TdF: Úvodnú časovku ovládol Lampaert, spomedzi favoritov najlepší Pogačar, Van Aert ide do zeleného dresu

1.7.2022, 16:00 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
TdF: Úvodnú časovku ovládol Lampaert, spomedzi favoritov najlepší Pogačar, Van Aert ide do zeleného dresu
Yves Lampaert (© A.S.O. / Pauline Ballet)

tdf2020 banner update
1. 1.7. rovinata etapa ciel rovina Kodaň > Kodaň 13,2 km Lampaert
zprofil etapy
profil etapy, 15 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Pred 109. ročníkom najslávnejších pretekov na svete museli niektoré tímy meniť súpisku kvôli koronavírusu. Šprintéra Bryana Coquarda (Cofidis) nahradil Pierre-Luc Périchon. Pozitívny test odstavil aj víťaza štvrtej etapy na Okolo Švajčiarska Daryla Impeyho (Israel - Premier Tech). Juhoafričana nahradil Guy Niv. Zo štartovej listiny vypadol aj Matteo Trentin (UAE Team Emirates). Miesto po víťazovi Le Samyn zaujal Marc Hirschi. Quick-Stepu Alpha Vinyl bude chýbať domestik Tim Declerq. Namiesto Belgičana bol povolaný Florian Sénéchal.
Na štarte v Kodani pršalo, čo mohlo negatívne ovplyvniť výsledné časy jednotlivých jazdcov. Ako prvý sa na štartovaciu rampu postavil debutant na Grand Tour Jérémy Lecroq (B&B Hotels - KTM), štartovú listinu uzatváral siedmy muž Okolo Baskicka Marc Soler (UAE Emirates). Medzi prvými pretekármi sa na štart chystali aj holandský šampión v ITT Bauke Mollema (Trek - Segafredo), víťaz časovky na UAE Tour Stefan Bissegger (EF Education-EasyPost) či víťaz prvej etapy na Gire Mathieu Van der Poel (Alpecin - Deceuninck). 
  
Viaceré tímy nastúpili na Tour v nových dresoch. Medzi nimi boli aj Israel - Premier Tech či EF Education. Lecroq musel riešiť drobné technické problémy a na trať sa vydal Bissegger. Francúz prišiel na medzičas za sedem minút a 53 sekúnd, ale hneď za ním štartujúci Jack Bauer (BikeExchange - Jayco) bol o štrnásť sekúnd rýchlejší. Mimochodom, portál Cyclismactu včera priniesol informáciu, že do austrálskeho celku má namierené talianský šampión v pretekoch Filippo Zana
Najlepší medzičas stanovil Mollema, ktorý prekonal Bauera o osem sekúnd. Bissegger sa stal prvým pretekárom, ktorý skončil na zemi a doplatil na mokrý povrch.  Na trať sa vydal aj prvý z kandidátov na GC David Gaudu (Groupama - FDJ), ktorého nasledoval ďalší favorit na etapu Jan Tratnik (Bahrain - Victorious). Dve minúty po Slovincovi odštartoval Enric Mas (Movistar). Lecroq prišiel do cieľa za šestnásť minút a devätnásť sekúnd. Bissegger dnes nemal šťastný deň a opäť spadol.   
Ďalším kandidátom na GC, ktorý sa pustil do boja s chronometrom, bol Daniel Martínez (Ineos). Mollema potvrdil svoje časovkárske kvality, Bauerovi naložil 37 sekúnd a šiel do vedenia. Chvíľu po jeho dojazde odštartoval Primož Roglič (Jumbo - Visma). Van der Poel mal o niekoľko stotín horší medzičas ako vedúci pretekár. Dve pády sa podpísali pod čas Bisseggera a na Mollemu stratil takmer minútu. Jazdec Alpecinu pred cieľom dobehol Chrisa Hamiltona (DSM) a v cieli stanovil nový najlepší čas, keď bol oproti Mollemovi rýchlejší o tri sekundy.
Zo štartovacej rampy sa pustil aj Nairo Quintana (Arkéa - Samsic). Do cieľa dorazil Gaudu a na prvé miesto stratil 37 sekúnd. Tratnik bol rýchlejší, ale na Van der Poela stratil dvanásť sekúnd. Odštartovali aj Louis Meintjes (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux a Romain Bardet (DSM). Do cieľa prišiel aj Mas so stratou 43 sekúnd. Roglič na medzičase strácal iba sekundu na Mollemu a o niekoľko stotín bol pomalší Mads Pedersen (Trek). Na trati sa už nachádzal aj majster Európy Stefan Küng (Groupama). Martínez šiel lepšie ako Mas a v cieli stratil 31 sekúnd. 
- reklama -
- reklama -
Roglič podal výborný výkon, ale na Van der Poela mu chýbali dve sekundy. Na trati sa už nachádzali aj Guillaume Martin (Cofidis), Jack Haig (Bahrain - Victorious) a Aleksandr Vlasov (Bora - hansgrohe). Quintana dobehol pred ním štartujúceho Caleba Ewana (Lotto Soudal), ktorý dnes šetril sily do šprintérskych etáp a Kolumbijčan v cieli stratil 36 sekúnd. Odštartoval aj Geraint Thomas (Ineos) a prvé miesto ohrozoval Pedersen, ale majster sveta z Harrogate napokon stratil dve sekundy a šiel na priebežné druhé miesto. Prvé kilometre absolvoval aj Jonas Vingegaard (Jumbo).  
Meintjes nadviazal na kvalitné výkony z Critérium du Dauphiné a v cieli stratil 22 sekúnd. V čase dojazdu Juhoafričana sa na trať vybral majiteľ bielého dresu z roku 2018 Pierre Latour (TotalEnergies). Bardet prišiel do cieľa s mankom 32 sekúnd. Van der Poela neporazil ani Küng, ktorý dostal desať sekúnd. S veľkou stratou sa musel v cieli vyrovnať ôsmy muž vlaňajšieho ročníka Martin, ktorý nabral manko päťdesiatich sekúnd. Haig bol o dvanásť sekúnd rýchlejší. So svojim výkonom mohol byť spokojný Vlasov, ktorý stratil osemnásť sekúnd. 
Výbornú východiskovú pozíciu do ďalších etáp si vytvoril aj Geraint Thomas, ktorý prišiel do cieľa iba s dvanásťsekundovým mankom. Čas Van der Poela atakoval aj Vingegaard, ale Dánovi napokon chýbali dve sekundy. Obidvaja lídri Jumba tak mohli byť so svojimi výkonmi spokojní. Pár minút po sedemnástej hodine sa na trať vybral Filippo Ganna (Ineos). Majstra sveta v ITT nasledovali Wout Van Aert (Jumbo) a Tadej Pogačar (UAE). Latour v cieli dostal minútu, čo bol spomedzi potenciálnych kandidátov na GC najhorší výkon. 
Štyri minúty po obhajcovi triumfu sa do časovky pustil aj Peter Sagan (TotalEnergies). Ganna na medzičase strácal dve sekundy, Van Aert sekundu a Pogačar šesť. Do poslednej Tour v kariére odštartoval Philippe Gilbert (Lotto Soudal). Do cieľa prišiel Caruso. Druhý muž vlaňajšieho Gira dostal 42 sekúnd. Solídny výkon podal dvanásty muž vlaňajšieho ročníka Mattia Cattaneo (Quick-Step). Talian stratil iba sedemnásť sekúnd. Sagan na medzičase strácal 38 sekúnd. Ganna vystupňoval svoj výkon, porazil Van der Poela o tri sekundy a šiel do vedenia. Do horúceho kresla sa ani neposadil, pretože Van Aert ho zdolal o päť sekúnd. Pogačar šiel na druhú priečku s dvojsekundovým mankom. 
Medzi kandidátov na víťazstvo patril aj Kasper Asgreen (Quick-Step). Domácemu pretekárovi hral do karát fakt, že prestalo pršať. Tri minúty po ňom odštartoval Adam Yates (Ineos). Kvalitami na vysoké umiestnenie disponoval aj Brandon McNulty (UAE Emirates) a čo najmenšie manko chcel nabrať Michael Woods (Israel). O pozornosť sa prihlásil Christophe Laporte (Jumbo), ktorý bol najrýchlejší na medzičase. Na trať sa vydal aj Rigoberto Urán (EF Education), muž, ktorý vlani uzatváral Top 10. Do cieľa prišiel aj Sagan, ktorý dostal minútu a 27 sekúnd. 
Laporte prišiel o šancu na víťazstvo po páde. Víťaz prvej etapy na Paríž - Nice sa rýchlo pozviechal a pokračoval ďalej. Asgreen o víťazstvo nebojoval a do cieľa prišiel so stratou 43 sekúnd. Dobrú pozíciu do ďalších etáp si vytvoril aj Adam Yates. Štvrtý muž vlaňajšej Vuelty stratil osemnásť sekúnd. McNulty bol pomalší o štrnásť sekúnd. Kvalitnú časovku vedel zajazdiť aj Steven Kruijswijk (Jumbo), tretí muž spred troch rokov. Prvá etapa príliš nevyšla Uránovi, ktorý v cieli nabral minútu a deväť sekúnd a stratený čas bude musieť naháňať v ďalších etapách. Vysoké priečky atakoval aj Yves Lampaert (Quick-Step), ktorý na medzičase strácal päť sekúnd. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Belgičan na trati obehol pred ním štartujúceho Carlosa Veronu (Movistar). Podľa priebežného medzičasu mal lepší čas ako Van Aert. Lampaert udržal vysoké tempo až do konca a vystriedal Belgičana na vedúcej priečke. Vítaz Okolo Slovenska 2019 mal namierené k premiérovému etapovému víťazstvu na Starej dáme. Spomedzi kandidátov na etapové víťazstvo alebo celkové poradie čakali na štart ešte Chris Froome, Jakob Fuglsang (2x Israel), Giulio Ciccone (Trek) a Alexej Lutsenko (Astana).  
Medzi pretekármi, ktorí sú po prekonaní koronavírusu, je aj Sepp Kuss (Jumbo). Superdomestik Rogliča a Vingegaarda sa vlani na Vuelte prvýkrát prebojoval do Top 10, keď obsadil ôsme miesto. Pretekárom okrem mokrých ciest dnes komplikoval život aj vietor, ktorý dosahoval rýchlosť necelých 20 km/h. Froome už na medzičase strácal 41 sekúnd. Ciccone šiel o niečo lepšie a bol o osem sekúnd rýchlejší. Kuss v cieli stratil minútu a šesť sekúnd. Štvornásobný víťaz Tour stratil v cieli minútu a šestnásť sekúnd. Ciccone sa zmestil do minútovej straty a na Lampaerta stratil 55 sekúnd. 
Medzi poslednými jazdcami na štartovacej rampe bol aj lotyšský majster v ITT Toms Skujinš (Trek). Štyri minúty po ňom odštartoval Alexej Lutsenko (Astana Kazachstan). Solídný výkon podal Dylan Teuns (Bahrain - Victorious). Víťaz dvoch etáp na Tour sa zaradil na koniec Top 10. Fuglsang na prvom medzičase strácal 28 sekúnd, Skujinš bol o sekundu rýchlejší a Lutsenko zaznamenal stratu 22 sekúnd. Víťaz Il Lombardie z roku 2019 stratil v cieli 55 sekúnd. Pre Israel - Premier Tech to je možno posledná Tour medzi elitou, keďže v rebríčku World Tour za roky 2020-2022 sú na 20. priečke a na osemnáste BikeExchange strácajú viac ako štyristo UCI bodov. 
Päť minút pred devätnástou hodinou televízne kamery zamierili na štartovú rampu poslednýkrát, keďže odštartoval Marc SolerSkujinš prišiel do cieľa s mankom 41 sekúnd. Na zemi skončil Mikkel Honoré (Quick-Step), pričom Dán spadol na rovnakom mieste ako Bissegger. Pri páde narazil do bariér a poranil si prvú nohu. Do cieľa prišiel aj Lutsenko a siedmy muž vlaňajšej edície dostal 44 sekúnd. Ďalší pretekári už najvyššie priečky neohrozovali ani nepatrili medzi kandidátov na GC. Etapové víťazstvo a prvý žltý dres tak získal Yves Lampaert. Quick-Step tak po roku opäť ukoristil prvú etapu.
video v clanku ikonka ciernaVideo dojazdu Yvesa Lampaerta
Druhý skončil Wout Van Aert a Belgičan sa tak hneď po prvej etape oblečie do zeleného dresu. Tretiu priečku obsadil Tadej Pogačar a dvojnásobný víťaz Starej dámy tak vykročil správnou nohou na ceste za ďalším žltým dresom. Zajtra si oblečie biely dres. Pozíciu najväčšieho favorita nepotvrdil Filippo Ganna a Top 5 uzavrel Mathieu Van der Poel. Spomedzi kandidátov na celkové poradie môžu byť spokojní aj RogličVingegaardMollemaYatesThomas alebo Vlasov. Všetci menovaní pretekári sa zmestili do polminútovej straty.
Naopak, v horách budú naháňať stratený čas WoodsUrán, MartinCaruso, ale aj štvrtý muž vlaňajšieho ročníka Ben O'Connor (AG2R Citroën Team). Tretí muž Critérium du Dauphiné dostal od Pogačara 54 sekúnd. Najlepším tímom po prvej etape je Jumbo - Visma a v holandskom zoskupení mohlo byť ešte veselšie, keby Laporte neskončil na zemi po najrýchlejšom medzičase. Peter Sagan dnes nemal žiadne výsledkové ambície a napokon skončil na 140. priečke. Zajtra bude mať prvú príležitosť na etapové víťazstvo, ale aj body do súťaže o zelený dres. 
vyjadrenie ikonky ciernaYves Lampaert (víťaz etapy, žltý dres)
"Je to ťažko popísateľný pocit. Dokázal som poraziť najlepších časovkárov na svete. Nikdy by som to nečakal. Je to neuveriteľné. Ja som vedel. že kondícia nie je zlá, ale toto je niečo, o čom som ani nesníval. Do časovky som šiel úplne naplno, tak, ako som mohol. Stále bolo veľmi mokro a bolo tam množstvo mlák. Šiel som tak rýchlo, ako mi gumy dovolili a napokon som bol v cieli o päť sekúnd rýchlejší ako Van Aert. Teším sa na pondelok, keď uvidím svoju rodinu a bude to so žltým dresom. Teraz myslím na tím aj na môjho najlepšieho priateľa, ktorý tu pre koronavírus nemohol prísť. Je škoda, že tu nie je."
Vyjadrenia hlavných aktérov etapy prinesieme v samostatnom článku vo večerných hodinách...
Výsledky etapy
1. LAMPAERT Yves Quick-Step Alpha Vinyl 15:17 120
2. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 00:05 50
3. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:07 25
4. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 00:10 15
5. VAN DER POEL Mathieu Alpecin-Deceuninck 00:13 5
6. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 00:15
7. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:15
8. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 00:16
9. MOLLEMA Bauke Trek-Segafredo 00:17
10. TEUNS Dylan Bahrain Victorious 00:20
140. SAGAN Peter TotalEnergies 01:32
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. LAMPAERT Yves Quick-Step Alpha Vinyl 15:17
2. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 00:05
3. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:07
4. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 00:10
5. VAN DER POEL Mathieu Alpecin-Deceuninck 00:13
6. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 00:15
7. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:15
8. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 00:16
9. MOLLEMA Bauke Trek-Segafredo 00:17
10. TEUNS Dylan Bahrain Victorious 00:20
140. SAGAN Peter TotalEnergies 01:32
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. LAMPAERT Yves Quick-Step Alpha Vinyl 20
2. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 17
3. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 15
4. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 13
5. VAN DER POEL Mathieu Alpecin-Deceuninck 11
6. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 10
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:15:24
2. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 00:17
3. VERMEERSCH Florian Lotto Soudal 00:26
4. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 00:36
5. EEKHOFF Nils Team DSM 00:40
6. JORGENSON Matteo Movistar Team 00:41
Všetky prémie na trase etapy:
ciel Cieľ - KODAŇ (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
Krátky úvod k etape:
Dočkali sme sa úvodného dňa Tour. Je v znamení časovky, ktorá sa idena trochu netradične veľkú vzdialenosť 13,2 km, čo dokáže vytvoriť slušné rozdiely. Favoritov je celkom dosť. Každý si v aktuálnej sezóne prežil lepšie aj horšie momenty a pod vplyvom rôznych faktorov môže vyhrať, ale aj byť na siedmom mieste. Svetový šampión Filippo Ganna ešte na Tour žltý dres nenosil, to isté stále platí aj o Woutovi Van Aertovi, o Stefanovi Bisseggerovi nehovoriac. Domáci Francúzi budú silno držať palce síce Švajčiarovi, ale vo francúzskych farbách Stefanovi Küngovi a silný bude isto aj Mathieu Van der Poel. Z týchto pretekárov môže vyhrať ktokoľvek. Spomedzi vrchárov sa očakáva výborný výkon na Top 10 u Pogačara, Rogliča, ale aj Vingegaarda, Thomasa alebo Vlasova. A aspoň zo dvaja pretekári ešte prekvapia a budú v Top 10 trochu nečakane.
Krátky opis trasy etapy:
Hneď prvá etapa bude dôležitou previerkou pre kandidátov na celkové poradie, keďže ich čaká individuálna časovka. Pretekárov čaká trinásť kilometrov dlhý boj proti chronometru v uliciach Kodane. Pôjde sa po rovine, preto by trasa mala sedieť špecialistom na časovku. V polovici časovky sa nachádza medzičas, kde športoví riaditelia uvidia, ako si ich pretekár počína v porovnaní s konkurenciou. Pred cieľom sa nenachádzajú žiadne technické prekážky a na konci prvého dňa uvidíme prvé rozdiely medzi favoritmi. 
mapa etapy (© letour.fr)
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 17:00 štúdio, následne živý prenos
moderátorka štúdia: Oľga Konečná
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Peter Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop