Giro: V 2. etape sa už šprintéri dočkali a André Greipel získal etapu i maglia rosa

6.5.2017, 11:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
2. 6.5. rovinata etapa ciel rovina Olbia > Tortolì 208 km Greipel
 
etapa 02
profil etapy (© giroditalia.it)
 
 
Rovnako ako sa ľudia Christiana Prudhomma snažili v stom ročníku Tour de France ťahať druhú etapu na Korzike cez všetky kopce, ktoré boli k dispozícii, aby sme nesledovali iba jednoduché etapy s výhľadom na more, to isté naplánoval aj Mauro Vegni a spol. na "svojom" stom ročníku na Sardínii. Ako ste čítali v našom opise trasy, dôležitými kopcami boli Nuoro a Genna Silana. Ten druhý mal iba 3,5 %, ale až na dvadsiatich kilometroch. Dôležité bolo hlavne tempo, akým ho balík absolvuje, pretože ak tak pomaly ako včerajšiu etapu, nevypadol by z hlavnej skupiny nikto.
 
 
giro 2017 etapa 2 lidri start rcsf
Lídri na štarte (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Odštartovalo sa v meste včerajšieho hektického dojazdu v Olbii a pretekárov čakalo 208 kilometrov. Únik sa vytvoril po štyridsiatich minútach. Objavili sa v ňom Daniel Teklehaimanot (Dimension Data), Simone Andreetta (Bardiani), Ilja Koševoj (Wilier Triestina), Jevgenij Šalunov (RusVelo) a Lukasz Owsian (CCC Sprandi Polkowice). V prípade Eritrejčana šlo o zjavnú snahu získať vrchársky dres, potreboval na to šesť bodov.
 
Pätica si vybudovala náskok šiestich minút, teda bolo jasné, že minimálne na Nuoro (10 km; 4 %) to určite zvládnu a na jeho vrchole čakalo Teklehaimanota sedem bodov, keďže ide o trojkový kopec ako ste mohli čítať v našich pravidlách Gira. Trochu paradoxné bolo, že líder tejto klasifikácie Benedetti z Bory dnes nemohol byť vpredu s ním, pretože mal za úlohu naopak ťahať balík pre Pöstlbergera.
 
 
giro 2017 etapa 2 unik rcsf
Únik dnešného dňa (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Práve Benedetti s kolegom Mendesom sa postarali o to, že únik stratil veľmi rýchlo dve minúty zo svojej výhody už 150 km pred cieľom. Akoby bola cítiť z jazdcov Bory mierna nervozita, aby to nepokazili, lebo po včerajšku boli veľkými hrdinami. Teklehaimanot vyhral prvú rýchlostnú prémiu, no nedá sa povedať, že by jeho súperi o ňu príliš bojovali.
 
Na občerstvovacej zóne medzera prestala klesať, ale akonáhle sa jazdci Bory posilnili, pokračovali v práci a strata naďalej klesala k trom minútam. Bolo síce pekné, že sa nemecký tím snažil držať opraty pretekov, ale bolo viac než otázne, či sa im podarí ružový dres udržať. Už včera totiž Ewan s Greipelom brali bonifikácie, takže v prípade ich dnešného víťazstva by šli do čela. Ak by vyhral niekto iný, rozhodoval by súčet umiestnení, čo by tiež príliš nehralo v Pöstlbergerov prospech ak by dnes nešpurtoval. Ešte sa mohli spoľahnúť na Sama Bennetta a jeho triumf. Ak by dnes vyhral, bol by to už námet na kratšiu knihu iba po dvoch dňoch.
 
 
giro 2017 scarponi 1
Aj takto si diváci uctievajú pamiatku Michele Scarponiho (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Idylická etapa bola pre Lotto Soudal narušená menšími technickými problémami Greipela, ktorý sa bez problémov vrátil späť do hlavnej skupiny. Teklehaimanota ale pripravili o prvú vrchársku prémiu Andreetta. Súboj o dres teda pokračoval ďalej.
 
Podobne ako včera, aj dnes sa šlo pomaly. Etapa odštartovala o 11:50 a za štyri hodiny prešli pretekári iba niečo vyše 135 kilometrov, čo signalizovalo priemernú rýchlosť iba 34 km/h. Na preteky UCI kategórie je to veľmi málo, ale zasa to nie je až také netradičné a na Grand Tours sa to občas stáva. Nebolo kam sa ponáhľať.
 
 
giro 2017 etapa 2 lider rcsf
Lukas Pöstlberger si užil deň v ružovom (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Na začiatku Genna Silana (dĺžka 20 km; sklon 3,5 %) sa favoriti chceli vyhnúť možným problémom a začali sa presúvať do predných častí hlavnej skupiny. Aj preto náskok čela klesol na hranicu deväťdesiatich sekúnd. Stále si ale borci mohli bez problémov odsledovať prírodu okolo. Tempo bolo na úrovni neutrálnej zóny v úvode etáp.
 
Andretta a Teklehaimanot ale mali menší problém, pretože balík sa k nim v tiahlom, nekonečnom, stúpaní neustále približoval a ešte nebolo nikde napísané, že sa aj pobijú o 15 bodov na vrchole dvojkového kopca. Ak by vyštartoval nejaký "hladný vlk" z balíka, 30 sekúnd by hravo zlikvidoval. Talian to dokonca vzdal sám z jednoduchého dôvodu, nemal dostatok síl.
 
Najmä Jevgenij Šalunov nebol spokojný s tým, že balík, kde sa už začali striedať tímy na čele, blíži a chcel za každých okolností bojovať o prémiu. Viackrát zaútočil. Eritrejčan ho vždy dolepoval, ale striedať nechcel. Rus to tesne pred vrcholom vzdal a keď Teklehaimanot videl za sebou balík s útočiacim Pierrom Rollandom, vyštartoval a na svoje obrovské šťastie ho ľudia z balíka už nechytili. Stalo sa tak až tesne po prémii. Zajtra si tak oblečie modrý dres. Druhý bol na prémii Omar Freile (DiDa), tretí Pierre Rolland (Cannondale), ktorý pred Girom avizoval boj o túto klasifikáciu.
 
 
lotto soudal 2017 s greipelom vlak rcsf
Jazdci Lotta Soudal strážili neskoršieho víťaza etapy (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Potom sa logicky začalo nastupovať, chvíľu slávy si chceli užiť viacerí borci. Jazdci Bahrain Merida ich ale nepúšťali nikam. Zjazd absolvoval pelotón pohromade. Pár borcov odpadlo, vzadu bol hlásený aj vlaňajší víťaz bodovacej súťaže Giacomo Nizzolo (Trek). Väčšina šprintérov vrátane Greipela, Ewana aj Gaviriu ostávala bez problémov v hre o triumf. Nibaliho kolegovia im pomohli zvládnuť klesanie. Správali sa ako Sky na Tour de France.
 
Zatiaľ čo osem kilometrov pred páskou sa už vydala na čelo Orica v piatich ľuďoch, Greipel sa za ňou pohyboval osamotený. Úplne iný problém mal Ilnur Zakarin. Líder Kaťuše mal zrejme nejaký technický problém a museli ho borci dostať späť dopredu, čo už bolo veľmi náročné. Strácali pol minúty. Zvládli to, rovnako ako pár jazdcov Lotta Soudal dostať sa ku Greipelovi a hoci mu špurt rozbehol Luka Mezgec z Orica-Scott, nemecký veterán vyhral etapu. Zdolal Roberta Ferrariho (UAE), Jaspera Stuyvena (Trek) a Fernanda Gaviriu (Quick-Step). Caleb Ewan sa dostal do kontatku s Gaviriom, vykopol pedál a vzdal to.
 
 
greipel 2017 giro spurt rcsf
Špurt v druhej etape (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Ilnur Zakarin sa dva kilometre pred cieľom dostal do pelotónu, no už bol mimoriadne natiahnutý a riskoval vytvorenie diery. To sa aj stalo a dostal dvadsať sekúnd. Iní vrchári žiadne manko nedostali. Väčšina sa tlačila úplne vpredu v druhej-tretej desiatke. Spomenúť môžeme maximálne tak trojminútové manko Foliforova s Firsanovom, teda dvojice RusVela, ktorá sa vlani dva týždne držala vpredu.
 
Hoci to tak najprv nevyzeralo, do špurtu sa viac elitných šprintérov nedostalo ako dostalo. Okrem spomínaného Bennetta tam chýbal aj jeho kolega Pelucchi, Nizzolo, Modolo, Mareczko či Bauhaus.
 
André Greipel teda vyzliekol Pöstlbergera z ružového dresu. Bore dnešok nevyšiel. Ťahali balík tri štvrtiny etapy, ale stratili dva dresy a Sam Bennett nešpurtoval. Snažil sa o to samotný Pöstlberger práve kvôli tomu súčtu umiestnení, ale 15. miesto nestačilo, navyše, ako sme včera písali, sekundy už bral včera. Zajtra sa tak Rakúšan prezliečie do dresu bieleho. Bodovačku vedie Greipel, ale Teklehaimanot stráca na neho iba tri body, keďže organizátori pred rokom zatraktívnili bodové prísuny za prémie.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Andrého Greipela (víťaz)
"Toto je ozaj dobré víťazstvo. Nezrodilo sa ľahko. Bola to náročná etapa, veď sme boli na bicykloch asi šesť hodín. Čelili sme aj protivetru. Triumf aj ružový dres venujem tímu, ktorý toho musel veľa odmakať. A ešte by som to chcel venovať aj svojej mame."
 
 
 
 
Výsledky
1. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 6:05:18 100
2. FERRARI Roberto UAE Team Emirates 00:00 40
3. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:00 20
4. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors link ikonka 00:00 12
5. SBARAGLI Kristian Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00 4
6. BATTAGLIN Enrico Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00  
7. GIBBONS Ryan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00  
8. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:00  
9. EWAN Caleb ORICA - Scott link ikonka 00:00  
10. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
lotto soudal
Priebežné poradie pretekov po etape
1. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 11:18:39 20
2. PÖSTLBERGER Lukas Bora - Hansgrohe link ikonka 00:04  
3. EWAN Caleb ORICA - Scott link ikonka 00:08  
4. FERRARI Roberto UAE Team Emirates 00:08  
5. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:10  
6. BRUTT Pavel Gazprom-RusVelo 00:12  
7. SBARAGLI Kristian Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:14  
8. GIBBONS Ryan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:14  
9. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors link ikonka 00:14  
10. BATTAGLIN Enrico Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:14  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zgiro sutaz body
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 75
2. TEKLEHAIMANOT Daniel Dimension Data for Qhubeka link ikonka 72
3. PÖSTLBERGER Lukas Bora - Hansgrohe link ikonka 51
4. EWAN Caleb ORICA - Scott link ikonka 42
5. SBARAGLI Kristian Dimension Data for Qhubeka link ikonka 38
6. FERRARI Roberto UAE Team Emirates 35
 
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. TEKLEHAIMANOT Daniel Dimension Data for Qhubeka link ikonka 20
2. BENEDETTI Cesare Bora - Hansgrohe link ikonka 9
3. FRAILE Omar Dimension Data for Qhubeka link ikonka 8
4. ANDREETTA Simone Bardiani - CSF 7
5. ROLLAND Pierre Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 6
6. PÖSTLBERGER Lukas Bora - Hansgrohe link ikonka 4
 
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov
1. PÖSTLBERGER Lukas Bora - Hansgrohe link ikonka 11:18:43
2. EWAN Caleb ORICA - Scott link ikonka 00:04
3. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:06
4. GIBBONS Ryan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:10
5. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors link ikonka 00:10
6. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:10
 
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo dojazdu
 
 

 
 
Dôležité kopce na trase:
3 20 modre 94 km - Nuoro (549 m.n.m.): dĺžka 10 km; sklon 4 %
3 20 modre 47 km - Genna Silana (1002 m.n.m.): dĺžka 20 km; sklon 3,5 %
 
 
Krátke preview etapy:
Etapu najvýraznejšie ovplyvní stúpanie Genna Silana, po ktorom zistíme skutočných kandidátov na etapový triumf. Najrýchlejší jazdci z predchádzajúcej previerky Caleb Ewan a André Greipel nemusia mať stopercentnú istotou, že sa udržia v hlavnej skupine aj po poslednom kopci, ale najmä austrálsky borec má sľubnú šancu, že príde do cieľa v hlavnom balíku, pretože jazdí vo veľmi dobrej forme. Náročný priebeh bude vyhovovať Fernandovi Gaviriovi, ktorý je dobrým lezcom, ale vôbec mu nevyšla koncovka úvodnej etapy. Preto bude ohromne motivovaný, aby zostal na čele pretekov, a potom to rozbalil na cieľovej páske. Ak si budú spomínaní cyklisti na trati veriť, Orica, Lotto - Soudal a Quick-Step Floors zvýšia palebnú silu balíka a šance utečencov sa razantne znížia. Aj od nich bude záležať, či brejk dostane nádej.
 
Na utečencov bude určite poľovať tím Bora - Hansgrohe, ktorý musí obhajovať ružový dres. Lukas Pöstlberger sa bude spoliehať na to, že Ewan a Greipel nezískajú dostatok bonusových sekúnd, na čo mu v závere poslúži aj Sam Bennett, ktorý bude silný v špurte okresaného balíka. Záverečný kopec nie je veľmi ťažký, aby automaticky vyradil z hry najrýchlejších jazdcov. Na Genna Silana však môžu atakovať niektorí jazdci, ktorí budú chcieť zaskočiť pelotón a opäť poprieť hromadný dojazd, alebo tu nasadia vysoké tempo tie celky, ktoré sa budú chcieť zbaviť klasických šprintérov. Na túto stratégiu môžu staviť Dimension Data pre Sbaragliho či UAE Abu Dhabi, keďže Modolo je v tomto ročníku veľmi dobrý v ťažkých pretekoch.       
 
 
Krátky opis trasy:
Druhý deň je pripravené náročnejšie divadlo. Cyklistov opäť čaká vyše 200-kilometrová fuška, počas ktorej sa budú celý čas pohybovať hore-dole, ale stúpania nemajú strmé pasáže. Poslednou výzvou bude dlhý výstup na Passo di Genna Silana, ktorý obsahuje najťažšie úseky na začiatku. Na jeho vrchole zostáva do cieľa 44 kilometrov, posledná časť etapy sa odohrá väčšinou v klesaní. To dáva veľkú šancu, že znovu uvidíme spoločný dojazd balíka, hoci v meste Tortoli sa nemusí objaviť v kompletnom zložení a v skupine môžu chýbať niekoľkí šprintéri. Únik sa môže presadiť len v tom prípade, ak v balíku  žiadny šprintérsky tím nepreberie zodpovednosť na tomto kopcovitom profile.    
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop