziť kompletné poradie


bmc
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VAN AVERMAET Greg BMC Racing Team 18:22:00  
2. VAN GARDEREN Tejay BMC Racing Team 00:02  
3. GILBERT Philippe Quick-Step Floors 00:03  
4. THOMAS Geraint Team Sky 00:05  
5. ALAPHILIPPE Julian Quick-Step Floors 00:06  
6. JUNGELS Bob Quick-Step Floors 00:09  
7. DUMOULIN Tom Team Sunweb 00:13  
8. ANDERSEN Søren Team Sunweb 00:13  
9. URÁN Rigoberto Team EF Education 00:37  
10. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:52  
39. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 02:46  
Zobraziť kompletné poradie


z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 180
2. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors 147
3. KRISTOFF Alexander UAE Team Emirates 78
4. GREIPEL André Lotto-Soudal 69
5. DÉMARE Arnaud Groupama-FDJ 57
6. COLBRELLI Sonny Bahrain-Merida Pro 55
 

z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. SKUJIņš Toms Trek-Segafredo 4
2. CHAVANEL Sylvain Direct Energie 4
3. CALMEJANE Lilian Direct Energie 3
4. SMITH Dion Wanty-Groupe Gobert 1
5. LEDANOIS Kévin Team Fortuneo-Samsic 1
6. PEREZ Anthony Cofidis, solutions crédits 1
 

z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. ANDERSEN Søren Team Sunweb 18:22:13
2. BERNAL Egan Team Sky 01:08
3. NIELSEN Magnus Astana Pro Team 01:39
4. TOLHOEK Antwan Team Lotto NL-Jumbo 02:12
5. SMITH Dion Wanty-Groupe Gobert 02:30
6. BOUDAT Thomas Direct Energie 02:57
 
 
video v clanku ikonka ciernaPohľad zhora na Saganov šprint
 
 
TERMINATOR CALCULATOR (kariérna bilancia Petra Sagana):
 
VÍŤAZSTVÁ: 108
VÍŤAZSTVÁ v rátane iných disciplín (body, vrchy, U23, U25): 140
 
CELKOVÉ VÍŤAZSTVÁ: 3
Tour de Pologne (WT) 2011
Tour of California (2.HC) 2015
Giro di Sardegna (2.1) 2011
 
VÍŤAZSTVÁ V JEDNORAZOVKÁCH: 24
Majstrovstvá sveta v pretekoch (WCH) 2015-2017
Gent-Wevelgem (WT) 2013, 2016, 2018
GP Québec (WT) 2016, 2017
Okolo Flámska (WT-M) 2016
Paríž - Roubaix (WT-M) 2018
GP Montreal (WT) 2013
E3 Harelbeke (WT) 2014
Majstrovstvá Európy v pretekoch (CC) 2016
Brabantse Pijl (1.HC) 2013
Kuurne - Brusel - Kuurne (1.HC) 2017
GP di Prato (1.1) 2011
GP Camaiore (1.1) 2013
MSR v pretekoch 2011-2015, 2018
MSR v časovke 2015

BODOVACIA SÚŤAŽ: 33
Tour of California (2.HC) 7x 2010-2014, 2016, 2017
Tour de France (WT) 5x 2012-2016
Tour de Suisse (WT) 7x 2011-2015, 2017, 2018
Tirreno-Adriatico (WT) 4x 2014 - 2017
Tour de Pologne (WT) 2x 2011, 2017
Eneco Tour (WT) 2x 2016, 2017
Paríž - Nice (WT) 2010
Tour Down Under (WT) 2018
Tour of Oman (2.HC) 2012
USA Pro Challenge (2.HC) 2013
Tour of Alberta (2.1) 2013
Giro di Sardegna (2.1) 2011
 
SÚŤAŽ DO 23/25 ROKOV: 2
Tour of California 2010
Tour of Qatar 2015
 
TOP 5 v etapách / jednorazových pretekoch: 282
TOP 10 v etapách / jednorazových pretekoch: 323
 
BODY V REBRÍČKU WORLD TOUR: 8595
Rok 2010: 111 bodov / 44. miesto
Rok 2011: 198 bodov / 22. miesto
Rok 2012: 351 bodov / 8. miesto
Rok 2013: 491 bodov / 4. miesto
Rok 2014: 263 bodov / 15. miesto
Rok 2015: 257 bodov / 17. miesto
Rok 2016: 669 bodov / 1. miesto
Rok 2017: 4251 bodov / 2. miesto (zmena bodovania)
Rok 2018: 1984 bodov / 1. miesto

VÍŤAZSTVÁ PODĽA ROKOV:
Rok 2010 - 5 (vrátane iných disciplín 8)
Rok 2011 - 15 (vrátane iných disciplín 19)
Rok 2012 - 16 (vrátane iných disciplín 20)
Rok 2013 - 22 (vrátane iných disciplín 27)
Rok 2014 - 7 (vrátane iných disciplín 9)
Rok 2015 - 10 (vrátane iných disciplín 14)
Rok 2016 - 14 (vrátane iných disciplín 18)
Rok 2017 - 12 (vrátane iných disciplín 17)
Rok 2018 - 7 (vrátane iných disciplín 9)
 
UMIESTNENIA V TOP 10 PODĽA ROKOV:
Rok 2010: 20 (39 % z 51 odjazdených dní)
Rok 2011: 35 (47 % z 75 odjazdených dní)
Rok 2012: 39 (51 % z 77 odjazdených dní)
Rok 2013: 48 (53 % z 90 odjazdených dní)
Rok 2014: 43 (47 % z 91 odjazdených dní)
Rok 2015: 50 (63 % z 79 odjazdených dní)
Rok 2016: 42 (60 % z 70 odjazdených dní)
Rok 2017: 36 (60 % z 60 odjazdených dní)
Rok 2018: 27 (69 % z 39 odjazdených dní
- tímové časovky nerátame
 
ETAPOVÉ VÍŤAZSTVÁ PODĽA PRETEKOV (min. 2):
Tour of California, WT (2010-2017): 16 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour de Suisse, WT (2011-2018): 16 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour de France, GT (2012, 2013, 2016, 2017, 2018): 10
Tirreno - Adriatico, WT (2012-2015, 2017): 7
Vuelta a Espaňa, GT (2011): 4
Eneco Tour, WT (2016, 2017): 4
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 4 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour of Oman, 2.HC (2012-2014): 4
Tour de Pologne, WT (2011, 2017): 3
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2014): 3
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013): 3
Paríž - Nice, WT (2010): 2

SAGANOVE ŠPECIÁLY:
Tour of California (2010-2018): 16 víťazstiev z 69 etáp (23,1%), 7x bodovacia súťaž (78%), 6 dní v žltom drese
Tour de Suisse (2010-2018): 16 víťazstiev z 73 etáp (21,9%), 7x bodovacia súťaž (78%), 3 dni v žltom drese
 
POČET DNÍ V DRESE LÍDRA PRETEKOV: 38
Tour de Pologne, WT (2011, 2017): 7
Tour of California, 2.HC (2012, 2015, 2016): 6
Tour de France, GT (2016, 2018): 4
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 4
Tour de Suisse, WT (2012, 2016): 3
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2013, 2014): 3
Tour of Oman, 2.HC (2013, 2014): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013): 3
Eneco Tour, WT (2016, 2017): 2
Tour de Romandie, WT (2010): 2
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 1
Tour Down Under, WT (2018): 1
 
 

 
 
Prémie na trase:
sprint-20 112,5 km - ROUDOUALLEC (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
4-20 99 km - Côte de Kaliforn: dĺžka 1,7 km; sklon 7,1 % (1 bod)
4-20 92 km - Côte de Trimen: dĺžka 1,6 km; sklon 5,6 % (1 bod)
3 20 64,5 km - Côte de la Roche du Feu: dĺžka 1,9 km; sklon 6,6 % (2-1)
3 20 45,5 km - Côte de Menez Quelerc'h: dĺžka 3 km; sklon 6,2 % (2-1)
3 20 24 km - Côte de la montagne Locronan: dĺžka 2,2 km; sklon 5,9 % (2-1)
bonus tdf 20 12,5 km - Côte de la chapelle de la Lorette - bonusové sekundy 3-2-1
ciel Cieľ (30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
 
 
Krátke preview etapy:
Klasikársky terén dostane do hry cyklistov, ktorí sa doteraz väčšinou len skrývali v balíku. Množstvo krátkych stúpaní odrádza klasických šprintérov a tí odolnejší z nich musia preukázať kvalitnú výkonnosť, aby mohli súperiť o výhru na záverečnom výbušnom kopci. Silnými kartami bude disponovať Quick-Step Floors, na ardenský terén majú k dispozícii Philippa Gilberta a Juliana Alaphilippa. Obaja by možno potrebovali ťažšiu koncovku, ale v prípade náročného vývoja etapy si prídu na svoje a vo finále by tak mohli vytiahnuť svoju obávanú akceleráciu. Nechajme sa prekvapiť, či si trúfne na tento profil a koncovku Fernando Gaviria, nabudený kolumbijský cyklista môže len a len prekvapiť. So zloženými rukami by nemal sedieť ani tím BMC, líder pretekov Greg van Avermaet obľubuje podobné terény. Krátke kopce a výbušný dojazd sú hodné toho, aby sa do súboja o etapový triumf zapojil aj žltý dres. Náročnejšie koncovky sú cieľom pre Michaela Matthewsa a austrálsky jazdec už vyhral na Tour jeden špurt do kopca. V minulom roku zdolal v meste Rodez práve Avermaeta. Trojica Gilbert, Alaphilippe a Matthews bude mať pred sebou aj možnosť získania žltého dresu, z toho dôvodu sa možno využije v plnej miere Bonus point, ktorý stojí na 700-metrovom kopci s priemerom deväť percent.  
 
Jedna z najlepších možností na podujatí bude striehnuť na Sonnyho Colbrelliho. Taliansky cyklista už ukázal formu v druhej etape, ale jeho odolnosť a dobrý finiš (najmä do kopca) najlepšie vyniknú práve na takomto profile. Nepochybujeme, že sebavedomie nebude chýbať ani Arnaudovi Démarovi. Keď mu to doteraz príliš nešlo v hromadných špurtoch, bude chcieť ukázať svoje kvality na klasiky. Pripravené predstavenie môže prebrať doteraz nevýrazného Vanmarckeho, uvidíme, ako bude na tom po nepríjemnom páde z konca štvrtej etapy Benoot. Mladý belgický jazdec by patril medzi hlavných kandidátov na výhru, ak by bol stopercentne fit. V tíme Sky môžu dostať voľné ruky Kwiatkowski alebo Moscon a najmä mladší z tejto dvojice by sa mohol presadiť svojou agresivitou. Nesmieme zabúdať ani na skúsených Boassona Hagena, Kristoffa a Degenkolba, ktorí budú trpezlivo striehnuť na svoju šancu. Ťažší dojazd by mohol zakryť ich chýbajúcu rýchlosť. Po výborne zvládnutých hromadných dojazdoch pelotónu sa dostáva na obľúbený profil aj Peter Sagan a sme presvedčení, že svetový šampión len teraz naplno ukáže, akou výkonnosťou disponuje. Na podobnom cieľovom kopci je takmer neporaziteľný, zvlášť v takejto forme, ale nebojí sa ani aktívnej jazdy, ktorá sa bude ponúkať na konci etapy. Pre súperov je nepríjemné, že bude pripravený na viaceré scenáre, a môže to byť práve on, kto bude vo finále rozhodovať, akým spôsobom bude etapa zakončená.     
               
 
Krátky opis trasy:
V piatej etape už budú kladené zvýšené požiadavky na pretekárov, zvlnená trasa s mnohými krátkymi stúpaniami a výbušný finiš budú lákadlom pre klasikárov. Po jednoduchšom štarte a šprintérskej prémii nabehne pelotón na vyzývavú časť, kde sa len zriedkavo objaví rovinatý úsek. Druhá polovica etapy obsahuje päť horských prémii, ale počet krátkych kopcov je väčší a spôsobom hore-dole sa bude pokračovať až na cieľovú pásku. Côte de Menez Quelerc’h obsahuje aj 11-percentné momenty, posledné hodnotené stúpanie Côte de la Montagne de Locronan poskytne kilometer s priemerom osem percent a potom sa ešte objavia na trati dva menšie výstupy. Zaujímavá koncovka môže byť lákadlom na útok z väčšej diaľky pre tých klasikárov a puncheurov, ktorí by potrebovali vo finále v meste Quimper prudšie sklony. Cieľová čiara sa nachádza na kilometrovom kopci s priemerom necelých päť percent.        
 
 
 
etapa 05 dojazd
profil dojazdu etapy (© letour.fr)
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk (kompletný prenos etapy od 12:10)
na Dvojke od 14:00 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Oľga Hamadejová
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor - hosť: Martin Velits
spolukomentátor C-I.sk: Lukáš Timko
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop