Vuelta: Druhýkrát vyhral Vine, s Evenepoelom sa udržali iba Mas a Roglič, Pedersen sa obliekol do zeleného dresu

27.8.2022, 14:35 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Vuelta: Druhýkrát vyhral Vine, s Evenepoelom sa udržali iba Mas a Roglič, Pedersen sa obliekol do zeleného dresu
Jay Vine (© Unipublic / Sprint Cycling Agency)

8. 27.8. rovinata etapa ciel rovina P. Laviana > Colláu Fancuaya 153 km Vine
profil etapy, 3740 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
Pred ôsmou etapou Vuelty sa štartová listina opäť okresala. Pre pozitívne testy na koronavírus skončili Nikias ArndtMark Donovan (2x DSM) a Anthony Delaplace (Arkéa Samsic). Choroba vyradila Jacka Stewarta (Groupama - FDJ). Dnešná etapa opäť mala priniesť zmeny v priebežnom poradí, keďže na cyklistov čakalo päť horských prémií a cieľový výstup na Colláu Fancuaya (10,1 km; 8,5 %). 
Od štartu začali pretekári stúpať na Alto de la Colladona (6,4 km; 7 %) a rozohral sa veľký súboj o únik. Do vedúcej skupiny sa chceli dostať Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), Alejandro Valverde (Movistar), David De la Cruz (Astana Kazachstan) alebo Thibaut Pinot (Groupama - FDJ). Na vrchol vyšiel ako prvý víťaz šiestej etapy Jay Vine (Alpecin-Deceuninck) a dostal sa do priebežného čela súťaže o bodkovaný dres. 
Po prémii sa Vine utrhol spoločne s Marcom Solerom (UAE Team Emirates). Neskôr ich doplnili Alexej Lutsenko (Astana), Mikel Landa (Bahrain - Victorious), Bruno Armirail (Groupama), Rein Taaramäe (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux), Lucas Hamilton (BikeExchange - Jayco) a Mads Pedersen (Trek - Segafredo). Armirail sa následne odpojil a 114 kilometrov pred cieľom sa vrátil späť spoločne s kolegami Thibautom Pinot Sébastienom Reichenbachom
V pelotóne sa do práce pustil Quick-Step Alpha Vinyl. Ak by únik bojoval o etapové víťazstvo, vzhľadom na horský dojazd by mali podľa papierových predpokladov najväčšiu šancu LandaSolerPinot alebo Lutsenko. Pre Pedersena bolo dôležitým bodom etapy šprintérska prémia, ktorá sa nachádzala na trati 26 kilometrov pred cieľom. Ak by získal dvadsať bodov, po etape by sa obliekol do zeleného dresu. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Z pretekov odstúpil doterajší držiteľ bodkovaného dresu Victor Langellotti (Burgos-BH). Monačan skončil na zemi a po páde mal podozrenie na otras mozgu a zlomenú kľúčnu kosť. Na vrchole Alto de la Mozqueta (6,8 km; 6,6 %) si ďalších päť bodov pripísal VineLanda bol najvyššie postaveným pretekárom vo vedúcej skupine, na Remca Evenepoela (Quick-Step) strácal šesť minút a 33 sekúnd. 
93 kilometrov pred cieľom prekročil náskok vedúcej skupiny hodnotu štyroch minút. Únik začal stúpať na Alto de Santo Emiliano (5,7 km; 5,3 %). Na konci vedúcej skupiny sa zatiaľ držal aj Pedersen. Na čele balíka odvádzal penzum práce Rémi Cavagna (Quick-Step). Na vrchole vzal ďalšie tri body Vine. Pre Austrálčana to bola druhá Grand Tour v kariére. Vlani debutoval práve na Vuelte a nebol ďaleko od etapového triumfu, keď v štrnástej etape skončil tretí. 
Technické problémy musel riešiť Sepp Kuss (Jumbo-Visma). Jeho tím po sezóne opustí majster Holandska Pascal Eenkhoorn, ktorý prestúpi do Lotta Soudal. Na zoznam odstupujúcich pretekárov sa pridal aj víťaz poslednej etapy vlaňajšieho ročníka Okolo Slovenska Itamar Einhorn (Israel Premier Tech). Zoskupeniu z Blízkeho východu ostali šiesti pretekári, keďže v tretej etape odstúpil Michael Woods.
67 kilometrov pred cieľom mal únik štyri minúty a pätnásť sekúnd k dobru. V pelotóne sa držal aj líder bodovačky Sam Bennett (Bora - hansgrohe). Vedúca skupina začala stúpať na Puerto de Tenebreto (5,3 km; 6,2 %), kde sa rozdávali aj bonifikačné sekundy. Cavagnu na čele balíka vymenil kolega Pieter Serry. Tri kilometre pred vrcholom si z pelotónu začali vystupovať šprintéri. 
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
Ďalšie tri body na vrchole získal Vine a definitívne si zabezpečil bodkovaný dres do zajtrajšej etapy. Únik po krátkom zjazde začal stúpať na Puerto de Perlavia (4 km; 7,7 %). Do popredia pelotónu sa začali tlačiť ďalšie zoskupenia. Vpredu udával tempo najmä Armirail. Aj piatu horskú prémiu dnešného dňa si podmanil Vine. Vedúca skupina si naďalej udržiavala viac ako štvorminútový náskok. 
Ak by dnes zvíťazili HamiltonLanda alebo Reichenbach, bolo by to pre nich premiérové etapové víťazstvo v tejto sezóne. Naopak, Pedersen sa už radoval šesťkrát. Majster sveta v pretekoch z roku 2019 si prišiel po dvadsať bodov na šprintérskej prémii bez boja a po etape sa tak oblečie do zeleného dresu. Sedemnásť bodov za druhé miesto získal Soler, ktorému v tejto súťaži patrí tretia priečka. 
Balík postupne znižoval náskok vedúcej skupiny, 22 kilometrov pred páskou strácal tri minúty a tridsať sekúnd. O päť kilometrov neskôr si z úniku vystúpil Pedersen. Na konci pelotónu jazdil Louis Meintjes (Intermarché). Juhoafričanovi, ktorý skončil ôsmy na Starej dáme, patrilo po ôsmich etapách na Vuelte 28. miesto. Na čele hlavnej skupiny začali diktovať tempo zástupcovia Movistaru a Ineosu. 
Z úniku si vystúpil aj Armirail. Vedúca skupina začala stúpať na Colláu Fancuaya (10,1 km; 8,5 %) s tri a polminútovým náskokom. Z pelotónu si už začali vystupovať aj vrchári ako Esteban Chaves (EF Education-EasyPost). Tempo už udával Julian Alaphilippe (Quick-Step). Vpredu sa šesť kilometrov pred páskou osamostatnil Vine. Za ním sa spojili Pinot Taaramäe. K tejto dvojici sa po stíhacej jazde pripojil Soler.  
Štyri kilometre pred cieľom mal Vine polminútu na trio prenasledovateľov. V pelotóne už nefigurovali Carapaz a prekvapujúco ani Joao Almeida (UAE Emirates). Soler Pinot sa zbavili Taaramäeho. Nelenilo sa ani v skupine favoritov. 1800 metrov pred cieľom boli na čele  EvenepoelEnric Mas (Movistar), Primož Roglič (Jumbo) a Carlos Rodríguez (Ineos). Postupne sa k ním doťahoval Simon Yates (BikeExchange). 
Jay Vine svoj náskok udržal až do cieľa a prišiel si po druhé etapové víťazstvo. Druhý skončil Soler, ktorý stratil 42 sekúnd. Spoločne s ním prišiel Taaramäe. Spomedzi favoritov prišli do cieľa ako prví EvenepoelMas Roglič so stratou minúty a dvadsiatich sekúnd. Trinásť sekúnd stratili Yates a Rodríguez. Za nimi prišiel do cieľa Hart. Päťdesiat sekúnd nakúpili AlmeidaJuan Ayuso (2x UAE Emirates) a Ben O'Connor (AG2R Citroën Team). Portugalčan dokázal slušne limitovať straty. 
Ďalších šesť sekúnd dostali Hugh Carthy (EF Education) a Jai Hindley (Bora). S viac ako minútovou stratou na Evenepoela finišovali Thymen Arensman (DSM), Alejandro Valverde (Movistar), Sergio Higuita (Bora), Miguel López (Astana Kazachstan), Gino Mäder (Bahrain - Victorious), Pavel Sivakov (Ineos), Domenico Pozzovivo (Intermarché) aj Wilco Kelderman (Bora). V priebežnom poradí sa na druhú priečku posunul Mas, keďže Rudy Molard (Groupama - FDJ) vypadol z GC.
Tretí je už Roglič. Trojnásobný víťaz Vuelty má 46 sekúnd k dobru na Rodrígueza a o sedem sekúnd viac stráca Hart. Z Top 10 vypadol Sivakov, naopak, prepracovali sa tam Hindley aj O'Connor. Ako sme už spomínali, zelený dres si vďaka šprintérskej prémii obliekol Pedersen a bodkovaný dres dnešný víťaz. Evenepoelovi patrí aj biely dres, ktorý bude obliekať Rodríguez. Najlepší tím je po dnešku UAE Emirates. Vrchári budú v permanencii aj zajtra. Čaká ich ďalší horský dojazd na Les Praeres. 
vyjadrenie ikonky ciernaJay Vine (víťaz etapy, bodkovaný dres)
"Nebol som si istý, či sa v prvom stúpaní dostanem do úniku. Prvoradé bolo pre mňa, aby som vyhral horské prémie. Potom tam prišli pretekári Groupamy a Quick-Step to kontroloval. Koncentroval som sa na jednotlivé horské prémie. Získaval som body bez nejakého veľkého súboja a potom som sa začal sústrediť na etapový cieľ. Potom, ako prišli prvé útoky, som ostával na kolesách súperov. Potom nikto neútočil a ja som chcel vyvíjať tlak na ostatných. Potom som sa pozrel za seba a nikto tam nebol."
vyjadrenie ikonky ciernaRemco Evenepoel (5. miesto, červený dres)
"Mojim cieľom bolo nestratiť čas a nejaký získať, ak príde príležitosť. Myslím, že som získal čas na množstvo chalanov okrem dvoch najdôležitejších - Enrica Masa a Primoža Rogliča. Primož bol dnes naozaj silný a je pekné ho takto vidieť. Je to dobré pre preteky. Urobil som to najlepšie, čo som mohol. Môj tím bol dnes vynikajúci. Od začiatku sme kontrolovali etapu. Nebolo to jednoduché. Veľká gratulácia patrí všetkým mojim spolujazdcom, pretože ma posunuli k tomuto výsledku."
vyjadrenie ikonky ciernaMads Pedersen (zelený dres)
"Mali sme v pláne prejsť etapou bez toho, aby som minul veľa energie, ale potom sa mi podarilo dostať do prvej skupiny. Nemyslím si, že som minul viac energie, keď som bol v úniku v porovnaní s jazdou na konci pelotónu. Myslím, že to bol dobrý spôsob, ako získať dvadsať bodov. Je pekné získať zelený dres, ale mám iba päťbodový náskok a preteky sú ešte dlhé. Stále bojujeme, aby sme získali čo najviac bodov. Môžeme ich získavať v únikoch, šprintoch aj časovkách. Zajtra vpredu určite nebudem."
Výsledky etapy
1. VINE Jay Alpecin-Deceuninck 04:05:25 100
2. SOLER Marc UAE Team Emirates 00:43 40
3. TAARAMÄE Rein Intermarché - Wanty - Gobert 00:43 20
4. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 00:47 12
5. EVENEPOEL Remco Quick-Step Alpha Vinyl 01:20 4
6. MAS Enric Movistar Team 01:20
7. ROGLIČ Primož Jumbo-Visma 01:20
8. YATES Simon BikeExchange-Jayco 01:33
9. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 01:33
10. REICHENBACH Sebastien Groupama-FDJ 01:42
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. EVENEPOEL Remco Quick-Step Alpha Vinyl 29:28:19
2. MAS Enric Movistar Team 00:28
3. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 01:01
4. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 01:47
5. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 01:54
6. AYUSO Juan UAE Team Emirates 02:02
7. YATES Simon BikeExchange-Jayco 02:05
8. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 02:44
9. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 02:51
10. O'CONNOR Ben AG2R Citroën Team 02:59
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 147
2. BENNETT Sam BORA-hansgrohe 142
3. SOLER Marc UAE Team Emirates 81
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. VINE Jay Alpecin-Deceuninck 40
2. SOLER Marc UAE Team Emirates 16
3. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 12
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. EVENEPOEL Remco Quick-Step Alpha Vinyl 29:28:19
2. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 01:47
3. AYUSO Juan UAE Team Emirates 02:02
Prémie na trase etapy:
2 20 143,6 km - Alto de la Colladona: dĺžka 6,4 km; sklon 7 % (5-3-1)
2 20 104,6 km - Alto de la Mozqueta: dĺžka 6,8 km; sklon 6,6 % (5-3-1)
3 20 86,9 km - Alto de Santo Emiliano: dĺžka 5,7 km; sklon 5,3 % (3-2-1)
3 20bonus tdf 20 55,3 km - Puerto de Tenebreto: dĺžka 5,3 km; sklon 6,2 % (3-2-1) + bonifikačné sekundy 3-2-1
3 20 39,6 km - Puerto de Perlavia: dĺžka 4 km; sklon 7,7 % (3-2-1)
sprint-20 26 km - Grado/Grau (20-17-15-13-10)
1 20 Cieľ - Colláu Fancuaya: dĺžka 10,1 km; sklon 8,5 % (10-6-4-2-1) 
ciel Cieľ - COLLÁU FANCUAYA (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1) + bonifikačné sekundy 10-6-4
profil záverečného kopca (© Unipublic / lavuelta.com)
 
Náš eshop