V kráľovskej etape Tour triumfoval Pidcock z úniku, porazil aj Frooma, Vingegaard ustál slabé útoky Pogačara

14.7.2022, 14:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
V kráľovskej etape Tour triumfoval Pidcock z úniku, porazil aj Frooma, Vingegaard ustál slabé útoky Pogačara
Thomas Pidcock na pódiu (© A.S.O. / Pauline Ballet)

tdf2020 banner update
12. 14.7. rovinata etapa ciel rovina Briancon > Alpe d'Huez 165 km Pidcock
zprofil etapy
profil etapy, 4660 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Po včerajšej etape sezóny mali dnes pretekári na programe ešte ťažší profil. Tri legendárne stúpania hors kategórie mali potenciál opäť úplne prekopať GC. Finiš na ikonickom Alpe d'Huez by stačil na zaujímavú etapu aj sám o sebe, ale predchádzali mu ešte dvaja alpskí obri Col de la Croix de Fer a druhý deň po sebe aj Col du Galibier, hoci dnes sa išiel z ľahšej strany. Cez noc v Alpách spŕchlo, a tak si pretekári mohli aspoň vydýchnuť od horúčav, pretože celý deň malo byť zamračené a pod 28 stupňov.
Na štarte boli traja poslední víťazi na Alpe d'Huez. Geraint Thomas, Thibaut Pinot i Pierre Rolland dnes boli opäť v hre o potencionálne víťazstvo, ale všetky oči pozerali na Tadeja Pogačara. Slovinec po včerajšom debakli na Granone avizoval odvetu a záverečné stúpanie aj nižšie teploty mu vyhovovali. Bolo ale taktiež možné, že dnes vyhrá únik a favoriti pôjdu trochu úspornejšie a možno počkajú až na posledný kopec. V takom prípade boli najväčšími favoritmi na etapu Pinot, Damiano Caruso, Warren Barguil, Lennard Kämna či Michael Woods s Jakobom Fuglsangom.
Hneď po štarte sme ale prekvapivo nevideli veľký záujem o únik. Najväčší favorit etapy Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) sa pohyboval úplne na konci balíka. Ako prvý nastúpil Neilson Powless (EF), ktorý si počkal kým ho dobehne nejaká veľká skupina. Musel byť preto veľmi prekvapený, keď ho len po pár momentoch doplnila iba pätica v zložení Neilson Oliveira (Movistar), Anthony Perez (Cofidis), Kobe Goossens (Intermarché), Matis Louvel (Arkéa) a Sebastian Schonberger (B&B). Za touto šesticou to už Jumbo a UAE zavreli.
Na šprintérsku prémiu prišiel únik prvý a 20 bodov tu zobral Goossens. Z pelotónu si po deväť bodov prišiel bez problémov Van Aert. Následne sa ešte predsalen rozprúdila akcia v balíku. Do úniku sa pokúšali dostať aj Chris Froome, Tom Pidcock, Louis Meintjes alebo Aleksandr Vlasov. V jeden moment, dokonca už na sklonoch Galibieru, spravil leadout Peter Sagan pre Pierra Latoura, no Francúza tieňoval Simon Geschke, ktorý ho nikam nepustil. Napokon jediní, kto sa dokázali odpútať od balíku, boli Gulio Ciccone (Trek) a Luis Meintjes (Intermarché), ktorí sa vydali stíhať čelnú šesticu.
Na prudších sklonoch Col du Galibier (23 km; 5,1 %), na ktorý sa stúpalo už takmer od úvodu etapy no ťažký bol až v závere, to konečne skúsil aj Thibaut Pinot. Opäť s ním ale išli Tom Pidcock a Aleksandr Vlasov, čo nikam nepustil tím Jumbo a Van Aert padol na čelo balíka, aby neutralizoval ďalšie útoky. Z balíku začali okamžite vypadávať šprintéri aj s Petrom Saganom. Medzitým sa dopredu dotiahli Ciccone s Meintjesom. Pod vrcholom Galibieru zaútočil Anthony Perez, ktorý si prišiel pre 20 bodov. 15 ukoristil Ciccone, 12 Meintjes. Všetci boli novými hráčmi vo vrchárskej súťaži.
Pod vrcholom z úniku vystúpil Louvel a naopak z pelotónu ešte nastúpil Chris Froome (Israel). Brit mal dnes zrejme dobrý deň a aspoň takto sa chcel pripomenúť fanúšikom. Boli sme zvedaví, či dokáže oprášiť svoje niekdajšie skvelé zjazdárske schopnosti a doplniť únik vpredu. Z pelotónu nastúpil opäť aj Tom Pidcock (Ineos), ktorý sa totálne vybláznil v zjazde z Galibieru, keď nabral za pár kilometrov 40 sekúnd na balík a spojil svoje sily práve s Froomom. Na čele zostali len Perez, Powless, Meintjes a Ciccone. Zvyšok v zjazde zaostal.
Pri kratučkom výjazde na Col de Télegraphe sa dvojica Britov pripojila k úniku, ktorý sa opäť pospájal. Na čele sme tak mali deviatku pretekárov, ktorej pelotón nechával zatiaľ voľnosť a daroval im takmer štyri minúty náskoku. V zjazde z Télegraphu ukázal opäť svoje majstrvstvo Pidcock, ktorý sa aj s Powlessom odpútali z prvej skupiny, no po zjazde nasledovala dlhá rovina pod Col de la Croix de Fer (29 km; 5,2 %), kde radšej opäť počkali na zvyšok. Aktuálny majster sveta v cyklocrosse sa dnes evidentne dobre zabával. 
Na druhý HC kopec etapy nabehol únik s náskokom siedmich minút. Dlhočízny a nepravidelný kopec bol vyše hodinovou záležitosťou a boli sme zvedaví, či sa na jeho sklonoch niečo stane. V prvej časti kopca Jumbo udávalo iba stabilné tempo, z ktorého odpadávali iba šprintéri. Medzi nimi bol aj Sagan, ktorý sa dokázal vrátiť v zjazde z Galibieru, ale teraz už sa pekne zabudoval do grupetta a etapu dokončil v kľude.
- reklama -
- reklama -
Najlepšie postaveným jazdcom vpredu bol Tom Pidcock, ktorý bol priebežne jedenásty so stratou 12 minút. Pekne sa teda posúval v GC, no Ineos chcel bezpochýb aj etapu. Proti sebe mal ale relatívne silnú konkurenciu na čele s Cicconem a Meintjesom, ktorí sa trápili v prvom týždni, ale dnes už vyzerali opticky omnoho lepšie. Situácia sa v prvých dvadsiatich kilometrov kopca Croix de Fer nezmenila, Jumbo držalo únik na siedmich minútach.
Únik však mohol mať aj väčší náskok, no vpredu sa prestávalo striedať. Všetci sa báli skvelého Pidcocka. Ten začínal byť mierne naštvaný a zrejme sa dal očakávať jeho nástup v dlhom klesaní. Na čele balíka sa striedali už takmer dve hodiny iba Laporte a Van Hooydonck. Pidcock napokon zrýchlil už v kopci a za ním sa udržali len Meintjes, Froome, Ciccone a Powless.
V závere kopca zrýchlilo v pelotóne Jumbo zrýchlilo a rázom sa pelotón zredukoval na asi 30 ľudí. Odstup tiež rýchlo klesol na päť minút a úniku sa rozplývali šance na triumf. Na vrchole Col de la Croix de Fer zobral 20 bodov Gulio Ciccone pred Powlessom. Obaja tak vstupovali do súboja o bodkovaný dres. V následnom zjazde sa tempa ujal Tom Pidcock, no nebolo to dostatočne prudké a technické klesanie, než aby tu jeho technika zohrala nejakú úlohu. 
V pelotóne dlhé šlapavé klesanie zvážali Van Aert s Benootom. Robili to však s veľkou opatrnosťou a únik si vzal minútku naspäť. Po zjazde nasledovalo asi 15-kilometrové údolie pod záverečné stúpanie na Alpe d'Huez (13,8 km; 8,1 %). Na cieľovom kopci to praskalo vo švíkoch, očakávala sa návšteva až pol milióna fanúšikov. Bolo to samozrejme spôsobené aj dátumom, veď organizátori dnešný ikonický dojazd situovali na deň Dobytia Bastilly. Niektorí fanúšikovia podľa lokálnych správ stanovali na Huez už od pondelka, aby si obsadili jednu z 21 slávnych serpentín.
Pod cieľovým stúpaním mali Pidcock a spol. slušných šesť minút náskoku. V úvode sa vpredu o tempo starali najmä Meintjes a Ciccone. V pelotóne zatiaľ panoval pokoj zbraniam, tempo diktoval Van Aert. Po ňom to následne prevzal Kruijswijk a z balíku odpadol Vlasov, ako prvý z GC favoritov. Už 10 kilometrov pred cieľom taktizovanie nevydržal Tom Pidcock a vpredu zaútočil. Na čele sa osamostatnil, no tesne za ním išiel Meintjes a v pätách im bol aj Chris Froome
Šesť kilometrov pred cieľom sa tempa v skupine favoritov chopil Primož Roglič a favoriti sa začali deliť. Odpadli Gaudu, Quintana i Lutsenko. Po Rogličovi to prevzal Sepp Kuss, ktorý bol už posledným jazdcom k Vingegaardovi. Na jeho tempo už nestačil dokonca ani druhý muž poradia Bardet. Čoskoro ho nasledoval aj Yates a za Kussom zostali len Vingegaard, Pogačar, Thomas a Mas.
Štyri kilometre pod vrcholom zaútočil Pogačar, ktorý tak dodržal svoje slovo. Líder pretekov mu ale nedával ani meter. Zopakovali si to aj o kilometer neskôr, ale zdalo sa, že biely muž jednoducho akceptoval, že Vingegaard bol v Alpách lepší. Vrátili sa k nim aj Thomas a Kuss. Američan ťahal virtuálne pódium k vrcholu Alpe d'Huez. Na čele medzitým Pidcock zlomil odpor Meintjesa a išiel si po masívne víťazstvo, jeho prvé na úrovni WT a rovno takto prestížne.
Tom Pidcock triumfoval na Alpe d'Huez, keď porazil druhého Meintjesa a tretieho Chrisa Frooma. Najmä jazdec Israelu však sklamaný určite nebude, veď dnes ukázal najlepší výkon od onoho osudného pádu na Dauphiné 2019, ktorý nepoznačil len jeho kariéru, ale aj svetovú cyklistiku celkovo. Štvrtý ešte prišiel Powless. Najlepšia trojica v GC prišla spolu. Pogačarov finálny nástup v cieľovej rovinke už neohrozil ani ThomasaBardet stratil len niekoľko sekúnd, no priebežné pódium po dnešku opustí. Straty rátali Gaudu, Yates a Quintana. Najväčšie straty dnes zaznamenali Lutsenko s Vlasovom
V celkovom poradí sa teda Pogačar aj Thomas posunuli pred štvrtého Bardeta. Posúval sa aj Yates na piate miesto cez Quintanu a skokanom dňa je víťazný Tom Pidcock, ktorý sa posunul späť do Top 10. Žltý dres ale zostáva bezpečne v rukách Vingegaarda, ktorý nemal nijaký problém. Biely je aj naďalej Pogačar, zelený Van Aert. Geschkeho bodkovaný dres sa otriasal v základoch celú etapu, no napokon okolnosti zahrali v jeho prospech a ani Ciccone, ani Powless ho nedokázali z neho vyzliecť. Najlepším tímom zostáva aj naďalej Ineos Grenadiers, ktorý každou etapou len navyšujú svoj náskok. Ich trojica britských lídrov ide skvele.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Thomasa Pidcocka (víťaz)
"Nie je to zlé, že? Toto mi urobilo Tour. Už aj keby sa niečo stalo a každý deň by som zaostal, je mi to jedno. Vyhrať etapu na mojej prvej Tour je skvelé. Cieľom bolo dostať sa do úniku. Včera som stratil veľa času a tak som dúfal, že ma tam pustia. Ak by som sa chcel odtrhnúť na Galibieri, tak by mi to asi nevyšlo, ale v zjazde áno. Jumbo nechcelo riskovať naháňať ma. Nakoniec to vyšlo a je to neskutočné. Keď sa predierate medzi vlajkami, fanúšikmi a neviem kým ešte, tak to inde nezažijete. Len na Alpe d'Huez na Tour."
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Výsledky etapy
1. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 04:55:24 120
2. MEINTJES Louis Intermarché - Wanty - Gobert 00:48 50
3. FROOME Chris Israel - Premier Tech 02:06 25
4. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 02:29 15
5. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 03:23 5
6. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 03:23
7. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 03:23
8. MAS Enric Movistar Team 03:26
9. KUSS Sepp Jumbo-Visma 03:26
10. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 03:32
142. SAGAN Peter TotalEnergies 35:57
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 46:28:46
2. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 02:22
3. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 02:26
4. BARDET Romain Team DSM 02:35
5. YATES Adam INEOS Grenadiers 03:44
6. QUINTANA Nairo Team Arkéa-Samsic 03:58
7. GAUDU David Groupama-FDJ 04:07
8. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 07:39
9. MAS Enric Movistar Team 09:32
10. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 10:06
139. SAGAN Peter TotalEnergies 02:34:18
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 313
2. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 159
3. JAKOBSEN Fabio Quick-Step Alpha Vinyl 155
4. CORT Magnus EF Education-EasyPost 129
5. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 116
6. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 114
8. SAGAN Peter TotalEnergies 86
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. GESCHKE Simon Cofidis 43
2. MEINTJES Louis Intermarché - Wanty - Gobert 39
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 36
4. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 35
5. LATOUR Pierre TotalEnergies 35
6. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 35
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 46:31:08
2. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 05:17
3. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 53:45
4. JORGENSON Matteo Movistar Team 01:00:04
5. LEKNESSUND Andreas Team DSM 01:04:03
6. GENIETS Kevin Groupama-FDJ 01:07:04
Všetky prémie na trase etapy:
sprint-20 153,3 km - LE MONETIER-LES-BAINS (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
hc 20 131,9 km - Col du Galibier: dĺžka 23 km; sklon 5,1 % (20-15-12-10-8-6-4-2)
hc 20 54,5 km - Col de la Croix de Fer: dĺžka 29 km; sklon 5,2 % (20-15-12-10-8-6-4-2)
hc 20 Cieľ - Alpe d'Huez: dĺžka 13,8 km; sklon 8,1 % (20-15-12-10-8-6-4-2)
ciel Cieľ - ALPE D'HUEZ (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
Krátky úvod k etape:
Po nečakanej stredajšej zápletke drvivá väčšina pelotónu doplatí na vynaložené úsilie a môžeme čakať ďalšie nemalé zmeny v celkovom poradí. Niekto z ľudí ako Quintana, Bardet, Gaudu bude mať istotne obrovskú krízu. Prichádza doslova neuveriteľná etapa, "len" 165-kilometrová, ale so 4660 nastúpanými metrami a troma legendami. Všetci sa pýtajú, či to bol len slabý deň Pogačara, alebo to bude trend. To nevie nikto, určite ani sám Tadej. Vzhľadom na očakávané ďalšie ohňostroje hviezd, triumf úniku je veľmi málo pravdepodobný. Pinot sa pošetril a na Deň dobytia Bastily to isto skúsi, ale bude to mať ťažké. Vyzerá to na repete súboja najlepších, kde je ale tých favoritov veľmi málo. Okrem Vingegaarda prakticky len Pogačar. Ak by vyhral niekto iný, bolo by to veľké prekvapenie. Žeby uspel niekto z ich kolegov? Roglič, Majka, Kuss pri nejakej strategickej naháňačke skôr typickej pre záverečný týždeň?
Krátky opis trasy etapy:
Aj v tohtoročnej edícii uvidíme horský dojazd na Alpe d'Huez. Vrchári budú v permanencii hneď od štartu a úvod etapy obstará Col du Galibier. Následne dostanú pretekári možnosť na regeneráciu v zjazde a potom sa začnú štverať na ďalšie HC stúpanie Col de la Croix de Fer. Najmä prvá polovica bude náročná, nechýbajú tam ani úseky s desaťpercentným gradientom. Na Alpe d'Huez začnú cyklisti stúpať necelých štrnásť kilometrov pred páskou. Najťažší úsek príde päťtisíc metrov pred páskou, keď budú jazdci musieť prekonať jedenásťpercentný sklon. Ide o ďalšiu etapu, kde by sme mali vidieť zmeny v priebežnom poradí.
profil predposledného kopca (© letour.fr)
profil záverečného kopca (© letour.fr)
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 14:45 štúdio, následne živý prenos
moderátorka štúdia: Oľga Konečná
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Peter Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop