Tour: Benjamin Thomas takmer prekazil hromadný šprint, vyhral Philipsen, Sagan štvrtý, Vingegaard napriek pádu nič nestratil

17.7.2022, 13:50 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
tdf2020 banner update
15. 17.7. zvlnena etapa ciel rovina Rodez > Carcassonne 202 km Philipsen
zprofil etapy
profil etapy, 2420 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Ako sme už informovali, na štart pätnástej etapy sa nepostavil Primož Roglič (Jumbo-Visma). V pretekoch nepokračovali ani víťaz piatej etapy na dlažobných kockách Simon Clarke (Israel Premier Tech) ani niekdajší držiteľ bodkovaného dresu a víťaz dojazdu na Megéve Magnus Cort (EF Education-EasyPost). Obidvaja mali pozitívny test na koronavírus. Od začiatku Tour odstúpilo 21 cyklistov. 
Do úniku sa prepracovali líder bodovačky Wout Van Aert (Jumbo), víťaz dvanástej etapy vlaňajšieho ročníka Nils Politt (Bora - hansgrohe) a debutant na Tour Mikkel Honoré (Quick-Step Alpha Vinyl). Útoky z pelotónu pokračovali. Pred balíkom jazdil aj niekdajší pretekár tímu AG2R Citroën Alexis Gougeard (B&B Hotels - KTM), ale francúzsky klasikár sa napokon vrátil späť. V hlavnej skupine vznikli diery a jednu z nich musel lepiť aj Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), ale po 25 kilometroch etapy bol pelotón pohromade. 
Do udávania tempa sa pustili zástupcovia BikeExchange - Jayco a Alpecinu-Deceuninck. Austrálčania už získali dva etapové triumfy, budúci World Tour celok zatiaľ čaká na etapové víťazstvo. Pretekárom dnes znepríjemňovali život vysoké teploty. Teplomer ukazoval viac ako 34 stupňov Celzia. Van Aert sa objavil už vo štvrtom úniku. Majster Nemecka Politt bol súčasťou vedúcej skupiny po tretíkrát a Honoré sa do úniku dostal po prvýkrát. 
Od začiatku etapy sa trápil Michael Mørkøv (Quick-Step), ktorý jazdil za pelotónom. 161 kilometrov pred cieľom si Van Aert po rozhovore so športovým riaditeľom vystúpil z vedúcej skupiny. Na čele pelotónu sa začali otáčať aj cyklisti Treku - Segafredo. Mads Pedersen aj Jasper Stuyven patrili do okruhu favoritov na víťazstvo v prípade hromadného dojazdu. Medzi kandidátov na etapový triumf sa radili aj Jasper Philipsen (Alpecin), Michael Matthews (BikeExchange) či už spomínaný Van Aert.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Mechanické problémy musel riešiť Andrea Bagioli (Quick-Step). Talian napokon nasadol na rezervný bicykel, odkiaľ mu vypadla fľaša. Atmosféra v pelotóne bola pokojná. 138 kilometrov pred cieľom prekročil náskok vedúcej dvojice tri minúty. Politt Honoré začali stúpať na Côte d'Ambialet (4,4 km; 4,6 %). Mimochodom, dnes sa skončili dvojdňové etapové preteky GP Gemerc v Maďarsku, ktorých sa zúčastnila slovenská reprezentácia aj Matúš Štoček. Pretekár ATT Investments vďaka bonifikáciám obsadil ôsmu priečku v celkovej klasifikácii. 
Na vrchole získal dva body Politt. Pre vlaňajšieho víťaza Okolo Nemecka to boli prvé body do súťaže o bodkovaný dres. Na konci pelotónu jazdil Van Aert. Náskok vedúcej dvojice klesol pod dve minúty. Defekt zadného kolesa dostal Pedersen. Po niekoľkých minútach sa vrátil do pelotónu. Náskok uprchlíkov naďalej klesal. Domestici BikeExchange, Treku a Alpecinu dnes nič nechceli podceniť. Bicykel musel meniť aj Valentin Madouas (Groupama - FDJ). 
Auto lekára vyhľadal včerajší účastník úniku Felix Grossschartner (Bora). Mimo pozornosti televíznych kamier skončil na zemi Franck Bonnamour (B&B Hotels). Po páde musel riešiť problémy s prehadzovačkou. Po niekoľkých minútach sa vrátil späť. V kolóne mechanických vozdiel sa ocitol Peter Sagan (TotalEnergies). Jeden z kandidátov na dnešný triumf sa bez problémov vrátil späť. Sto kilometrov pred cieľom mal dvojčlenný únik minútu a tridsať sekúnd k dobru. 
Za balíkom sa ocitol aj Luca Mozzato (B&B Hotels). Ako informoval portál Wielerflirts, Talian predĺžil zmluvu s francúzskym prokonti zoskupením do roku 2025. Tento rok skončil druhý na jednorázovkách Tro-Bro León aj Marcel Kint Classic. Najlepší výsledok na pre neho premiérovej Tour dosiahol v štvrtej etape, keď v hromadnom šprinte finišoval hneď za Saganom na šiestej priečke. Za pelotónom naďalej jazdil Mørkøv, ktorý strácal viac ako 27 minút. 
- reklama -
- reklama -
Dobrou správou pre Dána bolo, že organizátori sa vzhľadom na vysoké teploty rozhodli pre dnešnú etapu zvýšiť limit o dvadsať percent. Do pelotónu sa vracal aj líder pretekov Jonas Vingegaard (Jumbo) za pomoci kolegu Tiesja Benoota. Na pohodený bidon na ceste doplatil Owain Doull (EF Education), ktorý spadol. Brit mal odreniny na ľavej nohe, ale pokračoval a dostavil sa ku autu lekára pre ošetrenie.   
Naposledy etapa finišovala v Carcassonne v roku 2018, kedy sa radoval únik a Magnus Cort. Mesto, ktoré je zaradené na zoznam kultúrnych pamiatok Unesco, hostí cieľ etapy na Tour po siedmykrát. 64 kilometrov pred cieľom sa na ceste opäť objavili demonštranti. Medzitým došlo v balíku k pádu, po ktorom sa zbierali zo zeme Steven Kruijswijk (Jumbo), Jakob Fuglsang (Israel) a Martijn Tusveld (DSM). Prvý menovaný nevyzeral dobre. Zdržal sa tam aj Van Aert.
Kompetentní demonštrantov rýchlo vzali z trate a etapa pokračovala bez prerušenia. Pelotón sa rozdelil na dve skupiny. Van Aert sa rýchlo vrátil do druhej skupiny. Kruijswijk bol naložený do sanitky a Vingegaard tak prišiel o ďalšieho kvalitného domestika do hôr. Holandskému tímu aj UAE Emirates zostávalo v pretekoch poltucet zástupcov. Do ďalšej kolízie sa zaplietli Vingegaard Benoot. Líder pretekov dostal rezervný bicykel a počkali na neho Sepp Kuss, Nathan Van Hooydonck a Christophe Laporte
Vedúca dvojica si začala nastupovať. 56 kilometrov pred páskou sa Vingegaard vrátil do pelotónu. Na šprintérskej prémii vzal dvadsať bodov Honoré. Ďalších pätnásť bodov vzal Van Aert. Pelotón sa výrazne okresal a vzadu ostal aj Fabio Jakobsen (Quick-Step). Z balíka sa utrhol Jonas Rutsch (EF Education). Pôvodný únik bol dobehnutý a pretekári začali stúpať na Côte des Cammazes (5,1 km; 4,1 %).
Kopec dostal do problémov Caleba Ewana (Lotto Soudal) aj držiteľa bodkovaného dresu Simona Geschkeho (Cofidis). Na čelo balíka sa poskladali pretekári Treku. Rutsch bol pohltený a odpadol aj Dylan Groenewegen (BikeExchange). Na vrchole vzal dva body Benjamin Thomas (Cofidis). V skupine s Groenewegenom jazdil aj Michael Matthews (BikeExchange). Ku Thomasovi sa pripojil Gougeard a spoločne si vytvorili pätnásťsekundový náskok na balík. 
Do udávania tempa sa pustili aj zastúpcovia DSM. Stúpanie prežil bez ujmy Peter Sagan, čo bola výborná správa pred záverečným šprintom. 39 kilometrov pred páskou strácala skupina s Groenewegenom necelú minútu na balík. Nachádzal sa v nej aj Alexander Kristoff (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux). Na čele pelotónu začal pracovať aj jeden z domestikov Bory. Vedúce duo naďalej zvyšovalo svoj náskok. 
26 kilometrov pred cieľom sa Groenewegen aj Kristoff vrátil späť. Na čele balíka sa začal otáčať aj Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies), ktorý pracoval pre Sagana. Pri udávaní tempa vypomáhali aj jazdci UAE Emirates. Sagan mal k dispozícii troch spolujazdcov. Pätnásť kilometrov pred páskou mala vedúca dvojica iba sedemnásťsekundový náskok. Pelotón ale spomalil a únik dokázal navýšiť svoju časovú výhodu.
Meniť bicykel musel Andreas Kron (Lotto Soudal). Vedúcej dvojici hral do karát aj fakt, že čelo hlavnej skupiny okupovali tímy na celkové poradie a tie sa nikde neponáhľali. Päť kilometrov pred cieľom mali Thomas Gougeard desať sekúnd k dobru. Jazdec Cofidisu sa ukázal ako silnejší a pokračoval sám. Celkový víťaz Etoile de Bességes bol napokon dobehnutý pätsto metrov pred cieľom a zvíťazil Jasper Philipsen
Druhý skončil Wout Van Aert, tretí finišoval Mads Pedersen. Za nimi preťal pásku Peter Sagan a elitnú päticu uzavrel Danny Van PoppelDylan Groenewegen obsadil šiestu priečku a ani do Top 10 sa nedostal Alexander Kristoff. Žltý dres napriek pádu bez problémov udržal Jonas Vingegaard, ale v horských etapách sa bude musieť zaobísť bez Stevena Kruijswijka, ktorý si zlomil kľúčnu kosť. Preteky sa dnes skončili aj pre Michaela Mørkøva, ktorý nestihol prísť do cieľa v limite.
V Top 10 priebežného poradia nenastala žiadna zmena. Biely dres naďalej drží Tadej Pogačar, ktorý prežil deň bez komplikácii. Wout Van Aert vďaka tretej priečke na šprintérskej prémii a druhému miestu v cieli navýšil svoj náskok o boji o zelený dres. Do bodkovaného dresu sa po voľnom dni opäť oblečie Simon Geschke. Červené čísla pre najbojovnejšieho jazdca získal Nils Politt a najlepším tímom ostáva Ineos.
Peter Sagan sa dnes predviedol vo veľmi dobrom svetle. Počas celého dňa sa mu vyhýbali problémy a na Côte de Cammazes sa bez problémov udržal v pelotóne, čo sa nedá povedať o Groenewegenovi, Ewanovi ani Kristoffovi. V závere mu rozbehol šprint Edvald Boasson Hagen, ale Sagan sa nedostal na jeho zadné koleso a napokon skončil štvrtý. Dnes vyrovnal svoje najlepšie umiestnenie z tretej etapy a na ďalšiu šprintérsku etapu sa môže pozerať s optimizmom. Zajtra je na programe voľný deň a v utorok čaká na cyklistov ďalšia kopcovitá etapa s dvoma stúpaniami prvej kategórie. 
vyjadrenie ikonky ciernaJasper Philipsen (víťaz)
"Víťazstvo je neskutočné. Viem, ako vyzerá prehra na Tour de France. Veľakrát som bol druhý alebo tretí, ale dnes to konečne vyšlo. Je to neuveriteľný pocit. Dojazd som poznal z minulého roku. Pred záverečnou zákrutou som bol trochu zatvorený, ale predomnou sa otvoril priestor a potom som už šprintoval do cieľa. Pre to víťazstvo som veľa obetoval. Som hrdý na tím, že sme to konečne dotiahli do cieľa. Všetci mi verili až dodnes. Je to splnený sen. Vedel som, že mám dobré nohy. Museli sme čakať na ten správny moment a ten prišiel dnes."
Sumár reakcií aktérov dnešnej etapy vydáme v samostatnom článku...
Výsledky etapy
1. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 04:27:27 120
2. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 00:00 50
3. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 00:00 25
4. SAGAN Peter TotalEnergies 00:00 15
5. VAN POPPEL Danny BORA-hansgrohe 00:00 5
6. GROENEWEGEN Dylan BikeExchange-Jayco 00:00
7. SÉNÉCHAL Florian Quick-Step Alpha Vinyl 00:00
8. MOZZATO Luca B&B Hotels-KTM 00:00
9. PASQUALON Andrea Intermarché - Wanty - Gobert 00:00
10. WRIGHT Fred Bahrain Victorious 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 59:58:28
2. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 02:22
3. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 02:43
4. BARDET Romain Team DSM 03:01
5. YATES Adam INEOS Grenadiers 04:06
6. QUINTANA Nairo Team Arkéa-Samsic 04:15
7. MEINTJES Louis Intermarché - Wanty - Gobert 04:24
8. GAUDU David Groupama-FDJ 04:24
9. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 08:49
10. MAS Enric Movistar Team 09:58
130. SAGAN Peter TotalEnergies 03:01:36
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 378
2. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 182
3. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 176
4. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 158
5. JAKOBSEN Fabio Quick-Step Alpha Vinyl 155
6. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 121
8. SAGAN Peter TotalEnergies 104
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. GESCHKE Simon Cofidis 46
2. MEINTJES Louis Intermarché - Wanty - Gobert 39
3. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 37
4. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 36
5. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 35
6. LATOUR Pierre TotalEnergies 35
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 60:00:50
2. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 06:27
3. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 57:43
4. JORGENSON Matteo Movistar Team 58:42
5. LEKNESSUND Andreas Team DSM 01:13:44
6. STORER Michael Groupama-FDJ 01:23:02
Všetky prémie na trase etapy:
3 20 133,6 km - Côte d'Ambialet: dĺžka 4,4 km; sklon 4,6 % (2-1)
sprint-20 55,5 km - Saint-Ferréol (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
3 20 47,9 km - Côte des Cammazes: dĺžka 5,1 km; sklon 4,1 % (2-1)
ciel Cieľ - CARCASSONNE (50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2) + 10-6-4 bonusové sekundy
Krátky úvod k etape:
Ďalšia mamutia etapa sa zdá byť rovinatou a jasnou príležitosťou pre šprintérov, no to, čím všetkým si šprintéri prešli v dlhom súťažnom alpskom bloku, dáva odolnejším ľuďom nádej na rozbitie pelotónu v päťkilometrovom kopci 48 km pred páskou. Niektoré tímy by tam mohli chcieť nasadiť silné tempo. Isté nie je ani to, či sa po tuhom boji v úvode etapy nevytvorí silný únik s tempármi, ktorých šprintérske tímy nedokážu ukontrolovať. Opäť by mali šancu ľudia ako Ganna, Küng či Van den Hoorn.
V prípade klasického špurtu sa ponúkajú ako topfavoriti Wout Van Aert s Jasperom Philipsenom, no ani Fabio Jakobsen by nemal zaostávať. Dylan Groenewegen je trochu otáznejší, BikeExchange nemalo v piatok veľký záujem robiť, učinili tak až tristne neskoro, aj to možno šli na Matthewsa, takže ťažko povedať. Jasné je, že z hry bude Caleb Ewan, ktorý len potrebuje ísť údržbu do dňa voľna a potom sa rozhodnúť, či to bude mať zmysel skúsiť v 19. a najmä 21. etape. Bez šance nebude ani Peter Sagan. Snáď by mal kopec 48 km pred cieľom zvládnuť a potom už je to hop alebo trop.
Krátky opis trasy etapy:
Druhý týždeň uzatvorí zvlnená etapa pre odolných šprintérov a klasikárov. Prvá polovica etapy môže pripomínať ardénske klasiky. Šprintéri okrem cieľa dostanú príležitosť aj na šprintérskej prémii pred stúpaním na Côte des Cammazes. Stúpanie bude zároveň vhodnou príležitosťou na preriedenie pelotónu, ak by mal niektorý z favoritov o to záujem. Z vrcholu ostáva do cieľa necelých 48 kilometrov. V záverečnom šprinte bude rozhodovať okrem rýchlosti aj vhodná pozícia, keďže posledná ľavotočivá zákruta sa nachádza približne 600 metrov pred cieľom.  
mapa dojazdu etapy (© letour.fr)
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 15:45 štúdio, následne živý prenos
moderátorka štúdia: Oľga Konečná
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Martin Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop