Začala sa v sobotu Vuelta otáčať? Roglič zlomil Evenepoela a získal necelú minútu, Carapaz s ďalším triumfom

3.9.2022, 14:20 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Začala sa v sobotu Vuelta otáčať? Roglič zlomil Evenepoela a získal necelú minútu, Carapaz s ďalším triumfom
Remco Evenepoel (© A.S.O. / Unipublic / Charly López)

14. 3.9. rovinata etapa ciel rovina Montoro > Sierra de Pandera 160 km Carapaz
profil etapy, 3340 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
V sobotu bola na programe etapa, ktorá mala len 160 kilometrov, ale šla sa po rovinatom úvode a jazde na hranici mora až na kopec Sierra de la Pandera vo výške cez 1800 metrov. Mnohí hovorili o dnešnej aj zajtrašej etape, že reálne napovie, či bude Evenepoel naozaj schopný vyhrať svoju prvú Grand Tour.
Opäť bola veľká šanca uspieť pre únik. Ten sa ale nie a nie vytvoriť. Bolo náročné sa tam dostať, každú skupinu balík hltal. Tempo bolo obrovské, podobne ako vo štvrtok sa prvá hodina a pol šla rýchlosťou atakujúcou 48 km/h. Neoplatilo sa písať, kto všetko bol na chvíľu vpredu. Skúšali to aj typické mená ako Vine, Nibali, De Gendt, Cháves, Craddock a mnohí ďalší.
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -

Až po 75 kilometroch sa už vytvorilo niečo, čo sa zdalo byť únikom. Bola to skupina ôsmich ľudí, ktorí si už vypracovali pol minúty na balík. Boli to Kenny Elissonde a Mads Pedersen (2x Trek-Segafredo) Clément Champoussin (AG2R Citroën), Luis Leon Sanchez (Bahrain Victorious), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Filippo Conca (Lotto Soudal), Alexej Lucenko (Astana Qazaqstan) a Richard Carapaz (Ineos Grenadiers). Bola to veľmi silná partia.
Po dvoch desiatkách minút boja sa ešte pridala k čelu dvojička Marco Brenner (DSM) a Raúl García (Kern Pharma). Bolo to v čase, keď už pelotón definitívne skupinu pustil, teda mohla zvoľniť a počkať oneskorencov. Rýchlo si potom vybudovali dve minúty náskoku a stúpalo to ďalej. Otázkou bolo, či sa to natiahne do úrovne, ktorá im vybaví boj o etapu.
Miernu nervozitu pre Quick-Step, ale zrejme o čosi väčšiu pre ďalšie tímy s pretekármi v Top 10, vzbudzovalo meno Carapaza, ktorý síce mal slabý úvod pretekov a sťažoval sa, že sa necítil dobre, ale po triumfe na Peñas Blancas už povedal, že sa zlepšuje a konečne má v nohách silu. Nie je preto vylúčené, že by sa ešte teoreticky mohol dostať do boja o 5-7. miesto celkového poradia, ak by získal viac času cez úniky. Prioritne mu ale určite pôjde o etapy, také ako je tá dnes.
Quick-Step si uvedomoval, že s celkovým víťazom Gira sa neradno zahrávať a zamrzli odstup na 3:30. To bola hranica, ktorá bola pre únik blbá, pretože pre takú dlhú sériu dvoch kopcov v závere sa to zdalo málo, hoci nie beznádejne. V prvom kopci dňa Puerto de Siete Pilillas (9,9 km; 3,5 %) sa odstup trošku zvýšil na 4:20, vyzeralo to o čosi nádejnejšie. Nasledovala zvlnená pasáž až do méty 23 km pred páskou, keď sa už začalo stúpať do záverečných hôr. V tomto bode malo desať ľudí vpredu náskok 3:50. Nebolo to pre nich ideálne.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Náskok bol malý na to, aby šla skupina pokope ešte predposledný kopec Puerto de Los Villares (10,4 km; 5,5 %). Skupina vpredu sa roztrahala na viacero častí a úplne na čele ostávali tí najlepší vrchári Lucenko, Carapaz, Sánchez, Elissonde či Champoussin. Quick-Step šiel svižné tempo hoci ani zásadnejšie nemusel. Medzera sa znižovala, no zatiaľ pozvoľna.
Vrcholom predposledného kopca prešiel prvý Luis León Sánchez, ktorý mal k dobru asi 15 sekúnd na päticu prenasledovateľov Champousin, Lucenko, Carapaz, Conca a Elissonde. Stále živili slušnú šancu vyhrať. No nepomohlo im, keď nasadili tempo v pelotóne borci Jumbo-Visma. Krátky úsek pred začiatkom cieľového stúpania využil Carapaz na dotiahnutie sa k Sánchezovi a táto dvojica začala Sierra de la Pandera (8,4 km; 7,8 %) s náskokom 15 sekúnd na štyroch prenasledovateľov a 2:25 na pozostatok pelotónu, kde sa už pracovať vydal aj Ineos, čo bolo vzhľadom na Carapaza vpredu trochu zvláštne.
Vpredu sa to stále miešalo, päť kilometrov pred páskou šli spolu Champoussin, Sánchez, Carapaz a Conca. Jumbo ale dvihlo tempo tak brutálne, že to vyzeralo na to, že napokon si to rozdajú o etapu borci z celkovej klasifikácie, rozhodne oni verili, že zvíťazí Roglič. Avšak to, že na čele bola štvorčlenná skupina ešte stále hovorilo o tom, že možno aspoň jeden z nich si ešte šetrí sily na to, aby dokázal v samom závere vzdorovať favoritom. Šlo najmä o to, ako dlho Jumbo vydrží a či sa tam bude alebo nebude nastupovať.
No už 4,1 km pred páskou nastúpil Roglič, takže pre tých vpredu bolo vymaľované. Evenepoela to trochu zaskočilo a vznikla diera, no mladučký Belgičan si naďalej šiel svoje, nepanikáril. Nikto mu však, nechcel ťahať, takže za sebou ťahal Almeidu, Lópeza, Rodrígueza, Ayusa, Arensmana i Masa. Ale zrazu bol Evenepoel prázdny a behom sekundy mu odišli súperi. Došlo k veľkému trápeniu, ktoré množstvo fanúšikov očakávalo.
Tri kilometre sa to preskupilo tak, že vpredu šiel osamotený Carapaz, ktorý už musel odísť súperom, ak si chcel zachovať malú šancu. Za ním sa zvyšok skupiny potrhal. Tak šiel Roglič spolu s Másom a Lópezom, ktorí si ho došli. Ayuso mal technické problémy a musel meniť bicykel. Katastrofa pre neho. Keď ich vyriešil, prehnal sa cez lídra pretekov aj on, no napokon sa ešte stretli. Roglič bol na koni, no trochu ho frustrovalo, keď sa ho chytili dvaja súperi, ale nechceli mu potiahnuť.
Richard Carapaz statočne bojoval, Roglič ho zbadal na hranici posledného kilometra, keď za sebou ťahal už len Lópeza, tretí muž GC Mas nestačil. Evenepoel si udržiaval zhruba minútu odstupu na Carapaza, teda rozhodne sa nemohlo až prezliekať. Záverečný kilometer už bol jednoduchý, a to zachránilo Ekvádorčana, ktorý vyhral druhú etapu na týchto pretekoch. López s Rogličom preťahli pásku s odstupom ôsmich sekúnd v tomto poradí, teda Slovinec získal "len" štyri bonifikačné sekundy.
Masa v závere skočil Almeida (+27s), domáci borec z Movistaru dostal 36 sekúnd spolu s Rodríguezom, Evenepoel napokon 56 ako aj Ayuso, takže ešte celkom dobre v závere limitoval straty. Na posledných dvoch kilometroch už jeho odstup stúpol len máličko. Zaujímavé je, že v cieli sa ešte tesne pred ním zjavil aj ďalší mladík Arensman z DSM.
V celkovom poradí sa náskok Evenepoela scvrkol na 1:49, čo už môže byť pred ešte ťažším zajtrajškom dôležité, pre Rogliča hrateľné. Jumbo si bude ešte viac veriť, nastolia ešte tvrdšie tempo a zrejme už pôjdu hop alebo trop. Mas si aj napriek horšiemu poslednému kilometru bez problémov drží tretiu priečku a musí vedieť, že na viac nemá a aj to je už nad pomery. Naháňajú ho mladí a menej skúsení borci, ktorí budú v záverečnom týždni nevyspytateľní. Rodríguez dnes na neho získal len zanedbateľnú výhodu. V ostatných klasifikáciách sa nič nemenilo.

Absolutórium si zaslúži aj Carapaz, ktorý sa prebúdza ku skvelým výkonom a dnes bol opäť najsilnejší. Musí to byť frustrujúce s ním jazdiť vpredu. Podarila sa mu mimoriadne ťažká misia zvládnuť to pred ľuďmi na celkové poradie, ktorí útočili a bojovali poriadne tvrdo. Druhý najlepší z úniku bol napokon Conca, ktorý došiel až so stratou 1:47. Iste, že oni už nemali prečo to hrotiť.
Pripravujeme súhrn reakcií hlavných aktérov do samostatného článku...
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Richarda Carapaza (víťaz)
"To bola ale veľmi ťažká etapa pre nás. Je krásne pre mňa vyhrať tu už druhú etapu. Na začiatku chvíľu trvalo, kým odišiel únik. Bol som tam v správny moment a bola to dobrá skupina. Šli sme fajn, no ten záverečný kopec veľmi dobre poznám, takže som nechcel už riskovať a musel som im nastúpiť. Bola to veľmi dôležitá etapa pre mňa a toto víťazstvo mi dodalo veľmi veľa sebavedomia. Skvele to vyšlo. Som veľmi rád aj za ten spôsob, ako sa mi podarilo vyhrať.
Poznám veľmi dobre aj ten zajtrajšok, no uvidíme, či sa mi niečo podarí po tomto dnešku."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Remca Evenepoela (líder GC)
"Myslím si, že boli etapy, kde som získal ešte viac času ako som dnes stratil. Nebol to môj najlepší deň, isteže. Nemal som ideálne nohy, nemohol som zareagovať pri Rogličovom nástupe. Ale stále mám náskok 1:50, takže nie je to nič pre paniku. Budem sa snažiť čo najviac zregenerovať pred zajtrajškom. Mám nejaké tie odreniny či boľavé svaly po tom páde v 12. etape. Ale to nechcem používať ako výhovorku. Prosto som dnes nemal svoje najlepšie nohy. Verím, že to bol môj najhorší deň z týchto troch týždňov."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Primoža Rogliča (2. miesto v GC)
"Bol to pre mňa pozitívny deň. Najmä dúfam, že v tom budem pokračovať ďalší týždeň (úsmev). Cítim sa stále lepšie a celý tím dnes pracoval veľmi dobre. Som šťastný, že môžem byť tu a s týmto tímom. Teším sa na ďalšie dni. Som ešte ďaleko od Remca, ale táto Vuelte je dlhá."
Výsledky etapy
1. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 04:09:27 100
2. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Qazaqstan Team 00:08 40
3. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 00:08 20
4. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:27 12
5. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 00:36 4
6. MAS Enric Movistar Team 00:36
7. ARENSMAN Thymen Team DSM 00:51
8. EVENEPOEL Remco Quick-Step Alpha Vinyl 00:56
9. AYUSO Juan UAE Team Emirates 00:56
10. KELDERMAN Wilco BORA-hansgrohe 01:24
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. EVENEPOEL Remco Quick-Step Alpha Vinyl 52:21:33
2. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 01:49
3. MAS Enric Movistar Team 02:43
4. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 03:46
5. AYUSO Juan UAE Team Emirates 04:53
6. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Qazaqstan Team 06:02
7. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 06:49
8. KELDERMAN Wilco BORA-hansgrohe 06:56
9. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 08:49
10. O'CONNOR Ben AG2R Citroën Team 09:12
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 267
2. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 96
3. SOLER Marc UAE Team Emirates 96
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. VINE Jay Alpecin-Deceuninck 40
2. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 26
3. STANNARD Robert Alpecin-Deceuninck 21
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. EVENEPOEL Remco Quick-Step Alpha Vinyl 52:21:33
2. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 03:46
3. AYUSO Juan UAE Team Emirates 04:53
Prémie na trase etapy:
3 20 53,1 km - Puerto de Siete Pilillas: dĺžka 9,9 km; sklon 3,5 % (3-2-1)
sprint-20 33,1 km - Jaén (20-17-15-13-10)
2 20bonus tdf 20 12,1 km - Puerto de Los Villares: dĺžka 10,4 km; sklon 5,5 % (5-3-1) + bonifikačné sekundy 3-2-1
1 20 Cieľ - Sierra de la Pandera: dĺžka 8,4 km; sklon 7,8 % (10-6-4-2-1)
ciel Cieľ - SIERRA DE LA PANDERA (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1) + bonifikačné sekundy 10-6-4
profil záverečného kopca (© Unipublic / lavuelta.com)
 
Náš eshop