Tour de France: Druhú etapu poznačili tri pády, vyhral ju Fabio Jakobsen, Peter Sagan skončil šiesty, Van Aert je novým lídrom

2.7.2022, 13:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Tour de France: Druhú etapu poznačili tri pády, vyhral ju Fabio Jakobsen, Peter Sagan skončil šiesty, Van Aert je novým lídrom
(© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

tdf2020 banner update
2. 2.7. rovinata etapa ciel rovina Roskilde > Nyborg 202 km Jakobsen
zprofil etapy
profil etapy, 1100 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Po krátkom a daždivom úvode 109. ročníka Tour de France, počas ktorého naplno zažiaril Yves Lampaert, čakala v druhom dni cyklistov už dlhšia previerka. Merala cez dvesto kilometrov, no z pohľadu výškových metrov nebola vôbec náročná. Účastníci pretekov síce zdolali tri stúpania, no ani jedno nebolo dlhé dva a viac kilometrov a všetky tri sa nachádzali ešte v prvej polovici dňa. Druhá polovica dňa bola prakticky rovná. 

Hlavne z tohto dôvodu sa medzi favoritov na etapové prvenstvo radili šprintéri. V druhom dni mali mať najlepšie karty v rukách Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen alebo Caleb Ewan. Práve medzi týmito tromi rýchlikmi sa malo rozhodnúť o etapovom hrdinovi. V druhom slede boli Jasper Philipsen, Wout van Aert, Mads Pedersen alebo Alexander Kristoff. Viac ako iba teoretickú šancu mal aj Peter Sagan, ktorý v posledných dňoch hlásil dobrú formu.  
- reklama -
- reklama -

Do druhej etapy vstúpilo 176 cyklistov a hneď po ostrom štarte sa začal vytvárať celodenný únik. Ako prvý z pelotónu vyrazil Magnus Cort z EF Education – Easypost, no skoro okamžite sa ku nemu prilepili Sven Erik Bystrøm z Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux, Cyril Barthe a Pierre Rolland z B&B Hotels – KTM. Posledný menovaný si dopredu doskočil kvôli trom bodom do horskej súťaže. Podobnú stratégiu ukázal už v minulých rokoch. 
Na čele hlavnej skupiny mali po jednom vyslancovi celky Quick - Step Alpha Vinyl, Lotto Soudal a tiež BikeExchange - Jayco. Práve pre ich šprintérov bola etapa šitá na mieru. Cort (EF Education), Bystrøm (Wanty - Gobert), Barthe s Rollandom (2x B&B) zatiaľ ukážkovo spolupracovali, no pred pelotónom si nevytvorili väčší náskok. Po úvodných 40 kilometroch boli pred balíkom ani nie o celé dve minúty a sekundy k dobru získavali stále pomalým tempom. 
Počas druhého dňa sa vrátil domov Pedersen (Trek). V itinerári totiž bola obec Holbæk, v ktorej majster sveta z roku 2019 trávil prvé roky svojho života. Keďže etapa bola stále vo svojom začiatku, dánsky cyklista mohol zamávať svojim spoluobčanom bez toho, aby sa bál, že stratí kontakt s balíkom. Ten sa stále pohyboval za kvartetom utečencov o menej ako dve minúty. Veľkú pohodu zatiaľ prežíval aj Lampaert (Quick - Step), ktorý sa pohyboval v čele pelotónu.  
Postupom času sa únik priblížil k prvej horskej prémii. Tá sa nachádzala na vrchole kopca Côte d'Asnaes Indelukke (1,1 km - 5,4 %). Podľa očakávania si na jeden bod robil zálusk Rolland (B&B), lenže to s kolegom pretaktizovali a šprint do kopca vyhral Cort (EF Education). Dán nasadil také tempo v posledných metroch, že sa mu podarilo odpáliť duo z francúzskeho celku z úniku. Po boku Corta tak zostal iba Bystrøm (Wanty - Gobert). Pelotón vyliezol na kopec o dve a pol minúty neskôr.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Už na méte 129 kilometrov pred cieľom bolo definitívne rozhodnuté o majiteľovi jedného z dresov. Cort (EF Education) vyhral aj druhú horskú prémiu. Tentokrát si o bod zašprintoval iba proti Bystrømovi (Wanty - Gobert) a ukázal v ňom svoju silu. RollandBarthe (2x B&B) súboj sledovali iba z diaľky, pretože sa im stále nepodarilo vrátiť sa do úplného čela. Práve naopak, v kopci sa im vedúce duo opäť vzdialilo o niekoľko sekúnd. 
Rolland a Barthe (2x B&B) svoju misiu v úniku nesplnili, a prestali naháňať duo utečencov ešte pred treťou horskou prémiou. Ich strata pomaly narástla na celú minútu. Medzičasom na Côte de Karup Strandbakke (1,3 km - 5,8 %) podčiarkol svoju dominanciu v zbieraní bodov na horských prémiách Cort (EF Education), aj do tretice zaznamenal víťazstvo. Bystrøm (Wanty - Gobert) pre neho nebol rovnocenný súper. Pelotón v tom čase strácal na vedúce duo už tri minúty. 
Situácia na ceste sa na dlhší čas ustálila. Cort (EF Education) a Bystrøm (Wanty - Gobert) boli v čele pretekov o tri minúty pred balíkom, v ktorom stále pracovali šprintérske tímy. Súčasťou hlavnej skupiny boli všetci favoriti na zisk etapového vavrínu vrátane Petra Sagana. Pokojnejšiu atmosféru na ceste využil Lampaert (Quick - Step) a odskočil si do tímového auta. Medzi pelotónom a vedúcou skupinou boli Rolland a Barthe (2x B&B), no bolo len otázkou času, kedy sa zaradia do hlavnej skupiny. 
Na méte 102 kilometrov od cieľa sa Rolland a Barthe (2x B&B) zaradili do balíka a ich chvíľa slávy sa skončila. Neslávne. Absolútne nevyužili početnú výhodu, ktorú mali v úniku. Na troch horských prémiách Rolland nezískal ani bod. Cort (EF Education) a Bystrøm (Wanty - Gobert) zatiaľ prechádzali etapou ako nôž maslom. Bez problémov a ukážkovo spolupracovali. Už dlhší čas si držali náskok troch minút. Rýchlosť hlavnej skupiny naďalej režírovali zoskupenia BikeExchange - Jayco, Lotto Soudal a Quick - Step Alpha Vinyl. 
- ponuka z nášho ehopu -
rusko satky 560x300
- ponuka z nášho eshopu -
Silu šprintérskych celkov pocítili pretekári v úniku pred rýchlostnou prémiou. Tú organizátori umiestnili do mesta Kalundborg. Cort (EF Education) a Bystrøm (Wanty - Gobert) na ňu prišli spolu a bez boju plný počet bodov získal nórsky pretekár. Pelotón však skrátil ich náskok na necelú pol minútu a v ňom svoje mini hry začali hrať šprintéri. Najrýchlejší bol Ewan (Lotto), po ňom prešiel cez prémiu van Aert (Jumbo) a po ňom Peter Sagan (TotalEnergies). Jakobsen (Quick - Step) sa do priameho súboja príliš nezapojil. 
Pelotón na pár minút spomalil, lenže dvaja utečenci tento čas nevyužili k tomu, aby pozbierali dostatočný počet sekúnd a ich púť vpredu sa pomaly blížila ku koncu. Uvedomovali si to aj Cort (EF Education) a  Bystrøm (Wanty - Gobert). Na méte 60 kilometrov od cieľa sa preto Nór vzdialil od Dána, ten už sa pomaly obzeral a čakal na balík. Bystrøm chcel získať červené číslo pre najbojovnejšieho jazdca. Ďalší dánsky cyklista Pedersen (Trek) sa v tom čase ocitol za hlavnou skupinou, pretože musel vyriešiť technické problémy so svojim bicyklom. 
Etapa sa vyvíjala podľa predstáv šprintérov a ich celkov. Aj preto Bystrøma (Wanty - Gobert) pustili ešte na chvíľku dopredu. Päť kilometrov po osamostatnení sa vpredu bol jeho náskok pred pelotónom už minútový. Cort (EF Education) už bol v balíku. Viacerí ašpiranti na etapové prvenstvo využili spomalenie hlavnej skupiny a odskočili si buď do tímového autá alebo sa zastavili pre iné dôvody. Vzadu sa ukázal aj Van der Poel (Alpecin). Všetci pretekári sa bez veľkých problémov vrátili do pelotónu. 
Dopredu v pelotóne sa poskladali viaceré celky. Bolo tam Jumbo - Visma, BikeExchange - Jayco, no aj Groupama - FDJ alebo Ineos Grenadiers. Nitko nechcel podceniť bočný vietor, ktorý sa mal objaviť práve v tejto časti etapy. Zatiaľ sa však neobjavoval a hlavná skupina ňou prechádzala bez drámy. Napriek tomu, že cyklisti v čele balíka vyzerali, že veľmi do pedálov netlačia, Bystrøma (Wanty - Gobert) dobehli o celú pol minútu. Náskok utečenca nebol v týchto chvíľach ustálený. 
Presne 44 kilometrov od cieľa sa musel pri kraji cesty zastaviť Vlasov (Bora), pretože dostal defekt. Stál pri ňom Politt (Bora) a nemecký majster svojho lídra dotiahol naspäť do balíku. V ňom sa stále nešla žiadna hrana, išlo sa také tempo, že v čele hlavnej skupine bola poriadna tlačenica. Bola to dobrá správa pre utečenca, lenže Bystrøm (Wanty - Gobert) už nemal sily nazvyš a medzera medzi ním a pelotónom sa už dlhší čas nezmenila. Stále mal k dobru pol minútu. 
Posledný člen celodenného úniku sa zaradil do hlavnej skupiny v čase, keď do konca etapy bolo treba prejsť ešte 31 kilometrov. Bystrøm (Wanty - Gobert) prešiel osamote celých 30 kilometrov. V čase, keď sa zaradil do balíka, sa do neho vrátil aj Froome (IPT), ktorý sa zastavil z neznámych dôvodov. Akonáhle bol celodenný únik zlikvidovaný rýchlosť balíka vzrástla. No zatiaľ sa žiadne selekcie nediali. Kopa cyklistov pokračovala rýchlo smerom k cieľu.  
Nervozita v balíku sa zvyšovala a nakoniec sa aj padalo. Súčasťou prvého pádu boli Urán a Cort (2x EF Education) a aj Vermaerke (DSM). Hlavne kolumbijsky cyklista platil kruto za pád, pretože stratil na pelotón skoro minútu a už bolo veľmi ťažké dobehnúť ho, pretože v jeho čele sa začalo tlačiť na pílu. Pád celkovo rozdelil hlavnú skupinu na viacej častí. Druhý pád v balíku prišiel na moste. Skončil v ňom aj Lampaert (Quick - Step) a tiež Turgis (TotalEnergies). Na zemi skončilo celkovo desať jazdcov.
Lampaert (Quick - Step) sa vrátil do balíka ešte na moste. Dobrou správou pre Belgičana bolo, že si z pádu neodniesol žiadne zranenie. To neplatilo v prípade Daineseho (DSM), ktorého po páde musel ošetrovať lekár. Taliansky šprintér tak vypadol z bitky o etapové prvenstvo. Ostatní šprintéri sa podľa dostupných informácií nachádzali v pelotóne. Peter Sagan jazdil v jeho čele, pri sebe mal stále zopár svojich kolegov. Hlavnú skupinu v tomto čase ťahali Jumbo - Visma a BikeExchange - Jayco, no ukazovali sa iné celky.
Urán (EF Education) sa nakoniec vrátil do balíka ešte pred veľkým finále, no už v druhom dni si musel poriadne siahnuť do zásobárne svojich síl. Súčasťou balíka v tom čase už boli všetky dôležité mená, až na Daineseho (DSM). Vietor na moste nepriniesol žiadnu selekciu. Ewan (Lotto), Groenewegen (BikeExchange), Jakobsen (Quick - Step), van Aert (Jumbo), ale aj Peter Sagan (TotalEnergies) sa už pripravovali na hromadný dojazd. Všetci vyššie spomenutí cyklisti boli v prednej časti pelotónu na méte päť kilometrov pred cieľom. 
Necelé tri kilometre pred cieľom sa v balíku opäť padalo. Tentokrát sa cesta úplne zablokovala a vpredu zostalo okolo 40 cyklistov. Bol medzi nimi aj Peter Sagan. Vpredu zostali všetci šprintéri. Do šprintu priviedli balík celky Quick - Step Alpha Vinyl a Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux. Ako prvý začal šprintovať Mads Pedersen. No v záverečných metroch sa pred neho predrali ešte Wout van Aert a hlavne Fabio Jakobsen. Posledný menovaný sa stal etapovým víťazom. Peter Sagan skončil šiesty.
Fabio Jakobsen urobil v závere etapy všetko správne a zaslúžene je etapovým víťazom. Jeho tím neurobil vo finále žiadnu chybu a svoje pre neho odviedol aj majiteľ žltého dresu. Jakobsen sa na prvé miesto dostal až na posledných metroch, no to mu neskazilo radosť. V živote 27-ročného Holanďana ide o životný úspech. Dodnes ešte nikdy nevyhral etapu na Tour de France. Jakobsen tak pokračuje v zbieraní úspechov od jeho návratu po ťažkom zranení na Okolo Poľska. 
Opäť druhý, to si v cieli mohol povedať Wout van Aert. Ani on v závere neurobil žiadnu chybu, no pár centimetrov hralo v jeho neprospech. Jazdec tímu Jumbo - Visma sa však vďaka bonifikačným sekundám dostal na prvé miesto v predbežnej klasifikácii, a to o jednu sekundu. Presne toľko na neho stráca Yves Lampaert, ktorému sa v druhom dni nevyhli problémy. Na moste dokonca spadol, no ako ukázali posledné kilometre, šrámy si z pádu neodniesol. Šancu získať žltý dres naspäť však už asi nedostane. Ostatné miesta v Top 10 zostali skoro bez zmeny. 
Dobrý výkon v druhom dni predviedol aj Peter Sagan, ktorý získal prvých 25 bodov do bodovacej súťaže. V nej mu zatiaľ patrí predbežne štvrté miesto. Peter sa v dobrom svetle odprezentoval najskôr na rýchlosnej prémii, kde prehral iba s Calebom Ewanom a Woutom van Aertom. Ani v úplnom závere nešiel zle. Skoro celý šprint absolvoval na treťom, respektíve štvrtom mieste, ale v záverečných metroch sa cez neho prevalili ešte dvaja súperi. Tak či tak si sedemnásobný víťaz bodovacej súťaže pripísal cenné skalpy. V závere zdolal Ewana, a tiež Dylana Groenewegana
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Fabia Jakobsena (víťaz)
"Dnes to bolo neuveriteľné. Bol to pre mňa veľmi dlhý proces dostať sa späť na najvyššiu úroveň. Každý, kto bol so mnou, vie, koľko obetí sme priniesli, no neboli márne. Vrátil som sa do súťažnej cyklistiky a teraz som mohol vyhrať. Je to fantastický deň, chcem sa poďakovať všetkým, ktorí mi pomohli. Šprint mi rozbehol Michael Mørkøv, odviezol ma od Wouta van Aerta. V posledných metroch som sa dotkol Petra Sagana. Do cieľa bolo treba prejsť už iba 150 metrov. Vyhrať etapu na Tour, o tom som sníval celých 15 rokov."
Reakcie ďalších účastníkov 2. etapy Vám prinesieme v samostatnom článku vo večerných hodinách...
Výsledky etapy
1. JAKOBSEN Fabio Quick-Step Alpha Vinyl 04:34:34 120
2. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 00:00 50
3. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 00:00 25
4. VAN POPPEL Danny BORA-hansgrohe 00:00 15
5. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 00:00 5
6. SAGAN Peter TotalEnergies 00:00
7. LECROQ Jérémy B&B Hotels-KTM 00:00
8. GROENEWEGEN Dylan BikeExchange-Jayco 00:00
9. MOZZATO Luca B&B Hotels-KTM 00:00
10. HOFSTETTER Hugo Team Arkéa-Samsic 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 04:49:50
2. LAMPAERT Yves Quick-Step Alpha Vinyl 00:01
3. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:08
4. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 00:11
5. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 00:12
6. VAN DER POEL Mathieu Alpecin-Deceuninck 00:14
7. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:16
8. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 00:17
9. MOLLEMA Bauke Trek-Segafredo 00:18
10. TEUNS Dylan Bahrain Victorious 00:21
140. SAGAN Peter TotalEnergies 01:33
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 60
2. JAKOBSEN Fabio Quick-Step Alpha Vinyl 59
3. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 30
4. SAGAN Peter TotalEnergies 25
5. LAMPAERT Yves Quick-Step Alpha Vinyl 22
6. CORT Magnus EF Education-EasyPost 22
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. CORT Magnus EF Education-EasyPost 3
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 04:49:58
2. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 00:17
3. VERMEERSCH Florian Lotto Soudal 00:26
4. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 00:36
5. EEKHOFF Nils Team DSM 00:40
6. JORGENSON Matteo Movistar Team 00:41
Všetky prémie na trase etapy:
4-20 140,2 km - Côte d'Asnaes Indelukke: dĺžka 1,1 km; sklon 5,4 % (1)
4-20 129,7 km - Côte d'Hove Straede: dĺžka 0,8 km; sklon 6 % (1)
4-20 118,2 km - Côte de Karup Strandbakke: dĺžka 1,3 km; sklon 5,8 % (1)
sprint-20 75,3 km - KALUNDBORG (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
ciel Cieľ - NYBORG (50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
Krátky úvod k etape:
Zvyčajne pri úvodných časovkách viacerí šprintéri ostávajú v hre o žltý dres, keďže v prvom týždni je veľa bonifikačných príležitostí. Tento rok to tak ale nie je, pretože v Kodani sa vytvorili veľké rozdiely a žiaden zo šprintérov si nedovolil zbytočne riskovať. Platí však, že už dávno nebola na Tour taká poslabšia šprintérska konkurencia ako teraz. Jasnými troma favoritmi budú Jakobsen, Groenewegen a Ewan, doplní ich Philipsen, no Kristoff, Van Aert, Pedersen či Sagan už patria do druhého sledu. Všetko však môžu zmeniť pády a vietor. Každopádne, ak by vyhral alebo bol druhý Van Aert, vyzliekol by Lampaerta zo žltého dresu.
Krátky opis trasy etapy:
Druhý deň v Dánsku prinesie prvú príležitosť pre šprintérov aj únik - teda prvých uchádzačov o bodkovaný dres. Tých budú motivovať tri horské prémie štvrtej kategórie, ktoré nemajú parametre na to, aby z pelotónu odstránili šprintérov. Na šprintérskej prémii v Kalundborgu uvidíme formu adeptov na zelený dres, ktorí zabojujú o prvé body. Do Nyborgu sa cyklisti dostanú cestou obklopenou morom, kde môže prípadný vietor spôsobiť delenie pelotónu. 18-kilometrový most bude veľkým zážitkom. V cieli bude rozhodovať rýchlosť a pozícia šprintérov, keďže sa pred cieľom nenachádzajú žiadne zákruty. 
mapa dojazdu etapy (© letour.fr)
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 14:30 štúdio, následne živý prenos
moderátorka štúdia: Oľga Konečná
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Peter Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop