Tour: Ôsmu etapu vyhral van Aert po šprinte, Matthews bol druhý, Pogačar tretí a naďalej vedie predbežnú klasifikáciu

9.7.2022, 13:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Tour: Ôsmu etapu vyhral van Aert po šprinte, Matthews bol druhý, Pogačar tretí a naďalej vedie predbežnú klasifikáciu
Wout van Aert (© A.S.O. / Pauline Ballet)

tdf2020 banner update
8. 9.7. rovinata etapa ciel rovina Dole > Lausanne 186 km van Aert
zprofil etapy
profil etapy, 2550 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Sobotňajšia etapa na Tour de France mala kopcovitý profil rovnako ako piatková. Merala však o desať kilometrov viac. Z hľadiska výškových metrov boli oba dni rovnaké. Cyklisti v ôsmej previerke museli zdolať niečo cez 2 500 výškových metrov. Rovnako ako včera aj dnes etapa končila v stúpaní. Tentokrát sa účastníkom pretekov postavil do cesty kopec Côte du Stade Olympique (4,8 km - 4,6 %), ktorý mal v najprudšej pasáži až 12 percent.

Dnešná etapa bola ideálnou príležitosťou pre celodenný únik, no v prípade jeho neúspechu boli favorizovaní pretekári na celkovú klasifikáciu, respektíve klasikári. Po dvoch silných záveroch mohol zaznamenať tretie víťazstvo v rade Tadej Pogačar, ktorý v šprinte do kopca je len ťažko poraziteľný. Medzi užšiu skupinu favoritov na etapové prvenstvo patrili aj Matej Mohorič, Michael Matthews alebo Wout van Aert. No prekvapiť mohli aj ďalší. 
- reklama -
- reklama -

Ešte pred začiatkom ôsmej etapy sa stenčil pelotón o ďalších dvoch cyklistov. Geoffrey Bouchard z Ag2r Citroen a Vegard Stake Laengen z UAE Team Emirates do etapy nenastúpili po pozitívnych testoch na koronavírus. Išlo o prvé obete koronavírusu v 109. ročníku pretekov. Predchádzajúci štyria cyklisti odstúpili pre zranenia. Hneď po odmávaní ostrého štartu dopredu vyrazilo niekoľko pretekárov, ktorí mali záujem stráviť deň v celodennom úniku. Skúšal to aj Magnus Cort z EF Education - EasyPost. 
Netrvalo dlho a pred pelotónom sa objavila trojica pretekárov. Boli nimi Mattia Cattaneo z tímu Quick - Step Alpha Vinyl, Fred Wright z Bahrajnu - Victorious a Frederik Frison z Lotto Soudal. K nim sa snažili dotiahnuť viacerí cyklisti a nervozita v balíku spôsobila pád. Padalo sa spredu a na zemi skončil aj Tadej Pogačar z UAE Team Emirates. Muž v žltom drese ale nespadol vážne, v podstate stihol zastaviť a iba si ľahol na cestu. Súčasťou pádu boli aj Peter Sagan a Nairo Quintana
Medzi obeťami pádu boli viaceré známe tváre. Schachmann (Bora) mal odretú tvár a držal si sánku, no sadol na bicykel a išiel ďalej. Bardet (DSM) dopadol lepšie, no musel sa zastaviť a dokonca sa prezuť. Mas (Movistar) a Gaudu (FDJ) tiež skončili v karambole, O'Connor (Ag2r) sa dokonca musel zastaviť pri lekárovi pretekov. Z nešťastia viacerých pretekárov však ťažila trojica vpredu. Pretože pelotón spomalil a snažil sa počkať na obete pádu a únik tak skoro okamžite získal k dobru dve minúty. 
Ďalšou obeťou pádu bol Vermaerke (DSM), bol to on, kto zavadil o súpera a spustil celú lavínu. Američan dlho zostal sedieť na zemi, a už na bicykel nevysadol. Stal sa tak siedmym cyklistom, ktorý odstúpil z tohtoročnej Tour. Úplné iné starosti mali Cattaneo (Quick - Step), Wright (Bahrajn) a Frison (Lotto) v celodennom úniku. Pelotón však vedel, že ich nemôže pustiť ďaleko, pretože Cattaneo sa nachádzal vysoko v predbežnej klasifikácii so stratou necelých štyroch minút. Náskok trojice utečencov sa ustálila na troch minútach.  
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Únik sa rozhodli kontrolovať celky UAE Team Emirates, Jumbo - VismaBikeExchange - Jayco. Po nervóznom začiatku jazdci týchto zoskupení nastolili miernejšie tempo, nech si cyklisti môžu na chvíľu vyfúknuť. Bolo preto veľkým prekvapením, že za pelotónom začal zaostávať Moscon (Astana), a na chvoste hlavnej skupiny plápolal stále ešte O'Connor (Ag2r). Lekárka pretekov mu dala lieky, ale očividne nezabrali a Austrálčan neustále krútil hlavou od bolesti. Bolo len otázkou času, kedy si aj on vystúpil z pelotónu. 
Ešte pred rýchlostnou prémiou v meste Montrond O'Connor (Ag2r) vypadol z balíka a Moscon (Astana) nastúpil do tímového auta. Rýchlostnú prémiu vyhral Wright (Bahrajn) bez akéhokoľvek boja, Cattaneo (Quick - Step) a Frison (Lotto) o ňu neprejavili záujem. V pelotóne sa šprintovalo o štvrtú priečku. Súboj nakoniec vyhral Philipsen (Alpecin), pred van Aertom (Jumbo). Pred Jakobsenom (Quick - Step) skončil ešte Laporte (Jumbo). Peter Sagan sa už do šprintu nezapojil, pravdepodobne tak vzdal boj o zelený dres. 
Van Aert (Jumbo) si tak upevnil prvé miesto v bodovacej súťaži. Jeho náskok pred Jakobsenom (Quick - Step) bol po prémii už 65 bodov. Medzi rýchlostnou a prvou horskou prémiou v itinerári ôsmeho dňa sa na ceste neudialo nič podstatné. Vpredu sa pohybovala trojica utečencov, ich náskok síce pomaly začal klesať, no stále mali k dobru skoro celé tri minúty. Wright (Bahrajn), Cattaneo (Quick - Step) a Frison (Lotto) však už vedeli, že dnes ich únik úspechom neskončí. 
Prvá horská prémia nebola náročná. Kopec Côte du Maréchet (2 km - 5,7 %) organizátori označili ako kopec štvrtej kategórie. Na jeho vrchole sa dal získať iba jeden bod do horskej súťaže. Poň si prišiel Frison (Lotto), no Wright (Bahrajn), Cattaneo (Quick - Step) mu to vôbec neskomplikovali. Všetci traja utečenci zatiaľ na prémiách nezviedli žiaden súboj. Balík vyliezol na úvodnú horskú prémiu o dve minúty neskôr. Únik tak stratil už minútu a pol zo svojho náskoku. 
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Ôsmu etapu Tour si prišiel pozrieť aj olympijský víťaz zo stíhacích a vytrvalostných pretekov v biatlone Quentin Fillon Maillet. Aj on sa prizeral na to, ako Urán (EF Education) znovu spadol. Kolumbijsky cyklista bol súčasťou aj prvého pádu, no z druhého si odniesol väčšie šrámy a musel využiť pomoc lekárky pretekov. Zatiaľ sa únik dostal na vrchol Côte des Rousses (6,7 km - 5 %), kde sa rozdávali dva a jeden bod. Víťazstvo na tejto prémii získal Cattaneo (Quick - Step), bez boja. 
Wright (Bahrajn), Cattaneo (Quick - Step) a Frison (Lotto) už boli skoro súčasťou hlavnej skupiny. Na prvý pohľad vyzerali, že to už zabalili, a pelotón sa nemusel ani snažiť a na méte 69 kilometrov pred cieľom obe skupiny delila už iba minúta. No potom utečenci zabrali, začali ísť poriadnu hranu a čoskoro sa to odzrkadlilo na ich náskoku, ktorý okamžite vyletel na dve minúty. Lenže únik prišiel o Frisona, ktorý už nestačil držať krok s ostatnými utečencami. Reagoval aj balík, zrýchlil a poriadne sa natiahol. 
Nasledoval kopec Col de Pétra Félix (2,4 km - 1,5 %), no nič dôležité sa v ňom nestalo. Wright (Bahrajn), Cattaneo (Quick - Step) stále tlačili na pílu, a medzera medzi nimi a hlavnou skupinou zostávala stále dvojminútová. Prémiu vyhral Cattaneo. Na čele pelotónu pracovali BikeExchange - Jayco a Jumbo - Visma. Oba celky mali vpredu po jednom jazdcovi, za nimi bol naskladaný celý tím UAE Team Emirates. Tesne pred prémiou spadol Pinot (FDJ), ale nebolo to nič vážne.
O pár metrov neskôr však Pinot (FDJ) opäť stál pri ceste. Dôvodom bolo, že dostal päsťou do hlavy od pomocníka tímu Trek - Segafredo. Francúz obiehal pretekára tohto celku práve v čase, keď si preberal občerstvenie, a Pinot viac-menej narazil do jeho ruky. Po pár sekundách však Pinot vysadol znovu na bicykel a pokračoval ďalej. Jeho strata bola 40 sekúnd a vrátiť sa do balíku musel sám bez podpory. Nemal okolo seba nikoho, kto by mu pomohol. Pelotón klesal veľmi rýchlo. 
Pinot (FDJ) sa vrátil do hlavnej skupiny na méte 34 kilometrov pred cieľom. A vrátil sa práve včas, pretože pelotón vošiel pasáže, v ktorej úradoval vietor. Chvíľku to vyzeralo, že by sa balík mohol potrvať, ale situácia sa nakoniec upokojila a pokračovalo sa bez zmien. Vpredu zostávali Wright (Bahrajn) a Cattaneo (Quick - Step) o minútu a pol pred balíkom. Ale celky BikeExchange - Jayco a Jumbo - Visma už mali nohu na plynovom pedále. 
Utečenci však tlaku naďalej odolávali. Cattaneo (Quick - Step) s Wrightom (Bahrajn) sa pomaly blížili k cieľovému stúpaniu. Pri vstupe do mesta Lausanne viedli o 53 sekúnd. Presne v tom čase zaostal za pelotónom Latour (TotalEnergies) pre technické problémy. Bol to pre neho najhorší možný okamih, pretože presne vtedy vleteli do čela balíka ďalšie zoskupenia, ktoré si dnes robili chuť na etapu. Nechýbal tam ani Ineos Grenadiers
Osemtisíc metrov pred cieľom sa Wright (Bahrajn) osamostatnil vpredu, spomedzi jazdcov z celodenného úniku mal dnes najviac síl. Cattaneo (Quick - Step) sa úplne zastavil, no treba dodať, že on odviedol v úniku najviac práce. Úplne iné rýchlosti ako Talian mali pretekári v pelotóne, kde sa bojovalo o pozície pred začiatkom poslendého stúpania. Do neho bolo treba prejsť už iba tri kilometre, čo nebolo vôbec ďaleko. Vo výbornom svetle sa ukazoval najmä Alpecin - Fénix
Wright (Bahrajn) začal stúpať do cieľa ako prvý, lenže iba o 20 sekúnd skôr ako hlavná skupina. Jeho púť v úniku sa skončila tri a pol kilometra pred páskou. Akonáhle sa cesta naklonila vystrelil dopredu Pogačar (UAE), Vingagaard (Jumbo) jazdil za ním. Pretekári Alpecinu - Fénix z čela úplne zmizli. Preto začal diktovať tempo Majka (UAE) a snažil sa nálady v balíku upokojiť. Najprudšia pasáž kopca totiž ešte stále čakala na všetkých účastníkov pretekov. 
Do nej pelotón priviedol Lennard Kämna. Wout Van Aert a Michael Matthews neboli od neho ďaleko. Po päťsto metroch Kämna opustil čelo balíku a pracovali jazdci UAE Team Emirates. Lenže ich tempo nedostalo do problémov vyššie uvedené duo. Nakoniec o etapovom víťazovi rozhol šprint. Dvesto metrov pred cieľom nastúpil Matthews, lenže van Aert bol v závere silnejší a zvíťazil. Po tretie miesto si prišiel Tadej Pogačar, ktorý by ešte predbehol Austrálčana, keby bola etapa dlhšia o pár metrov.  
Wout van Aert v závere ukázal svoju silu. Jumbo - Visma koncovku nezvládlo ideálne, samotný Belgičan ešte v momente nástupu Michaela Matthewsa bol zavretý a musel svoje problémy okamžite vyriešiť. Nahralo mu do kariet, že cieľ bol po pravotočivej zákrute a van Aert bol zavretý naľavo, takže sa mu cesta uvoľnila. Potom už musel zo seba vydať maximum. Muž v zelenom drese tak zaznamenal druhé etapové víťazstvo na tohtoročnej Tour de France a už ôsme vo svojej kariére na francúzskej Grand Tour.  
Z pohľadu predbežnej klasifikácie ôsma etapa takmer nič nezmenila. Tadej Pogačar znovu bojoval o etapové víťazstvo, ale tretie v rade sa mu získať nepodarilo. Napriek tomu získal bonifikačné sekundy a upevnil si tak žlté tričko. Druhý zostal Jonas Vingegaard, no jeho manko je 39 sekúnd. Geraint Thomas na tretej pozícii stráca 74 sekúnd. Na ďalších priečkach sa nachádzajú Adam Yates, David Gaudu, Romain Bardet, Thomas Pidcock, Neilson Powless, Enric Mas a Daniel Martínez. Viacerí z nich skončili v úvodnom páde na začiatku etapy, no vyviazli z neho bez zranení. 
Peter Sagan prišiel do cieľa na 130. mieste v skupine Mathieua van der Poela. Ich strata na víťaza bola sedem minút a sedem sekúnd. Sedemnásobný víťaz zeleného dresu neprešiel ôsmu etapu bez problémov. Hneď na začiatku sa zapojil do pádu, nakoniec na zemi neskončil, ale súper mu kopol do bicykla a trojnásobný majster sveta ho musel vymeniť. Sagan potom už vynechal aj šprint na rýchlostnej prémii, takže pravdepodobne už nebude bojovať o ôsmy zelený dres. Jeho strata na prvého Wouta van Aerta je už 178 bodov. 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Wout van Aert (víťaz)
"Vedel som, že dnes budem mať veľkú šancu vyhrať. Som rád, že tím urobil všetko, čo bolo v jeho silách. Som tiež rád, že som ich prácu dokázal dokončiť. Bolo to náročné stúpanie. Musel som bojovať, aby som zostal za Tadejom Pogačarom a jeho tímovými kolegami. Vedel som však, že v závere sa profil trochu vyrovná."
Vyjadrenia ďalších aktérov etapy Vám prinesieme vo večerných hodinách...
Výsledky etapy
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 04:13:06 120
2. MATTHEWS Michael BikeExchange-Jayco 00:00 50
3. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 00:00 25
4. KRON Andreas Lotto Soudal 00:00 15
5. BETTIOL Alberto EF Education-EasyPost 00:00 5
6. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 00:00
7. THOMAS Benjamin Cofidis 00:00
8. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:00
9. JUNGELS Bob AG2R Citroën Team 00:00
10. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 00:00
130. SAGAN Peter TotalEnergies 07:07
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 28:56:16
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:39
3. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 01:14
4. YATES Adam INEOS Grenadiers 01:22
5. GAUDU David Groupama-FDJ 01:35
6. BARDET Romain Team DSM 01:36
7. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 01:39
8. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 01:41
9. MAS Enric Movistar Team 01:47
10. MARTINEZ Daniel INEOS Grenadiers 01:59
135. SAGAN Peter TotalEnergies 41:34
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 264
2. JAKOBSEN Fabio Quick-Step Alpha Vinyl 149
3. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 128
4. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 102
5. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 97
6. SAGAN Peter TotalEnergies 86
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. CORT Magnus EF Education-EasyPost 11
2. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 10
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 8
4. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 6
5. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 5
6. GESCHKE Simon Cofidis 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 28:56:16
2. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 01:39
3. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 07:02
4. LEKNESSUND Andreas Team DSM 14:50
5. JORGENSON Matteo Movistar Team 16:55
6. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 19:53
Všetky prémie na trase etapy:
sprint-20 139,4 km - MONTROND (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
4-20 110,7 km - Côte du Maréchet: dĺžka 2 km; sklon 5,7 % (1)
3 20 85 km - Côte des Rousses: dĺžka 6,7 km; sklon 5 % (2-1)
4-20 49,4 km - Col de Pétra Félix: dĺžka 2,4 km; sklon 1,5 % (1)
3 20 Cieľ - Côte du Stade olympique: dĺžka 4,8 km; sklon 4,6 % (2-1)
ciel Cieľ - Côte du Stade olympique (50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2) + 10-6-4 bonusové sekundy
Krátky úvod k etape:
Tohtoročnej Tour chutí zahraničie a tento víkend sa tešia Švajčiari. Etapa číslo osem je šitá na únik. Celkové poradie sa viac a viac kryštalizuje, takže už máme množstvo cyklistov, ktorí strácajú a môžu sa pustiť do úniku, ktorý tentoraz chytený nebude. Opak by bol veľkým prekvapením. Opäť sa tam môže tlačiť Wout Van Aert, no vzhľadom na pomerne jednoduchý záver vyžadujúci skôr puncherske ako vrchárske schopnosti sa dajú favorizovať ľudia ako Michael Matthews, Max Schachmann, Tom Pidcock či motorové myši ako Matej Mohorič, Bauke Mollema alebo Alberto Bettiol. Skúšať to bude aj široká množina Francúzov. V bujarom sne sa dá dokonca predstaviť aj malá šanca pre Petra Sagana. Skúšať to asi bude i Magnus Cort, hoci v tejto etape je "blbo málo bodov" oproti nedeli, kde asi bude chcieť byť tiež vpredu a bude to dôležitejší bodkovaný deň, hoci paradoxne etapové šance má skôr dnes.
Krátky opis trasy etapy:
Druhý týždeň otvorí etapa s krátkym, ale prudkým cieľovým stúpaním. Po priblížne tridsiatich kilometroch sa začne stúpať, čo môžu využiť odolní šprintéri, aby sa zbavili konkurentov pred šprintérskou prémiou. Vedúca skupina bude môcť získať niekoľko bodov do súťaže o bodkovaný dres na troch horských prémiach. Tie ale nemajú parametre nato, aby urobili rozdiely medzi pretekármi na celkové poradie. Cieľové stúpanie Côte du Stade olympique sa začne 4800 metrov pred páskou a dva kilometre pred cieľom sa nachádza úsek s dvanásťpercentným sklonom.
profil záverečného kopca (© letour.fr)
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 14:35 štúdio, následne živý prenos
moderátorka štúdia: Oľga Konečná
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Peter Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop