TdF: ITT získal Dumoulin, výborný Thomas vyhrá Tour, Froome sa dostal pred Rogliča

28.7.2018, 12:10 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
tour 18
20. 28.7. rovinata etapa ciel rovina St-Pée-sur-Nivelle > Espelette 31 km Dumoulin
 
 
01
profil etapy, 523 nastúpaných metrov (© letour.fr)
 
 
Celé podujatie sa čakalo na časovku jednotlivcov a ťažká trasa mala definitívne rozlúsknuť pomery v klasifikácii. Bolo by veľkým prekvapením, ak by sa menil majiteľ žltého dresu, najväčšie grády tak mal dostať súboj o konečné pódium, kam mierili Dumoulin, Roglič a Froome. Teda traja jazdci, ktorí na minuloročnom svetovom šampionáte v časovke obsadili medailové pozície.
 
 
kratka sprava ikonkaSt-Pée-sur-Nivelle (štart)
5-tisícové mestečko na rieke Nivelle, počas Veľkej francúzskej revolúcie bolo jedným z najaktívnejších baskických miest. Ruiny miestneho hradu, ktorý bol osídlený od 15. storočia, boli svedkami Labourdských čarodejníckych procesov (1609) a bolo tu odsúdených na smrť takmer šesťsto údajných čarodejníc. Z 15. storočia je tiež kostol sv. Petra, jeho oltár poskladaný z mušlí symbolizuje púť do Santiaga de Compostela.
 
 
Profil bol náročný, technický a prví pretekári na štarte hovorili, že sa aj šmýkalo, lebo dopoludnia na trati pršalo. V úvodnej časti štartového poľa predviedol suverénny výkon Michael Hepburn (Mitchelton-Scott), austrálsky časovkár dosiahol čas 42:15, na ktorý sa nikto z jeho súperov nechytal a kraľoval na obidvoch medzičasoch. Na priebežnom druhom mieste sa nachádzal jeho kolega Luke Durbridge, ten však dosiahol manko 1:13. Na tretiu pozíciu sa zaradil Marcus Burghardt z Bora - hansgrohe s mankom 1:42 a hneď za ním sa umiestnil Maciej Bodnar, ale on už zaknihoval stratu 2:11.
 
K vedúcemu cyklistovi sa ako-tak priblížil Nils Politt (Kaťuša-Alpecin), za doterajším lídrom etapy zaostal 29 sekúnd. Nemecký jazdec sa predviedol v dobrom svetle už včera, keď pripravoval pozíciu na Zakarinov atak.
 
Potom už jazdil na trati Peter Sagan, ktorý sa prezentoval v zelenom drese bez výsledkových očakávaní. Už na prvom meranom úseku strácal dve a pol minúty, úvodných trinásť kilometrov prešiel za 19:33. Na druhom medzičase stúpla jeho strata na 4:13, intenzívny profil mu dával zaberať. V cieli zastavil časomieru na 48:03, čo znamenalo manko 5:48 na aktuálneho lídra. Podobný výkon predviedli aj Kristoff alebo Bennati. Svetový šampión tak zvládol ďalšiu etapu po nepríjemnom páde a už sa môže chystať na Paríž, kde si má prebrať šiesty zelený dres.    
 
 
video v clanku ikonka ciernaPeter Sagan na štarte
 
 
Vyzývateľom Michaela Hepburna sa stal Jonathan Castroviejo z tímu Sky. Španielsky jazdec predvádzal na Tour výborné výkony a na prvom meranom úseku sa vyrovnal austrálskemu súperovi. Na tom druhom už strácal desať sekúnd a v cieli to zostalo v platnosti, chýbalo mu iba osem sekúnd, aby sa dostal na najvyšší stupienok. Čo sa nepodarilo Castroviejovi, dokázal jeho krajan, 24-ročný Marc Soler. Talentovaný mladík sa rozbiehal pomalšie, ale dobre si rozložil sily, preto dokázal po druhom medzičase vynulovať 17-sekundovú stratu na Hepburna a v cieli ho pokoriť o päť stotín sekundy. Tento jeho výkon nebol prekvapujúci, lebo v prebiehajúcej sezóne už predviedol kvalitné časovky na Ruta del Sol a Paríž - Nice.
 
Úroveň časovky sa zvyšovala a potvrdil to Kragh Andersen (Sunweb), ktorý vyrovnal najlepšie výkony na medzičasoch, a potom dokázal ešte zrýchliť. V cieli tak dosiahol výsledok 41:44 a jasne sa osamostatnil na vedúcej priečke. Na Solera s Hepburnom získal 31 sekúnd. Ani on však nevydržal na čele poradia dlho, prekonal ho Michal Kwiatkowski. Poľský cyklista predvádzal celý čas identický výkon ako Andersen a vydržalo mu to až do cieľa, kde ale predviedol lepší finiš a dánskeho pretekára zdolal o jednu sekundu.
 
 
video v clanku ikonka ciernaKwiatkowski s ďalším dobrým časovkárskym výkonom
 
 
Potom sa nepostavili na trať motivovaní pretekári, zmenil to iba Adam Yates. Na prvom medzičase dokonca prekonal najlepší výkon, ktorý držal Castroviejo, ale následne trochu spomalil, no aj tak sa dostal v cieli do Top 10. Situáciu znovu rozprúdili najlepší jazdci na podujatí, Chris Froome si musel na štarte vypočuť bučanie.
 
Veľmi odhodlane začal Zakarin, ktorý pokoril najrýchlejší čas na prvom meranom úseku. Presne opačný výkon predvádzal Quintana. Kolumbijský jazdec tu strácal už vyše minútu a pol a bolo pravdepodobné, že sa dostane Zakarin pred neho v poradí. Na tomto meranom úseku Kruijswijk pohodlne obhajoval piatu priečku pred Landom. A španielsky cyklista sa musel mať na pozore pred Bardetom.
 
 
kratka sprava ikonkaEspelette (cieľ)
Takmer 2-tisíc obyvateľov obce bolo kedysi viac, v 1794 počas VFR, keď sa konali masové deportácie. Je tu kostol sv. Štefana z 12.storočia, z ktorého sa ešte zachovala strážna veža a zvonica. V Starom meste nájdeme typické domy miestnej aristokracie, ktorá sa podieľala na  baskickom sociálnom a politickom živote. Emblémami oblasti sú Espelettská paprika a palica makila.
      
 
Súboj o stupne víťazov odštartoval zaujímavo. Froome bol silnejší ako Roglič o tridsať sekúnd a slovinský pretekár mal čo robiť, aby tento nepriaznivý stav zvrátil. Dumoulin sa vyrovnával Froomovi a prvý meraný úsek prekonal fantasticky aj Thomas, líder pretekov tu dokonca stanovil najlepší čas. O štrnásť sekúnd porážal Frooma.
 
Zakarin zvládol na výbornú aj nasledujúci úsek a v cieli zaznamenal iba 12-sekundovú stratu. O čosi lepšie zvládol časovku Jungels, ale ani on nepokoril Kwiatkowskeho. Medzi favoritmi sa darilo na druhom medzičase Bardetovi, ten sa dostával pred Landu a dokonca aj Kruijswijka. Parádny deň prežíval aj Froome, na Rogliča už získal päťdesiat sekúnd a stupne víťazov sa otvorili pre britského cyklistu. Dumoulin sa stále držal pri Froomovi, jeho 2-sekundová strata na obhajcu prvenstva nič neriešila. Zahanbiť sa nenechal ani Thomas a stále si držal povesť najrýchlejšieho jazdca na trati. Pred Froomom mal náskok trinásť sekúnd a kráčal za svojím tretím etapovým triumfom.
 
Nairo Quintana sa prepadol v cieli na desiatu priečku, aj dnes sa prejavili bolesti na jeho výkone a musel pred seba pustiť Ilnura Zakarina, ktorému výdatne chutili časovkárske kilometre. Na ôsmej priečke sa udržal Daniel Martin. Zmena sa však udiala na šiestej pozícii, kam sa dostal Romain Bardet a nechal za sebou Mikela Landu. Steven Kruijswijk na konci vyšperkoval svoj výkon a zostal na piatej pozícii v GC.              
 
Vedúceho Michala Kwiatkowskeho zosadil z trónu až Chris Froome, jeho výkon 40:50 patril k tomu najlepšiemu, čo sme dnes videli. Presvedčil sa o tom najmä Primož Roglič, ktorý na neho stratil 75 sekúnd a nemal šancu udržať sa na pódiu. Svoju extra triedu ukázal aj Tom Dumoulin a výborným finišom sa dostal pred Frooma o jednu sekundu. Geraint Thomas už na konci neriskoval, a aj keď stratil šancu na etapový triumf, tretím miestom v etape jasne dominoval na tohtoročnej Tour de France.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVíťazné gesto Gerainta Thomasa
 
 
Časovka vyvrcholila tým najlepším spôsobom až v samotnom závere, keď sa dostali na trať najsilnejší borci pretekov. Michal Kwiatkowski tak musel prenechať vedúce pozície etapy trom cyklistom, ktorí na TdF dominovali počas troch týždňov. Tesný súboj o etapový triumf ovládol Tom Dumoulin, ktorý predviedol takmer identický výkon ako Chris Froome, ale rozhodla lepšia koncovka holandského cyklistu. Dumoulin získal len druhú výhru v ročníku, predtým sa tešil v otváracej časovke na Gire. Týmto výkonom len potvrdil pozíciu druhého muža poradia.
 
Kvalitný deň prežili v tíme Sky. Geraint Thomas pokračoval v bezchybnej jazde a nepripustil žiadne komplikácie ohľadom žltého dresu. Dve tretiny časovky išiel perfektne a mal pred sebou aj etapový triumf, ale potom si už len vychutnával pocity sprevádzajúce prvú výhru na Tour de France. Svoju silu na GT ukázal aj Chris Froome, na konci náročných pretekov sa vyžmýkal k výbornému predstaveniu a nenechal si vziať stupne víťazov.
 
Sen o pódiu nenaplnil Primož Roglič, po predchádzajúcich snaživých výkonoch dnes dostal príučku od Chrisa Frooma. Ani štvrté miesto však nepokazí dojem, ktorý zanechal na podujatí. Lotto - Jumbo oslavuje aj piatu priečku Stevena Kruijswijka, holandský celok prežíva jednu z najlepších edícii TdF. S veľkou chuťou sa pustili do časovky Romain Bardet a Ilnur Zakarin, obaja si v poradí polepšili o jedno miesto, a naopak, dvaja borci z Movistaru klesli. Daniel Martin dnes nemal čo stratiť, ani získať. Veľmi dobrým výkonom sa prezentovali Kragh Andersen a Bob Jungels, okrem kopcov ukázal časovkársku kvalitu Marc Soler a medzi najlepšími vydržal aj Michael Hepburn, ktorý štartoval na samom začiatku.
 
Peter Sagan stratil v cieli cez sedem minút, ale čo je najdôležitejšie, v zajtrajšej etape si pôjde do Paríža pre zelený dres, a keď mu to zdravotné komplikácie čo i len trochu dovolia, v šprinte sa pokúsi vybojovať čo najlepšie umiestnenie.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Toma Dumoulina (víťaz)
"Je to šialené. Nevedel som, aké máme časy, všetci mi vraveli, že som skončil druhý za Froomom o jednu sekundu. Bol som nervózny, ale zároveň to bol super deň na konci Grand Tour. Včera som bol frustrovaný v cieli, čo som dal aj najavo, ale dnes som opäť šťastný. Nemôžem tomu uveriť. Vyhral som o jednu sekundu..."
             
 
Výsledky
1. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 40:52 120
2. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:01 50
3. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:14 25
4. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 00:50 15
5. ANDERSEN Søren Kragh Team Sunweb link ikonka 00:51 5
6. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 00:52  
7. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:02  
8. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:12  
9. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 01:22  
10. HEPBURN Michael Mitchelton - Scott link ikonka 01:23  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov po etape
1. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 80:30:37 25
2. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:51  
3. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 02:24  
4. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 03:22  
5. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 06:08  
6. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 06:57  
7. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 07:37  
8. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 09:05  
9. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 12:37  
10. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 14:18  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
 
z bodkovany
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 80:52:50
2. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 05:39
3. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 22:05
4. GAUDU David Groupama - FDJ 1:07:18
5. MARTINEZ Daniel Felipe EF Education First - Drapac link ikonka 1:16:01
6. TOLHOEK Antwan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 1:16:48
 
 

 
 
Prémie na trase:
ciel Cieľ (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
 
 
Krátke preview etapy:
Pripravená trasa nebude vhodná pre každého špecialistu. Zvlnený profil a krátke stúpania budú skôr svedčať jazdcom, ktorí majú radi ťažké časovky a dokážu dobre regenerovať na konci dlhých pretekov, teda na výhru si budú robiť zálusk aj jazdci na celkové poradie. Tom Dumoulin obľubuje takýto profil s menšími kopcami, je vynikajúcim tempárom a silný aj v závere Grand Tour, preto bude mať o čo bojovať aj v dvadsiatej etape. Strata na Thomasa vyzerá byť definitívna, ale etapový triumf na Tour je vždy veľkým úspechom. Samotný líder pretekov je takisto veľmi dobrým časovkárom. Na začiatku roka ovládol dlhú ITT v Algarve a je aktuálnym britským šampiónom v jazde proti chronometru, preto sa očakáva, že bude obhajovať svoju pozíciu viac ako statočne. Takéto previerky zvláda aj Chris Froome, ale v posledných dňoch badať na ňom únavu, čo môže byť rozhodujúci moment v súboji o konečné pódium. Ak sa tam chce objaviť, musí v ITT podať lepší výkon ako Dumoulin a Roglič, no obaja konkurenti pôsobili v posledných horských etapách parádne. Týka sa to aj slovinského cyklistu, ktorého výkonnosť ešte stúpla v poslednom týždni, a mal by mať dostatok  energie, aby zostal na pódiu. A ak bude mať podobne dobré nohy ako včera, bude kandidátom na etapový triumf a v kútiku duše si môže trúfnuť aj na pozíciu Toma Dumoulina. V tomto roku už vyhral časovku na Okolo Slovinska a v Baskicku. Steven Kruijswijk bude súperiť s Mikelom Landom o piate miesto, v prípade super-dňa ich môže poštekliť Bardet. Domáci cyklista ale musí nájsť stratenú motiváciu po sklamaní, že sa mu nepodarilo vyhrať devätnástu etapu. Kvalitný výsledok môžu dosiahnuť Kwiatkowski s Castroviejom a budeme zvedaví, ako si poradí s touto vyzývavou trasou švajčiarsky špecialista Stefan Küng, ktorý má v tomto roku vynikajúcu časovkársku fazónu. Po včerajšom úniku nechce povedať svoje posledné slovo na pretekoch Jungels, na takejto trase vedia jazdiť súrodenci Izagirreovci, vytiahnuť sa môže Zakarin a prekvapením etapy môže byť aktuálny francúzsky časovkársky majster a držiteľ bieleho trička Pierre Latour.    
 
 
Krátky opis trasy:
Súboje v klasifikácii uzatvorí jediná časovka jednotlivcov na podujatí. Juhozápadný cíp krajiny a baskické obyvateľstvo sa môžu tešiť na jednu z najvyzývavejších časoviek posledného obdobia na TdF. Organizátori využili geografické podmienky tohto regiónu a na trati ponúkli niekoľko krátkych, ale výbušných stúpaní. Do kopca pôjdu už úvodné štyri kilometre, a aj keď tu priemerný sklon prekročí len tri percentá, takýto štart môže vykoľajiť nejedného cyklistu. Nasledovať bude jazda po falošnej rovine, krátky zjazd a opäť menší kopec, ktorý už obsahuje gradienty šesť percent. Potom sa bude pokračovať do mierneho kopca, v polovici časovky znovu klesať a na druhý medzičas zavedie jazdcov trojpercentný úsek. Následne naberú cyklisti veľkú rýchlosť, ale vo finále ich zastaví prudký kopec Côte de Pinodieta, kde sa nachádzajú maximá na úrovni dvadsať percent. Stúpanie končí tri kilometre pred páskou, znovu bude pripravený krátky zjazd, ale záverečných päťsto metrov prebehne v kopcoch. Na tomto profile bude mimoriadne dôležité rozložiť si sily a nasadiť správne tempo, krátke stúpania budú postupne odčerpávať energiu. Na samom konci podujatia a 31-kilometrovej časovky sa bude akákoľvek slabosť rátať dvojnásobne.                            
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk (kompletný prenos etapy od 11:45)
na Dvojke od 14:00 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Ján Žgravčák
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor - hosť: Peter Velits
spolukomentátor C-I.sk: Lukáš Timko
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop