Vuelta: V kráľovskej etape Roglič a Mas získali čas vo vysokej nadmorskej výške, no Evenepoel udržal červený dres, vyhral Arensman z úniku

4.9.2022, 14:30 | Preteky vo svete | Peter Matis
Vuelta: V kráľovskej etape Roglič a Mas získali čas vo vysokej nadmorskej výške, no Evenepoel udržal červený dres, vyhral Arensman z úniku
Víťaz Arensman (© A.S.O. / Unipublic / Sprint Cycling Agency)

15. 4.9. rovinata etapa ciel rovina Martos > Sierra Nevada 150 km Arensman
profil etapy, 4050 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
V pätnástej etape Vuelty prišiel na rad dlhoočakávaný dojazd do Sierra Nevada. Cieľový obľudný kopec Alto Hoya de la Mora (22,3 km; 6,9 %) zaviedol cyklistov do nadmorskej výšky 2 512 metrov nad morom. Okrem toho sa dnes na trase nachádzal aj ďalší ťažký kopec Alto del Purche a dokopy sa malo nastúpať cez 4000 výškových metrov. Etapa pravdy pre červeného Remca Evenepoela i celú Vueltu. Belgičanov najväčší vyzývateľ Primož Roglič bol na štarte útočne naladený a povzbudený po včerajšej etape, kedy sa po prvýkrát na tejto Vuelte od Remca odpútal. Celý cyklistický svet bol zvedavý, čo Jumbo vymyslí. 
Za Evenepoelom a Rogličom sa v celkovom poradí nachádzala trojica Španielov, od ktorých sme absolútne nevedeli čo očakávať na takto ťažkom dojazde. Enric Mas (Movistar) v minulosti viackrát ukázal slabosť vo vysokej nadmorskej výške a dnes mal určite brániť. Pre Carlosa Rodrígueza (Ineos) a Juana Ayusa (UAE) bola dnešná etapa novou skúsenosťou. Ani jeden ešte takto dlho vo svojej kariére nepretekal, no napríklad Rodríguez na minulom Avenire ukázal, že nadmorská výška mu problém nerobí. Veľkým favoritom na etapu i na posun v celkovom poradí bol šiesty Miguel Ángel López (Astana), ktorý je priam špecialistom na vysoké hory a v posledných dňoch ukazoval zlepšujúcu sa formu. 
Veľkým faktorom dnešnej etapy malo byť aj teplo, opäť bolo cez 30 stupňov a na pretekárov svietilo priame slnko. Štart sa odohral pred pol druhou po obede a na úvodnej rovinatej pasáži sme videli veľký súboj o brejk. Vpredu sa napokon usadila masívna skupina v zložení Dennis a Oomen (2x Jumbo), Prodhomme (Ag2r), De La Cruz a Nibali (2x Astana), Mäder a Wright (2x Bahrain Victorious), Hindley (Bora), Fernández (Cofidis), Urán a Carthy (2x EF), Molard a Reichenbach (2x Groupama-FDJ), Carapaz (Ineos), Meintjes (Intermarché), Goldstein (Israel), Oliveira (Movistar), Masnada a Vervaeke (2x Quick-Step), Craddock (BikeExchange), Arensman (DSM), Pedersen a Tiberi (2x Trek), Soler a McNulty (2x UAE), Meurisse a Vine (Alpecin), Azparren (Euskaltel) a Gesbert (Arkéa). 
Vpredu mali zastúpenie prakticky všetky silné tímy a po dvoch pomocníkoch tu mali i dvaja hlavní protagonisti, Evenepoel a Roglič. Arensman bol najlepšie postaveným pretekárom v GC, so stratou iba deviatich minút. Dobre postavený v celkovom poradí boli i Hindley, Meintjes, Carapaz a De La Cruz. Medzi favoritov etapy sa ešte okrem nich radil i Jay Vine, dvojnásobný víťaz etáp a majiteľ bodkovaného dresu. Veľmi silný únik nemal moc kto kontrolovať a ich náskok sa vyšplhal 100 kilometrov pred páskou na 4:30.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
V prvej hodine etapy sa o rozruch postaral aj Wilco Kelderman (Bora). Pretekár z Top 10 sa porúčal na zem a poriadne doudieraný sa dotiahol do pelotónu až po asi desiatich minútach jazdy v kolóne. Bol to napokon tím lídra pretekov, ktorý sa postavil na čelo pelotónu a kontrola úniku ležala na pleciach Rémiho Cavagnu. Francúz odvádzal dobrú prácu a držal rozostup na piatich minútach.
70 kilometrov pred cieľom omrzela zlá spolupráca v čelnej skupine Lawsona Craddocka, ktorý sa vydal na sólo jazdu. Odvážny, no možno trocha ukvapený ťah Američana. Jazdec BikeExchange získal približne minútku náskoku v priebehu pár kilometrov, no potom začal odstup stagnovať. V pelotóne sa medzitým tempa ujal tím Ag2r, Ben O'Connor sa dnes zrejme chcel skúsiť posunúť v celkovom poradí. 
Lawson Craddock dorazil ako prvý do Granady, kde bola pripravená aj šprintérska prémia. V skupine za ním si po 17 bodov prišiel Mads Pedersen, ktorý absolútne dominoval v zelenej súťaži. Dôležitejšie ale bolo, že z Granady už pretekári zamierili k Alto del Purche (9,1 km; 7,6 %), ťažkému a prudkému stúpaniu, ktoré malo skutočne odštartovať dnešnú etapu.
Na sklonoch Alto del Purche sa v pelotóne ujal tempa tím Jumbo-Visma. Holandská zostava rozohrávala boj o titul na tohtoročnej Vuelte. Pelotón okamžite explodoval a za zostavou Jumba zostalo veľmi rýchlo približne 30 ľudí. Po nich sa však taktovky opäť chytilo Ag2r a Bob Jungels ešte zvýšil tempo balíku. Evenepoel tu zostal úplne izolovaný, nestačil už ani Van Wilder. Strata na únik išla raketovo dole. Tam začal tempo diktovať Jay Vine a aj uniknutá skupina sa začala markantne triediť. 
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
Lawson Craddock na čele išiel veľmi pekne a stabilným tempom strácal len veľmi pomaly zo svojho náskoku. Za ním sa skupina pod tlakom Vinea a Arensmana preriedila na približne desať ľudí. Austrálsky objav tejto Vuelty dokonca skupine nastúpil a pokúsil sa sólo dostihnúť Craddocka ešte pred vrcholom. Jay Vine to napokon tesne stihol a ukradol si desať bodov do vrchárskej súťaže. Po zvyšné štyri body si prišiel Richard Carapaz, ktorý bol Vineovým najväčším súperom v boji o bodkovaný dres. 
Na čele sme mali teda po novom dvojičku Vine-Craddock, ktorá mala náskok 40 sekúnd na zvyšok brejku. V zjazde sa v pelotóne tempo upokojilo a odstup pelotónu opäť narástol na päť minút. Cieľové stúpanie bolo ale také ťažké, že uniknutí jazdci stále nemali nič garantované. 27 kilometrov pred cieľom zaútočil Tao Geoghegan Hart, čo bol zaujímavý strategický ťah od Ineosu. V rovnakej chvíli musel mechanické problémy riešiť Primož Roglič
Ešte pred nájazdom do cieľového kopca to vpredu zabalili Vine a Craddock. Naopak, vpredu ich vystriedal Marc Soler. Útok Taa Harta nikam neviedol. Okamžite po nájazde do úvodných prudkých pasáží Jumbo zaútočilo a už po prvom kilometri kopca vpredu zostali len Roglič, EvenepoelO'Connor. Za nimi lepil medzeru Hart pre Rodrígueza. To sa podarilo a vznikla asi desať-členná skupina favoritov, v ktorej však chýbali Ayuso s Almeidom
Marc Soler na čele získal polminúty náskoku, no za ním išli rozumne Arensman s Vineom. Naopak, po dvoch víťazných etapách za tri dni už sily nestačili Carapazovi, ktorý odpadol z čela pretekov. 18 kilometrov pod vrcholom zvýšil tempo hlavnej skupiny Primož Roglič a zostali za ním iba Evenepoel, Mas, LópezO'Connor. Líder pretekov ale nemal problémy a dokonca ukázal krátky protiútok. 
Evenepoel chcel ukázať, že včerajšok bol iba zlým dňom a padol na čelo skupiny favoritov. Po chvíli sa k nemu stiahol ešte Louis Vervaeke z úniku a Quick-Step to mal v polke cieľového kopca pod kontrolou. Za päticou najlepších favoritov sa nachádzali Rodríguez a Ayuso. Výraznejšie strácali Almeida či Tao Hart. Kelderman bol v nedohľadne. Naopak, Arensman a Hindley na čele postupne útočili na posun do Top 10. Sklon stúpania postupne povoľoval, pretekári mali za sebou prudkú prvú polovicu Alto Hoya de la Mora. Výškové metre ale pribúdali a kyslík okolo riedol. 
Desať kilometrov pred cieľom pretekári narazili na hranicu 2000 metrov nad morom, čo bol povel pre Miguela Lópeza, aby zaútočil. Líder Astany zmizol z dohľadu Evenepoela a chcel zopakovať svoje víťazstvo na tomto kopci z roku 2017. Netrvalo dlho a za Lópezom sa vydal aj Enric Mas. Evenepoel s Rogličom nereagovali a naopak sa k nim vracali Rodríguez, Ayuso a Almeida, ktorých sem doťahoval Carapaz.
López s Masom sa spojili a na svojho lídra tu počkal De La Cruz, ktorý túto dvojicu ťahal preč od už izolovaného Evenepoela. Za Belgičanom dlhé kilometre len nečinne sedel v háku Roglič. Z úniku bol napokon najlepším jazdcom Thymen Arensman, ktorý sa zbavil i Vinea a Hindleyho a na čele vymenil Marca Solera, ktorý to prepálil. Za Rogličom a Evenepoelom sa medzitým Almeida s Ayusom peknou spoluprácou zbavili Rodrígueza. Ineos tak v dnešnej etape strácal i najlepšiu päťku.
Arensman na čele zväčšoval svoj náskok a išiel si pre etapové víťazstvo. López s Masom medzitým dostihli Vinea, Hindleyho a Meintjesa. Soler a Urán z toho vypadli. Za touto skupinou pokojne diktoval tempo Evenepoel. Belgičan vedel, že na Masa má pekný náskok a nemusí panikáriť. Kilometer pred cieľom mu ale ešte nastúpil Primož Roglič a Evenepoel nereagoval. Pretekári boli roztrúsení po celom kopci a v cieli sme boli zvedaví na časové rozdiely.
Etapu napokon suverénne ovládol Thymen Arensman po životnom výkone. Holanďan zničil na cieľovom kopci i Jaia Hindleyho, Richarda Carapaza či Jaya Vinea. Druhý dokončil ako najlepší z favoritov Mas, tretí López. Roglič na poslednom kilometri nadelil Evenepoelovi ešte dvadsať sekúnd. Remca ešte v závere porazil i Juan Ayuso. Zlý deň dnes zaznemenal Carlos Rodríguez, ktorý stratil vyše dvoch minút na Enrica Masa.
Vysokohorská etapa do strediska Sierra Nevada nesklamala. Po fantastickom výkone si po víťazstvo z dlhého úniku prišiel Thymen Arensman, Holanďan ktorý by mal po sezóne posilniť tím Ineos Grenadiers. Pretekár tímu DSM sa dostal i do Top 10 v GC. Tam sme videli veľké zmeny, hoci nie na pódiových priečkach. Remco Evenepoel ustál tlak svojich dvoch najväčších súperov a udržal červený dres. Spravil tak veľký krok k celkovému triumfu na Vuelte. V poslednom týždni ale bude brániť odstup minúty a pol na Rogliča. Enric Mas stráca 2:01 a tiež ešte ani zďaleka nie je z hry o červený dres. 
Veľké problémy mal dnes tím Ineos. Carlos Rodríguez prepustil štvrté miesto Juanovi Ayusovi. Na oboch Španielov sa tlačí aj stále silnejší Miguel López na šiestom mieste. Z Top 10 úplne vypadol Tao Geoghegan Hart. Z elitnej desiatky sa porúčal i Wilco Kelderman, no Boru to trápiť nemusí, pretože ho tam nahradil Jai Hindley, ktorý dnes ukázal zlepšený výkon. V zelenom i bodkovanom drese navýšili svoj náskok Mads Pedersen i Jay Vine, no a rovnaká vec sa dá povedať o Evenepoelovi v bielej a UAE Emirates v tímovej súťaži. 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Thymena Arensmana (víťaz)
"Je to neuveriteľné. Je to kráľovská etapa a všetci tu dnes chceli vyhrať. Necítil som sa v tej výške nejak skvele, ale nohy mi išli dobre a keď som zostal sám, športoví riaditelia ma poháňali do cieľa. V tom bode som to už jednoducho musel dotiahnuť až do cieľa."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Remca Evenepoela (červený dres)
"Bolo to dnes veľmi ťažké. Som však rád, zvládol som to dobre. Posledný týždeň bude o niečom inom. Najťažšie horské dojazdy máme za sebou, no a náskok mám stále slušný. Som preto veľmi rád a teším sa na záver Vuelty. Verím si, že by som to mohol udržať."

 
Výsledky etapy
1. ARENSMAN Thymen Team DSM 04:17:17 100
2. MAS Enric Movistar Team 01:23 40
3. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Qazaqstan Team 01:25 20
4. VINE Jay Alpecin-Deceuninck 01:30 12
5. ROGLIČ Primož Jumbo-Visma 01:44 4
6. O'CONNOR Ben AG2R Citroën Team 01:44
7. AYUSO Juan UAE Team Emirates 01:55
8. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 01:55
9. MEINTJES Louis Intermarché - Wanty - Gobert 01:55
10. EVENEPOEL Remco Quick-Step Alpha Vinyl 01:59
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. EVENEPOEL Remco Quick-Step Alpha Vinyl 56:40:49
2. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 01:34
3. MAS Enric Movistar Team 02:01
4. AYUSO Juan UAE Team Emirates 04:49
5. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 05:16
6. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Qazaqstan Team 05:24
7. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 07:00
8. ARENSMAN Thymen Team DSM 07:05
9. O'CONNOR Ben AG2R Citroën Team 08:57
10. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 11:36
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 284
2. WRIGHT Fred Bahrain Victorious 111
3. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 107
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. VINE Jay Alpecin-Deceuninck 59
2. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 30
3. ARENSMAN Thymen Team DSM 22
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. EVENEPOEL Remco Quick-Step Alpha Vinyl 56:40:49
2. AYUSO Juan UAE Team Emirates 04:49
3. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 05:16
Prémie na trase etapy:
3 20 118,8 km - Puerto del Castillo: dĺžka 6,8 km; sklon 4,5 % (3-2-1)
sprint-20 60,3 km - Granada (20-17-15-13-10)
1 20bonus tdf 20 42,3 km - Alto del Purche: dĺžka 9,1 km; sklon 7,6 % (10-6-4-2-1) + bonifikačné sekundy 3-2-1
hc 20 modre Cieľ - Alto Hoya de la Mora (Sierra Nevada): dĺžka 22,3; sklon 6,9 % (20-15-10-6-4-2)
ciel Cieľ - ALTO HOYA DE LA MORA (SIERRA NEVADA) (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1) + bonifikačné sekundy 10-6-4
profil záverečného kopca (© Unipublic / lavuelta.com)
 
Náš eshop