Tour: Desiatu etapu na pár minút prerušili demonštranti, v úniku zvíťazil Cort, Pogačar naďalej žltý, Kämna sa posunul na 2. miesto v GC

12.7.2022, 13:40 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
tdf2020 banner update
10. 12.7. rovinata etapa ciel rovina Morzine > Megéve 148 km Cort
zprofil etapy
profil etapy, 2730 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Pred desiatou etapou sa zoznam odstupujúcich rozšíril o štyroch jazdcov. Na štart sa pre zranenie nepostavil štvrtý muž vlaňajšej edície Ben O'Connor (AG2R Citroën Team). Pre kožnú infekciu nepokračuje ani víťaz etapy na Critérium du Dauphiné Alexis Vuillermoz (TotalEnergies). Pozitívne testy na koronavírus mali v noci George Bennett (UAE Team Emirates) a ráno Luke Durbridge (Team BikeExchange - Jayco). 
Pre lídra pretekov Tadeja Pogačara (UAE Emirates) to bol dvadsiaty deň, ktorý strávil v žltom drese na Tour v doterajšom priebehu kariéry. Pretekári sa vybrali na 148 kilometrov dlhú etapu o 13:30. Čakal ich ďalší horský dojazd s cieľom v Megéve, kde sa naposledy finišovalo v časovke jednotlivcov v roku 2016. Vtedy sa stal víťazom Chris Froome (Israel Premier Tech). 
Ostrý štart sa oddialil pre problémy s tretrou celkového víťaza Etoile de Bességes aj Boucles de la Mayenne Benjamina Thomasa (Cofidis). Hneď po odmávaní ostrého štartu sa chcel utrhnúť Matej Mohorič (Bahrain - Victorious), ale víťaz Miláno-San Remo nebol úspešný. Neskôr atakoval Philippe Gilbert (Lotto Soudal), ale ani víťaz prvej etapy na TdF v roku 2011 neuspel. Skúšal to aj Maciej Bodnar (TotalEnergies), víťaz časovky na Tour v roku 2017. 
Defekt hlásil víťaz dvanástej etapy na vlaňajšej Tour Nils Politt (Bora - hansgrohe). Ku Bodnarovi sa pridali Mikkel Honoré (Quick-Step Alpha Vinyl), Kamil Gradek (Bahrain - Victorious), Mathieu Van der Poel (Alpecin-Deceuninck) a ďalší, ale pelotón ich nechcel pustiť a na začiatku stúpania na Côte de Chevenoz (2,2 km; 2,9 %) bola na čele hlavná skupina. Ďalšímu útočníkmi boli Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost) a Benoít Cosnefroy (AG2R Citroën). 
- reklama -
- reklama -
Spomedzi šprintérov už nestačil tempu balíka Caleb Ewan (Lotto Soudal). Na konci pelotónu bojoval aj Alexander Kristoff (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux). Vedúce duo bolo dobehnuté a utrhnúť sa chceli ďalší jazdci. Na vrchole získal bod Pierre Latour (TotalEnergies). Následne sa utrhol Benjamin Thomas a dopredu vyrazili aj Froome Nick Schultz (BikeExchange). Ani táto trojica sa nedokázala usadiť na čele a boj o účasť v úniku pokračoval. 
K sólovému úniku sa odhodlal Alexis Gougeard (B&B Hotels - KTM). Niekdajší dlhoročný zástupca AG2R si vytvoril dvadsaťsekundový náskok, ktorý naďalej rástol. Za ním sa vydal víťaz klasiky Circuit de Wallonie Andrea Pasqualon (Intermarché). Meniť zadné koleso musel Mikael Cherel (AG2R Citroën). Pasqualon sa po niekoľkých minútach vrátil späť. Po hodine etapy tak pred balíkom jazdil iba jeden pretekár.
Gougeard začal stúpať na Col de Jambaz (6,7 km; 3,8 %) s desaťsekundovým náskokom. Na čele pelotónu sa dokonca nachádzal aj Peter Sagan. Ku Francúzovi sa napokon pridali Pierre RollandSebastian Schönberger (2x B&B Hotels), Jakob Fuglsang (Israel) a Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), ale po chvíli ich doplnil celý pelotón. Za balíkom začal zaostávať aj Pogačarov domestik Marc Hirschi (UAE Emirates). Defekt predného kolesa dostal Franck Bonnamour (B&B Hotels).  
Do úniku sa chcel dostať aj deviaty muž priebežného poradia Neilson Powless (EF Education). Novú vedúcu skupinu vytvorili GilbertDylan Van Baarle (Ineos), Luis León Sánchez (Bahrain - Victorious) a Rolland. Útoky v balíku naďalej pokračovali, vedúce kvarteto prenasledoval Anthony Pérez (Cofidis). K Francúzovi sa pridali Benjamin ThomasAndreas Leknessund (DSM), Jan Tratnik (Bahrain - Victorious), Simon Clarke (Israel), GannaSchultz, Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies) a ďalší pretekári. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Vedúce kvarteto nespolupracovalo a na čele sa osamostatnil Rolland. Prvé dve skupiny aj s najlepším vrchárom na Critérium du Dauphiné sa napokon spojili šesť kilometrov pred vrcholom. Balík následne spomalil. Dopredu sa prepracovali Benjamin ThomasIon Izagirre (2x Cofidis), Fred WrightSánchez (2x Bahrain - Victorious), Magnus CortBettiol (2x EF Education), Van BaarleGanna (2x Ineos), Jack BauerSchultz (2x BikeExchange), Mads PedersenQuinn Simmons (2x Trek - Segafredo), Connor SwiftHugo Hofstetter (2x Arkéa Samsic), Matteo Jorgenson (Movistar), Lennard Kämna (Bora - hansgrohe), Simone Velasco (Astana Kazachstan), Georg Zimmermann (Intermarché), Christophe Laporte (Jumbo-Visma), LeknessundGilbertClarkeRollandBoasson Hagen a Kristian Sbaragli (Alpecin). 
V pelotóne sa do práce pustili domestici UAE Emirates. Na vrchole získal dva body Rolland. Do vedúcej skupiny si našli cestu kvalitní vrchári ako IzagirreSánchezSchultz alebo Jorgenson. O etapu chceli zabojovať aj odolní šprintéri ako LaportePedersen alebo Cort. V úniku sa nachádzali aj silní časovkári ako Ganna alebo Benjamin Thomas. Skupinu klasikárov zastupovali GilbertClarke alebo Hofstetter
Najvyššie postaveným jazdcom v úniku bol Kämna, na Pogačara stráca osem minút a 43 sekúnd z 21. priečky. 65 kilometrov pred páskou mala vedúca skupina náskok štyroch minút a 45 sekúnd. Spomalenie pelotónu využili viacerí borci na návrat do balíka vrátane Hirschiho, čo bola vítaná správa pre Pogačara. Na jednej z križovatiek zazmätkoval Gilbert, ale nikomu sa nič nestalo a únik natiahol Ganna, ale všetci stihli zareagovať. 
Vedúca skupina začala stúpať na Côte de Chatillon-sur-Cluses (4,5 km; 3,9 %). Všetci členovia úniku zatiaľ dokázali držať krok. Tesne pred vrcholom sa zdvihol zo sedla Rolland a nasledoval ho Wright. Francúz si prišiel po ďalší bod a pelotón strácal už viac ako šesť minút. Spoločne s Britom si vytvorili pätnásťsekundový náskok. Po niekoľkých minútach sa vrátili späť. Naopak, odtrhol sa Bettiol.  
Odstup balíka prekročil sedem minút a vedúca skupina mala čoraz väčšiu istotu, že bude bojovať o etapové víťazstvo. Bettiol pomaly zvyšoval svoj náskok. Následne bola etapa zastavená pre sedem demonštantov, ktorí protestovali sedením na ceste. Vedúci Talian si ich všimol, keďže mali so sebou aj svetlice a stihol ich obísť. Traťoví maršáli následne zastavili druhú skupinu a o situácii informovali aj pelotón. Po opätovnom štarte etapy sa malo pokračovať s predchádzajúcimi časovými rozostupmi. 
Prerušenie etapy napokon trvalo iba niekoľko minút a pokračovalo sa ďalej. Bettiol pokračoval v samostatnom úniku a z druhej skupiny vyrazil Hofstetter. Vedúci muž mal 32 kilometrov pred páskou štyridsaťsekundový náskok na druhú skupinu, kde sa rýchlo vrátil Hofstetter. Medzitým Peter Sagan zakýval do kamery v dobrej nálade a s plechovkou koly v ruke. Po siedmich minútach bola etapa reštartovaná aj pre balík. Víťaz etapy na vlaňajšom Gire sa blížil k rýchlostnej prémii. 
Skupina prenasledovateľov pomaly sťahovala Bettiolov náskok. Talian prešiel prémiou s náskokom 25 sekúnd pred zvyškom úniku, balík strácal deväť minút. V druhej skupine prejavil záujem o body iba Laporte a v bodovačke sa posunul na štvrtú priečku. Protest ma svedomí mala údajne skupina, ktorá chcela upozorniť na klimatické zmeny. Bettiol začal stúpať na Montée de l'altiport de Megéve (19,2 km; 4,1 %) s iba dvadsaťsekundovám náskokom. 
Aktuálny náskok úniku na pelotón vyhovoval aj Kämnovi, ktorý sa virtuálne obliekal do žltého dresu. Náskok Bettiola na druhú skupinu opäť stúpol na štyridsať sekúnd. Z úniku si ako prvý vystúpil Bauer. Nasledoval Gilbert. Ďalším odpadlíkom sa stal Pedersen a zaútočil aj Wright. Z úniku vypadol aj Laporte. Ku Wrightovi sa pridal Zimmermann a spoločne prenasledovali Bettiola. Ďalší atak prišiel od Kämnu, ale bol neúspešný. Ku dvojici prenasledovateľov sa dotiahol Benjamin Thomas.  
Kämna sa svojim ďalším atakom súperov nezbavil, ale skupinu aspoň okresal. Útočil aj Van Baarle. Dvanásť kilometrov pred páskou sa k Bettiolovi pridali WrightZimmermann Thomas. Po chvíli k ním dorazili aj Van BaarleJorgensonVelasco Cort. K ataku sa opäť odhodlal Bettiol a pridal sa k nemu Zimmermann. 7700 metrov pred páskou bola vedúca dvojica dobehnutá. V hre o etapový triumf bolo jedenásť jazdcov. 
Ďalší atak podnikol Sánchez. Španielskému veteránovi hrat do karát fakt, že v druhej skupine sa ideálne nespolupracovalo. V pelotóne zabrali domestici UAE Emirates a Pogačar sa nemusel obávať o žltý dres. Tri kilometre pred páskou mal Sánchez 25 sekúnd k dobru. Výbornú prácu pre kolegu odvádzal Wright, ktorý skákal ostatným jazdcom do pokusov o útok. Napokon sa utrhli Jorgenson Schultz
Austrálčan sa čoskoro pridal k Sánchezovi a veľkú stratu nemal ani Jorgenson. 1600 metrov pred páskou sa dostal k vedúcemu duu. Na poslednom kilometri sa k ním pridal aj Van Baarle a druhý muž z MS hneď nastúpil. Holanďanovi to ale nevyšlo a tesne pred páskou ich dorazili ďalší piati cyklisti. Napokon o víťazstvo šprintovali Magnus Cort a Nick Schultz a o menej ako pol kolesa bol rýchlejší Dán. Tretí skončil Luis León Sánchez pred Matteom Jorgensenom. Top 5 uzavrel Dylan Van Baarle.
Pelotón prišiel do cieľa s mankom ôsmich minút a 54 sekúnd a priviedol ho Tadej Pogačar. Slovinec sa tak udržal v žltom drese. Na druhé miesto sa vďaka účasti v úniku posunul Lennard Kämna. Nemec stráca jedenásť sekúnd. Na koniec elitnej desiatky sa prepracoval ďalší protagonista dnešného úniku Luis León Sánchez. Všetci kandidáti na celkové poradie prišli do cieľa v hlavnej skupine. 
Hrdina dnešného dňa Magnus Cort pretavil piaty únik v tohtoročnej edícii do druhého triumfu na Tour v kariére a zaznamenal ôsme víťazstvo na Grand Tour. Počas dnešnej etapy vyťažil z práce Alberta Bettiola a v závere prešprintoval Sáncheza a napokon aj Nicka Schultza. Austrálčan ale vzdoroval do poslednej chvíle a pri svojej premiére na Starej dáme nebol ďaleko od etapového triumfu. Odvážny útok pred cieľom predviedol Sánchez, ale súperi ho napokon stiahli a závere mu už chýbali sily.   
Do zeleného dresu sa opäť oblečie Wout Van Aert (Jumbo). Biely dres, pochopiteľne, patrí Pogačarovi, ale aj zajtra si ho opäť navlečie na seba Tom Pidcock (Ineos). Bodkovaný dres si udržal Simon Geschke (Cofidis). Za najbojovnejšieho jazdca bol vyhlásený Alberto Bettiol. Najlepším tímom ostáva Ineos Grenadiers. Vrchári a kandidáti na celkové poradie budú v permanencii aj zajtra. Čaká ich ďalši horský dojazd na Col du Granon. 
vyjadrenie ikonky ciernaMagnus Cort (víťaz etapy)
"Je to neuveriteľné. Ešte nechápem, čo sa stalo. V tom stúpaní som veľmi dlho šiel na limite. Bettiol šiel výborne. Zaútočil v dobrý čas, tak, aby som v tej skupine nemusel pracovať. V závere som už začal takmer strácať na skupinu, ale nakoniec sa to zišlo a jednoducho som začal šprintovať. Je to veľké víťazstvo. Chcel som tu vyhrať etapu. Tour je to najväčšie podujatie. Už som tu raz etapu vyhral a je veľký úspech, že sa to podarilo zopakovať. My sme chceli vyhrať etapu a skúšame to každý deň, takže pre celý tím je to dôležité víťazstvo."
Vyjadrenia ďalších aktérov etapy prinesieme v samostatnom článku...
Výsledky etapy
1. CORT Magnus EF Education-EasyPost 03:18:50 120
2. SCHULTZ Nick BikeExchange-Jayco 00:00 50
3. SÁNCHEZ Luis León Bahrain Victorious 00:07 25
4. JORGENSON Matteo Movistar Team 00:08 15
5. VAN BAARLE Dylan INEOS Grenadiers 00:10 5
6. ZIMMERMANN Georg Intermarché - Wanty - Gobert 00:15
7. THOMAS Benjamin Cofidis 00:18
8. LEKNESSUND Andreas Team DSM 00:20
9. WRIGHT Fred Bahrain Victorious 00:22
10. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 00:22
129. SAGAN Peter TotalEnergies 26:22
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 37:11:28
2. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 00:11
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:39
4. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 01:17
5. YATES Adam INEOS Grenadiers 01:25
6. GAUDU David Groupama-FDJ 01:38
7. BARDET Romain Team DSM 01:39
8. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 01:46
9. MAS Enric Movistar Team 01:50
10. SÁNCHEZ Luis León Bahrain Victorious 01:50
133. SAGAN Peter TotalEnergies 01:25:48
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 284
2. JAKOBSEN Fabio Quick-Step Alpha Vinyl 149
3. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 139
4. CORT Magnus EF Education-EasyPost 129
5. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 114
6. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 102
7. SAGAN Peter TotalEnergies 86
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. GESCHKE Simon Cofidis 19
2. JUNGELS Bob AG2R Citroën Team 18
3. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 14
4. CORT Magnus EF Education-EasyPost 11
5. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 10
6. LATOUR Pierre TotalEnergies 8
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 37:11:28
2. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 01:46
3. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 07:36
4. JORGENSON Matteo Movistar Team 19:22
5. LEKNESSUND Andreas Team DSM 21:29
6. GENIETS Kevin Groupama-FDJ 34:14
Všetky prémie na trase etapy:
4-20 124 km - Côte de Chevenoz: dĺžka 2,2 km; sklon 2,9 % (1)
3 20 78,9 km - Col de Jambaz: dĺžka 6,7 km; sklon 3,8 % (2-1)
4-20 50,8 km - Côte de Chatillon-sur-Cluses: dĺžka 4,5 km; sklon 3,9 % (1)
sprint-20 24,3 km - PASSY-MARLIOZ (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
2 20 2,2 km - Montée de l'altiport de Megéve: dĺžka 18,2 km; sklon 4,1 % (5-3-2-1)
ciel Cieľ - MEGÉVE (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
Krátky úvod k etape:
Krátke etapy príliš úniku nesvedčia. Dlho trvá kým sa vytvorí a hladní sú aj favoriti. Desiaty deň by ale mohol byť výnimkou, pretože záverečný kopec je síce mimoriadne dlhý, ale veľmi nepravidelný a v globále nie príliš prudký, takže sa tam nedajú očakávať veľké rozdiely. To by malo motivovať skupinu ľudí ako Lennard Kämna či Thibaut Pinot na ďalší atak. Mohol by to byť aj deň pre Baukeho Mollemu, Dylana Teunsa či opäť Boba Jungelsa, hoci tomu by sa niekde hodil zjazd, takže možno to bude skúšať až v stredu. Bude to chcieť správne načasovanie a vynaloženie síl v ľahších aj ťažších pasážach, takže víťazstvo bude poriadne vydreté a patriť nie len tomu najsilnejšiemu, ale aj najšikovnejšiemu pretekárovi.
Krátky opis trasy etapy:
Desiata etapa ponúka ďalší horský dojazd na Megéve. Na začiatku etapy čaká na cyklistov Côte de Chevenoz, kde sa môže vytvoriť vedúca skupina. Nasledovať bude dlhšie stúpanie na Col de Jambaz a päťdesiat kilometrov pred páskou zabojuje únik o jeden bod na Côte de Chatillon-sur-Cluses. Ak tieto vrchárske prekážky prežijú v balíku aj šprintéri, budú si môcť polepšiť v boji o zelený dres na šprintérskej prémii. Hneď potom sa začne stúpať až do cieľa. Šesť kilometrov pred páskou a na poslednom kilometri na nachádza úsek so sedempercentným sklonom. 
profil záverečného kopca (© letour.fr)
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 15:05 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Dominik Kríž
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Peter Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop