V prvej pyrenejskej etape vyhral Houle z úniku, Vingegaard ustál Pogačarove útoky ďaleko pred cieľom, Bardet stratil

19.7.2022, 13:30 | Preteky vo svete | Peter Matis
V prvej pyrenejskej etape vyhral Houle z úniku, Vingegaard ustál Pogačarove útoky ďaleko pred cieľom, Bardet stratil
Hugo Houle (© A.S.O. / Pauline Ballet)

tdf2020 banner update
16. 19.7. rovinata etapa ciel rovina Carcassonne > Foix 178 km Houle
zprofil etapy
profil etapy, 3410 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Tretí týždeň Tour de France 2022 načala prvá pyrenejská etapa, ktorá pretekárov zaviedla zo stredovekého Carcasonne do horského mestečka Foix. To sa nachádzalo v srdci Pyrenejí a tak etapu nemohli minúť hory. Záver etapy bol veľmi zaujímavý, pretože druhá polovica posledného kopca Mur de Péguére (9,3 km; 7,9 %) bola veľmi prudká (posledné štyri kilometre mali priemerný sklon 12%) a z vrcholu na pretekárov čakalo už len 27 kilometrov v klesaní do cieľa.
Jonas Vingegaard vstupoval do tretieho týždňa v žltom drese s veľkou časovou rezervou 2:22 na Pogačara. Slovinec tak musel využiť každú pyrenejskú skúšku na útok a dnešok nebol výnimkou. V zjazdoch to ešte neskúšal a dnešný záver si taký pokus doslova pýtal. Favoritmi na etapu boli ale skôr jazdci mimo GC, ktorí mohli uspieť z celodenného úniku a disponovali dobrými lezeckými kvalitami. Medzi takých sa radili Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Daniel Martínez (Ineos), Gulio Ciccone (Trek) či Damiano Caruso (Bahrain Victorious).
Počas voľného dňa opäť prebehlo plošné testovanie celého balíku. Tentokrát vyšli dva testy pozitívne. Išlo o jazdcov Ag2r Citroen Auréliena Paret-Peintreho a Mikaela Cherela. Dnes ráno mal pozitívny test aj Max Walscheid z Cofidisu. Okrem nich do tretieho týždňa už nenastúpili ani Jakob Fuglsang (Israel) a Lennard Kämna (Bora). Na juhu Francúzska bolo aj dnes extrémne teplo, ortuď na teplomeroch ukazovala 32 stupňov na štarte etapy.
Po odmávaní ostrého štartu sa až prekvapivo rýchlo odpútal únik dňa. Vyšiel vpodstate hneď prvý pokus masívnej skupiny, v ktorej bolo 29 ľudí. Nachádzali sa tu McNulty (UAE), Van Aert a Van Hooydonck (Jumbo), Martínez (Ineos), Vlasov a Grossschartner (2x Bora), Honoré (Quick-Step), G Izagirre a Jorgenson (2x Movistar), Geschke (Cofidis), Caruso a Teuns (2x Bahrain Victorious), Le Gac, Madouas a Storer (3x Groupama-FDJ), Eekhoff (DSM), Velasco (Astana), Bisseger a Powless (2x EF), Bouet a Owsian (2x Arkéa), Gilbert a Wellens (2x Lotto), Gallopin (Trek), Burgaudeau (Total), Houle a Woods (2x Israel), Barthe a Gougeard (2x B&B). 
Vpredu tak mali svojich ľudí všetky tri hlavné tímy na GC. Bol tam ale aj jedenásty muž celkového poradia Aleksandr Vlasov. Líder tímu Bora-Hansgrohe strácal iba desať minút a jeho forma išla po páde v prvom týždni smerom hore. Jumbo tak nemohlo nechať úniku úplnú voľnosť. Okrem Vlasova boli veľkými favoritmi etapy aj Woods, Martínez, Caruso či Storer. Vpredu boli Geschke s Powlessom, ktorý si to mali rozdať o bodkovaný dres.
Pelotón daroval veľkému brejku hneď od začiatku etapy takmer šesť minút. Skupina vpredu bola tak veľká, že spolupráca viazla, no atak sme videli únik z úniku v podobe trojice Burgaudeau, Gougeard a Jorgenson. Proti tomuto bláznivému nápadu ale zasiahli športoví riaditelia Totalu a Movistaru, no a tak zostal Gougeard vpredu osamote. Francúz nemal nijakú šancu uspieť v dnešnej etape a tak pôsobil vpredu ako pojazdný reklamný banner pre B&B Hotels. Po prvej hodine pretekov to ale zabalil.
- reklama -
- reklama -
Na prvých dvoch horských prémiách dňa sa Simon Geschke nedokázal presadiť, lebo EF proti nemu použil Stefana Bissegera. Nemec v týchto mini-súbojoch plytval silami, zatiaľ čo Powless sa šetril v skupine. Na šprintérskej prémii sme zas videli zaujímavú situáciu, keď si Van Aert chcel zo špice prísť po 20 bodov, no tesne pred páskou ho obehol Eekhoff. Holanďan si od zeleného muža následne vyslúžil veľmi škaredý pohľad. I tak sa ale Van Aert dostal už na 395 bodov, takže na historický saganov rekord s hodnotou 477 bodov mu chýbalo už len 82 bodov.
Minúty aj kilometre plynuli a situácia na trase sa nemenila. Benoot s Laportom kontrolovali únik a držali ho na šiestich až siedmich minútach. V polke etapy sme ale sledovali zaujímavú situáciu, keď z pelotónu vypadol Marc Soler (UAE). Španiel sa následne zdržiaval pri lekárskom aute. Jeho prípadné odstúpenie by výrazne oslabilo už beztak oslabený tím Tadeja Pogačara. Po dvoch hodinách pokojnej jazdy sa pelotón konečne blížil pod prvé ťažké stúpanie dňa.
Port de Lers (11,4 km; 7 %) bol pravidelný kopec s nie príliš prudkými sklonmi, a tak mal slúžiť iba ako rozcvička pred posledným stúpaním Mur de Péguére. Určite sme tu ale mali sledovať triedenie čelnej skupiny a bolo otázkou, ako to pojmú tímy v pelotóne. Na úpätí Port de Lers mal únik k dobru osem minút. Hneď na začiatku kopca zaútočil Damiano Caruso. Marc Soler mimochodom strácal už 20 minút na čelo a na dvoch ťažkých kopcoch mal zviesť veľký súboj s limitom.
Damiano Caruso vytvoril rozdiel na čele a získal pol minútu na Van Aerta či Vlasova. V pelotóne medzitým rýchlosť začala zvyšovať Arkéa, no nebolo to žiadne závratné tempo a Vlasov sa postupne vracal do súboja o pódium. Rus však musel veľa ťahať. Carusa na čele následne doplnili Storer a Woods. Trojica na čele vyzerala veľmi dobre a postupne sa vzďalovala zvyšku úniku. Za nimi ťahali najmä Van Aert a Vlasov.
Pod vrcholom Port de Lers z balíku nastúpila trojica jazdcov Movistaru i s Enricom Masom, ktorý stratil veľa času v Alpách a ak chcel ešte myslieť na Top 5, musel niekde nájsť päť minút. Ďaleko pred nimi sa z úniku zdvihol Simon Geschke, za ktorého zadným kolesom zostali len Van Aert, McNulty a Jorgenson. Kvarteto dobehlo trojicu na čele ešte pred horizontom stúpania a Nemec získal pekných desať bodov do vrchárskej súťaže.
Pod vrcholom ešte stihol dvakrát odtestovať Vingegaarda Pogačar, ale Dán odpovedal. Držiteľ bieleho dresu to skúsil ešte aj v klesaní, ale úspech neslávil. Jeho nástupy vrátili späť Enrica Masa a zo skupiny favoritov vypadli Bardet, Lutsenko i Pidcock. Vingegaard ale pôsobil neohrozene a ešte sa mu v klesaní z úniku vrátil aj Van Hooydonck. Na čele sa medzitým únik opäť rozrástol.
Na Mur de Péguére nabehol brejk s náskokom siedmich minút na skupinu favoritov, ktorú v klesaní doplnila aj Bardetova skupina. Bolo preto jasné, že o víťazstvo zabojuje únik. Na čele sa v zjazde osamostatnil Hugo Houle, ktorý svojím útokom šetril vzadu v skupine Michaela Woodsa. Štyri kilometre pred vrcholom nabehol Kanaďan na čele do prudkých pasáží Mur de Péguére s náskokom jednej minúty na taktizujúcich jazdcov za sebou. 
V skupine favoritov predviedol prvý útok Louis Meintjes, načo musel odpovedať Movistar a španielsky celok padol na čelo. Pogačar sa ale už chystal na ďalší útok. Ten prišiel 30 kilometrov pred cieľom. Majka rozbehol veľmi ostré tempo a odpáral takmer všetkých favoritov na čele s Geraintom Thomasom. Veľmi sa trápil Bardet. Útok tímu UAE následne prerušil Majka, ktorý roztrhol reťaz a tempa sa musel chopiť Kuss. Prekvapivo Američan ešte zrýchlil tempo.
Vrchol Mur de Péguére preťal ako prvý Hugo Houle, s náskokom polminútyna Mattea Jorgensona, za ktorým stále jazdil Michael Woods. Kanaďania z Israelu to mali skvele rozbehnuté. Tadej Pogačar sa napokon zrejme necítil veľmi dobre a na poslednom kopci neútočil. Thomas v závere kopca zrýchlil a aj s pomocou Martíneza z úniku sa vrátil v zjazde dopredu. Priebežné pódium tak klesalo do cieľa spolu. Udržal sa ich aj Nairo Quintana a z úniku sa vrátili k svojím lídrom McNulty a Van Aert.
V zjazde následne bohužiaľ spadol Jorgenson a Israel tak mohol pomaly oslavovať víťazstvo v etape. Woods zjazdoval tak pomaly, že ho Američan zachvíľu opäť dobehol, no strata bola už takmer 50 sekúnd. Výborný zjazd ukázal David Gaudu, ktorý sa dotiahol späť do skupiny so žltým dresom. Za nimi klesali Yates Pidcockom so stratou 50 sekúnd, Bardet strácal už tri minúty.
Hugo Houle veľmi prekvapivo dotiahol svoje 40-kilometrové sólo až do cieľa a stal sa víťazom prvej pyrenejskej etapy. Pre druhé miesto si napokon prišiel po dobrom zjazde Valentin Madouas, keď v špurte porazil Michaela Woodsa. Historický deň pre Israel Premier-Tech i Kanadu. Jorgenson skončil štvrtý, hoci bol dnes zrejme najsílnejším pretekárom. Za nimi už prišli Storer, Teuns a hlavne Vlasov. Rus sa dnes mal veľmi posunúť v GC.
Vingegaard, Pogačar, Thomas, Quintana a Gaudu prišli do cieľa so stratou šiestich minút. Vyše minútu na nich stratili Yates, Pidcock a Meintjes. Lutsenko stratil tri minúty. Dnes úplne prepadla domáca nádej na pódium Romain Bardet. Francúz prišiel do cieľa v obklopení svojich kolegov so stratou takmer štyroch minút na Vingegaardovu skupinu. V celkovom poradí sa zosunul až na deviatu priečku. Quintana a Gaudu sa posunuli do Top 5. Skokanom dňa je Aleksandr Vlasov, ktorý z Top 10 vytlačil Enrica Masa.
V žltom drese sa bez problémov udržal Jonas Vingegaard, keď odpovedal na všetky tri útoky Tadeja Pogačara ďaleko pred cieľom. Slovinec si aspoň navýšil náskok v bielom drese. To isté spravili aj ďalší dvaja držitelia dresov. V zelenom ostáva Van Aert a v bodkovanom Geschke. Obaja dnes pretekali v úniku a nazbierali ďalšie body. Tímové poradie vedie suverénne Ineos Grenadiers.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Huga Houla (víťaz)
"Je to fantázia. Nikdy som nevyhral žiadne preteky, preto je Tour asi to správne miesto, kde to konečne dokázať. Venujem toto víťazstvo môjmu bratovi Pierrickovi, ktorého pred desiatimi rokmi zrazilo auto keď si išiel zabehať. Odvtedy som čakal, kedy mu budem môcť venovať veľké víťazstvo. Keď mi po zjazde povedali, že mám minútu náskoku, nemohol som tomu uveriť, no vedel som, že taký náskok by som už mal udržať."
Výsledky etapy
1. HOULE Hugo Israel - Premier Tech 04:23:47 120
2. MADOUAS Valentin Groupama-FDJ 01:10 50
3. WOODS Michael Israel - Premier Tech 01:10 25
4. JORGENSON Matteo Movistar Team 01:12 15
5. STORER Michael Groupama-FDJ 01:25 5
6. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 01:40
7. TEUNS Dylan Bahrain Victorious 01:40
8. GESCHKE Simon Cofidis 02:11
9. BURGAUDEAU Mathieu TotalEnergies 05:04
10. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 05:04
133. SAGAN Peter TotalEnergies 31:21
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 64:28:09
2. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 02:22
3. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 02:43
4. QUINTANA Nairo Team Arkéa-Samsic 04:15
5. GAUDU David Groupama-FDJ 04:24
6. YATES Adam INEOS Grenadiers 05:28
7. MEINTJES Louis Intermarché - Wanty - Gobert 05:46
8. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 06:18
9. BARDET Romain Team DSM 06:37
10. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 10:11
128. SAGAN Peter TotalEnergies 03:27:03
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 399
2. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 182
3. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 176
4. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 158
5. JAKOBSEN Fabio Quick-Step Alpha Vinyl 155
6. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 121
8. SAGAN Peter TotalEnergies 104
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. GESCHKE Simon Cofidis 58
2. MEINTJES Louis Intermarché - Wanty - Gobert 39
3. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 37
4. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 36
5. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 35
6. LATOUR Pierre TotalEnergies 35
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 64:30:31
2. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 07:49
3. JORGENSON Matteo Movistar Team 54:00
4. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 57:43
5. LEKNESSUND Andreas Team DSM 01:17:20
6. STORER Michael Groupama-FDJ 01:18:33
Všetky prémie na trase etapy:
4-20 164,8 km - Côte de Saint-Hilaire: dĺžka 1,5 km; sklon 6,6 % (1)
3 20 141,9 km - Col de l'Espinas: dĺžka 5,3 km; sklon 5 % (1)
sprint-20 110,7 km - LAVELANET (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
1 20 53,4 km - Port de Lers: dĺžka 11,4 km; sklon 7 % (10-8-6-4-2-1)
1 20 27,2 km - Mur de Péguére: dĺžka 9,3 km; sklon 7,9 % (10-8-6-4-2-1)
ciel Cieľ - FOIX (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1) + 10-6-4 bonusové sekundy
Krátky úvod k etape:
Po veľkých problémoch Jumba v nedeľu sa očakáva veľmi agresívna jazda Tadeja Pogačara a UAE. Etapa má rovinaté dve tretiny a tak dva ťažké kopce. Dá sa očakávať, že boj o únik bude opäť poriadne napínavý a zdlhavý. UAE zrejme bude chcieť nechať kontrolu na Jumbe, to sa jej možno bude snažiť zbaviť zasa niekym vpredu, napr. Van Aertom. Potom to bude v kopcoch zrejme poriadne ohnivé. Nebudeme vo veľmi vysokej nadmorskej výške a očakáva sa aj mierny pokles teplôt z 38 na 30 stupňov, teda Pogačar by nemusel mať až také problémy a mohol by si veriť. Sedieť mu bude aj zjazd do cieľa za predpokladu, že ak by sa mu podarilo ujsť, za ním sa nevytvorí nejaká koalícia. Vingegaard ešte neukázal žiadnu slabinu, teda ťažko sa tipuje, ako to dopadne. Isté však je, že v brutálnom záverečnom kopci napr. s celým kilometrom v 13-percentnom priemere sa bude dať dosýta útočiť. Ak by triumfoval únik, tiež je náročné pomenovať pretekára, ktorý by zvládol tak prudký kopec a ešte aj zjazd. Thibaut Pinot možno kopec, zjazd menej. Alberto Bettiol skôr ten zjazd, Lennard Kämna, Bob Jungels či Damiano Caruso by mohli oboje, hoci každého výkonnosť je v tejto fáze Tour otázna.
Krátky opis trasy etapy:
Po voľnom dni príde na rad ďalšia horská etapa. Prvá polovica etapy bude pomerne jednoduchá a šprintéri by mali prejsť Côte de Saint-Hilaire a Col de l'Espinas, aby zabojovali o body v Lavelanete. 65 kilometrov pred páskou začne stúpanie na Port de Lers. Hneď na jeho začiatku striehne úsek s desaťpercentným sklonom a jednoduchý nebude ani zvyšok stúpania. Po zjazde z vrcholu čaká na cyklistov Mur de Péguére, kde priemerný sklon na posledných troch kilometroch nie je menší ako 11%. Z vrcholu ostáva do cieľa 27 kilometrov, takže to bude ideálna príležitosť na útoky favoritov.
profil predposledného kopca (© letour.fr)
profil posledného kopca (© letour.fr)
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 14:45 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Dominik Kríž
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Peter Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop