Tour: Druhú pyrenejskú etapu vyhral Pogačar po frontálnom útoku UAE, Vingegaard ale udržal žltý dres

20.7.2022, 13:30 | Preteky vo svete | Peter Matis
Tour: Druhú pyrenejskú etapu vyhral Pogačar po frontálnom útoku UAE, Vingegaard ale udržal žltý dres
(© A.S.O. / Pauline Ballet)

tdf2020 banner update
17. 20.7. rovinata etapa ciel rovina Saint-Gaudens > Peyragudes 130 km Pogačar
zprofil etapy
profil etapy, 3350 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Druhý pyrenejský deň bol najkratším z trojlístka etáp odjazdených v tomto pohorí. V stredu na pretekárov čakali na 130 kilometroch štyri slávne a často používané pyrenejské kopce Col d'AspinHourquette d'AncizanCol de Val Louron-Azet a cieľové Peyragudes. Záverečných 400 metrov etapy patrilo k najťažším v sezóne, lebo záver cieľového kopca je ultraprudký. Tento dojazd bol naposledy použitý v roku 2017, kedy tu Chrisa Frooma vyzliekol zo žltého dresu Fabio Aru. Britovi vtedy nadelil skoro polminúty práve na prudkej stene tesne pred páskou.
V žltom drese jazdil Jonas Vingegaard, s náskokom vyše dvoch minút pred Tadejom Pogačarom. Slovinec sa nevzdával, no výrazne mu už dochádzali možnosti ako ohroziť dánskeho lídra Tour. Proti nemu hrali aj ďalšie okolnosti, ako opäť vysoké teploty atakujúce 30 stupňov, ale hlavne odstúpenie jeho najsilnejšieho pomocníka Rafala Majku pred etapou. Poliak si včera natrhol sval keď na cieľovom stúpaní roztrhol reťaz. Obrovská smola pre tím UAE. Okrem Majku do etapy nenastúpil ani Tim Wellens z Lotta, ktorý mal pozitívny test. 
Tím UAE tak išiel do štyroch a nedala sa od nich očakávať kontrola etapy. Jumbo nemuselo útočiť a taktiež mu už chýbali ľudia, takže holandská zostava dnes mala iba brániť. O víťazstvo sa tak mal pobiť únik a ľudia ako Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Gulio Ciccone (Trek), Carlos Verona (Movistar), Alexey Lutsenko (Astana) či Michael Woods (Israel). Zvedaví sme boli na taktiku Ineosu, ktorý mal stále až troch jazdcov v Top 10 a britská zostava dnes mohla skúsiť niečo vymyslieť na oslabené vedúce tímy.
Od začiatku etapy sme tak sledovali pokusy o vytvorenie brejku. Aktívny boli Powless (EF) či Martínez (Ineos), ako aj celé tímy Israelu a Cofidisu. Etapa začínala dlhou rovinatou pasážou, takže tvorenie úniku sa mohlo natiahnuť skutočne nadlho. A tak to aj skutočne vyzeralo, videli sme veľa márnych zrýchlení rôznych pretekárov. Zaujímavé však bolo počínanie Ineosu, ktorý bol aktívny a dopredu sa tlačil aj Tom Pidcock (Ineos).
- reklama -
- reklama -
Prvým dvom pretekárom, ktorým sa podarilo odpútať od hlavného pola, boli Van Baarle (Ineos) a Swift (Arkéa). Za nimi aj naďalej zúrila búrka nástupov, no žiadna väčšia skupina sa oddeliť nevedela. Dvojica na čele bola tiež pohltená po asi desiatich kilometroch vetrania sa vpredu. Pred šprintérskou prémiou odišla zaujímavá skupinka aj s Van Aertom a Pidcockom, no Alpecin ich stiahol späť a rozbehol Philipsenovi šprint tak, že Belgičan bez problémov zobral plný bodový zisk. Van Aert bral ďalších 17 bodov za druhé miesto. To znamenalo, že Wout už získal zelený dres a Philipsen ho matematicky nemohol z neho vyzliecť.
Na dlhom rovinatom nájazde pod prvé stúpanie dňa Col d'Aspin (12 km; 6,5 %) sa dokázala napokon oddeliť iba dvojička Boivin (Israel) a Doull (EF). Pod kopec prišli s polminútkou náskoku. Tá sa ale v kopci rýchlo rozplynula. Útoky začali na Aspine nanovo, aktívni boli Lutsenko, Pinot či Bardet (DSM). Napokon sa vpredu usadili Lutsenko s Pinotom a za nimi jazdila pomerne početná skupina vrchárov aj s bodkovaným Geschkem. V pelotóne jazdil už izolovaný Pogačar, McNulty sa trápil na konci hlavnej skupiny. Pekný výkon ale podával Bjerg, ktorý sa držal v tesnom závese. Bolo však jasné, že Pogačar dnes bude musieť na ďalších kopcoch riešiť aj zásobovanie samého seba. 
Vrchol Col d'Aspin preťal ako prvý Pinot a pre šesť bodov si prišiel Geschke, ktorý ošpurtoval Cicconeho. Nemec tak jasne mieril za bodkovaným dresom. Okrem týchto dvoch jazdcov v druhej skupine jazdili ešte Van Baarle s Martínezom, Konrad (Bora), Muhlberger a Verona (2x Movistar), Périchon (Cofidis), Jungels (Ag2r), Latour (Total), Teuns (Bahrain Victorious), Hamilton a Leknessund (2x DSM), Zimmermann (Intermarché), Urán (EF),  Simmons (Trek) či Jull-Jensen (BikeExchange). V zjazde sa sem ešte dotiahli Bardet s Castroviejom (Ineos). Za vedúcou dvojičkou tak bola silná 19-členná skupina.
Pri nájazde do Hourquette d'Ancizan mali Pinot s Lutsenkom polminútu na zvyšok úniku a dve minúty na hlavnú skupinu. Za Pogačarom sa tu vrátil Mikkel Bjerg a dokonca začal udávať tempo v pelotóne. Zdecimované UAE tak ukazovalo veľmi bojovného ducha. Z Bjergovho tempa dokonca vypadol Adam Yates (Inoes), ktorý tak prichádzal o svoje umiestnenie v Top 10, skôr ako ho vôbec Ineos stihol k niečomu použiť. V zápätí svojho kolegu nasledoval aj Tom Pidcock.
Pri Vingegaardovi stále zostávali Van Aert, Benoot i Kuss. Päť bodov do vrchárskej súťaže zobral na vrchole opäť Pinot, z druhej skupiny zvyšné dva body Ciccone. Dvojička na čele mala na vrchole Hourquette d'Ancizan už minútu náskoku na Bardetovu skupinu. V zjazde sa však rozdiel zmenšil. Stúpania nasledovali v rýchlom slede a ďalšiou prekážkou, ktorú pred pelotón postavili Pyreneje, bol Col de Val Louron-Azet (10,7 km; 6,8 %). 
Pinot s Lutsenkom doň naleteli s náskokom dvadsiatich sekúnd na Bardeta a spol. Jumbo išlo v týchto momentoch na pol plynu, vďaka čomu sa do skupiny favoritov vrátili Yates i Pidcock. Dlho to ale netrvalo a Bjerg sa opäť pustil do práce. Po ňom to prevzal McNulty a tempu nestačili už ani Benoot s Van Aertom. Na čele sa medzitým únik spojil a zaútočil Andreas Leknessund.
V polovici predposledného kopca za McNultym ostali iba Pogačar, Kuss, Vingegaard a Thomas. 22 kilometrov pred cieľom dobehli McNulty, Pogačar, Vingegaard a Thomas aj Leknessunda. Kuss už nestačil. Schyľovalo sa k úžasnému súboju dvoch najlepších. Netrvalo dlho a Američanove tempo už neakceptoval ani Thomas. Brit mal ale veľký náskok pred Gauduom aj Quintanom
Na vrchole Azet skúsil nastúpiť Pogačar, no Vingegaard ho nikam nepustil. McNulty sa hneď vrátil naspäť a trojica klesala spolu. Vrchárskou prémiou prešli o minútu pred trojicou Lutsenko, Thomas a Kuss. Quintana, Gaudu a Vlasov strácali už dve a pol minúty. Yates tu mal už päťminútovú sekeru.
Cieľové stúpanie Peyragudes (8 km; 7,8 %) malo na celej svojej dĺžke pravidelný sklon siedmich až ôsmich percent, no pretekárov musel strašiť záverečný výjazd k cieľovej páske, ktorý mal v priemere 15% na štyristo metroch. Do cieľového kopca prišla vedúca trojica s náskokom vyše minúty a pol pred zvyškom sveta. Všetko bolo pripravené na epický duel o víťazstvo na Tour de France.
McNulty vyviezol dvoch najlepších jazdcov takmer až na vrchol. Životný výkon Američana. Napokon až v prudkom poslednom kilometri sa strhla očakávaná bitka žltého a bieleho muža. Rozdiel ale vytvorený nebol. Tadej Pogačar v poslednom prudkom úseku silou vôle pretlačil Jonasa Vingegaarda a vyhral svoju tretiu etapu na tejto Tour. Tretí prišiel fantastický Brandon McNulty. Zo zvyšku sveta bol najlepší Geraint Thomas so stratou dvoch minút. Za ním prišli do cieľa Lutsenko a Bardet. So stratou troch a pol minút prišli do cieľa spolu Gaudu, Quintana, Vlasov, Meintjes a Mas. Yates a Pidcock dnes stratili veľa času.
Celodennú prácu svojich posledných troch domestikov zúročil Tadej Pogačar, ktorý vyhral svoju tretiu etapu na tejto Tour. Jonas Vingegaard mu je ale seberovným súperom a s tak veľkým náskokom v GC má Tour pod kontrolou. Má pred sebou dve posledné skúšky v podobe Hautacamu a 40-kilometrovej časovky. Jumbo-Visma je veľmi blízko vytúženému triumfu z Tour de France. V ďalšom poradí za nimi sa osamostatnil na treťom mieste Thomas, ktorý má už takmer trojminútový náskok na Quintanu a Gauduho. Najviac pozícií v GC dnes stratila dvojica Ineosu Yates-Pidcock, naopak skokanom dňa je Bardet.
Biely a žltý dres dnes pochopiteľne nemenili majiteľov, no Vingegaard i Pogačar na posledných dvoch kopcoch získali veľa bodov do vrchárskej súťaže a výrazne sa priblížili Simonovi Geschkemu v bodkovanom drese. Nemec musí zajtra ísť opäť do úniku a podať životný výkon, aby dres udržal. Van Aert dnes získal ďalšie body a po dnešnej etape je už istým víťazom zeleného dresu. Jumbo tak splnilo jeden cieľ a Wout sa bude zajtra naplno sústrediť na pomoc splnenia aj druhého cieľa. V tímovej klasifikácii Ineos napriek zlému dňu zväčšil náskok a túto klasifikáciu by mohol vyhrať. Rozhodne zajtrajšok.
V samom závere etapy sa udial aj veľký súboj o stihnutie limitu od Fabia Jakobsena. Quick-Step musel pre istotu poslať domestikov do cieľa skôr a sám Holanďan to stihol len o 15 sekúnd. V cieli sa zvalil na totálnom dne síl prakticky ako druhý víťaz etapy.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tadeja Pogačara (víťaz)
"Ostali sme štyria v tíme a vyhrať takúto ťažkú pyrenejskú etapu je neskutočné. Bez Bennetta, Majku či Solera sme ani nemohli dúfať vo viac. Zajtra nás čaká ďalší deň a teším sa naň. Dnes som na trase nechal úplne všetko. Jednoducho som musel vyhrať, pre môj tím. Taktiež som jednoducho chcel poraziť Jonasa. McNulty a Bjerg boli dnes neuveriteľní. Obaja si zaslúžia absolutórium. Cítil som sa v ich tempe veľmi dobre a chceli sme dnes jednoducho vyhrať etapu. Ale áno, stále myslím aj na celkové víťazstvo na Tour. Zajtra to skúsim opäť."
Výsledky etapy
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 03:25:51 120
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:00 50
3. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 00:32 25
4. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 02:07 15
5. LUTSENKO Alexey Astana Qazaqstan Team 02:34 5
6. BARDET Romain Team DSM 02:38
7. GAUDU David Groupama-FDJ 03:27
8. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 03:32
9. MEINTJES Louis Intermarché - Wanty - Gobert 03:32
10. QUINTANA Nairo Team Arkéa-Samsic 03:32
137. SAGAN Peter TotalEnergies 32:39
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 67:53:54
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 02:18
3. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 04:56
4. QUINTANA Nairo Team Arkéa-Samsic 07:53
5. GAUDU David Groupama-FDJ 07:57
6. BARDET Romain Team DSM 09:21
7. MEINTJES Louis Intermarché - Wanty - Gobert 09:24
8. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 09:56
9. YATES Adam INEOS Grenadiers 14:33
10. MAS Enric Movistar Team 16:35
126. SAGAN Peter TotalEnergies 03:59:48
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 416
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 202
3. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 196
4. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 158
5. JAKOBSEN Fabio Quick-Step Alpha Vinyl 155
6. MATTHEWS Michael BikeExchange-Jayco 133
9. SAGAN Peter TotalEnergies 104
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. GESCHKE Simon Cofidis 64
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 52
3. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 46
4. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 41
5. MEINTJES Louis Intermarché - Wanty - Gobert 39
6. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 37
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 67:56:12
2. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 30:05
3. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 58:21
4. JORGENSON Matteo Movistar Team 01:13:10
5. LEKNESSUND Andreas Team DSM 01:26:54
6. STORER Michael Groupama-FDJ 01:44:12
Všetky prémie na trase etapy:
sprint-20 98,8 km - LA BARTHE-DE-NESTE (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
1 20 64 km - Col d'Aspin: dĺžka 12 km; sklon 6,5 % (10-8-6-4-2-1)
2 20 48,1 km - Hourquette d'Ancizan: dĺžka 8,2 km; sklon 5,1 % (5-3-2-1)
1 20 20,2 km - Col de Val Louron-Azet: dĺžka 10,7 km; sklon 6,8 % (10-8-6-4-2-1)
1 20 Cieľ - Peyragudes: dĺžka 8 km; sklon 7,8 % (10-8-6-4-2-1)
ciel Cieľ - PEYRAGUDES (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1) + 10-6-4 bonusové sekundy
Krátky úvod k etape:
Po víťazstve Huga Houleho v takej náročnej etape z úniku takých mien, aké tam boli, sa už nedá predpokladať nič. Dlho-predlho sa skloňuje ako adept na triumf Thibaut Pinot, ale prekvapujúco nebol ani v utorkovom mega úniku. Možno Bob Jungels zregeneroval od víťaznej etapy a bude znova silný. Z poradia po včerajšku mierne vypadli Tom Pidcock s Enricom Masom, teda možno skúsia oni "Vlasovovku". Vylúčený nie je ani triumf top vrchára z poradia, pretože sa ide iba krátka etapa, kde sa únik môže tvoriť veľmi dlho a Tadej Pogačar bude chcieť útočiť. Po voľnom dni však nevyzeral najlepšie, v poslednom kopci to už ani neskúsil, teda vylúčený nie je ani triumf Vingegaarda ako demonštrácia sily.
Krátky opis trasy etapy:
Sedemnásta etapa prinesie ďalší horský dojazd. Šprintéri budú môcť zabojovať o body na šprintérskej prémii po necelých 33 kilometroch, preto je možné, že niektorí z adeptov na zelený dres si nájde cestu do vedúcej skupiny. Plejádu horských prémii odštartuje Col d'Aspin, kde najťažší úsek presahuje 9%. Po pätnástich kilometroch bude nasledovať jednoduchší Hourquette d'Ancizan a po zjazde začnú cyklisti stúpať na najdlhší kopec etapy Col de Val Louron-Azet. Keďže z vrcholu ostáva do cieľa iba dvadsať kilometrov, do útoku tu môžu zaveliť aj kandidáti na GC. Horský dojazd na Peyragudes začína osem kilometrov pred páskou a posledný kilometer má trinásťpercentný sklon. 
profil prvého kopca (© letour.fr)
profil druhého kopca (© letour.fr)
profil tretieho kopca (© letour.fr)
profil záverečného kopca (© letour.fr)
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 14:35 štúdio, následne živý prenos
moderátorka štúdia: Oľga Konečná
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Martin Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop