V štvrtej etape ukázal silu Wout Van Aert a prišiel si sólo pre víťazstvo po fenomenálnom útoku, Sagan ustál selekciu a skončil piaty

5.7.2022, 14:30 | Preteky vo svete | Peter Matis
V štvrtej etape ukázal silu Wout Van Aert a prišiel si sólo pre víťazstvo po fenomenálnom útoku, Sagan ustál selekciu a skončil piaty
Wout Van Aert (© A.S.O. / Pauline Ballet)

tdf2020 banner update
4. 5.7. rovinata etapa ciel rovina Dunkerque > Calais 171 km Van Aert
zprofil etapy
profil etapy, 1780 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Po netradičnom voľnom dni už v prvý pondelok, ktorý slúžil na letecký transport z Dánska do Bretónska, sa Tour de France vrátila do svojej domoviny a dnes pokračovala svojou štvrtou etapou. Na papieri len jemne zvlnená trasa sa však väčšinovo odjazdila po pobreží a pelotón tak musel byť celý deň v strehu kvôli prípadnému vetru. Predpoveď však bola k pretekárom priaznivá a terezíny dnes nemali byť na programe dňa. Hromadný šprint balíka bol ohrozený klasikárskym záverom, keď len desať kilometrov pred páskou vrcholil kopček Côte du Cap Blanc-Nez (0,9 km; sklon 7,5 %). Ten mal pretriediť hlavné pole a mali sme byť svedkami veľmi chaotického špurtu, v ktorom mali absentovať najlepší šprintéri.
Topfavoritmi tak na dnešný deň boli Mads Pedersen (Trek) či Jasper Philipsen (Alpecin), teda šprintéri odolnejšieho charakteru, ktorí nebudú mať problém s posledným kopcom. Na etapové víťazstvo si bezpochýb brúsil zuby i líder pretekov Wout Van Aert (Jumbo), ktorý už chcel prelomiť sériu tesných prehier a pripísať si triumf. Okrem toho dnes mohol nabrať ďalší náskok na Fabia Jakobsena (Quick-Step) v zelenej súťaži, ak by sa Holanďan nedostal do záveru. Slovenských fanúšikov zaujímal výkon Petra Sagana, ktorý by ešte donedávna bol veľkým favoritom na dnešný dojazd. Majster Slovenska však ukazoval v posledných týždňoch zlepšujúcu sa formu a pevne sme tak verili, že sa dnes zapojí do súboja o etapu. 
Na štarte panovalo slnečné počasie a teplomer ukazoval príjemných 18 stupňov. Vietor bol skutočne podľa predpovede slabý, takže predpokladaný veterný úvod Tour, na ktorý sa fanúšikovia celý rok tešili, sa aj naďalej absolútne nenapĺňal. V pelotóne tak vládla uvoľnená atmosféra. Veď napríklad taký Geraint Thomas (Ineos) sa pred štartom zabával s fanúšikmi a na svojich sociálnych sieťach oznámil zaujímavú výzvu. Pláštenku, ktorú si zabudol vyzliecť na úvodnú časovku a kvôli ktorej si z neho robila srandu široká verejnosť, sa rozhodol dať svojim fanúšikom aby si ju posúvali, každý deň niekto iný, až aby mu ju posledný vrátil v Paríži na konci tohto trojtýždňového dobrodružstva. Evidentne tak nepovažoval dnešok za nervóznu výzvu, ktorá by mohla prehovoriť do celkového poradia. 
Hneď po štarte v meste Dunkerque sa dopredu vydala dvojička Anthony Perez (Cofidis) a opäť držiteľ bodkovaného dresu Magnus Cort (EF). Dán ešte nechýbal ani v jedinom úniku a dnes mal v pláne nepochybne zveľadiť svoj náskok v horskej súťaži. Na zvlnenej trase bolo pripravených až šesť prémií štvrtej kategórie. Už polhodinku po štarte pretekári zdolali prvú, ktorú si Dán postrážil a tak ani teoreticky dnes nemohol o dres prísť. Náskok dua vpredu vyskočil rýchlo až k piatim minútam, no následne jemne fúklo z boku a v pelotóne nastala panika. Za krátky úsek nabral balík rýchlosť a manko znížil o dve minúty. Dokonca sme na chvíľu videli i menší terezín.
Hneď po upokojení situácie sa náskok znova zväčšil. Postupe sa pretekári blížili k šprintérskej prémii, ktorá nás pochopiteľne zaujímala. Pre pelotón tam bolo opäť pripravených pekných 15 bodov. 20 bodov za víťazstvo si pripísal bez boja Anthony Perez, Cort bral 17. V pelotóne zobral najviac bodov Jakobsen pred Van Aertom, tretí bol Morkov a 10 bodov zobral Peter Sagan. Jeho strata na Wouta sa tak navýšila o ďalšie tri body. Náskok úniku po prémii vyrástol až nad sedem minút, čo na takto zvlnenom teréne a pri kvalite unikajúcej dvojice už začínalo byť zaujimavé. 
Vrchárske prémie jednu po druhej získaval pre seba Magnus Cort. S Perezom sa evidentne tak dohodli a vzhľadom na nedostatok bodov v etapách číslo päť a šesť si Dán mal bodkovaný dres udržať minimálne po La Planche des Belles Filles. Navyše vytvoril veľmi zaujímavý rekord, keď vyhral prvých osem vrchárskych prémii ročníka, čím prekonal doterajší rekord Španiela Bahamontesa. Medzitým sme na čele pelotónu videli zabávať jazdcov naokolo Petra Sagana, ktorý evidentne jazdil vo veľkej pohode.
Sedem-minútový náskok sa zdal priveľký tímu Lotto Soudal, ktorý sa spolu s Alpecinom zložil na čele balíka a náskok dvojice zrazil na štyri minúty v priebehu desiatich kilometrov. Odstup potom klesal aj naďalej, čiže dnes šprintérske tímy únik skutočne nepodceňovali. Mechanické problémy museli riešiť v priebehu niekoľkých momentov Aleksandr Vlasov (Bora), Mads Pedersen aj Janse Van Rensburg (Lotto). Dána pri vracaní sa do pelotónu v infarktovom okamihu takmer zrazilo vlastné auto. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Náskok úniku sa ustálil na dvoch minútach, čo bola vzdialenosť ktorú pelotón považoval za bezpečnú. Aj na predposledný kopec na trase vyšplhal ako prvý Magnus Cort. Vzhľadom na zmenšujúci sa náskok bolo veľmi nepravdepodobné, že vyhrá aj poslednú prémiu dnešného dňa, no i tak vytvoril zaujímavý rekord, ktorý sa bude ťažko prekonávať. Jazdec tímu EF vyhral prvých jedenásť vrchárskych prémií tejto Tour de France. Hneď po prémii ho nechal Anthony Perez za sebou a Francúz si zrejme podľa dohody išiel po červené číslo pre najaktívnejšieho pretekára. 
S príchodom k Severnému moru sa zdvíhal vietor a s ním aj nervozita. Pomerne fádna etapa tak mala dostať výrazný impulz. Vietor však fúkal iba rýchlosťou 14 km/h, čo nemalo stačiť na vytvorenie rozdielov. Bezpochýb to však stačilo na zdvihnutie hladiny stresu v pelotóne. Do čela sa tlačili šprintérske i GC tímy. Na čele Perez ešte ukazoval farby svojho tímu a s vypätím všetkých síl dlho držal minútu náskoku. 
Pri nájazde do rozhodujúceho kopčeka Côte du Cap Blanc-Nez (0,9 km; sklon 7,5 %) bol Perez ešte stále na čele, no už len s minimálnym náskokom. Boli sme zvedaví, ako sa stúpanie vyvŕbi a či uvidíme aj nejaké útoky klasikárov. Otázkou taktiež zostávalo, či sa nejaký tím pokúsi zbaviť šprintérov na jeho sklonoch. Záverečných 300 metrov kopca malo sklon desať perecent, takže priestor na útok tu bol. 
Na poslednom kopci sme napokon videli totálnu explóziu. Tím Jumbo-Visma sa pokúsil o rekapituláciu prvej etapy Paríž-Nice, no napokon odpárali aj Primoža Rogliča a naopak s Benootom, Van Aertom a Vingegaardom zostal Adam Yates (Ineos). Cez vrchol napokon zaútočil Wout Van Aert a Yates mu už nestačil. Žltý muž sa s vetrom v chrbte rútil sólo do mestečka Calais.
Van Aert preletel záverečné rovinaté kilometre šesťdesiatkou a svoju snahu dotiahol až na pásku. Neskutočný výkon a predstavenie Wouta Van Aerta. Zdá sa, že tri druhé miesta v etapách v rade ho omrzeli a tak sa rozhodol staviť dnes na istotu. Pre víťazstvo si prišiel sólo a ukázal zrejme najväčšiu ukážku čistej sily v tejto sezóne. Zároveň získal pekných 50 bodov do zelenej súťaže a vpodstate si v nej vytvoril už takmer nedostihnuteľný náskok, za prvé štyri etapy. To nedokázal ani Peter Sagan v čase najväčšej slávy. 
Slovák sa však nenechal zahanbiť ani dnes a dokázal sa udržať v zredukovanom pelotóne za Van Aertom. Súboj o druhé miesto vyhral Jasper Philipsen pred Christophom Laportem. Sagan prišiel piaty, keď už v závere nemal síl na lepší finiš, no vzhľadom na jeho sezónu je úspech už len jeho účasť v tomto šprinte. Mimochodom, Philipsen predviedol pri preťatí pásky víťazné gesto, takže mu nejakým spôsobom unikol fakt že na dohľad pred ním finišoval vedúci muž pretekov. Samozrejme, takýto omyl vidíme v cyklistike bežne, no na Tour sa jedná predsalen o raritu.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
V žltom drese pochopiteľne zostal Wout Van Aert, ktorý navýšil svoj náskok pred druhým Yvesom Lampaertom na 25 sekúnd. Ďalšie poradie sa nemenilo, na treťom mieste a v bielom drese ostáva obhajca titulu Tadej Pogačar. Van Aert zvýšil aj svoj náskok v zelenom drese, keď má na druhého Jakobsena už masívnych 61 bodov náskoku. V horskom drese ostáva Magnus Cort, ktorý si ho nechá minimálne do piatku. Tímové poradie vedie aj naďalej Jumbo, ktoré na poslednom kopci dnes tento status aj jasne potvrdilo.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Wouta Van Aerta (víťaz)
"Dnes som už nechcel riskovať druhé miesto v šprinte (smiech). Bolo zrejmé, že na tom poslednom kopci treba niečo spraviť. Mali sme do neho skvelú pozíciu a nechali sme tam všetko. Vo vysielačke nám povedali, že za nami je to rozbité na šalát, tak som išiel až na vrchol naplno, až za mňou nikto neostal. Váhal som či mám počkať na Jonasa s Yatesom, ale napokon som sa rozhodol tých posledných desať kilometrov odtrpieť si osamote."
Výsledky etapy
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 04:01:36 120
2. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 00:08 50
3. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 00:08 25
4. KRISTOFF Alexander Intermarché - Wanty - Gobert 00:08 15
5. SAGAN Peter TotalEnergies 00:08 5
6. MOZZATO Luca B&B Hotels-KTM 00:08
7. VAN POPPEL Danny BORA-hansgrohe 00:08
8. HOFSTETTER Hugo Team Arkéa-Samsic 00:08
9. MATTHEWS Michael BikeExchange-Jayco 00:08
10. THOMAS Benjamin Cofidis 00:08
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 13:02:43
2. LAMPAERT Yves Quick-Step Alpha Vinyl 00:25
3. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:32
4. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 00:36
5. VAN DER POEL Mathieu Alpecin-Deceuninck 00:38
6. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:40
7. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 00:41
8. YATES Adam INEOS Grenadiers 00:48
9. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 00:48
10. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 00:49
68. SAGAN Peter TotalEnergies 01:57
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 170
2. JAKOBSEN Fabio Quick-Step Alpha Vinyl 109
3. SAGAN Peter TotalEnergies 80
4. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 66
5. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 66
6. GROENEWEGEN Dylan BikeExchange-Jayco 60
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. CORT Magnus EF Education-EasyPost 11
2. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 1
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 13:03:15
2. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 00:17
3. VERMEERSCH Florian Lotto Soudal 00:26
4. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 00:36
5. GENIETS Kevin Groupama-FDJ 00:51
6. LEKNESSUND Andreas Team DSM 00:52
Všetky prémie na trase etapy:
4-20 140,8 km - Côte de Cassel: dĺžka 1,7 km; sklon 4,2 % (1)
sprint-20 108,2 km - LUMBRES (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
4-20 99,7 km - Côte de Remilly-Wirquin: dĺžka 1,1 km; sklon 6.8 % (1)
4-20 74,3 km - Côte de Nielles-lés-Bléquin: dĺžka 1,1 km; sklon 7,7 % (1)
4-20 68,8 km - Côte de Harlettes: dĺžka 1,3 km; sklon 6 % (1)
4-20 47,9 km - Côte du Ventus: dĺžka 1,1 km; sklon 4,8 % (1) 
4-20 10,8 km - Côte du Cap Blanc-Nez: dĺžka 0,9 km; sklon 7,5 % (1)
ciel Cieľ - CALAIS (50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
Krátky úvod k etape:
Aj keď organizátori v tejto pobrežnej etape predpovedali veľký boj s vetrom, náš aktuálny pohľad na predpoveď vraví o tom, že bude fúkať iba mierny vetrík, ktorý by nemal narobiť problémy. Iba žeby nevyšla predpoveď tak ako nevyšla zatiaľ ani v jednej etape na tomto ročníku... Nemali by to teda byť klasikári, ktorí by to chceli trhať na vetre či poslednom kopci, no možnosť, že sa nájde niektorý tím, ktorý to brutálne nakopne na poslednom kopci (900 m; 7,5 %) existuje. Predchádzajúce špurty ukázali, že viacerí šprintéri nemajú dobrú podporu svojho tímu, teda môže to opäť dopadnúť kadejako. Kandidátov je zrejme šesť - Jakobsen, Van Aert, Groenewegen, Ewan, Philipsen a Sagan (z nich môže vyhrať ktokoľvek), no za nimi sa ešte objavujú aj ďalší ako Dainese, Pedersen, Kristoff... Bude to chcieť veľkú porciu šťastia a správne načasovanie. Náš tip je druhý triumf Jakobsena.
Krátky opis trasy etapy:
Po voľnom dni a transporte do Francúzska čaká na pretekárov etapa, ktorá by mala sedieť najmä odolných šprintérom a klasikárom. Čistokrvní šprintéri to budú mať ťažšie, pretože na trase sa nachádza množstvo krátkych stúpaní a posledné z nich vrcholí iba desať kilometrov pred páskou. Tímy s odolnejšími šprintérmi to môžu využiť na okresanie pelotónu, ale rozdiely medzi favoritmi sú nepravdepodobné. Únik bude motivovať šesť horských prémii. V cieli bude rozhodovať okrem rýchlosti aj kvalitná pozičná jazda. Posledná zákruta sa nachádza iba pätsto metrov pred páskou.
mapa dojazdu etapy (© letour.fr)
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 14:45 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Oľga Konečná
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Martin Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop