Tour: V etape na kockách zvíťazil Clarke, Pogačar získal čas na súperov, Van Aert udržal žltý dres

6.7.2022, 14:10 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Tour: V etape na kockách zvíťazil Clarke, Pogačar získal čas na súperov, Van Aert udržal žltý dres
Wout Van Aert (© A.S.O. / Pauline Ballet)

tdf2020 banner update
5. 6.7. rovinata etapa ciel rovina Lille > Arenberg 154 km Clarke
zprofil etapy
profil etapy, 560 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Štvrtok priniesol návrat mačacích hláv na Tour de France po štyroch rokoch. Na dnešnú etapu sa tešili najmä klasikári. Wout Van Aert (Jumbo-Visma) po úspešnej sólovej jazde navýšil svoj náskok na čele pretekov na 25 sekúnd a dnes taktiež patril medzi favoritov. Kandidáti na celkové poradie chceli prísť do cieľa bez pádov a časovej straty. Cyklistov opäť sprevádzalo príjemné počasie, teplota sa vyšplhala na 22 stupňov.  
Už v neutrálnej zóne museli riešiť mechanické problémy Kevin Géniets (Groupama - FDJ), Kevin Vermaerke (DSM) aj Peter Sagan (TotalEnergies). Od odmávania ostrého štartu prebiehal boj o vedúcu skupinu. Ako prví sa pred balíkom objavili držiteľ bodkovaného dresu Magnus Cort (EF Education-EasyPost), Taco Van den Hoorn (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux) a Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies). 
Po siedmich kilometroch malo vedúce trio iba desaťsekundový náskok a chceli sa k ním pridať ďalší jazdci. Do úniku sa chcel dostať aj Rigoberto Urán (EF Education). Desiaty muž vlaňajšej edície nemá dobré spomienky na poslednú etapu s kockami spred štyroch rokov. Vtedy dostal na pelotón s ostatnými favoritmi minútu a 28 sekúnd. Kolumbijčanovi zatiaľ nevychádza ani tohtoročná Tour, keďže mu nevyšla časovka a v tretej etape stratil čas kvôli hromadnému pádu. 
Okrem Urána sa v skupine prenasledovateľov pohybovalo ďalších štrnásť jazdcov. Táto partia sa ale vrátila späť a náskok vedúceho trio začal narastať. Z pelotónu sa následne utrhli Neilson Powless (EF Education), Simon Clarke (Israel Premier Tech) a Alexis Gougeard (B&B Hotels - KTM). Na zemi skončil Max Walscheid (Cofidis) a Nemec navyše musel meniť bicykel. Do úniku sa chcel dostať aj Reinardt Janse van Rensburg (Lotto Soudal), ale juhoafrický šampión bol neúspešný.  
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Auto s lekárom vyhľadal Ruben Guerreiro (EF Education). K vedúcej trojici sa blížila druhá skupina a strata pelotónu prekročila minútu. 133 kilometrov pred páskou sa Clarke, Powless Gougeard stali súčasťou úniku. Mechanické problémy musel riešiť aj Benoít Cosnefroy (AG2R Citroën Team). Najvyššie postaveným jazdcom v úniku bol Američan, ktorému patrilo 25. miesto so stratou minútu a trinástich sekúnd na Van Aerta
Vedúca skupina sa blížila na šprintérsku prémiu v Mérignies. Pre Corta to bola už štvrtá účasť v úniku v rade, čo sa pred ním v roku 2017 podarilo Thomasovi De Gendtovi (Lotto Soudal). V úniku sa na prémii nebojovalo, dvadsať bodov získal Van den Hoorn. Balík na prémiu priviedli domestici TotalEnergies, ale deväť bodov za siedmu priečku získal Fabio Jakobsen (Quick-Step). Za víťazom druhej etapy prešli prémiou Van AertChristophe Laporte (2x Jumbo) a Sagan. Slovák si tak polepšil o šesť bodov. 
Saganová strata na druhého Jakobsena v bodovačke sa zväčšila na 32 bodov, Van Aert zvýšil svoj náskok na trojnásobného majstra sveta na 92 bodov. Powless sa virtuálne obliekal do žltého dresu. Pelotón viedli zástupcovia DSM, Jumba, TotalEnergies, Groupamy a Alpecinu-Deceuninck. Všetci členovia v úniku mali na konte etapové víťazstvo na Grand Tour s výnimkou Powlessa. 
96 kilometrov pred páskou za kruhovým objazdom spadli Van Aert Steven Kruijswijk (2x Jumbo). Líder pretekov si po páde držal kľúčnu kosť, ale dlho sa nezdržal a pokračoval ďalej. Spoločne s Holanďanom museli zmazať polminútovú stratu. O chvíľu neskôr takmer došlo k ďalšiemu pádu, keď tesne pred Van Aertom zabrzilo mechanické vozidlo DSM. Spolu s nimi zaostával aj Michael Woods (Israel). 
Po deviatich kilometroch od pádu sa všetci traja vrátili späť. S blížiacim sa prvým kockovým úsekom z Villers-au-Tertre do Fressainu (1,4 km; ***) sa na čelo pelotónu tlačilo čoraz viac tímov. Únik si udržiaval viac ako tri minúty k dobru. Vpredu diktoval tempo Gougeard a vedúca skupina zvládla úsek pohromade. V jednej zo zákrut pred úsekom skončili na zemi Sagan a Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates). Majster Slovenska sa rýchlo pozviechal a zaradil sa na koniec pelotónu. 
Spomedzi kandidátov na GC šiel výborne najmä Tadej Pogačar (UAE Emirates), ktorý zvládol prvý sektor medzi prvými. Z pelotónu sa po ňom utrhli Jack Bauer (BikeExchange - Jayco) a Mads Pedersen (Trek - Segafredo). Na čele balíka sa už pohyboval aj Sagan, ktorý sa tak rýchlo vrátil späť. Defekt museli riešiť Jonathan Castroviejo (Ineos Grenadiers) aj Aleksandr Vlasov (Bora - hansgrohe). Bauer a Pedersen sa po niekoľkých kilometroch vrátili späť. 
Pred úsekom z Eswars do Paillencourt (1,6 km; **) na konci pelotónu spadol Anthony Turgis (TotalEnergies). Pre druhého muža Miláno - San Remo to nebol prvý pád na Tour. Ani druhý sektor nerozdelil vedúcu skupinu. Na čele balíka zvýšil tempo Quick-Step a Michael Morkov Kasperom Asgreenom ušli pelotónu. Po chvíli ich doplnili Jasper Stuyven (Trek) či Alberto Bettiol (EF Education), ale hlavná skupina sa po chvíli pospájala. 
Únik na treťom sektore z Wasnes do Marcq-Ostrevent (1,4 km; ***) prišiel s trojminútovým náskokom. Defekt dostal aj Ben O'Connor (AG2R Citroën) a štvrtý muž vlaňajšieho ročníka musel stiahnuť minútovú stratu. Do problémov sa dostali aj Sagan Chris Froome (Israel). V balíku na treťom úseku zvýšil tempo Toms Skujinš (Trek). 47 kilometrov pred páskou strácal Sagan päťdesiat sekúnd na balík. O desať sekúnd viac strácala skupina s O'Connorom. 
- reklama -
- reklama -
Defekt dostal aj Luke Rowe (Ineos). Na štvrtom úseku z Émerchicourt do Monchécourt (1,6 km; ***) udával v úniku tempo Clarke. Skupina s O'Connorom sa dotiahla ku Saganovej partii. Nachádzali sa tam aj Jack Haig (Bahrain - Victorious), Louis Meintjes (Intermarché) a Bauke Mollema (Trek). Vedúca skupina bola pohromade aj na začiatku piateho úseku z Auberchicourt do Émerchicourt (1,3 km; ***). 
V balíku pred nájazdom na piaty úsek došlo k pádu jedného z jazdcov UAE Emirates. 38 kilometrov pred páskou strácali Sagan aj O'Connor minútu a štyridsať sekúnd. Z pelotónu vypadol aj Mathieu Van der Poel (Alpecin). Šiesty sektor Abschon (1,5 km; **) rozdelenie úniku nepriniesol, ale jeho náskok klesol už k dvom minútam. V problémoch sa ocitol aj Jonas Vingegaard (Jumbo), ktorý musel meniť bicykel. 
- reklama -
- reklama -
V pelotóne sa prekvapujúco držal aj Caleb Ewan (Lotto Soudal). Vingegaard sa zaradil do tretej skupiny, kde jazdil aj Jakobsen. Partia strácala štyridsať sekúnd na balík. Na skupinu s druhým mužom vlaňajšej Tour čakal aj Van Aert, ktorý sa tak vzdal vlastných ambícií. Únik mal pred sebou siedmy sektor z Erre do Wandgnies (2,8 km; ****). V balíku došlo k pádu Ewana aj Primoža Rogliča (Jumbo). Trojnásobný víťaz Vuelty sa prepadol až za skupinu s Vingegaardom. Ewan sa dlhšie zbieral zo zeme, ale zatiaľ pokračoval.   
V balíku na siedmom úseku natiahol balík Bettiol a z úniku vypadol Gougeard. Taliana na čele pelotónu vymenil Pogačar. V skupine s Van Aertom jazdili aj Geraint Thomas (Ineos) a Guillaume Martin (Cofidis). Na zemi skončil aj Haig. Na ôsmom sektore z Warlaingu do Brillonu (2,4 km; ***) strácal pelotón minútu na päťčlenný únik. Powless už nebol virtuálne v žltom drese a Van der Poel dostal defekt. 
Deviaty sektor z Tiloy-Marchiennes do Sars-Rosiéres (2,4 km; ****) priniesol atak Stuyvena Pogačara. Defekt dostal aj víťaz Paríž - Roubaix Dylan Van Baarle (Ineos) a spadol aj Florian Veermersch (Lotto Soudal). Ku skupine s Rogličom sa dostal Van der Poel. Belgičan a Slovinec si vybudovali dvadsať sekúnd k dobru na okresaný pelotón, ktorý viedli zástupcovia Bory. 
Únik sa dostal na predposledný sektor z Bousignies do Millonfosse (1,4 km; ***) so štyridsiatimi sekundami náskoku na Pogačara a Stuyvena. Van Aert, Romain Bardet (DSM) a ďalší strácali deväť kilometrov pred páskou iba dvadsať sekúnd na balík, kde jazdili Nairo Quintana (Arkéa Samsic) či David Gaudu (FDJ). Na posledný sektor z Hansonu do Wallers (1,6 km; ***) nasadil do útoku Powless. Naopak, Cort začal strácať. 
Pogačar Stuyven strácali 55 sekúnd, skupina s Vingegaardom ďalších štyridsať sekúnd a Roglič strácal ďalšiu minútu a pol. Ďalšiu minútu strácali Meintjes a O'Connor. Za najbojovnejšieho jazdca etapy vyhlásili Corta. 1200 metrov pred cieľom vyrazil Powless a súperi nereagovali. Lenže zvyšok úniku ho napokon dobehol a zvíťazil Simon Clarke! Druhý skončil Taco Van den Hoorn, tretí finišoval Edvald Boasson Hagen
Pogačar prišiel do cieľa so Stuyvenom so stratou 51 sekúnd. Skupina s Van Aertom, Quintanom, Konradom, Vingegaardom, Vlasovom, Fuglsangom, Thomasom, Bardetom, Masom, Yatesom, Gaudom, Uránom, Carusom a Martinom napokon stratila iba o štrnásť sekúnd viac a šprint o ôsmu priečku vyhral Jasper Philipsen (Alpecin) pred Jakobsenom. 2:59 na víťaza dostali Roglič Lutsenko. Ešte o minútu a trinásť sekúnd viac nakúpili O'Connor, Meintjes, Froome, Mollema a Woods
Van Aert napokon udržal žltý dres. Dnes napriek pádu a množstvu problémov odviedol skvelú prácu pre celý pelotón a výrazne sa pričinil o návrat VingegaardaThomasa a ďalších favoritov na GC do hlavnej skupiny. Pogačar stiahol stratu na devätnásť sekúnd a na Vingegaarda má po dnešku náskok 21 sekúnd. Tretí medzi favoritmi je Yates a v Top 10 sa už nachádza aj Thomas
Peter Sagan vstupoval do dnešnej etapy povzbudený predchádzajúcimi výsledkami, ale dnes ho okrem mechanických problémov neminul ani pád a pred tretím sektorom vypadol z hlavnej skupiny. Do cieľa napokon prišiel s viac ako jedenásťminútovým mankom, kde bol aj Pierre Latour. Na šprintérskej prémii získal šesť bodov, ale jeho strata na Van Aerta a Jakobsena narástla. Druhý menovaný navyše bodoval aj v cieli a v bodovačke sa na Sagana dotiahol Cort. Slovák tak stráca na Jakobsena už štyridsať bodov. Najlepším tímom je po dnešku Ineos. Majitelia bieleho, zeleného ani bodkovaného dresu sa nezmenili. 
Bohužiaľ, dnešná etapa priniesla aj prvých pretekárov, ktorý do Paríža nepríde. Jack Haig mal pád a musel odstúpiť. Podrobnosti o jeho zranení tím doposiaľ nepublikoval, ale Bahrain - Victorious prichádza o jedného z lídrov na celkové poradie. Haig tak zopakoval minuloročný scenár, keď po páde musel odstúpiť v tretej etape, ale na Vuelte sa prvýkrát dostal do Top 3 na Grand Tour. Okrem neho skončil aj Michael Gogl (Alpecin). 
vyjadrenie ikonky ciernaSimon Clarke (víťaz)
"Po zime, kedy som nemal žiaden tím, za ktorý by som pretekal, mi dnes v tíme povedali, že dnes je pre mňa dobrá príležitosť. Vždy sa snažím využiť šancu, keď ju dostanem. Každý deň pracujem pre tím a snažím sa im pomôcť. Dnes ráno sme si povedali, že je to deň pre únik a že si mám naskočiť do neho. Vedel som, že prvé týždne na GT mi idú. V nich som vyhral aj etapu na Vuelte alebo ružový dres na Gire. Stále tomu nemôžem uveriť. Videl som, že Van der Hoorn je ďaleko predomnou a v posledných metroch som bojoval aj s kŕčmi. Na páske som sa natiahol tak veľmi, ako to len šlo a modlil som sa, nech to dobre dopadne."
Ďalšie vyjadrenia hlavných aktérov etapy prinesieme v samostatnom článku...
Výsledky etapy
1. CLARKE Simon Israel - Premier Tech 03:13:35 120
2. VAN DER HOORN Taco Intermarché - Wanty - Gobert 00:00 50
3. BOASSON-HAGEN Edvald TotalEnergies 00:02 25
4. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 00:04 15
5. CORT Magnus EF Education-EasyPost 00:30 5
6. STUYVEN Jasper Trek-Segafredo 00:51
7. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 00:51
8. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 01:04
9. JAKOBSEN Fabio Quick-Step Alpha Vinyl 01:04
10. MOZZATO Luca B&B Hotels-KTM 01:04
147. SAGAN Peter TotalEnergies 11:42
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 16:17:22
2. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 00:13
3. BOASSON-HAGEN Edvald TotalEnergies 00:14
4. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:19
5. LAMPAERT Yves Quick-Step Alpha Vinyl 00:25
6. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 00:36
7. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:40
8. YATES Adam INEOS Grenadiers 00:48
9. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 00:49
10. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 00:50
118. SAGAN Peter TotalEnergies 12:35
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 178
2. JAKOBSEN Fabio Quick-Step Alpha Vinyl 126
3. SAGAN Peter TotalEnergies 86
4. CORT Magnus EF Education-EasyPost 86
5. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 76
6. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 73
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. CORT Magnus EF Education-EasyPost 11
2. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 1
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 16:17:41
2. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 00:30
3. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 01:22
4. VERMEERSCH Florian Lotto Soudal 02:28
5. MOZZATO Luca B&B Hotels-KTM 02:40
6. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 02:44
Všetky prémie na trase etapy:
sprint-20 116,5 km - MÉRIGNIES (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
74,5 km: 11. pavé - z Villers-au-Tertre do Fressain (1400 m, ***)
56,5 km: 10. pavé - z Eswars do Paillencourt (1600 m, **)
50,5 km: 9. pavé - z Wasnes do Marcq-Ostrevent (1400 m, ***)
46,0 km: 8. pavé - z Émerchicourt do Monchécourt (1600 m, ***)
43,0 km: 7. pavé - z Auberchicourt do Émerchicourt (1300 m, ***)
37,5 km: 6. pavé - Abscon (1500 m, **)
30,0 km: 5. pavé - z Erre do Wandgnies (2800 m, ****)
23,5 km: 4. pavé - z Warlaing do Brillon (2400 m, ***)
20,0 km: 3. pavé - z Tilloy-Marchiennes do Sars-Rosiéres (2400 m, ****)
13,5 km: 2. pavé - z Bousignies do Millonfosse (1400 m, ***)
7,0 km: 1. pavé - z Hanson do Wallers (1600 m, ***)
ciel Cieľ - ARENBERG PORTE DU HAINAUT (50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
Krátky úvod k etape:
Po včerajšom galapredstavení bude opäť veľkým favoritom Wout Van Aert, hoci sa Jumbu naskytne otázka, či by nemal Wout ako lokomotíva potiahnuť cez pavé úseky Rogliča s Vingegaardom. Alebo postačí na to Laporte? Ak by sa naskytla šanca získať sekundy na Pogačara, zrejme pôjdu cestou prvoradej pomoci pre vrchárov, aby neskôr v žltom vymenil WVA ďalší Jumbák. Na tejto Tour je okrem časovky málo vidieteľný Mathieu Van der Poel, ktorý čakal na dnešný deň a mal by určite patriť do najužšieho okruhu favoritov. Silný bude aj Matej Mohorič, ktorý zrejme nebude mať na starosti Haiga či Carusa, pretože nebudú mať toľko šancí vyhrať etapu. Môže to byť pokojne deň ktoréhokoľvek pretekára z francúzskych tímov, Stefan Küng to môže rozbaliť. Peter Sagan sa dostal do peknej formy. S prispením šťastia a s pomocou Ossa by mohol niečo vymyslieť. Turgis vyzerá byť po páde veľmi limitovaný. Bude to určite aj o pádoch a problémoch. Komu sa vyhnú, bude mať šancu. Sila tímov v závere bude výrazne obmedzená. Pršať ani fúkať by nemalo.
Krátky opis trasy etapy:
Do itineára Tour sa po štyroch rokoch vracia etapa s mačacími hlavami. Prvá polovica etapy bude jednoduchšia a na šprintérskej prémii uvidíme ďalší súboj o body do súťaže o zelený dres. Po osemdesiatich kilometroch čaká na pretekárov prvý dlažobný úsek. Najviac sa pretekári zapotia na piatom úseku z Erre do Wandgnies, ktorý má štyri hviezdničky a desať kilometrov po ňom nasleduje ďalší štvorhviezdičkový úsek do Sars-Rosiéres. Ten sa nachádza dvadsať kilometrov od cieľa a to bude ideálna príležitosť na útoky favoritov na etapu. Jazdci na celkové poradie budú chcieť prežiť etapu s čo najmenšími, resp. žiadnymi časovými stratami. 
pavé úseky, spolu 19,4 km (© letour.fr)
mapa dojazdu etapy (© letour.fr)
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 15:15 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Dominik Kríž
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Peter Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop