TdF: 18. etapa patrí odpisovanému Démarovi, Sagan po opatrnej koncovke ôsmy

26.7.2018, 12:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
tour 18
18. 26.7. rovinata etapa ciel rovina Trie-sur-Baise > Pau 171 km Démare
 
 
01
profil etapy, 1314 nastúpaných metrov (© letour.fr)
 
 
Osemnásta etapa bola v treťom týždni prvou rovinatou. Pyreneje si oddýchli od cyklistov a cyklisti od Pyrenejí. Na pretras sa tak opäť dostali šprintéri. Respektíve to, čo z nich ostalo. "Waterloo rýchlych mužov" z uplynulých dní vyselektovalo len päticu John Degenkolb (Trek - Segafredo), Alexander Kristoff (UAE), Sonny Colbrelli (Bahrajn - Merida), Arnaud Démare (FDJ), a nášho Petra Sagana, ktorý i napriek odreninám na etapu nastúpil. A to i napriek informáciám, ktoré hovorili o tom, že sa tak nemusí stať.

Ak by sa tak kvôli "drobným poraneniam" skutočne stalo, Peter Sagan by prestal byť Petrom Saganom. Tour de France sú skrátka preteky, ktoré sa neopúšťajú, svoje by o tom vedel povedať Lawson Craddock, ale aj mnohí iní cyklisti. Etapa odštartovala okolo štrnástej hodiny a na jej štart sa postavilo 146 pretekárov. A hneď od jej začiatku sa jazdilo aktívne. Mnohí cyklisti cítili šancu, početný a silný únik mal skutočne veľkú šancu, nemal by ho totiž kto stíhať.
 
 
kratka sprava ikonkaTrie-sur-Baise (štart)
Obec má vyše tisíc obyvateľov a leží pri rieke Baïse.Cirkevnú architektúru zastupujú karmelitánsky kláštor akostol Panny Márie Snežnej, oba zo 14. storočia v gotickom slohu. Každý rok sa tu koná festival prasiat, „Pourcailhade“ (Sviňáda), pozostáva z rôznych aktivít, ako napr. majstrovstvá Francúzska v prasačom kvičaní, preteky prasiatok, súťaž v zjedení čo najviac čierneho pudingu a prehliadka prasacích kostýmov.
 
 
Na piatom kilometri sa odpútala pätica pretekárov. Boli to Niki Terpstra, Mathew Hayman a Luke Durbridge (obaja Mitchelton - Scott), Guillaume Van Keirsbulck (Wanty - Groupe) a Thomas Boudat (Direct Energie). Na ich pohyb zareagovala Bora - Hansgrohe spoločne s FDJ, no napokon ich nechali odísť. Po 14 kilometroch sa ich náskok blížil k pol minútke. Očakával sa klasický priebeh etapy a zatiaľ tomu všetko nasvedčovalo, a to i napriek tomu, že si všetci mysleli, že skupina na čele bude silnejšia a hlavne početnejšia. O niečo neskôr sa pridalo k dvojici tímov aj zoskupenie okolo Alexandra Kristoffa.
 
Na trati dnes ležali dve horské prémie, avšak len štvrtej kategórie. Kopce Côte de Madiran a ani Côte d'Anos nemali nikoho vyplašiť, už tobôž nie Juliana Alaphilippa, ktorý má v tejto súťaži rovnako neotrasiteľné postavenie ako Peter Sagan v bodovačke. Na trati bola tiež naplánovaná šprintérska prémia, po ktorej sme mohli zistiť viac o Saganovom zdravotnom stave.
 
 
kratka sprava ikonkaMadiran (114 km pred cieľom)
Vinárska oblasť, ktorá však nemá priveľký dopad na okolitú krajinu, keďže je len na malom a vyhradenom kúsku poľnohospodárskej pôdy, čo Francúzi zákonom regulujú. Nachádza sa tu kostol Panny Márie, ktorý podľa legendy ochraňuje od epidémií.
 
 
Išlo sa celkom rýchlo, prvá hodina priemerom takmer 49km/hod. Zapríčinili to pravdepodobne výborní tempári na čele pretekov, ale tiež rovinatý profil. Potom však už prišla na rad prvá vrchárska prémia. Jediný bodík na Côte de Madiran získal Niki Terpstra. Pre Holanďana to bol vôbec jeho prvý vrchársky bod. Inak celkom fádnu etapu okorenil pád v balíku, ktorý si okrem iných odniesol hlavne Nairo Quintana. Víťaz včerajšej etapy sa následne vrátil na bicykel, no vyzeral, že má problémy s rameno alebo so zápästím.
 
 
video v clanku ikonka ciernaQuintanov pád
 
 
Ešte predtým ale zaútočil tím Trek - Segafredo. Hádanka, prečo nepomáhal FDJ, Bore a UAE bola rozlúštená. Konkrétne to bol Jasper Stuyven, ktorého sa chytil Sep Vanmarcke (EFEF). Šprintérsku prémiu v Aurensan vyhral Guillaume Van Keirsbulck. Z balíka mal zase najviac síl John Degenkolb. Náš cyklista tu finišoval štvrtý, dostali sa pred neho aj Andrea Pasqualon a Alexander Kristoff, pričom získal päť bodov. Po prémii sa Vanmarcke a Stuyven vrátili nazad. Ich ťah bol tak trochu nelogický.
 
 
kratka sprava ikonkaEugénie-Les-Bains (73 km pred cieľom)
Obrovský  kúpeľný  rezort  nesie  meno  po  svojej  donorke, cisárovne  Eugénii (manželka Napoleona  III.). Vznikol v roku 1861, no už starí Rimania poznali liečivosť tunajších minerálnych prameňov. Patrí do oblasti Tursanských viníc.
 
 
Počas ďalších kilometrov si zažil zvýšený krvný tlak Mathew Hayman. Dosť prekvapivý víťaz Paríž - Roubaix 2016 totiž dostal defekt. Našťastie sa ale všetko vyriešilo k jeho spokojnosti a 40-ročný Austrálčan sa vrátil k štvorici svojich kolegov. V ďalšej hodine pretekov sa výrazne spomalilo. Oproti 49km/hod vyznelo číslo 41km/hod až ako neuveriteľne  malé.
 
Asi šesťdesiat kilometrov do cieľa sme videli veľmi zaujímavú situáciu. Držiteľ bieleho dresu Pierre Latour zaostal, aby priniesol ostatným kolegom bidóny s vodou. Tím AG2R tu mal už len päticu jazdcov, a tak sa musel pre "väčšie dobro" obetovať aj tak významný pretekár. Ich líder Romain Bardet včera zažil pravdepodobne najťažší deň počas Tour de France, čo ho stálo pozíciu v Top 5. A o nič ľahšie to nemal ani dnes. Hlavne kvôli teplote. Malo byť pekelne horúco, teploty ďaleko za tridsiatkou. A predpoveď sa skutočne potvrdila, mnohí cyklisti si prikladali na krky vrecká s ľadom.
 
Tie by si najradšej na chrbát priložil aj Peter Sagan, ktorý poskytol pred štartom etapy krátky rozhovor. "Vzhľadom na to, aký zlý bol ten pád, som mohol dopadnúť omnoho horšie. Môj chrbát je plný modrín, bude to ťažké. Môj jediný cieľ je dokončiť preteky," povedal pre francúzsku televíziu Slovák. Či to bola len taktika, alebo sa líder Bory - Hansgrohe už skutočne nebude hrnúť do záverečných špurtov, sme mali vidieť o pár desiatok kilometrov neskôr. Penzum nemeckého tímu ale hovorilo za všetko.
 
Mechanické problémy musel vyriešiť aj Christophe Laporte. Tím Cofidis odtiahol na čele balíka nemálo kilometrov, čo znamenalo, že sa mladý Francúz cíti výborne. Všetko sa vyriešilo, jeho kolegovia ho dotiahli nazad. Dvadsať kilometrov do konca náskok utečencov utešene klesal. Veľmi zaujímavú akciu sme videli na Côte d'Anos. Na stúpaní, ktoré vyhral Guillaume Van Keirsbulck, zaútočila asi 10-členná skupina pretekárov. Jazdci FDJ mali ale všetko pod kontrolou a s výdatnou podporou UAE akékoľvek nebezpečenstvo zažehnali.
 
 
kratka sprava ikonkaPau (cieľ)
Na  úpätí  Pyrenejí  leží  toto  takmer  85-tisícové  mesto,  ktoré  je  hlavným  mestom  regiónu Béarn. Počas  19.  storočia  sa  tešilo  popularite  zo  strany európskej šľachty  a bohatých Američanov. Spomínali sme architekta Sicarda de Lordat, ktorý postavil Pauský hrad. Stalo sa z neho významné centrum protestantizmu. Na športové účely slúži hlavný štadión Hameau a na vodné športy bol postavený štadión na kanoistiku a rafting. Blízko je aj národná konská chovná stanica Pau - Gelos z 19. storočia.
 
 
O pár kilometrov neskôr sme tiež zazreli jazdcov Bory - Hansgrohe, čo potešilo každého slovenského fanúšika. Peter Sagan sa možno vôbec necítil až tak zle. Alebo tu zohral úlohu faktor Tour de France, ktorá dokáže robiť zázraky. Desať kilometrov pred cieľom prišla potešujúca informácia pre Luka Durbridga, ktorého organizátori na zajtrajšok označili červeným číslom. Stal sa najbojovnejším pretekárom dňa.  Blížil sa cieľ.     
 
Posledné štyri kilometre odtiahli pretekári Bory - Hansgrohe, stále tam ale bolo cítiť aj Cofidis, UAE i FDJ. A práve francúzsky celok si to na záver zrežíroval najlepšie. Etapu pre seba získal odpisovaný Arnaud Démare, ktorý tu vlastne ani nemal byť. Démare však Pyreneje prežil a vyhráva etapu s poradovým číslom osemnásť! Pre 26-ročného cyklistu to je po etapových triumfoch na Okolo Švajčiarska a na Paríž - Nice tretie víťazstvo v rok 2018.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
Druhý finišoval Christophe Laporte (Cofidis) a tretí Alexander Kristoff (UAE). Všetky tri tímy, ktoré dnes pracovali najusilovnejšie, teda viac či menej do záveru etapy aj prehovorili. Štvrtý skončil Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) a piaty Sonny Colbrelli (Bahrajn - Merida). Do záveru vstupoval vo vynikajúcej pozícii aj Peter Sagan, špurt ale vypustil. Slová o tom, že chce už len dokončiť preteky, sú teda pravdivé. Finišoval ôsmy. Aj umiestnenie v Top 10 po takom "karambole" je ale výborné. A hovoria o jeho sile.
 
Do GC etapa prehovoriť nemohla, zmeny nenastali žiadne. Vedie Geraint Thomas pred Tomom Dumoulinom a Chrisom Froomom. Už zajtra sa to ale môže zmeniť. Zmeny nenastali ani v ostatných bojoch. Dnešná etapa nemala parametre na to, aby sa zmenil žltý, zelený, bodkovaný či biely dres.
 
 
Výsledky
1. DÉMARE Arnaud link ikonka Groupama - FDJ 3:46:50 120
2. LAPORTE Christophe Cofidis, Solutions Crédits 00:00 50
3. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00 25
4. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Team Dimension Data link ikonka 00:00 15
5. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00 5
6. RICHEZE Maximiliano Quick-Step Floors link ikonka 00:00  
7. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
8. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00  
9. PHINNEY Taylor EF Education First - Drapac link ikonka 00:00  
10. DUPONT Timothy Wanty - Groupe Gobert 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov po etape
1. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 74:21:01 25
2. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:59  
3. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 02:31  
4. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 02:47  
5. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 03:30  
6. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 04:19  
7. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 04:34  
8. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 05:13  
9. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 06:33  
10. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 09:31  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
z bodkovany
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 74:37:04
2. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 06:27
3. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 08:31
4. MARTINEZ Daniel Felipe EF Education First - Drapac link ikonka 48:41
5. GAUDU David Groupama - FDJ 58:05
6. TOLHOEK Antwan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 1:12:20
 
 

 
 
Prémie na trase:
 
4-20 117,5 km - Côte de Madiran: dĺžka 1,2 km; sklon 7 % (1 bod)
sprint-20 97,5 km - AURENSAN (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
4-20 18,5 km - Côte d'Anos: dĺžka 2,1 km; sklon 4,6 % (1 bod)
ciel Cieľ (50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
 
 
Krátke preview etapy:
Mala to byť jedna z dvoch príležitostí pre šprintérov v treťom týždni. Ale zostala v balíku dostatočná šprintérska sila, ktorá dokáže eliminovať motivovaný únik? Veľkou témou bude najmä zdravotný stav Petra Sagana. Bol to práve svetový šampión, ktorý sa presadil v trinástej etape po exode elitných šprintérov, a jeho kolegovia mu v tom veľmi pomohli pri sledovaní utečencov. Teraz bude veľmi otázne, či Bora - hansgrohe zasiahne do vývoja ďalšej rovinatej etapy, keď jej najväčšia hviezda bude doráňaná po včerajšom páde. Počas posledných dvoch dní sa trápil Arnaud Démare a ani on nevyzerá byť v takom stave, aby v meste Pau išiel chladnokrvne za výhrou. Zostávajú teda John Degenkolb a Alexander Kristoff. Obaja sú dostatočne rýchli, a keď Trek - Segafredo a UAE Emirates spoja sily na čele balíka, môže byť z toho šprintérsky finiš. Motivovaný bude najmä arabský celok, pretože Kristoffova forma stúpa a etapových triumfov nie je nikdy dosť. Záujem o etapu môže prejaviť Bahrajn - Merida, tí ešte na Tour nevyhrali, a prítomnosť Sonnyho Colbrelliho je pre nich dobrou príležitosťou, aby to skúsili a snažili sa chytiť brejk. V prípade hromadného špurtu sa môžu ukázať aj Christophe Laporte alebo Magnus Cort. Nepochybujeme, že bude veľký záujem o únik. V tomto smere sa ešte nevytiahol Thomas de Gendt a ovocie nepriniesla ani doterajšia aktívna jazda tímu Direct Energie.
       
 
Krátky opis trasy:
Stále sa nachádzame v Pyrenejách, ale v meste Pau sa budú  oslavovať najrýchlejší jazdci v balíku. Rovnako tomu bolo aj v minulom roku, keď tu získal etapový triumf Marcel Kittel. Zvlnený profil neponúka žiadne skryté hrozby, medzi tie nepatrí ani horská prémia štvrtej kategórie necelých dvadsať kilometrov pred cieľom. Šprintérske tímy dostali k dispozícii ideálny profil, aby si poradili s únikom a vo finále pripravili pozíciu pre svojho lídra. Samotný dojazd neobsahuje technické úseky. Spokojní musia byť aj jazdci na celkové poradie, ktorí tento deň využijú na zotavenie sa pred nasledujúcimi dôležitými previerkami.
 
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk (kompletný prenos etapy od 13:35)
na Dvojke od 14:30 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Oľga Hamadejová
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor - hosť: Peter Velits
spolukomentátor C-I.sk: Lukáš Timko
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop