TdF: Sagan nebojoval o víťazstvo, z úniku sa radoval Pedersen, Ewan spadol, Vingegaard naďalej žltý

15.7.2022, 14:05 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
TdF: Sagan nebojoval o víťazstvo, z úniku sa radoval Pedersen, Ewan spadol, Vingegaard naďalej žltý
Mads Pedersen na pódiu (© A.S.O. / Charly Lopez)

tdf2020 banner update
13. 15.7. zvlnena etapa ciel rovina Bourg d'Oisans > St-Étienne 193 km Pedersen
zprofil etapy
profil etapy, 2110 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Po ôsmich etapách pre vrchárov a kandidátov na celkové poradie prišla príležitosť aj pre šprintérov a klasikárov. Na štart sa už nepostavil Warren Barguil (Arkéa Samsic), ktorý mal pozitívny test na koronavírus. Francúz sa stal šiestym pretekárom, ktorého odstavil Covid-19. Za slnečného počasia sa pretekári vybral na 192 kilometrov dlhú previerku, v ktorej sme nemali vidieť zmeny v priebežnom poradí. 
O účasť vo vedúcej skupine bol veľký záujem. Dopredu sa chcel dostať aj Peter Sagan. Dvadsať sekúnd si vybudovali Mads Pedersen (Trek - Segafredo), Taco Van den Hoorn (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux), Danny Van Poppel (Bora - hansgrohe), Pierre-Luc Périchon (Cofidis) a Luca Mozzato (B&B Hotels - KTM). Na Côte de Brié (2,4 km; 6,9 %) bola vedúca skupina zlikvidovaná a do útoku zavelil Filippo Ganna (Ineos Grenadiers). 
Majster sveta v ITT nasadil poriadne tempo a stačili mu iba Stefan Küng (Groupama - FDJ) a Matteo Jorgenson (Movistar). Pelotón sa okresal a medzi pretekármi, ktorí strácali, boli aj SaganFabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl) aj Dylan Groenewegen (BikeExchange - Jayco). Na vrcole získal päť bodov Ganna a za vedúcim triom sa vytvorila skupina devätnástich prenasledovateľov. 
153 kilometrov pred páskou malo vedúce trio polminútový náskok na druhú skupinu. Balík vedený Alpecinom-Deceuninck strácal 55 sekúnd. V druhej skupine jazdili Damiano Caruso (Bahrain - Victorious), Patrick Konrad (Bora), Nick Schultz (BikeExchange), Bauke Mollema (Trek), Hugo Houle (Israel Premier Tech), Marc Soler (UAE Team Emirates) a ďalší pretekári, ale hlavná skupina ich rýchlo dobehla. Útoky z pelotónu ale pokračovali. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
  
145 kilometrov pred páskou strácala skupina s Jakobsenom aj Saganom minútu a dvadsať sekúnd na pelotón. Caleb Ewan (Lotto Soudal) jazdil v balíku. Novú skupinu prenasledovateľov vytvorili PedersenQuinn Simmons (2x Trek), Houle Fred Wright (Bahrain - Victorious). Za nimi sa vydal Owain Doull (EF Education-EasyPost). Kvarteto sa úspešne dotiahlo ku vedúcej trojici a pred balíkom tak jazdilo sedem pretekárov.   
Doull napokon počkal na pelotón, kde sa do práce pustili domestici Lotta. Do hlavnej skupiny sa podarilo vrátiť aj skupine so Saganom a trojnásobný majster sveta bol späť v hre o etapu. Defekt dostal Jorgenson a americký vrchár sa musel vracať späť. Po niekoľkých minútach bol opäť súčasťou vedúcej skupiny. Vedúca skupina nedostala viac ako dve minúty k dobru. V balíku začal pracovať aj Guillaume Van Keirsbulck (Alpecin). 
Zloženie vedúcej skupiny bolo potešujúce aj pre Simona Geschkeho (Cofidis). Nikto z účastníkov úniku nebol vysoko v súťaži o bodkovaný dres a ten si Nemec oblečie aj do zajtrajšej etapy. Okrem Lotta Soudal a Alpecinu sa iné tímy do udávania tempa v balíku nezapájali. Vedúca skupina začala stúpať na Col du Parménie (5,1 km; 6,6 %). Únik dokázal navýšiť svoj náskok na dve minúty a desať sekúnd. Sagan sa držal na konci balíka. 
Na vrchole vzal päť bodov Pedersen. Každý z vedúcej skupiny dnes bojoval aj o premiérové etapové víťazstvo na Tour. Sagan prešiel cez vrchol na konci pelotónu. V balíku ale začali vplyvom bočného vetra vznikať diery a Slovák sa zrazu nachádzal v tretej skupine. Po niekoľkých minútach sa ale skupiny spojili a pelotón bol opäť kompletný. Bola to výstraha pre všetkých pretekárov, ktorí jazdili vzadu.  
Na čelo pelotónu sa vytiahli aj zástupcovia Ineosu. Thomas Pidcock sa včera stal najmladším pretekárom s triumfom na L'Alpe d'Huez. Za pelotónom sa ocitol Jakobsen, ktorý dostal defekt. Ku víťazovi druhej etapy sa stiahol oddielový kolega Mattia Cattaneo. 91 kilometrov pred cieľom sa vrátili späť. Na šprintérskej prémii získal dvadsať bodov bez boja Pedersen. V pelotóne prejavil záujem o body iba Wout Van Aert (Jumbo-Visma) a na konto si pripísal ďalších osem bodov. 
Sedem bodov získal aj jeho kolega Christophe Laporte a v bodovačke sa posunul na piatu priečku. Sagan nebodoval a ostal ôsmy, ale sedemnásobný držiteľ zeleného dresu už pred niekoľkými dňami vyhlásil, že sa bude sústrediť na boj o etapové víťazstvo. Na otvorenom priestranstve po bufete sa opäť začal trhať pelotón. V prvej skupine ostalo priblížne štyridsať cyklistov, ale čelo balíka sa postupne rozrastalo o ďalších pretekárov. 
- reklama -
- reklama -
V krátkom stúpaní vypadli z pelotónu Sagan aj Jakobsen. Vedúca skupina ostávala pohromade a 73 kilometrov pred cieľom mala náskok dvoch minút a dvadsiatich sekúnd. Ani dnešná etapa sa nezaobišla bez pádu. V ľavotočivej zákrute skončili na zemi traja pretekári Lotta Soudal a jedným z nich bol aj Ewan. Austrálčan bol po krkolomnom páde viditeľne zranený, ale zatiaľ pokračoval. Čakali na neho traja domestici. 
Medzitým sa na čele balíka začal otáčať aj Yves Lampaert (Quick-Step), keďže Jakobsen sa vrátil späť. Ewan sa doťahoval za autom Alpecinu, čo sa ale nepáčilo motorozhodcom a do pelotónu sa musel vracať sám. Dostal sa do skupiny, kde ho čakali kolegovia a jazdili tam aj Sagan alebo Geschke. 55 kilometrov pred páskou strácali 35 sekúnd. Z pretekov odstúpil Victor Lafay (Cofidis). Vedúca skupina začala stúpať na Côte de Saint-Romain-en-Gal (6,6 km; 4,5 %). 
Ewanovi napokon došli sily, vystúpil si zo skupiny a bolo jasné, že dnes o víťazstvo nezabojuje. Na konci pelotónu jazdil JakobsenSagan jazdil v skupine za pelotónom s dvojicou Alpecinu a jedným jazdcom AG2R Citroën. Jeho partia sa rozrastala, ale strata na pelotón naďalej rástla. Z vedúcej skupiny vypadol Simmons a dva body na vrchole získal Pedersen. Tempo pelotónu začali udávať jazdci BikeExchange. Z hlavnej skupiny opäť vypadol Jakobsen
Spomedzi kandidátov na etapové víťazstvo ostávali v balíku GroenewegenMatthewsVan Aert aj Philipsen. 25 kilometrov pred cieľom mal únik dve minúty a tridsať sekúnd k dobru a stále mali solídnu šancu na etapu. Defekt dostal Tiesj Benoot (Jumbo) a meniť bicykel musel Valentin Madouas (Groupama). Sagan strácal na čelo viac ako deväť minút. Mimo hry o víťazstvo bol aj Jakobsen.  
- ponuka z nášho ehopu -
- ponuka z nášho eshopu -
Za pelotónom sa ocitol deviaty muž priebežného poradia Enric Mas (Movistar). Španiel musel vyriešiť mechanické problémy. Do balíka sa bez problémov vrátil. Jazdci BikeExchange opustili čelo pelotónu a bolo jasné, že o víťazstvo bude bojovať únik. Dvanásť kilometrov pred páskou zaútočil Pedersen. Po chvíli ho dolepili Wright HouleGannaJorgenson Küng začali strácať. Následne sa zdvihol zo sedla Kanaďan, ale vedúce trio sa nerozdelilo. 
Náskok vedúcej trojice sa naďalej zvyšoval. Tri kilometre pred páskou nastúpil Wright, ale Pedersen aj Houle udržali krok s Angličanom. Do záverečného šprintu priviedol trojicu jazdec Israelu, ale ako prvý začal šprintovať Mads Pedersen a súperi nenašli odpoveď. Druhý skončil Fred WrightHugovi Houlemu pripadla tretia priečka. Štvrtý skončil Stefan Küng, Top 5 uzavrel Matteo Jorgenson. Títo pretekári stratili polminútu. 
Šprint pelotónu chcel prekaziť Nils Politt (Bora - hansgrohe), ale majstrovi Nemecka to nevyšlo a siedmu priečku vzal Van Aert pred Florianom Sénéchalom (Quick-Step). Dnešnú etapu prežil bez komplikácii Jonas Vingegaard (Jumbo) a urobil ďalší krok za celkovým víťazstvom. Nemenili sa ani majitelia zeleného, bieleho a bodkovaného dresu. Žiadna zmena nenastala ani v Top 10. Prekaziť úspech úniku dnes chceli borci z Lotta Soudal aj Quick-Stepu. Caleb Ewan prechádzal trinástou etapou bez problémov, ale zastavil ho škaredý pád, po ktorom sa už nedokázal vrátiť späť. 
Fabio Jakobsen dnes nemal potrebnú výkonnosť v kopcoch a to isté platí aj o Petrovi Saganovi. Situáciu sa snažil zachrániť tím BikeExchange, ale jeho domestici začali sťahovať únik príliš neskoro. Trek tak neodíde ani z druhej Grand Tour bez etapového víťazstva, keďže na Gire sa radoval Giulio Ciccone. Peter Sagan prišiel do cieľa v skupine s Ewanom na 147. mieste s viac ako dvadsaťminútovou stratou. Zajtra budú v permanencii opäť vrchári, čaká ich etapa s viac ako tritisíc nastúpanými metrami a piatimi hodnotenými stúpaniami. 
vyjadrenie ikonky ciernaMads Pedersen (víťaz etapy)
"Vedel som, že mám skvelú kondíciu, ale získať etapu je neuveriteľné. Vždy som sa snažil nájsť príležitosť alebo ju vytvoriť. V druhom a treťom týždni na Tour tých príležitostí nie je toľko veľa, takže víťazstvo je dôležité pre mňa aj celý tím. Máme tu zostavu, ktorá môže bojovať iba o etapy, takže je to pre nás veľká úľava. Dohodli sme sa, že keď vznikne viac ako štvorčlenná skupina, tak by som v nej mal byť. Samozrejme, nevedeli sme, ako ostatné tímy pôjdu posledné stúpanie. Nebol som úplne presvedčený o tom, že to úniku vyjde, pretože sme stále mali iba dve minúty. Bol to extrémne ťažký deň."
Súhrn vyjadrení ďalších aktérov etapy prinesieme v samostatnom článku...
Výsledky etapy
1. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 04:13:03 120
2. WRIGHT Fred Bahrain Victorious 00:00 50
3. HOULE Hugo Israel - Premier Tech 00:00 25
4. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 00:30 15
5. JORGENSON Matteo Movistar Team 00:30 5
6. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 00:32
7. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 05:45
8. SÉNÉCHAL Florian Quick-Step Alpha Vinyl 05:45
9. MOZZATO Luca B&B Hotels-KTM 05:45
10. PASQUALON Andrea Intermarché - Wanty - Gobert 05:45
147. SAGAN Peter TotalEnergies 20:05
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 50:47:34
2. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 02:22
3. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 02:26
4. BARDET Romain Team DSM 02:35
5. YATES Adam INEOS Grenadiers 03:44
6. QUINTANA Nairo Team Arkéa-Samsic 03:58
7. GAUDU David Groupama-FDJ 04:07
8. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 07:39
9. MAS Enric Movistar Team 09:32
10. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 10:06
142. SAGAN Peter TotalEnergies 02:48:38
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 333
2. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 164
3. JAKOBSEN Fabio Quick-Step Alpha Vinyl 155
4. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 132
5. CORT Magnus EF Education-EasyPost 129
6. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 121
9. SAGAN Peter TotalEnergies 86
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. GESCHKE Simon Cofidis 43
2. MEINTJES Louis Intermarché - Wanty - Gobert 39
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 36
4. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 35
5. LATOUR Pierre TotalEnergies 35
6. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 35
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 50:49:56
2. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 05:17
3. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 54:11
4. JORGENSON Matteo Movistar Team 54:49
5. LEKNESSUND Andreas Team DSM 01:04:33
6. GENIETS Kevin Groupama-FDJ 01:14:32
Všetky prémie na trase etapy:
3 20 162,2 km - Côte de Brié: dĺžka 2,4 km; sklon 6,9 % (5-3-2-1)
2 20 113,4 km - Col de Parménie: dĺžka 5,1 km; sklon 6,6 % (2-1)
sprint-20 91 km - La Côte-Saint-André (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
3 20 44 km - Côte de Saint-Romain-en-Gal: dĺžka 6,6 km; sklon 4,5 % (5-3-2-1)
ciel Cieľ - SAINT-ÉTIENNE (50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2)
Krátky úvod k etape:
Po vrchárskych hodoch, ktoré paradoxne nepriniesli vyzlečenie Simona Geschkeho z bodkovaného dresu, ale prezliekal sa ten žltý, by sa mohli ku slovu dostať šprintéri. Ich problémom ale je, že trinásty súťažný deň nie je úplne rovinatý a bude veľmi ťažké ukontrolovať úniky. Ak by odišla početná skupina so silnými tempármi, ktorí si túto etapu už dávno vyhliadli, mohol by to byť veľký problém. Ľudia ako Mohorič, Politt, Schachmann, Van den Hoorn, Ganna, Bissegger, Küng a ďalší trpezlivo čakali na dnešok. Ak by neuspeli, veľkým favoritom bude Wout van Aert a výborné schopnosti predvádzal i Jasper Philipsen. Víťazom jediných dvoch šprutov - Jakobsenovi s Groenewegenom sa verí menej, no stále patria do úzkeho okruhu favoritov. Do širšieho môže pokojne patriť aj Peter Sagan, ktorému to bude celkom sedieť. Total však možno bude mať niekoho vpredu, preto nebude pracovať...
Krátky opis trasy etapy:
Po ťažkých horských etapách si kandidáti na celkové poradie oddýchnu a k slovu sa dostanú šprintéri a klasikári. Horské prémie nemajú parametre nato, aby dostali do problémov najrýchlejších mužov v pelotóne a v Saint-Etienné by sme mali vidieť ďalší hromadný dojazd. Ešte predtým musia šprintérske zoskupenia dostihnúť denný únik, čo po niekoľkých náročných etapách v kopcoch môže byť problém. Pred cieľom sa nachádza mierna ľavotočivá zákruta, inak záver etapy neobsahuje žiadne technické prekážky.  
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 14:45 štúdio, následne živý prenos
moderátorka štúdia: Oľga Konečná
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Martin Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop