Giro hlási kvalitne pripravených favoritov, ITT mierne favorizujú Rogliča s Dumoulinom

8.5.2019, 10:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Na taliansku Grand Tour sa zamerala kvalitná partia jazdcov na celkové poradie a aj keď bude ochudobnená o Valverdeho s Bernalom, na najvyššie priečky môže útočiť množstvo silných cyklistov. Niektorí z nich sa budú spoliehať na časovky, iní plánujú útoky v kopcoch a tí najskúsenejší sa budú opierať o náročnosť tretieho týždňa.
 
 
froome 19 giro prezentacia trofej rcsfa
Chris Froome triumf obhajovať neprišiel (© LaPresse/Marco Alpozzi)
 
 
Rozhodnú časovky súboj o titul?
 
Z hľadiska aktuálnej formy sa vynikajúco pripravil na Giro najmä Primož Roglič. Slovinský jazdec pretekal v tomto roku iba na UAE Tour, Tirrene a v Romandii a na všetkých podujatiach ovládol klasifikáciu, plus dokopy vyhral päť etáp. Na týždňových etapákoch patrí medzi svetovú špičku a teraz chce vyskočiť na vrchol aj na Grand Tour. Doteraz absolvoval v kariére len tri trojtýždňové preteky a najlepší výsledok dosiahol v minulom roku na TdF, keď skončil štvrtý v poradí. No táto edícia bude pre neho veľkým mementom, pretože v záverečnej časovke (ako jeho silnej stránke) nedokázal udržať stupne víťazov. Jednoducho, na samom konci ťažkých pretekov už nebol schopný podať svoj najlepší výkon. Giro bude v tomto roku v treťom týždni veľmi tvrdé a aj pre samotného Rogliča, ktorý jazdí vo vynikajúcej forme, to bude veľký test odolnosti.
 
Priamo na trati by mal využiť všetky svoje danosti. V prvom rade patrí medzi najlepších časovkárov medzi favoritmi, preto v ITT bude zbierať časové benefity a do kopcov by mal nabehnúť s náskokom pred mnohými svojimi súpermi. Spolu s tým patrí medzi najlepších vrchárov na svete. Problémy mu nerobia prudké sklony, ani tempárske výstupy a v horských etapách bude rovnako patriť medzi prominentných jazdcov. Spoliehať sa bude aj na rýchly šprint v skupine vrchárov a svoju výbušnosť, čo mu môže v koncovkách niektorých etáp priniesť dôležité sekundy. Typologicky je pripravený bojovať o najvyššie priečky a z tohto pohľadu sa zdá, že jeho najväčšou výzvou bude, aby udržal svoju najlepšiu výkonnosť až do finálnych dní. Keď sa mu to podarí, určite urobí ďalší významný krok vo svojej kariére. Veľmi mu bude chýbať Robert Gesink, ktorého musí zastúpiť mladá podpora do kopcov De Plus, Kuss a Tolhoek.
 
 
video v clanku ikonka ciernaRoglič poráža Dumoulina na Jebel Jais na UAE Tour
               
 
Tom Dumoulin a Giro pasujú k sebe a holandský pretekár ani tretíkrát za sebou neodolal vábeniu zaujímavej porcie časovkárskych kilometrov. Úvodné dve jazdy proti chronometru ho musia povzbudiť po výsledkovej stránke a byť miestom, aby si vytvoril čo najlepšiu pozíciu pred príchodom do horského terénu. To však neznamená, že Dumoulin bude v kopcoch len obhajovať svoju pozíciu získanú v časovkách. Pri svojom triumfe z roku 2017 ukázal veľkú vrchársku nezlomnosť a v náročných previerkach ho nedokázali odpárať ani vyhlásení vrchári. V najťažších etapách si srdnato počínal aj v minulom roku na Gire a Tour, preto bude pre všetkých veľkou prekážkou, ak dorazí do druhej časti podujatia s veľkým sebavedomým. Na UAE Tour a Tirrene však zistil, že niektorí konkurenti boli v kopcoch silnejší, ale mal dostatok času, aby svoju lezeckú fazónu ešte povzniesol.
 
V horách sa spolieha na svoje tempárske schopnosti a vytrvalosť, ktoré len veľmi ťažko povolia, a bude zaujímavé sledovať, ako si poradí s nástupmi súperov ako Yates alebo López, ktorí disponujú ohromným zrýchlením. Holandský jazdec je však dostatočne skúsený, aby vedel správne vyhodnotiť svoje možnosti v rozhodujúcich momentoch, a nikto nesmie zabúdať na to, že aj on vie nastúpiť vo finále vyčerpávajúcej horskej etapy. Na jeho posledných troch GT ho zdobili konzistencia a odolnosť počas celých troch týždňov, preto ak sa znovu dostane na najvyššiu úroveň, na konci pretekov môže vyťažiť z únavy svojich súperov. Jeho úspech bude závisieť aj od toho, ako si poradí s vysokou nadmorskou výškou vo finále pretekov, kde klasickí vrchári chystajú rozpútať útočnú vojnu. Je veľká škoda, že v tomto rozhodujúcom bode pretekov ho nebude môcť podporiť Wilco Kelderman a aj Sunweb sa musí spoliehať na mladý podporný tím Oomen, Hamilton, Power, na ktorých budú kladené vysoké nároky najmä v záverečnej časti podujatia.
 
 
dumoulin 19 itt rcsfg
Tom Dumoulin počas časovky (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
V kopcoch musia útočiť, privážajú si silnú podporu
 
V predchádzajúcej edícii získal na Gire ohromné renomé Simon Yates, ale bez výsledkového efektu v klasifikácii, a teraz prichádza dokončiť začatú prácu povzbudený triumfom na Vuelte. Od minulej sezóny podáva skvelé výkony v kopcoch. Na jeho zrýchlenie dokáže reagovať len málokto na svete a nebojí sa nastupovať ďaleko pred cieľom, pretože je schopný dlhú dobu udržať vysoký vrchársky výkon. V tomto roku útočil z diaľky na Ruta del Sol a P-N, no na týchto podujatiach nebojoval v klasifikácii, a na Gire ho tentoraz uvidíme v pragmatickejšom prevedení.
 
Svoje najlepšie nástupy bude chcieť vytiahnuť len v rozhodujúcej fáze pretekov, aby mohol atakovať v prípade potreby aj v dvadsiatej etape. Očakávame, že zvolí rovnakú taktiku ako na minuloročnej Vuelte. Tam sa držal na uzde dlhú dobu, ale nestrácal v skupine favoritov, zaútočil len v štrnástej etape a to mu ušetrilo energiu, aby mohol nastúpiť aj v posledných dvoch horských previerkach. Preto bude prvoradou úlohou jeho kolegov zvládnuť prvé dva týždne bez ujmy, aby potom mohol ukázať v kopcoch svoje kvality spolu s Chávesom alebo Nievem. Mitchelton - Scott bude disponovať jednou z najsilnejších zostáv do kopcovitého terénu, o čom sa určite presvedčíme na konci pretekov. A Je tu ešte jedna vec, ktorá mu musí dodávať sebavedomie pred Girom. Víťazná a viacmenej rovinatá časovka na Paríž - Nice. Ak sa skutočne natoľko zlepšil v tejto disciplíne, na talianskych cestách nebude počítať očakávané straty na Rogliča s Dumoulinom a do kopcov môže doraziť na vynikajúcej pozícii v GC.         
 
 
chaves 18 yates ciel giro rcsf
Cháves a S. Yates vlani vyhrali štyri etapy (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Vysoké ambície nájdeme u Miguela Lópeza. V predchádzajúcom ročníku vybojoval pódium na Gire a Vuelte a tentoraz sa chce dostať na úplne najvyšší stupienok. S takouto porciou časovkárskych kilometrov to znamená len jediné, že Astana musí rozprúdiť eliminačnú jazdu v druhej časti pretekov. A zdá sa, že všetci zainteresovaní z kazašskej zostavy sú na to pripravení. Miguel López triumfoval na Colombia Tour a v Katalánsku a spolu s tým predviedol niekoľko skvostných vrchárskych nástupov. Ak sa raz zdvihne zo sedla, určite to rozprúdi súboje tých najsilnejších, pričom na jeho akceleráciu si bude môcť robiť nárok len minimum favoritov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaLópezov super nástup na La Molina v Katalánsku
 
 
Celá Astana sa ukazuje v doterajšej sezóne na mimoriadnej úrovni, nemala problém ovládať akékoľvek preteky, a určite sa spolieha na to, že to dokáže aj na Gire. Silným článkom bude Ion Izagirre, ktorý už takisto dosiahol niekoľko pekných výsledkov a okrem toho má kvalitnú časovku. V tých najťažších horských etapách sa síce nevyrovná Lópezovi, ale bude to kompenzovať práve časovkárskymi kvalitami, ktoré zase chýbajú jeho kolumbijskému kolegovi. Jazda proti chronometru bude Lópezovou najväčšou slabinou, ale pri tom všetkom musí byť spokojný, že vždy sa objaví v ITT kopec, ktorý mu pomôže, aby znížil svoju stratu. V každom prípade sa predpokladá, že López bude patriť medzi tých jazdcov, ktorí budú musieť v kopcoch tvrdo bojovať, aby vynulovali svoje časovkárske manko. Preto na Gire čaká tvrdá šichta na Bilbaa, Hirta, Catalda alebo Villellu.
 
 
Dokáže Nibali súperiť s mladíckym elánom?
 
Po dvoch rokoch sa vracia na domovskú GT Vincenzo Nibali a jeho posledné výkony nasvedčujú, že sa dostal do vynikajúcej formy. Zaujal predovšetkým na Tour of the Alps, kde zdatne konkuroval presile tímu Sky. Aj keď sa mu nepodarilo zlomiť britskú stenu, bolo obdivuhodné, ako im dokázal niekoľkokrát nastúpiť z veľmi vysokého tempa. Taliansky cyklista pôsobil na spomínanom podujatí nielen odolným štýlom, ale aj dynamickým, takže je veľký predpoklad, že na Gire sa predstaví vo svojej najlepšej forme. 
 
 
nibali 19 utok alpsf
Vincenzo Nibali hýril aktivitou na Tour of the Alps (© Tour of the Alps / Pentaphoto)
 
 
Na jeho strane budú skúsenosti a dôverná známosť toho, kedy má pritlačiť na konkurentov a kde šetriť energiu, lebo talianske podujatie sa môže zlomiť aj v jednej etape. Vyhovuje mu, že najťažšie previerky sa objavia v druhej časti podujatia, preto môže vyniknúť jeho regenerácia a schopnosť podať maximálny výkon v treťom týždni. A tento faktor nebude môcť nikto podceniť. Najlepšie sa bude cítiť v dlhých a vyčerpávajúcich etapách, ale uvidíme, ako si poradí s nástupmi mladších kolegov. Určite to však bude on, kto bude striehnuť na ich prípadnú slabosť na konci pretekov. Jeho kľúčovými pomocníkmi budú Damiano Caruso a Domenico Pozzovivo a najmä druhý menovaný by mal pre neho odviesť perfektnú službu v kopcoch. Pozzivovo síce spadol na Valónskom šípe, ale dal sa do poriadku a pomôže mu aj to, že relevantné kopce sa objavia len v druhej polovici podujatia.            
 
Movistar síce prišiel o Valverdeho, ale aj tak ponúka kvalitnú zostavu. Návrat na najvyššie pozície hlási Mikel Landa, i keď by si predstavoval lepšiu prípravu, ale po páde na začiatku ročníka sa stihol dať dokopy. Jeho výkon v Baskicku a najmä na kopci Alto de Acebo nedávno v Astúrii ho ukázali v takmer rovnakom vrchárskom svetle, v akom momentálne jazdia jeho hlavní konkurenti. A to museli byť pre neho povzbudzujúce. Práve v kopcoch bude musieť jazdiť aktívne a využívať priestor na útok, lebo v časovkách bude počítať straty. Pre kvalitné Giro bude potrebný aj kvalitný Landa. V španielskej zostave bude obhajovať minuloročné štvrté miesto Richard Carapaz a tentoraz už nebude zjavením, ale stráženým jazdcom. Spolu s Landom predviedol silný výkon v Astúrii, takže na Giro prichádza nachystaný. Na dobrý výkon si trúfa aj Andrey Amador a španielska zostava plná vrchárov môže po nejakom čase opäť vytiahnuť útočnú vlajku.   
 
 
landa 19 baskicko utok bohfb
Vráti sa už Mikel Landa do formy? (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
V tíme Bora - hansgrohe sa budú spoliehať na Rafala Majku a Davide Formola, ktorí už predviedli v sezóne niekoľko silných vrchárskych výkonov a teraz sa očakáva, že budú viditeľní aj na talianskej GT. Poľský cyklista posilnil svoju sebadôveru na Tour of the Alps, kde dokázal konkurovať tímu Sky a Nibalimu, Formolo zase predviedol dva vynikajúce výkony v Katalánsku a na LBL. Obaja už potrebujú silný výsledok na GT, pretože v predchádzajúcich dvoch ročníkoch tam nebojovali o najvyššie pozície. Dobre vedia, že budú musieť ukázať silný a odolný výkon v kopcoch, lebo v časovkách im to veľmi nejde.      
Naopak, túto disciplínu bude chcieť maximálne využiť Bob Jungels, no proti nemu zase hovoria veľké horské etapy v druhej polovici pretekov. Pred dvomi rokmi dokázal finišovať na Gire na ôsmej priečke a ak by zopakoval prienik do Top 10, bol by to veľký úspech. Zvedaví budeme aj na to, ako rýchlo sa dokázal preorientovať na GT po výbornej klasikárskej kampani na pavé.
 
Po treťom mieste na Vuelte z roku 2017 stagnuje na trojtýždňových podujatiach Ilnur Zakarin a bude potrebovať svoj najlepší výkon, aby sa presadil v silnej konkurencii. Náznaky zlepšenia sa objavili v Romandii, no švajčiarske podujatie zároveň ukázalo, že by mal strácať v ITT. Na druhej strane ruský borec nezvykne slabnúť na konci GT a táto schopnosť mu môže veľmi pomôcť. Na dobrý výsledok si trúfa Bauke Mollema. Na predchádzajúcich GT však nemal kvalitu, aby bojoval o klasifikáciu, ale iba o etapové triumfy, ale tentoraz prichádza sebavedomý, že môže nadviazať na siedme miesto zo sezóny 2017, keď patril na Gire vôbec k najsilnejším jazdcom. Musí mať veľký rešpekt pred záverečným týždňom, pretože na konci trojtýždňového podujatia jeho výkonnosť obyčajne klesá.
 
 
1. 11.5. rovinata etapa ciel rovina Bologna > San Luca 8,0 km cieľ: 20:00
2. 12.5. zvlnena etapa ciel rovina Bologna > Fucecchio 205 km cieľ: 17:15
3. 13.5. zvlnena etapa ciel rovina Vinci > Orbetello 220 km cieľ: 17:15
4. 14.5. zvlnena etapa ciel rovina Orbetello > Frascati 235 km cieľ: 17:15
5. 15.5. zvlnena etapa ciel rovina Frascati > Terracina 140 km cieľ: 17:15
6. 16.5. rovinata etapa ciel rovina Cassino > S.Giovanni Rotondo 238 km cieľ: 17:15
7. 17.5. zvlnena etapa ciel rovina Vasto > L'Aquila 185 km cieľ: 17:15
8. 18.5. rovinata etapa ciel rovina Tortoreto Lido > Pesaro 239 km cieľ: 17:15
9. 19.5. rovinata etapa ciel rovina Riccione > San Marino 34,8 km cieľ: 17:15
  20.5.     voľný deň      
10. 21.5. rovinata etapa ciel rovina Ravenna > Modena 145 km cieľ: 17:15
11. 22.5. rovinata etapa ciel rovina Carpi > Novi Ligure 221 km cieľ: 17:15
12. 23.5. rovinata etapa ciel rovina Cuneo > Pinerolo 158 km cieľ: 17:15
13. 24.5. rovinata etapa ciel rovina Pinerolo > Ceresole Reale 196 km cieľ: 17:15
14. 25.5. rovinata etapa ciel rovina St-Vincent > Courmayeur 131 km cieľ: 17:15
15. 26.5. rovinata etapa ciel rovina Ivrea > Como 232 km cieľ: 17:15
  27.5.     voľný deň      
16. 28.5. rovinata etapa ciel rovina Lovere > Ponte di Legno 226 km cieľ: 17:15
17. 29.5. rovinata etapa ciel rovina Val di Sole > Anterselva 181 km cieľ: 17:15
18. 30.5. zvlnena etapa ciel rovina Valdaora > St Maria di Sala 222 km cieľ: 17:15
19. 31.5. rovinata etapa ciel rovina Treviso > San Martino Castrozza 151 km cieľ: 17:15
20. 1.6. rovinata etapa ciel rovina Feltre > Monte Avena 194 km cieľ: 17:15
21. 2.6. rovinata etapa ciel rovina Verona > Verona 17,0 km cieľ: 17:15
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop