TdF: Posledný šprint pre Kristoffa, Sagan skončil ôsmy, Thomas oslavoval titul

29.7.2018, 14:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
tour 18
21. 29.7. rovinata etapa ciel rovina Houilles > Champs-Élysées 116 km Kristoff
 
 
01
profil etapy, 688 nastúpaných metrov (© letour.fr)
 
 
Preteky nemohli byť zakončené inak ako oslavnou etapou, v ktorej si vychutnávali cyklisti príchod do hlavého mesta Francúzska. Ale stále to predstavovalo veľkú šprintérsku príležitosť, preto po príchode do Paríža sa malo začať poriadne pretekať.
 
 
kratka sprava ikonkaHouilles (štart)
Parížske predmestie s 31-tisíc obyvateľmi. Počas WWII tu bol odboj voči Nemcom, ktorí tu začali vyrábať ponorky. Konajú sa tu Houilleské národné bežecké preteky, bienále tvorby mladých, druhý najväčší blší trh vo Francúzsku a v 2013 sa tu odohral prológ Paríž – Nice.
 
 
V poslednej etape sa objavili v najcennejších dresoch Geraint Thomas, Julian Alaphilippe, Pierre Latour a Peter Sagan a slovenský jazdec veril, že na pretekoch ešte nepovedal posledné slovo a niečo ukáže aj v očakávanom záverečnom šprinte. Cenu pre najbojovnejšieho cyklistu celých pretekov získal Daniel Martin, ktorý svojimi útokmi osviežoval horské etapy, a najlepším tímom na podujatí sa stal Movistar.
 
 
video v clanku ikonka ciernaŠtart etapy a najcennejšie dresy
 
 
Podľa tradície úvodné kilometre prebiehali žoviálnym spôsobom, pretekári medzi sebou kamarátsky komunikovali, na čo nemali čas v predchádzajúcom období. Obrovskú radosť mal najmä Geraint Thomas, ktorý vytiahol aj welšskú zástavu a nechýbal ani pohárik šampanského. Britská zostava otvárala fľašu v záverečnej etape už šiestykrát za posledných sedem rokov, tentoraz však s nováčikom v žltom drese.
 
 
video v clanku ikonka ciernaTradičná oslava tímu Sky
 
 
Postupne dostala etapa osvedčenú podobu, na čele balíka sa objavili farby tímu Sky a začali privážať cyklistov do Paríža. Taký Luke Rowe asi ani nevie, ako sa jazdí v strede balíka, na čele pelotónu strávil obrovské množstvo kilometrov. Na finálny okruh sa mali dostať pretekári presne v polovici etapy.
 
Po ročnej prestávke si vychutnával cestu do Paríža Peter Sagan a pri tejto príležitosti si vyzdobil svoj bicykel na zeleno. Na trati bol evidentne sviežejší ako v ostatných dňoch a to mohlo znamenať, že sa cítil lepšie a chcel si splniť svoju túžbu na Champs-Élysées. V dnešnej etape mal ešte jednu motiváciu. Ak by sa mu podarilo získať ešte štyri body, prekonal by svoj bodový rekord z roku 2016, kedy vybojoval 470 bodov.
 
 
kratka sprava ikonkaVersailles (77 km pred cieľom)
Azda jeden z najslávnejších francúzskych zámkov, postavený v 1682 pre Ľudovíta XIV (Kráľ Slnko), a stal sa hlavným sídlom francúzskych kráľov. Zatienil tak Louvre a Saint-Germain-En-Laye. Za vlády Ľudovíta XIV.dosiahol politický systém absolutizmu vrchol, kráľ mal vo všetkom voľné ruky. Pre Ľudovíta XIV. boli navrhnuté fontány, z nich je najvýznamnejšia Apolónova fontána.
 
 
Ako sa blížil pelotón do Paríža, koncentrácia v balíku začala stúpať, a tím Sky sa poskladal na čele hlavnej skupiny v kompletnom zložení. Znamením, že pelotón sa dostal na záverečný okruh, bol útok Sylvaina Chavanela, ktorý absolvoval posledný deň na Tour de France a jeho kariéra sa blížila ku koncu. Preto dostal privilégium od všetkých jazdcov, aby si vychutnal sólovú jazdu.
 
Potom sa už objavili skutočné útoky a záujem bol veľký. Pred pelotónom sa objavili Gaudin, Dillier, Phinney, Schär, Van Keirsbulck a Politt, ale oveľa dôležitejším bolo zistenie, že túto skupinu kontroloval aj Bora - hansgrohe, Peter Sagan chcel na konci šprintovať. Nemeckej zostave sekundoval FDJ, oba celky mali veľký záujem, aby sme videli hromadný dojazd balíka. Šprintérsku prémiu získali utečenci, maximum bodov ukoristil Michael Schär, v pelotóne sa mohla šetriť energia len na finále.
 
Obidva spomínané tímy čakala intenzívna hodinka, motivovaná vedúca šestica disponovala dobrými tempárskymi schopnosťami a vybudovala si 40-sekundový odstup. Rozdiel medzi skupinami zostával dlhú dobu nezmenený, ale balík to mal stále veľmi dobre rozohrané.
 
 
kratka sprava ikonkaElyzejské polia - Champs-Élysées (cieľ)
Najprestížnejšia a najširšia ulica v Paríži s dĺžkou 1880 metrov a šírkou 70 metrov, zároveň je to jedna z najznámejších a najdrahších ulíc sveta. Meno dostala podľa Élysionu, čo je miesto v raji v gréckej mytológii. Je predĺžením námestia Charlesa de Gaulle. V minulosti sa tu konali vojenské prehliadky a veľkolepé oslavy ako napríklad pri oslobodení v roku 1944 alebo po víťazstve futbalistov na Majstrovstvách sveta 1998. A francúzska futbalová reprezentácia tu oslavovala druhý titul aj pred niekoľkými týždňami.
 
 
Dvadsať kilometrov pred cieľom kontroloval vedúcu skupinu aj Cofidis, šance úniku sa zmenšili. Peter Sagan už jazdil za svojimi kolegami na popredných priečkach v balíku. Pelotón úspešne znižoval svoj odstup, do posledného kola naskočil brejk len s 10-sekundovým náskokom. Na čele pretekov najdlhšie bojoval Nils Politt.   
 
Úplne posledné kilometre žiadne prekvapenie nepriniesli, ale kvalitný atak predviedol Yves Lampaert, aj za pomoci Daniela Ossa, ktorý poriadne vystrašil šprintérske tímy, a bol chytený len necelých tristo metrov pred cieľom. Vo finále sa najlepšie zorientoval Trek - Segafredo a etapový triumf uchmatol Alexander Kristoff, ktorý nechal za sebou Johna Degenkolba a Arnauda Démara. Peter Sagan preťal pásku na konci Top 10.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
Vo finále poslednej etapy rozladil šprintérske vláčiky Lampaert, a potom sa najlepšie zorientovali jazdci Treku, ktorí dokázali vytvoriť pozíciu pre Degenkolba. Lenže za ním sa objavil Alexander Kristoff a nórsky jazdec predviedol svoj typický dlhší šprint a nenechal si vziať jedinečnú šancu na parížsku výhru. Tento triumf musí mať pre neho veľkú cenu, naposledy vyhral na Starej dáme v roku 2014.
 
Výbornú pozíciu pred cieľom nevyužil na etapový triumf John Degenkolb, svoje vysoké ambície nenaplnil ani Arnaud Démare, ktorý asi najviac doplatil na dlhý Lampaertov atak, lebo mal pri sebe dobrú podporu aj na konci etapy, no týmto pokusom o ňu prišiel. Peter Sagan cítil pred etapou veľkú motiváciu a jeho kolegovia odviedli ďalší výborný výkon, ale vo finále sa ich spolupráca rozpadla a svetový šampión sa nedostal na potrebnej pozícii cez poslednú zákrutu, a potom už nemal šancu zabojovať o výhru. V cieli získal desať bodov a to znamenalo, že bodovaciu súťaž zakončil so 477 bodmi, čo je jeho nový rekord. Šiesty zelený dres získal s obrovským náskokom, druhý v poradí Kristoff za ním zaostal o 231 bodov. A keď sa k tomu pridajú aj tri etapové výhry, Tour de France 2018 mu vyšla ohromne.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPeter Sagan pri preberaní zeleného dresu
 
 
Geraint Thomas po životnom výkone udržal víťaznú sériu tímu Sky a zvýšil svoju pretekársku hodnotu. Zvládnuť bez výraznejších výkyvov takúto náročnú edíciu a v silnej konkurencii môže dokázať len špičkovo pripravený cyklista.

Chris Froome neprepísal históriu a piatym triumfom sa nevyrovnal najväčším legendám Tour de France, ale po výhre na Gire vybojoval ďalší kvalitný výsledok. Naposledy skúšal dobyť takéto double Alberto Contador v roku 2015, ten však po titule z talianskej GT obsadil na Starej dáme piate miesto. Výborným spôsobom sa prezentoval aj Tom Dumoulin a spolu s Froomom napodobnili Miguela Induraina a Marca Pantaniho. Obaja boli poslednými cyklistami, ktorí dokázali finišovať na stupňoch víťazov na Gire a Tour v jednom roku. Stalo sa to v sezóne 1994.

V najlepšej desiatke sa objavili len veľké postavy. Okrem tímu Sky dostali do tejto spoločnosti po dvoch jazdcov Lotto - Jumbo a Movistar. Holandská zostava disponuje skutočne silnými lídrami na GT, od Quintanu s Landom sa očakával väčší kolotoč v kopcoch. Domácu vlajku dvíhal v poradí Romain Bardet, hoci mal vyššie očakávania, a preteky zvládli po výkonnostnej stránke aj Daniel Martin a Ilnur Zakarin. Ruský jazdec predviedol silný finiš. Francúzski priaznivci sa tešili vo vrchárskej súťaži a v kategórii do 23 rokov, ktoré si podmanili domáci hrdinovia Julian Alaphilippe a Pierre Latour.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Alexandra Kristoffa (víťaz)
"Splnil sa mi sen. Dlho som sníval o tom, že tu zvíťazím. Niekoľkokrát som bol k tomu blízko, ale vždy ma porazili rýchlejší šprintéri. Teraz tu však chýbali a ja som bol najrýchlejší. Veľmi sa z toho teším. Najskôr som nemal potrebnú pozíciu, ale využil som Trek a dostal som sa za Degenkolba. Vyštartoval som dopredu pomerne ďaleko pred cieľom, ale bol som schopný udržať vysokú rýchlosť až do konca."
   
 
Výsledky
1. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 2:46:36 120
2. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:00 50
3. DÉMARE Arnaud link ikonka Groupama - FDJ 00:00 25
4. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Team Dimension Data link ikonka 00:00 15
5. LAPORTE Christophe Cofidis, Solutions Crédits 00:00 5
6. RICHEZE Maximiliano Quick-Step Floors link ikonka 00:00  
7. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
8. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00  
9. PASQUALON Andrea Wanty - Groupe Gobert 00:00  
10. DE BUYST Jasper Lotto Soudal link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Konečné poradie Tour de France 2018
1. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 83:17:13 1000
2. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:51 800
3. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 02:24 675
4. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 03:22 575
5. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 06:08 475
6. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 06:57 400
7. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 07:37 325
8. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 09:05 275
9. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 12:37 225
10. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 14:18 175
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
z bodkovany
 
z biely
Konečné poradie súťaže do 25 rokov
1. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 83:39:26
2. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 05:39
3. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 22:05
4. GAUDU David Groupama - FDJ 1:07:48
5. MARTINEZ Daniel Felipe EF Education First - Drapac link ikonka 1:16:25
6. TOLHOEK Antwan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 1:16:48
 
 

 
 
Prémie na trase:
sprint-20 40 km - PARÍŽ (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
ciel Cieľ (50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
 
 
Krátke preview etapy:
Parížske finále je pre šprintérov obrovským lákadlom a tobôž pre tých, ktorí stále fungujú na pretekoch. Ani jeden z nich ešte nedvíhal ruky nad hlavu na Champs-Élysées, preto uvidíme v balíku veľmi motivovaných cyklistov s vidinou etapového triumfu. Na druhej strane, bez elitných šprintérov a ich silných podporných tímov zavetria šancu útočníci, zabrániť hromadnému dojazdu balíka v Paríži je snom nejedného z nich. Záverečné krátke okruhy sú všetkým dôverne známe a všetci vedia, že úspech zaručí len dobre pozične zvládnutá zákruta necelých tristo metrov pred páskou. Posledný hromadný špurt ovládol Arnaud Démare, francúzsky jazdec si udržal rýchlosť aj po utrpení v kopcoch. Pre jeho víťazné ambície bude kľúčové, že má okolo seba dobrú tímovú podporu, čo mu uľahčí jazdu v rozhodujúcich momentoch etapy. Víťazstvo na Champs-Élysées by bolo životným úspechom pre Christopha Laporta. Pretekár tímu Cofidis prekypoval sebavedomým už na konci osemnástej etapy, preto bude mať určite guráž, aby sa pretlačil na vedúce priečky aj tentoraz a zabojoval o výhru. Na podujatí predvádza čoraz lepšie výkony Alexander Kristoff a jeho skúsenosti, plus stále vysoká rýchlosť, môžu byť rozhodujúcim momentom záverečnej etapy. V takejto šprintérskej konkurencii sa môže presadiť aj John Degenkolb, ale ten nebol v doterajších koncovkách patrične razantný. V meste Pau ukázali túžbu triumfovať Hagen, Colbrelli, Richeze, finálna etapa bude lákať aj Corta, takže v pelotóne sa stále pohybuje niekoľko zaujímavých pretekárov, ktorí vytvoria dramatickú koncovku. Na Champs-Élysées sa veľmi tešil a strojil Peter Sagan. Netají sa tým, že etapový úspech v Paríži by mal pre neho veľkú cenu. Zdravotné komplikácie však jeho túžbu výrazne skomplikovali.                       
 
 
Krátky opis trasy:
Dekorácia najlepších sa nemôže odohrať nikde inde ako v Paríži.  Prvá polovica etapy bude mať oslavný charakter, ale akonáhle sa dostane pelotón na okruhy v okolí Champs-Élysées, viacerí jazdci si budú chcieť na tomto charizmatickom mieste ukradnúť čas pre seba a zaútočiť. O víťazovi etapy rozhodne osem okruhov a najrýchlejšie nohy, záverečný šprint sedí len tým najväčším cyklistickým menám. Organizátorom sa osvedčil podvečerný finiš, ktorý dodáva záverečnému predstaveniu jedinečnú atmosféru.
 
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk (kompletný prenos etapy od 16:00)
na Dvojke od 16:30 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Ján Žgravčák
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor - hosť: Martin Velits
spolukomentátor C-I.sk: Lukáš Timko
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop