Giro: V časovke sa vytiahol Haga, Carapaz zostal v ružovom, Roglič predbehol Landu

2.6.2019, 12:50 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
giro 19
21. 2.6. rovinata etapa ciel rovina Verona > Verona 17,0 km Haga
 
etapa 21
profil etapy, 229 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
 
 
Posledný deň na podujatí už nemal ohroziť ružový dres Richarda Carapaza, ale stále sme nepoznali definitívne obsadenie stupňov víťazov. Súboj o najlepšiu trojicu mali zviesť Mikela Landa s Primožom Rogličom a v skupine najlepších jazdcov na podujatí si mohli vymeniť miesta aj López s Majkom.
 
V prvej časti štartového poľa sa čakalo najmä na Victora Campenaertsa (Lotto-Soudal), ktorý potvrdil úlohu veľkého favorita a skutočne dosiahol najrýchlejší čas. Belgický pretekár zastavil časomieru na úrovni 22:11 a dúfal, že práve toto bude víťazná hodnota. Výborným výkonom sa prezentoval aj Josef Černý z tímu CCC, keď za Campenaertsom zaostal len sedem sekúnd. Dobrý výkon podali aj Bohli, Sütterlin alebo Gradek, ktorí našli v sebe ešte potrebnú energiu, aby zvládli záverečnú časovku na vysokej úrovni.
 
Potom sme videli na trati prvé prekvapenie, keď Chad Haga dokázal poraziť Victora Campenaertsa o štyri sekundy. Americký jazdec zvládol výborne najmä druhú časť ITT, kde bol rýchlejší ako jeho konkurent, pretože na vrchole Torricelle strácal na neho šesť sekúnd. Na najvyššie miesto sa nedostal Jos van Emden. Zástupca tímu Jumbo - Visma stratil v cieli 42 sekúnd, ale bola z toho pekná piata priečka. Hneď za ním sa umiestnil Jack Bauer z Mitcheltonu. 
 
Na medzičase patrili medzi najlepších Ludvigsson (FDJ) a Durbridge (Mitchelton), ale v druhej polovici nedokázali ohroziť najlepší výkon. Švédsky borec sa zaradil na priebežné tretie miesto, Durbridge preťal pásku ako piaty. Aj Thomas de Gendt (Lotto-Soudal) sa vypäl k dobrému výkonu a v cieli sa dostal na priebežnú tretiu priečku. Zaostal len šesť sekúnd. Lepší výsledok sa očakával od Boba Jungelsa, ktorý v cieli zaknihoval stratu 44 sekúnd. Výborný dojem z horských etáp potvrdil Damiano Caruso z Bahrajn - Merida, keď mu chýbalo len deväť sekúnd, aby pokoril Hagu.
 
Amerického pretekára mohli obrať o etapový triumf už len jazdci z najlepšej desiatky. Ilnur Zakarin stratil v cieli 36 sekúnd a dalo sa predpokladať, že niektorí jazdci na GC predvedú silnejší výkon. No Pavel Sivakov zaostal 57 sekúnd a rovnako si počínal aj Simon Yates. Potom nabral na obrátkach súboj o šiestu priečku a ohromnú motiváciu predviedol Rafal Majka, ktorý na medzičase získal na Miguela Lópeza už 27 sekúnd, pričom potreboval len desať sekúnd. V cieli bol úspešnejší poľský jazdec dokonca o štyridsať sekúnd a zvládol svoju dnešnú misiu.
 
Zaujímavé veci sa odohrávali aj medzi Primožom Rogličom a Mikelom Landom. Na meranom úseku bol na tom lepšie slovinský pretekár, ktorý bol na kopci rýchlejší o dvadsať sekúnd a chýbalo mu skutočne málo, aby sa posunul na stupne víťazov. Roglič stratil v cieli 26 sekúnd, na etapu to nestačilo, ale na Landu áno. Španielsky borec opustil pódium o osem sekúnd. Výborne šiel Vincenzo Nibali, ktorý pokoril o tridsať sekúnd Richarda Carapaza, ale z hľadiska ružového dresu to nič neriešilo. Rozdiel medzi nimi sa ustálil na úrovni 49 sekúnd.
 
Etapový triumf vybojoval prekvapujúco Chad Haga, ktorý získal len svoje druhé víťazstvo v kariére a úspech na Grand Tour je pre neho životným výsledkom. V posledných dňoch sa mohol sústrediť na túto previerku a urobil to výborným spôsobom, keď dokázal poraziť aj Victora Campenaertsa a jazdcov na celkové poradie. Tím Sunweb tak na konci pretekov predsa len mal dôvod na radosť. Druhé druhé miesto v časovke vybojoval spomínaný belgický pretekár, ktorému dnes nevyšla podľa predstáv druhá časť ITT, ale na kopci bol najrýchlejší zo všetkých. Najlepší výsledok na podujatí vybojoval Thomas de Gendt, ktorý v tohtoročnej edícii nebol taký snaživý v únikoch, ako sme u neho naučení.
 
 
haga 19 giro podium rcsff
Chad Haga (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Celkovým víťazom pretekov sa stal Richard Carapaz, ktorý síce patril do okruhu favoritov, ale jeho skvelé výkony počas celých troch týždňov nemali konkurenciu. Vybojoval dva etapové triumfy, a keď sa obliekol do ružového v štrnástej etape, jeho guráž a kvalita sa ešte zvýraznili. Ekvádorský jazdec vybojoval zlomový výsledok kariéry a po piatich rokoch doprial víťaznú radosť Movistaru na Gire.

Na druhom mieste finišoval Vincenzo Nibali. Taliansky pretekár sa výborne pripravil na náročne vyvrcholenie pretekov, ale Carapaz na konci neukázal žiadne známky slabosti alebo únavy. Aj keď neuchmatol tretí triumf na domácom podujatí, v silnej konkurencii pôsobil sebavedome aj vo veku 34 rokov a jeho kariéra ešte nepovedala posledné slovo. Na stupne víťazov sa napokon dostal aj Primož Roglič, čo je pre neho najlepší výsledok na GT, ale musí u neho panovať aj sklamanie, že nedokázal viac využiť svoju pozíciu vybudovanú v prvom týždni.

Mikel Landa sa postupne zlepšoval, patril k najvýraznejším jazdcom na trati a napokon sa perfektne ujal pozície super domestika pre neskoršieho víťaza pretekov. A podobne ako v sezóne 2017, keď pomáhal Froomovi, mu aj tentoraz ušlo miesto na konečnom pódiu. Tak potrebnú vytrvalosť počas celých troch týždňov konečne ukázal Bauke Mollema a holandskému pretekárovi vyšli na Gire aj časovky. Miguel López mal miestami na trati problémy v rozhodujúcich momentoch, ale nepredviedol svoj obávaný dynamit, a so siedmou priečkou nemôže byť spokojný. To isté platí o Simonovi Yatesovi, keď sa vôbec nepresadil v náročných horských etapách, a vyššie plánoval skončiť aj Rafal Majka, ktorý doplatil na zlé dni na začiatku tretieho týždňa. Na konci Top 10 sa objavili aj dvaja ruskí zástupcovia a pre Sivakova so Zakarinom to bude povzbudením a potvrdením ich schopností na GT.
 
Večer pripravujeme súhrn reakcií a Giro budeme v nasledujúcom týždni rozsiahlo sumarizovať v textovej i podcastovej forme...
 
 
Výsledky
1. HAGA Chad Team Sunweb link ikonka 22:07 100
2. CAMPENAERTS Victor Lotto Soudal link ikonka 00:04 40
3. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 00:06 20
4. CARUSO Damiano Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:09 12
5. LUDVIGSSON Tobias Groupama - FDJ link ikonka 00:11 4
6. ČERNÝ Josef CCC Team link ikonka 00:11  
7. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 00:17  
8. CATTANEO Mattia Androni Giocattoli - Sidermec 00:20  
9. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:23  
10. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 00:26  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
  
giro 1
Konečné poradie pretekov
1. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 90:01:47 850
2. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:05 680
3. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 02:30 575
4. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 02:38 460
5. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 05:43 380
6. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 06:56 320
7. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 07:26 260
8. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 07:49 220
9. SIVAKOV Pavel Team Ineos link ikonka 08:56 180
10. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 12:14 140
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
giro 2
Konečné poradie bodovacej súťaže
1. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 226
2. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 213
3. CIMA Damiano Nippo Vini Fantini Faizané 104
4. MASNADA Fausto Androni Giocattoli - Sidermec 93
5. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 90
6. CIMOLAI Davide Israel Cycling Academy 60
 

zgiro sutaz vrchy
Konečné poradie vrchárskej súťaže
1. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 267
2. MASNADA Fausto Androni Giocattoli - Sidermec 115
3. CARUSO Damiano Bahrain Merida Pro Team link ikonka 84
4. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 75
5. NIEVE Mikel Mitchelton - Scott link ikonka 68
6. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 54
 
 
zgiro sutaz u25
Konečné poradie súťaže do 25 rokov
1. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 90:09:13
2. SIVAKOV Pavel Team Ineos link ikonka 01:30
3. CARTHY Hugh EF Education First Pro Team link ikonka 09:10
4. MADOUAS Valentin Groupama - FDJ link ikonka 14:33
5. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 19:53
6. DUNBAR Eddie Team Ineos link ikonka 35:00
 
 

 

Kopce na trase etapy:
4 20 modre 6,4 km - Torricelle: dĺžka 4,5 km; sklon 4,6 %
 
 
Krátke preview etapy:
V dvoch predchádzajúcich časovkách dominoval Primož Roglič a aj tentoraz bude patriť medzi hlavných kandidátov na víťazstvo. Bude sa chcieť vrátiť na stupne víťazov, pred Mikela Landu, a jazda proti chronometru mu na to dáva najlepšiu príležitosť. Španielsky borec síce vyzeral byť v posledných dňoch sviežejší, ale časovka mu veľmi nejde a v kopcoch si nevybudoval potrebný náskok pred Rogličom. V doterajších ITT sa ukázali aj Nibali s Mollemom a aj oni by mali patriť k najsilnejším na trati. Najmä na konci náročných troch týždňov. Súboj o miesto v poradí sa odohrá medzi Lópezom a Majkom a budeme zvedaví, ktorý z nich bude na trati motivovanejší. Victor Campenaerts sa trápil v kopcoch len preto, aby sa presadil v záverečnej časovke. Aj on bude na konci pretekov vyčerpaný, ale jeho výhodou bude, že v ostatných etapách sa mohol sústrediť len na časovku. Dobrý výkon môžu podať Jungels, Kangert alebo Van Emden, no výsledky jazdy proti chronometru budú závisieť od toho, v akom stave dorazia kvalitní tempári do Verony po ťažkých dňoch v kopcoch.    
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Tretia jazda proti chronometru sa ešte pokúsi zasiahnuť do vývoja v klasifikácii. Aj vo Verone sa objaví v ponuke relevantné stúpanie, čo umožní vrchárom limitovať svoje straty oproti univerzálom. Úvodných päť kilometrov bude rýchlych, bez výraznejších technických problémov, a potom sa začne stúpať na kopec Torricelle (4,5 km; 4,6 %), ktorý zmení dynamiku časovky so svižnými sklonmi v okolí piatich percent. Z vrcholu zostáva do cieľa šesťtisíc metrov, ktoré budú rovnomerne rozdelené medzi klesanie a finálnu rovinatú pasáž. Pekný profil sľubuje rozdiely, ich dôležitosť však bude závisieť od predchádzajúcich súbojov v horách.
 
 
etapa 01 finis
profil kopca (© giroditalia.it)
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop