Tour: Na strmom kopci fantastický triumf Matthewsa po súboji s Bettiolom, Vingegaard odpovedal na útok Pogačara

16.7.2022, 14:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
Tour: Na strmom kopci fantastický triumf Matthewsa po súboji s Bettiolom, Vingegaard odpovedal na útok Pogačara
Únik počas etapy (© A.S.O. / Pauline Ballet)

tdf2020 banner update
14. 16.7. rovinata etapa ciel rovina Saint-Étienne > Mende 192 km Matthews
zprofil etapy
profil etapy, 3440 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Štrnásta etapa Tour zaviedla balík do Centrálneho masívu a na pretekárov čakal divákmi obľúbený dojazd na letisko v Mende, ktorému predchádzal výjazd na Côte de la Croix Neuve Montée Jalabert (3 km; 10,2 %), ktorý mal pasáže so štrnástimi percentami. Tento záver bol už na Tour použitý aj v minulých rokoch. V ročníkoch 2015 aj 2018 sa z víťazstva radoval únik a v oboch prípadoch sme videli aj pekné rozdiely v skupine favoritov. 
Bolo vysoko nepravdepodobné, že by niektorí z tímov kontroloval dlhý, členitý a navyše mimoriadne horúci deň. Očakávalo sa preto opäť víťazstvo úniku a konkrétne favoritmi boli vrchári typu Thibauta Pinota, Daniela Martíneza, Lennarda Kämnu či Pierra Latoura. Favorizovaný bol aj Dylan Teuns, no dojazd v Mende je veľmi nevyspytateľný, veď v posledných dvoch spomínaných prípadoch sa tu radovali Fraile pred Alaphilippom či Cummings pred Bardetom a Pinotom. V GC skupine sa určite čakal útok Tadeja Pogačara, ktorý mal na prudkých sklonoch posledného kopca opäť preveriť žltého Vingegaarda.
Na štarte etapy bolo 30 stupňov a na oblohe nebolo ani obláčiku. Pretekárov tak čakala ďalšia extrémne horúca jazda. Náročnosť etapy len umocnil zvlnený profil v jej úvode, ktorý ponúkol perfektný terén na ďalší úmorný boj o únik. Sledovali sme ďalší takmer hodinový boj, kedy nástup striedal nástup. V jeden moment ušla približne 20-členná skupina, no na prvom kopci skúsil zaskočiť tím Jumbo Pogačar, ktorý nastúpil z balíka a pokúsil sa dostať do úniku. Sympatický pokus, no holandský tím pochopiteľne nič také nedovolil a iba čo Slovinec pochoval nádejný pokus o brejk.
Ten sa napokon vytvoril až 150 kilometrov pred cieľom, kedy už len z výrazne zredukovaného pelotónu ušlo približne dvadsať jazdcov. Pelotón za nimi v tom bode obsahoval už len asi 30 ľudí, zaostali i jazdci ako Roglič, no postupne sa začali skupiny vracať späť a Jumbo konečne spomalilo. Za pelotónom sa pohyboval aj Peter Sagan, ktorý ale jazdil v dobrej nálade a v kolóne sa aj porozprával s bývalým kolegom Albertom Contadorom, ktorý jazdil medzi pretekármi na motorke ako expert Eurosportu. 
Priestor zabojovať o etapu dnes dostali Soler (UAE), Martínez (Ineos), Cosnefroy (Ag2r), Grossschartner, Kämna a Konrad (3x Bora), Muhlberger (Movistar), Geschke (Cofidis), LL Sánchez (Bahrain Victorious), Kung a Pinot (2x Groupama-FDJ), Meintjes (Intermarché), Urán, Powless a Bettiol (3x EF), Kron (Lotto), Mollema a Simmons (2x Trek), Bonnamour (B&B), Matthews (BikeExchange) Fuglsang, Woods a Neilands (3x Israel).
Veľmi kvalitný brejk obsahoval asi všetkých favoritov na etapu s výnimkou Damiana Carusa a Dylana Teunsa, takže tím Bahrain Victorious spokojný určite nebol. Najvyššie postaveným jazdcom v GC vpredu bol Juhoafričan Meintjes, ktorý strácal pätnásť minút. Šprintérsku prémiu v Yssingeaux preťal ako prvý Michael Matthews. V nasledujúcich kilometroch sa situácia konečne upokojila a únik pomaly naberal veľký náskok.
- reklama -
- reklama -
Keď rozdiel medzi brejkom a pelotónom prekročil osem minút, tempo zvýšilo Jumbo a začalo trocha kontrolovať uniknutú skupinu. Ďaleko za pelotónom sa medzitým trápil po včerajšku zranený Caleb Ewan, ku ktorému Lotto stiahlo trojicu pretekárov, no po úvodnej ťažkej pasáži etapy strácali viac ako pätnásť minút. Vo vzduchu tak viselo austrálčanovo odstúpenie, ale Caleb ešte bojoval.
Náskok únikov na tejto Tour len málokedy prekročí desať minút, no prekvapivo zrovna dneska sa tak stalo a v polovici etapy bol rozdiel už nad touto hranicou. Louis Meintjes sa posúval na virtuálne ôsme miesto v GC a bolo jasné, že dnes si to o víťazstvo rozdá hviezdna skupina vrchárov vpredu. V úniku bol dnes aj držiteľ bodkovaného dresu Simon Geschke, no tomu sa zatiaľ vôbec nedarilo získavať body. Na prvých dvoch kopcoch etapy ho porazili Powless Simmons.
Dlhé desiatky minút sa situácia na trase nemenila. Pretekári v pokoji zdolávali zvlnený terén Centrálneho masívu a pelotón si bezpochýb užíval zaslúžený deň odpočinku. Do balíku sa však nevrátilo kvarteto jazdcov Lotta Soudal, ktorí strácali dvadsať minút na čelo a desať na balík, čo bola nepríjemná situácia a belgickému tímu hrozila v dnešnej etape strata až polovice tímu.
56 kilometrov pred cieľom sa začalo vpredu pretekať. Po prejazde tretej horskej prémie, ktorú konečne vyhral Geschke, zaútočili Simmons i Powless, no Konrad to pokryl pre Boru, ktorá mala vpredu až trojicu jazdcov. Následne sa začalo opäť striedať, no už to bolo veľmi opatrné a bolo jasné, že tímy s viacnásobným zastúpením vpredu budú útočiť už pred posledným stúpaním. Toto všetko len zvyšovalo náskok úniku, ktorý už presiahol jedenásť minút a Meintjes sa začínal virtuálne tlačiť na pódium.
Z úniku sa trochu prekvapivo napokon odpútal osamotený Michael Matthews, ktorý vedel, že v takej vrchárskej konkurencii nemá v poslednom kopci šancu. Bolo ale prekvapivé, že EF, Israel či Bora s ním niekoho nevyslali. Odpoveďou týchto tímov bola spŕška útokov, až sa napokon do čela prepracovali Kron, Sánchez a Grossschartner. Kung, Neilands a EF tak museli ťahať vzadu. Rakúšan ale vpredu nestriedal.
Na predposlednom stúpaní dňa Côte de la Fage (4.2 km; 6 %) úplne rozbilo skupinu prenasledovateľov EF útokmi Bettiola a Urána. Na vrchole bola ale stále prvá štvorica s náskokom asi polminúty. Z boja o etapu prekvapivo vypadli Mollema či Woods. V klesaní zo spomenutého kopca mal následne problémy Andreas Kron a vypadol z čelnej skupinky. Dán takmer spadol v jednej zákrute a napokon vysvitlo, že klesal na defekte. Kvôli výmene ale prepásol aj šancu na zachytenie sa v druhej skupinke. Trápenie Lotta Soudal na tejto Tour nemalo konca-kraja.
Na hrozbu Meintjesa hodinu pred dojazdom konečne zareagovalo Jumbo, ktoré na Côte de la Fage z ničoho nič šliaplo na plyn a zredukovalo hlavnú skupinu na asi 30 ľudí. Zaostal dokonca aj Tom Pidcock (Ineos). Medzitým trojica na čele pekne striedala a do Côte de la Croix Neuve Montée Jalabert si mala priviezť pekný náskok. Napokon to bolo pekných 30 sekúnd.
Na ťažkých sklonoch bol vpredu prekvapivo najsilnejší Michael Matthews. V druhej skupine rozbehol zničujúce tempo Woods, no iba čo ním odpálil kolegu Fuglsanga. Fantasticky ale išiel Alberto Bettiol, ktorý necelé tri kilometre pred cieľom predbehol Matthewsa. Bling však ukázal neskutočnú vôlu a ešte sa vrátil k Talianovi a nastúpil mu.
Fantastický Michael Matthews poprel predpoklady a porazil všetkých svetových vrchárov z dnešného úniku. Získal tak svoje vytúžené víťazstvo na tejto Tour. Druhý prišiel zlomený Alberto Bettiol, ktorý mal ale na poslednom kopci jasne najlepší čas. Tretí prišiel Thibaut Pinot, štvrtý Marc Soler. Z Bory prišiel najlepšie až piaty Konrad. Louis Meintjes stratil 1:15 a boli sme zvedaví, kam sa až posunie v GC.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
V skupine favoritov predviedlo silný atak UAE a Pogačar išiel celé stúpanie zo špice v smrtiacom tempe, no Vingegaard nemal sebemenší problém zostať mu v háku. Dvojica preťala cieľovú pásku spolu. Tretí najlepší z favoritov bol Gaudu, za ním prišli do cieľa postupne Thomas, Quintana, Yates a Bardet. Stratil Pidcock, naopak Meintjes napokon získal vyše jedenásť minút a výrazne sa posunul v GC.
V celkovom poradí sa teda nemenilo veľa, no videli sme indície, že Pogačar je odhodlaný vykúšať všetko vrátane útokov už na začiatku etapy. Za žltým Vingegaardom a bielym Pogačarom sa poradie v Top 5 nemenilo. David Gaudu napriek skvelému dňu klesol o pozíciu, keď ho na siedmom mieste vystriedal skokan dňa Meintjes. Pidcock a Mas niečo stratili, ale v Top 10 sa udržali. Bodkovaný dres si udržal Geschke, no celá jeho účasť v dnešnom brejku bola len plytvaním silami. Zelený dres je bezpečne v rukách Van Aerta, tímová klasifikácia zas v rukách Ineosu.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Michaela Matthewsa (víťaz)
"Veľmi som dnes chcel vyhrať. Spravil pre to dnes všetko, išiel som do úniku, celý deň som sa dôkladne zásoboval energiou... No bolo tam mnoho vrchárov, ktorých som sa bál, tak som vedel že treba nastúpiť už skôr, aby som do kopca prišiel s náskokom. Vyšlo mi to a aj s ďalšou trojicou jazdcov sme si spravili pekný náskok. Na kopci som potom už musel vyhrať, lebo som tam nechal dnes strašne veľa síl a neexistovalo že dokončím etapu s prázdnymi rukami. Keď ma Bettiol dobehol, vedel som že je veľmi silný, lebo preklenul polminútový rozdiel, no zároveň som vedel, že už musí byť unavený. Na konci stúpania som mu preto nastúpil a vyšlo mi to."
Výsledky etapy
1. MATTHEWS Michael BikeExchange-Jayco 04:30:53 120
2. BETTIOL Alberto EF Education-EasyPost 00:15 50
3. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 00:34 25
4. SOLER Marc UAE Team Emirates 00:50 15
5. KONRAD Patrick BORA-hansgrohe 00:58 5
6. FUGLSANG Jakob Israel - Premier Tech 00:58
7. GROßSCHARTNER Felix BORA-hansgrohe 01:06
8. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 01:12
9. GESCHKE Simon Cofidis 01:12
10. MEINTJES Louis Intermarché - Wanty - Gobert 01:12
132. SAGAN Peter TotalEnergies 25:32
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 55:31:01
2. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 02:22
3. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 02:43
4. BARDET Romain Team DSM 03:01
5. YATES Adam INEOS Grenadiers 04:06
6. QUINTANA Nairo Team Arkéa-Samsic 04:15
7. MEINTJES Louis Intermarché - Wanty - Gobert 04:24
8. GAUDU David Groupama-FDJ 04:24
9. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 08:49
10. MAS Enric Movistar Team 09:58
143. SAGAN Peter TotalEnergies 03:01:36
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 333
2. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 164
3. JAKOBSEN Fabio Quick-Step Alpha Vinyl 155
4. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 132
5. CORT Magnus EF Education-EasyPost 129
6. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 121
10. SAGAN Peter TotalEnergies 86
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. GESCHKE Simon Cofidis 46
2. MEINTJES Louis Intermarché - Wanty - Gobert 39
3. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 37
4. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 36
5. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 35
6. LATOUR Pierre TotalEnergies 35
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 55:33:23
2. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 06:27
3. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 57:43
4. JORGENSON Matteo Movistar Team 58:42
5. LEKNESSUND Andreas Team DSM 01:09:57
6. GENIETS Kevin Groupama-FDJ 01:19:05
Všetky prémie na trase etapy:
3 20 178,3 km - Côte de Saint-Just-Malmont: dĺžka 7,7 km; sklon 3,9 % (2-1)
3 20 153,4 km - Côte de Chataingnier: dĺžka 2.6 km; sklon 7,3 % (2-1)
sprint-20 141,8 km - YSSINGEAUX (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
3 20 57,2 km - Côte de Grandieu: dĺžka 6,3 km; sklon 4,1 % (2-1)
3 20 30,4 km - Côte de la Fage: dĺžka 4.2 km; sklon 6 % (2-1)  
2 20 10,3 km - Côte de la Croix Neuve Montée Jalabert: dĺžka 3 km; sklon 10,2 % (5-3-2-1)
ciel Cieľ - MENDE (30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
Krátky úvod k etape:
Dnešná etapa vyvrcholí veľkou bitkou, ktorá sa však zrejme bude konať na dvoch frontoch. Je vysoko pravdepodobný triumf úniku, no vzhľadom na ťažký záver etapy na trojkilometrovom desaťpercentnom kopci je jasné, že uspeje len silný vrchár. To by teda mal byť priestor pre Thibauta Pinota či dvojicu Bahrainu Victorious Damiana Carusa s Dylanom Teunsom. Viackrát sme už spomínali medzi favoritmi Michaela Woodsa, ktorý však zatiaľ mlčí. Možno čakal na dnešok. Stále je medzi favoritmi niekto z Bory, no takýto prudký záver im príliš sedieť nebude, Lennard Kämna má už zlé skúsenosti z jedného dojazdu... Medzi favoritmi sa rozhodne čaká súboj medzi Pogačarom a Vingegaardom. Tadej to potrebuje skúšať, je to v jeho mentalite a zároveň si chce poistiť aj druhú pozíciu, na čo tento kopec vyhovuje, určite nejaké rozdiely nastanú. Šprintéri to opäť potrebujú prežiť, no bude to ťažký boj. Nie je vylúčené, že niektorí pretekári odpadnú veľmi skoro a budú sa modliť, aby sa situácia v balíku čo najskôr upokojila, odišiel únik a už bol kľud.
Krátky opis trasy etapy:
Na konci druhého týždňa uvidíme kopcovitú etapu. Už od piateho kilometra sa začne stúpať na Côte de Saint-Just-Malmont, kde sa môže vytvoriť vedúca skupina. Nasledovať bude Côte de Chataingnier a pre šprintérov bude zaujímavá šprintérska prémia, ktorá je postavená na vrcholu nehodnoteného stúpania. Zvlnený terén bude naďalej pokračovať a ďalšiu príležitosť na body do súťaže o bodkovaný dres dostanú vrchári na Côte de Grandieu. Nasledovať bude najvyšší bod etapy Côte de la Fage a tesne pred cieľom vrcholí Côte de la Croix Neuve Montée Jalabert. Ak príde vedúca skupina pod posledný kopec s dostatočným náskokom, môže zabojovať o etapové víťazstvo. 
profil záverečného kopca (© letour.fr)
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 14:00 štúdio, následne živý prenos
moderátorka štúdia: Oľga Konečná
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Martin Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop