Giro: V dramatickej koncovke sa tešil Ewan, Viviani a Ackermann na neho nenašli recept

18.5.2019, 11:20 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
giro 19
8. 18.5. rovinata etapa ciel rovina Tortoreto Lido > Pesaro 239 km Ewan
 
etapa 08
profil etapy, 2025 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
 
 
Úvodný týždeň všetci zúčastnení až päťkrát museli absolvovať etapu dlhšiu ako dvesto kilometrov. Dnes ich čakala ďalšia veľká diaľka a vôbec najdlhší deň v programe 102. ročníka podujatia. Cyklisti v sobotu odpustili Tortoreto Lido a do cieľového Pesara ich priviedlo 239 kilometrov, kde chceli o vavrín zabojovať najrýchlejší muži v pelotóne. Tým mohol prekaziť plány zvlnený profil v druhej polovici dňa, lenže Pascal Ackermann, Caleb Ewan, ale aj Elia Viviani s ním nemali mať problémy, teda aspoň na papieri.
 
Náročnosť ôsmeho dielu tohoročnej edície Giro d'Italia nebola taká veľká ako v predchádzajúcich dvoch dňoch, pretekárov čakalo len dvetisíc výškových metrov. Úvod etapy neprebiehal po vzore včerajšieho dňa, kedy sa únik sformoval až v druhej polovici etapy. V sobotu sa hneď na začiatku podarilo ujsť trom mužom, konkrétne to boli Marco Frapporti z Androni Giocattoli - Sidermec, Damiano Cima z Nippo - Vini Fantini a Nathan Brown z EF Education First. Posledný menovaný dlho vpredu nezostal, na 18. kilometri sa vrátil do pelotónu.
 
Všetky šprintérske tímy, a tiež celky, ktoré do Talianska prišli s ambíciou v celkovom hodnotení boli s aktuálnou situáciou spokojné, takže duo vpredu si postupom času vypracovalo až šesťminútový náskok. Pohoda v balíku bola veľká možno aj z toho dôvodu, že členovia celodenného úniku boli už staré známe tváre, Frapporti (Androni) a aj Cima (Nippo) sa v čele vetrali už v druhej a štvrtej etape, takže v pelotóne vedeli, že obaja už silami plytvali a do cieľa prví neprídu, ani keby mali desaťminútový náskok. Taký veľký im ho ale ani nedopriali. 
 
Najcennejší, ružový, dres aj dnes bránili jazdci UAE Team Emirates. Priebežný líder Valério Conti pred etapou priznal, že siedma etapa ubrala množstvo síl jeho kolegom, ale on sám sa cíti dobre. "Bola to náročná previerka, všetci sa chceli dostať dopredu a my sme to museli kontrolovať. Všetci jazdci nášho celku boli výnimoční a cítim, že som ich dlžníkom. Som s nimi veľmi spokojný. Dnes to bude tiež veľmi ťažký deň, dúfam, že budeme rovnako dobre pripravení. Cítim sa dobre, ale musím zostať pokojný," povedal pre francúzske noviny L'Equipe.
 
 
conti 19 giro ruzovy rcsfp
Valerio Conti (© LaPresse/Massimo Paolone)
 
 
Situácia na trati sa dlho nemenila, pretekári sa stále nachádzali v jednoduchšej časti dnešnej etapy. Zaujímavý ukazovateľ však ponúkol samotný organizátor podujatia, a to, že pretekári v prvých dvoch hodinách dosiahli takmer totožnú priemernú rýchlosť. Prvých 60 minút bola priemerka pelotónu 43,2 km/h, pričom druhých 60 minút išli cyklisti priemernou rýchlosťou 43,1 km/h. Potom sa už profil pomaly začal vlniť, prvá vlnka v itenerári sa nachádzala v meste Ancona, presne 11 kilometrov pred prvou šprintérskou prémiou. 
 
Na ňu prišlo duo utečencov bez prerušenia peknej spolupráce a pravdepodobne s dohodou, že plný počet bodov získa Cima (Nippo), pretože Frapporti (Androni) nejavil žiaden záujem o šprint a ani druhý člen úniku so zvýšenou aktivitou súpera akoby ani nepočítal. O väčšie divadlo na prvej šprintérskej prémii sa postarali jazdci v pelotóne. Démare (FDJ) vyrazil dopredu, ale Ackermann (Bora) jeho počínanie kontroloval s bezprostrednej blízkosti. Nemec Francúza nepredbehol, šetri silami do záveru.
 
Už pred prémiou sa v skupine favoritov ujali slova Bora - hansgrohe, Lotto Soudal a Groupama - FDJ. Na čele sa striedali Benedetti, De Gendt a Le Gac. Medzičasom sa pokazilo aj pekné počasie a začali sa na ceste objavovať kvapky. Práve kvôli dažďu niektoré celky žiadali rozhodcov, aby bol záver etapy neutralizovaný. Postupom času sa objavovali informácie, že organizátor uvažuje o neutralizovaní etapy, ale oficiálne stanovisko ešte nebolo oznámené. Podľa predpovede mal dážď postupom času naberať na sile.
 
 
de gendt 19 taha rcsff
Tvrdá robota De Gendta (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Na druhej šprintérskej prémii sme videli očakávaný obraz. Tentokrát bez súboja vyhral Frapporti (Androni), obe strany tak naplnili svoju dohodu. Ich náskok sa však zmenšil na tri minúty. V pelotóne teraz už šprintéri aktivitou nehýrili, keďže sa bojovalo len o jednu bonifikačnú sekundu. Záujem o ňu neprejavili ani favoriti na celkové prvenstvo. Potom sa už začalo stúpať na prvú vrchársku prémiu. Na kopci Monte della Mattera (9,1 km - 3,9 %) deväť bodov ulovil Frapporti (Androni), po dva si prišiel Ciccone (Trek).
 
Do cieľa chýbalo ešte 60 kilometrov, ale už pomaly v kompletnom zložení sa na čele pelotónu začal objavovať celok Lotto Soudal, ktorý rýchlosť balíka nezvyšoval, no duo v úniku už strácalo pevnú pôdu pod nohami. Ako prvý sa pre Ewana obetovali De Gendt, ktorý sa na špici objavoval skoro celý deň a Campenaerts. Tesne za nimi prebehla komunikácia medzi Ackermannom a Benedettim, posledný menovaný počúval pokyny svojho lídra. Vpredu sa začal pohybovať aj Yates a jeho kolegovia, ale tí tam boli predovšetkým kvôli bezpečnostným dôvodom. 
 
Nasledovalo druhé hodnotené stúpanie, pod ktorým mali Frapporti a Cima už len pol minútový náskok. Kopec Monteluro (6 km - 3 %) bol spomedzi troch hodnotených brdkov najjednoduchšie. V ňom sa zmenilo rozloženie síl v čele, jazdec Androni sa osamostatnil. Šancu polepšiť si vo vrchárskej súťaži zacítil aj Ciccone (Treku), Talian preto zaútočil a aj keď mu dlho trvalo, kým dobehol osamelého jazdca, do vrcholu sa mu to podarilo a potom zviedol veľký súboj o plný počet bodov. Vyhral ho.
 
 
giro 19 etapa 8 unik 2 rcsff
Únik (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
V klesaní z Montelura sa Ciccone odpojil a vrátil naspäť do balíka, takže Frapporti zostal v čele opäť sám. Iba na chvíľku, pretože Lotto, Bora a FDJ už pomaly začali stupňovať tempo a na ich rýchlosť Marco nedokázal nájsť účinnú odpoveď. Pole pretekárov prišlo na poslednú vrchársku prémiu spolu a v čele, v kopci Gabicce Monte (2,2 km - 5,1 %) sa ale rozohrala zaujímavá bitka. Ciccone chcel body a získal ich, Vervaeke a Bidard sa pokúšali niečo vymyslieť na šprintérske celky. 
 
Po tomto útoku sa taktovky ujali Movistar a Mitchelton - Scott, ktorým ale príliš novovzniknutá situácia nevadila. Šprintérske celky chvíľu čakali na svojich hrdinov, spomedzi nich však ťažší záver neprežili Mareczko (CCC) a Moschetti (Trek). Pod bránou 20 kilometrov už rýchlosť balíka opäť určovali FDJ a Bora, obrovský kus práce odvádzal McCarthy, ruku k dielu vôbec neprikladali jazdci Lotta, ktorí akosi zmizli. Medzera medzi oboma skupinami sa zatiaľ zväčšila na celých 40 sekúnd. 
 
Dramatická koncovka bola na scéne. Aby toho nebolo málo, svoje v tomto súboji chcelo povedať aj počasie. Zas sa rozpršalo a poriadne. Hlavne zjazdy a prejazdy cez kocky boli veľmi nebezpečné a pelotón v týchto okamihoch strácal. Ciccone, Bidard a Vervaeke už išli z plných síl, aj držiteľ modrého trička, ktorému sa najskôr účasť v tejto skupine nepáčila, ale akonáhle únik získal viac ako pol minúty, rétorika jeho tela sa výrazne zmenila a začal poctivo striedať.
 
 
giro 19 etapa 8 unik 2 rcsff
Únik (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Predposledné klesanie si vytipoval Vervaeke, ktorý sa tu chcel zbaviť svojich súperov, ale Ciccone okamžite zareagoval a kontakt nestratil ani Bidard. Na opačnom fronte sa konečne do čela naskladali chlapci z Lotta, ktorým motivácia nechýbala a skoro na to doplatil celý pelotón. V jednej ľavotočivej zákrute mal De Buyst čo robiť, aby ubrzdil, našťastie nespadol ani on, ani nikto ďalší. Na méte 10 kilometrov pred cieľom balík stále strácal cez 20 sekúnd, čo nebolo veľa, ale ani málo. 
 
Na rad prišiel posledný kopček a jedna z posledných šancí pre balík dobehnúť trio utečencov. Tí sa začali medzi sebou hádať a nastupovať si, čo zmenšovalo ich šancu na zisk vavrínu. Naopak, v pelotóne sa išlo, čo domestikom ruky a nohy stačili. Nakoniec balík utečencov dobehol sedemtisíc metrov pred cieľom, tesne pred klesaním. Všetko tak bolo pripravené na šprintérske vyvrcholenie, v pelotóne boli všetky esá, Ewan, Ackermann, Viviani a aj Démare
 
Dažďové prehánky prešli, cesta v technickom zjazde bola preto iba pofrkaná vodou, čo potešilo určite všetkých zúčastnených. Capecchi a Jungels (obaja Quick-Step) v týchto okamihoch viedli balík. Boli to práve kolegovia Eliu Vivianiho, ktorí priviedli balík do koncovky. Ich práca však vyšla navnivoč, pretože Caleb Ewan správne načasoval svoj šprint a dokázal vyhrať. Tretí finišoval Pascal Ackermann, ktorý svojmu vzrastom malému rivalovi pekne rozbehol špurt. Nemec možno doplatil na nedobrzdenie kolegu Seliga, po ktorom už Pascal musel šprintovať.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo záveru etapy
 
 
Dva roky čakal, kým opäť mohol zopakovať veľký úspech na talianskej Grand Tour. Caleb Ewan sa dočkal, konečne v koncovke neurobil ani najmenšiu chybičku a prišiel si po premiérové víťazstvo v 102. ročníku Gira. Ewan sa k nemu dostal predovšetkým vďaka svojmu tímu, najmä Thomas De Gendt pre neho dnes odovzdal veľké penzum práce. V nervóznej koncovke si potom vyhliadol správne zadné koleso a najrýchlejšie dokázal rozkrútiť svoje nohy. Svojich súperom svojim spôsobom deklasoval.
 
Elia Viviani zas vyšiel naprázdno. Aktuálny taliansky majster v závere nechýbal, dokonca bol nalepený na kolese neskoršieho víťaza, lenže na posledných metroch nedokázal vyprodukovať takú rýchlosť a so sklonenou hlavou preťal cieľovú pásku. Pascal Ackermann síce v cieli neskrýval úsmev, ale možno keby jeho posledný domestik neurobil menšiu technickú chybičku v poslednej zákrute mohol dnes vyhrať. Od tohto momentu musel šprintér Bory ísť za vlastné, na vetre sa objavil priskoro a potom už len mohol sledovať ako ho jeho súperi predbiehajú. Tak či tak dnešná etapa iba kozmeticky upravila rozostupy v bodovačke. Ackermann je stále jej lídrom o 52 bodov.
 
Máme za sebou ďalší zaujímavý a veľmi dlhý deň. Prvá polovica bola na suchej ceste za pekného počasia a celkom nudná. Potom, keď pelotón prišiel do zvlnenej časti sa začali diať dramatické veci. Očakávanú koncovku skoro prerušili traja odvážni muži, Giulio Ciccone, Louis Vervaeke a François Bidard, lenže ich ťaženie skončilo tesne pred cieľom. Ciccone si aspoň upevnil postavenie vo vrchárskej súťaži. Z pohľadu celkovej klasifikácie sme nezaznamenali dnes žiadnu zmenu. Nikto z favoritov nestratil kontakt. Valério Conti si ponechá ružový dres aj do zajtrajšej časovky. Druhý zostal José Rojas so stratou minúty a pol, tretí je Giovanni Carboni, ktorý na prvé miesto stráca 1:41. Ani na ostatných miestach v Top 10 nenastali žiadne zmeny.
 
 
ewan 19 giro triumf radost rcsff
Triumf Caleba Ewana (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Caleba Ewana (víťaz)
"Za dnešné víťazstvo vďačím svojmu odhodlaniu a svojmu tímu, ktorý dnes celý čas stál za mnou. Som im zato veľmi zaviazaný. Myslel som si, že v poslednej zákrute bude dôležité byť na prvej pozícii, chcel som na nej byť, ale nakoniec to bolo do cieľa stále ešte ďaleko. Takže som rád, že som žiadnu chybu neurobil. Potom som si počkal na správny okamih. Takéto záludné závery mi sedia, viem dobre chodiť do zákrut, som nižší ako súperi, čo je moja výhoda. Toto víťazstvo pre mňa veľa znamená."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Pascala Ackermanna (tretie miesto)
"Caleb bol jednoducho rýchlejší. Dokázal zrýchliť, ja už som také dobré nohy dnes nemal. Hodilo by sa mi, keby som po poslednej zákrute mal pred sebou ešte niekoho, ale nevadí. Dneska si nemôžem na nič sťažovať, tím bol skvelý. Verím, že sa mi podarí vyhrať inokedy. Som veľmi spokojný, že som skončil na pódium a teším sa na dva dni voľna. Už zajtra mi začína voľno, pretože v časovke nemám žiadne ambície."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Valéria Contiho (priebežne vedúci pretekár)
"Dnes som sa cítil oveľa lepšie ako včera, dnes ma nič nebolelo. Včera som bojoval sám so sebou, ale dneska to bolo dobré. Síce sa tam pár jazdcov začalo naháňať, no nebolo to nič dramatické. Jedine počasie mi trošku robilo vrásky na tvári. Zajtra sa chcem pokúsiť ubrániť ružový dres, musím si dávať pozor na Rogliča, ktorý bude veľmi silný."
 
 
Výsledky etapy
1. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 5:43:32 100
2. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 40
3. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 20
4. SABATINI Fabio Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 12
5. BELLETTI Manuel Androni Giocattoli - Sidermec 00:00 4
6. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 00:00  
7. CIMOLAI Davide Israel Cycling Academy 00:00  
8. CANOLA Marco Nippo Vini Fantini Faizané 00:00  
9. NIZZOLO Giacomo Team Dimension Data link ikonka 00:00  
10. SELIG Rüdiger BORA - hansgrohe link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


giro 1
Priebežné poradie pretekov po etape
1. CONTI Valerio UAE Team Emirates link ikonka 35:13:06 20
2. ROJAS José Joaquín Movistar Team link ikonka 01:32  
3. CARBONI Giovanni Bardiani - CSF 01:41  
4. PETERS Nans Ag2r La Mondiale link ikonka 02:09  
5. MADOUAS Valentin Groupama - FDJ link ikonka 02:17  
6. ANTUNES Amaro CCC Team link ikonka 02:45  
7. MASNADA Fausto Androni Giocattoli - Sidermec 03:14  
8. SERRY Pieter Deceuninck - Quick-Step link ikonka 03:25  
9. AMADOR Andrej Movistar Team link ikonka 03:27  
10. OOMEN Sam Team Sunweb link ikonka 04:57  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape


giro 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 150
2. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 98
3. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 91
4. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 50
5. ROJAS José Joaquín Movistar Team link ikonka 32
6. MOSCHETTI Matteo Trek - Segafredo link ikonka 32
 

zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 32
2. MASNADA Fausto Androni Giocattoli - Sidermec 18
3. PEDRERO Antonio Movistar Team link ikonka 18
4. FRAPPORTI Marco Androni Giocattoli - Sidermec 15
5. CONTI Valerio UAE Team Emirates link ikonka 8
6. ZEITS Andrej Astana Pro Team link ikonka 8
 

zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. CARBONI Giovanni Bardiani - CSF 35:14:47
2. PETERS Nans Ag2r La Mondiale link ikonka 00:28
3. MADOUAS Valentin Groupama - FDJ link ikonka 00:36
4. OOMEN Sam Team Sunweb link ikonka 03:16
5. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 04:27
6. CARTHY Hugh EF Education First Pro Team link ikonka 04:59
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 70,5 km - Monte della Mattera: dĺžka 9,1 km; sklon 3,9 %
4 20 modre 35,3 km - Monteluro: dĺžka 6 km; sklon 3 %
4 20 modre 24,1 km - Gabicce Monte: dĺžka 2,2 km; sklon 5,1 %
 
Krátke preview etapy:
Organizátori pripravili ďalšiu veľmi dlhú etapu a vyslali signál šprintérskym celkom, že ak chcú na konci ôsmeho dňa bojovať o výhru, potrebujú predviesť kvalitný vytrvalostný výkon. Komplikácie sa objavia na trati len na som konci, takže tieto zostavy budú musieť zostať koncentrované až do samého konca. Vo finále budú musieť ustrážiť zvlnený terén, ale bude to v ich silách, lebo sa nebude prechádzať cez strmé úseky. Komplikácie však môže spôsobiť dážď, ktorý má pršať počas celého dňa a ešte viac znásobí únavu. Šprintéri budú mať motiváciu navyše, lebo ich príležitosti na podujatí sa krátia a budú tak pripravení obmedziť možnosti utečencov, ktorí tiež budú hľadieť na tento profil s nádejou. V predpokladanom hromadnom šprinte budú rozhodovať záverečné zákruty a tá úplne posledná sa vynorí len 250 metrov pred cieľom. Pascal Ackermann už vyhral dve etapy a vždy sa presadil po vynikajúcom výkone, ktorému kraľovala ohromná sila. Ak mu Selig vytvorí potrebnú pozíciu, nemecký šprintér bude mať šancu, aby potvrdil svoju dominantnosť na podujatí. Elia Viviani má ohromnú vôľu získať víťazstvo v drese národného šampióna. Skúsený lead-out ho môže previesť cez technický finiš, ale uvidíme, ako sa vysporiada s náročnými dažďovými podmienkami, ktoré mu nezapasovali v piatej etape. Šance sa zmenšujú aj pre Ewana s Démarom. Austrálsky šprintér má výbornú podporu a to môže byť kľúčové v meste Pesaro a šancu na úspech stále živia aj Nizzolo s Cimolaiom.              
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Pobrežie Jadranského mora bude dejiskom ďalšej dlhej a vyzývavej jazdy. Dve tretiny etapy ničím neprekvapia pelotón, jednoduchý profil neprináša žiadne komplikácie. Aj bez náročného prevýšenia začne kumulovať únavu prvá horská prémia Monte della Mattera (9 km; 3,8 %), a potom sa už dostanú jazdci na zvlnený terén, ktorý bude zdobiť finále ôsmej etapy. Najťažšia výzva sa objaví 35 kilometrov pred cieľom, kde stúpanie Monteluro (1,5 km; 7,6 %) privíta balík s tvrdými sklonmi. Po klesaní prídu v rýchlom slede dva krátke kopce s priemerom v okolí piatich-šiestich percent a posledných osemnásť kilometrov sa odohrá na vlnitom teréne. Na konci sa bude rozhodovať v technickom klesaní, čo len umocní atraktivitu tohto dojazdu. Cesta sa vyrovná iba 2300 metrov pred cieľom a finálny kilometer obsahuje dve nepríjemné zákruty. V meste Pesaro sa budú najviac skloňovať úspešný brejk alebo šprint vyčerpaného balíka.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop