Vuelta: Vo štvrtok triumf Carapaza pred Keldermanom, Evenepoel spadol, ale rozdiely nenastali

1.9.2022, 14:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Vuelta: Vo štvrtok triumf Carapaza pred Keldermanom, Evenepoel spadol, ale rozdiely nenastali
Richard Carapaz (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)

12. 1.9. rovinata etapa ciel rovina Salobreña > Peñas Blancas 193 km Carapaz
profil etapy, 3190 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
Kopce sú na tejto Vuelte teritóriom Evenepoela s Vinem. Fanúšikovia teda očakávali, či to v 12. etape na stúpanie Peñas Blancas skončí triumfom jedného z nich, alebo sa bude radovať niekto iný, teda zrejme vyhrá únik. Motivácia tímov s pretekármi na celkové poradie nebola vysoká, Evenepoel mal veľký náskok a zároveň sa Quick-Step rozhodne nehodlal vyčerpávať kvôli takejto etape, takže únik mal obrovskú šancu uspieť.
To hodlalo využiť množstvo tímov aj pretekárov a po vyše tridsaťkilometrovom boji  sa napokon vpredu usadilo až 32 pretekárov z 19 tímov. Bol to mimoriadne nádejný únik, ktorý si veľmi ťažko budoval náskok, ale v jeho prípade boli slušné aj štyri minúty, ktoré mal k dispozícii sto kilometrov pred dojazdom.
Menoslov úniku: Soler, Oliveira, Polanc (UAE Team Emirates), Bevin, Goldstein, Hagen (Israel Premier Tech), Taminiaux, Vermeersch, Vine (Alpecin-Deceuninck), Caicedo, Shaw (EF Education), Oliveira, Rojas (Movistar), Fabbro, Kelderman (Bora-Hansgrohe), Battistella, Lucenko (Astana), Brenner, Hvideberg (DSM), Canal, Iturria (Euskaltel-Euskadi), Gesbert, Owsian (Arkea-Samsic), Teunissen (Jumbo-Visma), Champoussin (Ag2r Citroën), Zambanini (Bahrain Victorious), Carapaz (Ineos Grenadiers), Bakelants (Intermarché-Wanty), Vervaeke (Quick-Step), Craddock (BikeExchange), Tiberi (Trek-Segafredo) a Diaz (Burgos-BH).
Prvá polovica etapy bola pokojná, šlo sa rovinatým terénom a zaujala najmä informácia, že do etapy nenastúpil Santiago Buitrago, jeden z hrdinov Gira, od ktorého sa aj tu veľa čakalo, ale mladík nemal od úvodu ideálnu formu, trápil sa a napokon ho skolil covid. Rovnako to doteraz bolo aj u vrchárov ako Carapaz, Lucenko, Craddock či Kelderman, ktorí dnes ale chceli prelomiť blbú Vueltu a zabojovať v úniku o etapový triumf. Práve posledný menovaný Holanďan z Bory bol najvyššie postavený pretekár zo skupiny, v celkovom poradí ale strácal vyše štrnásť minút, čo bolo úplne bezproblémové.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Prvé dve hodiny sa šlo mimoriadne rýchlo, priemerka bola až 47 km/h a únik začínal získavať čoraz viac pôdy pod nohami. V takej veľkej skupine sa dali šetriť sily takmer tak dobre ako v pelotóne, takže keď sa to dostalo cez hranicu šiestich minút, vyzeralo to čoraz nádejnejšie. V jednej pasáži to vyzeralo tak, že pelotón to úplne vzdal, šiel o vyše 10 km/h pomalšie.
Víťaza sme teda šli hľadať z čelnej partie, kde sme mali napríklad Jaya Vineho, ktorého pred etapou mnohí považovali za top favorita. Bolo teda jasné, že najmä jeho si budú ľudia okolo strážiť. Bola to pre neho asi zvláštna situácia, no mal dvoch bodyguardov z Alpecinu - Taminiauxa a Vermeerscha.
Už na krátkom neklasifikovanom kopci vyše 60 km pred páskou sa rozhodol odísť úniku osamotený Samuele Battistella z Astany. Akoby chcel na seba upozorniť, pretože v tak početnom úniku jeho prítomnosť zanikala. Na neho najprv nikto nereagoval, no napokon sa rozhodol ho nasledovať Omer Goldstein (Israel). Túto snahu ale rýchlo vyhodnotil ako zbytočnú a vrátil sa späť. Talianovi vpredu sa podarilo vytvoriť takmer minútu náskoku, no do cieľa mu ostávalo ešte toľko kilometrov, že sa len zbytočne vetral, keďže za ním šla stále kompaktná 31-tka duší. Vzdal to 44 km pred páskou.
V pelotóne sa šlo na úplnú pohodu, dokonca sa už odstup na Keldermana blížil k desiatim minútam. Nebolo vylúčené, že napokon by mohol Holanďan skočiť až na druhú priečku poradia, hoci stále to nebolo veľmi pravdepodobné. 45 km pred páskou (teda v pelotóne bolo ešte o čosi viac) spadol Remco Evenepoel. Líder pretekov sa pošmykol a ľahol si. Mal rotrhnuté nohavice, vyklepával si ruku a špinavý bol aj na chrbte. Zdalo sa, že bude v poriadku, no znamenalo to prakticky úplné zastavenie pelotónu, pretože okrem Quick-Stepu vôbec nikto nechcel ťahať. Po návrate "podlahárov" na čelo balíka mal únik k dobru 11:30.
To už ale bola priveľká výhoda, a tak začal Quick-Step po uistení sa, že Remco je v poriadku, ťahať tvrdšie. Únik sa zároveň nemal až tak kam plašiť, potrebovali si šetriť sily na vrchársku bitku. Tá odštartovala 19 km pred cieľom, keď sa začalo cieľové stúpanie Peňas Blancas, ktoré malo 6,7-percentný sklon v priemere. Evenepoelovci sa snažili nasadiť slušné tempo, sťahovali čelnú skupinu, no tá sa už na začiatku delila a oddeľovali sa slabí borci.
Na hranici tretiny kopca začalo v pozostatku pelotónu robiť Jumbo, teda prvý raz vymenilo Quick-Step. Dokonca aj Movistar sa ukázal. Vpredu to režírovala Bora prostredníctvom Fabbra pre kolegu Keldermana. Jay Vine sa v bodkovanom drese držal tesne za nimi a okrem už tretieho etapového triumfu mal aj motiváciu zapísať si pekné body do vrchárskej súťaže. Kopec bol prémiou 1. kategórie za 10 bodov pre víťaza.
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
Štyri kilometre pred páskou sa už začalo v úniku, resp. tom, čo z neho zostalo, výrazne útočiť. Skúšal to Élie Gesbert, no Kelderman, Carapaz, Brenner, Polanc a Vine ostávali blízko za ním. Bol to však práve veľký favorit Jay Vine, ktorému nohy vypovedali službu a musel sa odpojiť. Nasledoval Polanc.
Medzi favoritmi to vyskúšal Enric Mas, za ktorého sa, samozrejme, zacvakol Evenepoel, no Roglič tam aj tentokrát chýbal. Síce len chvíľu, ale do cieľa bolo ešte ďaleko, takže to predznamenávalo ďalšie problémy. Boli tam ešte aj Miguel López (Astana), Carlos Rodríguez (Ineos) a Juan Ayuso (UAE).
Rozhodujúca situácia v boji o etapu nastala dva kilometre pred páskou, keď totálne nastúpil Richard Carapaz a olympijský víťaz nasadil také tempo, že ostatní nemali šancu. Veľmi srdnato bojoval Wilco Kelderman, ktorý ho až do cieľa pred sebou videl, ale nemal už nohy na to, aby aj dohnal a nebodaj porazil. Carapaz vyhral prvú etapu na Vuelte v čase, keď prestúpil do EF Education a nedarilo sa mu. Ukázal, že v konkurencii unikajúcich pretekárov na to stále má. Kelderman v cieli stratil deväť sekúnd a čakal, kedy prídu favoriti a kam sa posunie. Top 10 bola prakticky istá. Ešte tretí bol Marc Soler. Top 3 teda obsadili papierovo najsilejší vrchári, hoci sa verilo aj Vinovi, ktorý bol napokon siedmy a ani nebodoval do vrchárskej súťaže. Ešte pred ním finišoval talentovaný Marco Brenner, ktorý len teraz oslávil 20. narodeniny.
Remco Evenepoel si odtiahol záver vo vysokom tempe a udržali sa to ľudia z Top 7 celkového poradia, teda Roglič, Rodríguez, Mas, Ayuso a López. Chýbal tam iba šiesty Almeida. V cieli sa objavili s odstupom 7:38, resp. Lópeza s Rodríguezom ešte špurtujúci Belgičan odpáral. V cieli si pozrel odreniny po páde a mohol zaškrtnúť ďalší deň. V Top 3 teda zmeny nenastali. Roglič stráca 2:41, Mas 3:03, Rodríguez 4:06 a Ayuso 4:53. Keldermanovi sa podarilo skočiť na šiestu priečku s odstupom 6:28.
Dnešná etapa bola stvorená pre únik, ktorý to bez problémov zvládol a vďaka Bore ich náskok vystúpal až tak vysoko, že Kelderman bol schopný poskočiť o 15 miest celkového poradia. Dokonca ešte aj Jan Polanc sa dostal z 23. na 9. priečku. Pre Boru, UAE, Ineos, ale aj Quick-Step či Jumbo to bol dobrý deň. Každý mohol byť spokojný. Evenepoela by tie odreniny nemali zásadnejšie limitovať, môže mať ale o niečo väčší rešpekt zo zjazdov.
V ostatných klasifikáciách sa nič nezmenilo. Mads Pedersen si prišiel pre zelený dres, rovnako veľký náskok má aj Jay Vine vo vrchárskej súťaži. Dnes nezískal body, ale veľa ich ani nebolo k dispozícii. Evenepoel, samozrejme, vedie aj súťaž mladíkov a dres bude ďalej nosiť Rodríguez, hoci Ayuso za ním nie je ďaleko. Medzi tímami sa napriek Carapazovmu triumfu UAE podarilo skočiť Ineos, keďže mali vpredu viac ľudí a je zaujímavé, ako dokážu bojovať na dvoch frontoch, hoci majú dvoch ľudí v Top 10.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Richarda Carapaza v TV prenose (víťaz etapy)
"Som veľmi šťastný. Prišli sme sem s cieľom uspieť v celkovom poradí, no keď som to nemohol splniť, skúsil som to takto dnes na etapu. Fakt som veľmi šťastný, že sa to podarilo. V cieľovom kopci som čakal do správnej chvíle. Musíte byť v týchto situáciách trpezlivý. Necítil som sa dobre v Holandsku, potom sa to postupne trošku zlepšovalo a konečne už je to dobré. Veľmi ma to teší, že som vyhral prvý raz na týchto pretekoch. Ešte prídu ďalšie vhodné etapy pre mňa, takže určite ešte niečo skúsim."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Wilca Keldermana pre Boru (2. miesto)
"Chceli sme dnes zabojovať v úniku, cieľom bolo, samozrejme, vyhrať etapu. Matteo Fabbro urobil skvelú robotu, hlavne v tom kopci ťahal neskutočne. Zvyčajne mi takéto dlhé kopce svedčia a myslím si, že sme odviedli skvelú robotu. Chceli sme od začiatku nastoliť vysoké tempo a odpárať ostatných. Šlo to výborne, ale Carapaz bol o niečo silnejší. Ale dali sme do toho všetko a musíme byť spokojní."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Remca Evenepoela v TV prenose (líder GC)
"Pri páde si to najviac odniesla moja noha, ale bude v pohode, myslím si. Bicykel dopadol horšie ako ja. Bolo to tam veľmi klzské, V kopci to bolo dobré, nemal som tam nejaké problémy. Veľmi som rád, že som sa dobre cítil a teda aj etapa až na ten pád dopadla podľa plánu. Súperi sú silní, musíte vždy ísť poriadne na dno síl v každej ťažšej etape, kopci. Teda som rád, že mi to ide. Veľmi mi pomáhajú kolegovia."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Primoža Rogliča pre Eurosport (2. v GC)
"Bola to dlhá etapa aj ten posledný kopec. Ale dopadlo to fajn, bol som tam. Dúfam, že to bude aj ďalej dobré. Cítim sa celkom fajn, dúfam, že sa mi bude jazdiť stále lepšie. Chceli sme trochu zvýšiť tempo v kopci, lebo veď sa chceme dotiahnuť v celkovom poradí, no ide to ako ide. Videl som tesne pred sebou ten Remcov pád, to sa stáva, veď mne sa to koľkokrát stalo. Je to tu dosť klzské. Veľmi ľahko môžete skončiť na zemi."
 
Výsledky etapy
1. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 04:38:26 100
2. KELDERMAN Wilco BORA-hansgrohe 00:09 40
3. SOLER Marc UAE Team Emirates 00:24 20
4. POLANC Jan UAE Team Emirates 00:26 12
5. BRENNER Marco Team DSM 00:34 4
6. GESBERT Elie Team Arkéa-Samsic 00:56
7. VINE Jay Alpecin-Deceuninck 01:12
8. HAGEN Carl Fredrik Israel - Premier Tech 01:23
9. SHAW James EF Education-EasyPost 03:04
10. FABBRO Matteo BORA-hansgrohe 03:17
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. EVENEPOEL Remco Quick-Step Alpha Vinyl 44:25:09
2. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 02:41
3. MAS Enric Movistar Team 03:03
4. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 04:06
5. AYUSO Juan UAE Team Emirates 04:53
6. KELDERMAN Wilco BORA-hansgrohe 06:28
7. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Qazaqstan Team 06:56
8. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 07:18
9. POLANC Jan UAE Team Emirates 08:00
10. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 08:05
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 184
2. SOLER Marc UAE Team Emirates 96
3. BATTISTELLA Samuele Astana Qazaqstan Team 87
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. VINE Jay Alpecin-Deceuninck 40
2. STANNARD Robert Alpecin-Deceuninck 21
3. SOLER Marc UAE Team Emirates 20
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. EVENEPOEL Remco Quick-Step Alpha Vinyl 44:25:09
2. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 04:06
3. AYUSO Juan UAE Team Emirates 04:53
Prémie na trase etapy:
sprint-20bonus tdf 20 19 km - Estepona (20-17-15-13-10) + bonifikačné sekundy 3-2-1
1 20 Cieľ - Peňas Blancas: dĺžka 19 km; sklon 6,7 % (10-6-4-2-1)
ciel Cieľ - PEŇAS BLANCAS (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1) + bonifikačné sekundy 10-6-4
profil záverečného kopca (© Unipublic / lavuelta.com)
 
Náš eshop