Tour: Van Aert zvíťazil v záverečnej časovke, Vingegaard bol druhý a nedal Pogačarovi žiadnu šancu v boji o žltý dres

23.7.2022, 14:05 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Tour: Van Aert zvíťazil v záverečnej časovke, Vingegaard bol druhý a nedal Pogačarovi žiadnu šancu v boji o žltý dres
Wout Van Aert počas časovky (© A.S.O. / Charly Lopez)

tdf2020 banner update
20. 23.7. rovinata etapa ciel rovina Lacapelle-M. > Rocamadour 40,7 km Vingegaard
zprofil etapy
profil etapy, 430 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Po tranzitnej etape prišlo v sobotu na rad veľké finále 109. ročníka Tour de France. Pretekári vysadli na časovkárske kozy a absolvovali súboj s chronometrom na trase dlhej necelých 41 kilometrov. Bola to poriadna porcia kilometrov, ktorá ešte mala zohrať veľkú rolu v boji o celkové umiestnenie. Profil časovky nebol náročný, bol prakticky rovinatý. Zvlnené boli až záverečné kilometre. Cieľ sa nachádzal v mierne naklonenej rovine smerom hore. Bolo to miesto, kde sa dalo získať pár sekúnd.

Trasa bola šitá na mieru typickým časovkárom. Práve medzi nimi sa hľadal aj adept na etapové prvenstvo. Najvyššie sa nachádzal Wout van Aert, ktorý už na tohtoročnej Tour niekoľkokrát ukázal svoje časovkárske kvality. Do užšej skupiny favoritov patrili aj Filippo Ganna, Stefan Küng alebo Stefan Bissegger. Prekvapiť mohol aj jeden z trojice Jonas Vingegaard, Tadej Pogačar a Geraint Thomas. Hlavne v prípade Pogačara sa dalo reálne uvažovať o etapovom víťazstve, aj keď Slovinec by potreboval trochu náročnejší profil. 
- reklama -
- reklama -
Prvý zo štartovej rampy skĺzol Ewan (Lotto) päť minút po jeden hodine poobede. Austrálčan prišiel na prvý medzičas za 13 minút a 49 sekúnd, bolo z toho samozrejme predbežné prvé miesto. Ewan nakoniec v časovke zaznamenal čas 56:49 a stanovil prvý benchmark. Po ňom sa na trati objavili aj dvaja jeho kolegovia. Van Rensburg aj Frison išli rýchlejšie od prvého medzičasu. Obaja svojho slávnejšieho kolegu zdolali. Frison mal čas 54:57, Van Rensburg bol rýchlejší o minútu a tri sekundy.
Van Rensburg (Lotto) dlho na prvom mieste nezostal. Nový najrýchlejší čas dosiahol Juul Jensen (BikeExchange), ktorý strávil na koze o minútu menej ako Belgičan. Lenže tesne za ním štartoval Bjerg (UAE) a dánsky cyklista sa prešiel veľmi dobrú časovku. Časomer mu v cieli ukázal hodnotu 50:22, čo bol veľmi dobrý čas. Jeho čas neprekonal ani Bodnar (TotalEnergies), ktorému jazda na koze nie je cudzia. Poliak zaostal o 39 sekúnd. 
Ďalším zaujímavým pretekárom bol Lampaert (Quick - Step), ktorý už patril do skupiny možných adeptov na víťazstvo. Lenže Belgičan od začiatku hľadal ideálne tempo. Už na prvom medzičase mal stratu viac ako 20 sekúnd na predbežne prvého Bjerga (UAE), a jeho strata rástla aj naďalej. V druhej časti časovky nakúpil celé dve minúty. Nakoniec sa do cieľa dostal v čase 55:23, jeho výkon v časovke sa dal označiť ako veľkým sklamaním. 
Potom už na trať vyrazil Peter Sagan, ktorý mal dnes na sebe netradične dres bez slovenskej trikolóry, keďže nie je majstrom Slovenska v súboji s chronometrom. Sedemnásobný víťaz bodovacej súťaže sa od úvodného medzičasu pohyboval v Top 10. Peter však šetril sily na zajtrajšiu etapu, o čom svedčil aj jeho výsledný čas. Trojnásobný majster sveta strávil na trati 54 minút a 29 sekúnd. Bolo z toho predbežne desiate miesto, no strata na Bjerga (UAE) bola štvorminútová. 
- ponuka z nášho ehopu -
rusko satky 560x300
- ponuka z nášho eshopu -
Honoré (Quick - Step) bol o niečo rýchlejší ako Peter Sagan. Jemu časomer v cieli ukázal čas 52:32. Ešte kratšie sa v časovke odprezentoval Vermeersch (Lotto). Za nimi už išiel Ganna (Ineos) a úradujúci majster sveta z časovky od prvých metrov ukazoval, že dnes patrí do užšej skupiny favoritov na zisk etapového prvenstva. Talian stanovil nové najrýchlejšie benchmarky na prvom, druhom a tiež treťom medzičase. Čas Bjerga (UAE) v cieli pokoril o viac ako minútu a pol. Nový najrýchlejší výkon mal hodnotu 48:41
Tesne po Gannovi (Ineos) štartoval Cattaneo (Quick - Step) a bol z toho ďalší dobrý výkon. Talian stratil na úradujúceho majstra sveta iba 39 sekúnd a bol predbežne druhý. Ich časy a pozície chcel a mal atakovať Bissegger (EF Education), lenže pre technické problémy musel vymeniť svoj bicykel a jeho tím mu zabudol dať bidón s vodou. Švajčiar tak bol odkázaný na pomoc od súperov. Le Gac (FDJ) mu dal napiť, keď ho Bissegger obiehal. Švajčiar nakoniec stratil na Gannu štyri minúty a desať sekúnd.
Poriadne ťažký deň mal za sebou Stuyven (Trek). Síce kamery jeho pád nezachytili a dres nemal potrhaný, no do cieľa prišiel zakrvavený. Je možné, že sa mu spustila krv z nosa z tepla. Na Gannu (Ineos) stratil šesť minút. Ani Laporte (Jumbo) nemal nárok konkurovať najlepším pretekárom. Jeho výsledný čas bol iba o 26 sekúnd rýchlejší ako čas Stuyvena. To Tratnik (Bahrajn) išiel oveľa rýchlejšie. Na prvom medzičase mal stratu len sedem sekúnd na Gannu, na druhom 18 sekúnd. V cieli z toho bolo manko 66 sekúnd. 
Prekvapujúco menší porciu času nakúpil Wright (Bahrajn), ktorý si dobre rozložil sily. Wright bol rýchlejší ako Tratnik (Bahrajn) o 16 sekúnd. Dobrým časovkárom je aj Oliveira (Movistar), lenže dnes neprekročil svoj tieň, skôr naopak, zostal ďaleko za očakávaniami. Potom už na trati lietal Bettiol (EF Education), a bol z toho dobrý čas. Talian strávil v časovke 50 minút a 24 sekúnd, bolo z toho predbežné ôsme miesto. 
Nasledovali dve veľké mená. Küng (FDJ) na úvodnom medzičase stratil štyri sekundy na Gannu (Ineos), po ňom idúci van Aert (Jumbo) cez úvodný medzičas preletel ako raketa s náskokom 12 sekúnd. Na druhom medzičase strata švajčiarskeho špecialistu narástla na 14 sekúnd a medzera medzi ním a Gannom sa do konca časovky neustále zväčšovala. Rozdiel medzi ním a úradujúcim majstrom sveta bol v cieli 73 sekúnd. 
Van Aert (Jumbo) nepúšťal nohu z plynu a na druhom medzičase mu patrila predbežne prvá pozícia. Jeho náskok na Gannu (Ineos) bol už skoro pol minútový. Belgičan pritom vôbec nevyzeral, že by sa mu míňali sily. Obiehal jedného súpera za druhým a veľmi rýchlo sa blížil do cieľa. Lenže na treťom medzičase sa jeho náskok zmenšil na 23 sekúnd. No van Aert žiadnu drámu nedopustil. Záverečnú časť prešiel rýchlejšie ako Ganna a nakoniec mu v cieli naďelil 42 sekúnd. 
V čase, keď van Aert (Jumbo) preťal cieľovú čiaru už boli na trati aj všetci adepti na celkové víťazstvo. Adam Yates (Ineos) si robil chuť na deviatu pozíciu Lucenka (Astana) a tak vyzerala aj jeho snaha v časovke. Svoje manko na Lucenka zmazal už v prvej časti časovky. Bardet (DSM) a Vlasov (Bora) dorazili na medzičas rýchlejšie ako Brit a takmer v rovnakom čase. Slabší začiatok mali Meintjes (Wanty-Gobert) a Quintana (Arkéa), ale stále si držali svoje pozície v predbežnom hodnotení pretekov.
Ani Gaudu (FDJ) v prvom úseku časovky nenechal veľa času, a ešte si svoje štvrté miesto poistil pred Quintanom (Arkéa). Lenže s časmi zvyšných troch cyklistov sa nemohol vôbec rovnať. Thomas (Ineos) vletel do časovky po hlave a za van Aertom (Jumbo) zaostal iba o sekundu. Pogačar (UAE) bol dokonca pred Belgičanom o jednu sekundu, lenže Vingegaard (Jumbo) prešiel prvý úsek ešte rýchlejšie. Na Slovinca získal ďalších sedem sekúnd. 
Adam Yates (Ineos) zatiahol ručnú brzdu v druhej časti časovky, nakúpil v nej celé dve minúty na van Aerta (Jumbo). Stratil všetko, čo si dovtedy vybudoval. Lucenko (Astana) bol v tejto pasáži o skoro minútu rýchlejší a opäť tak získal pevnú pôdu pod nohami v boji o deviate miesto v celkovej klasifikácii. Bardet (DSM) a Vlasov (Bora) naďalej kopírovali svoje výkony, na druhom medzičase ich delilo len 12 sekúnd. Meintjes (Wanty-Gobert) a Quintana (Arkéa) nepridali a už sa prepadávali v predbežnej klasifikácii. 
Pozície v najlepšej štvorke boli pevne dané a na druhom medzičase sa nič nezmenilo. Gaudu (FDJ) išiel priemernú časovku, no stačilo mu to. Bol iba o 15 sekúnd pomalší ako Vlasov (Bora), takže sa nemal čoho báť. Thomas (Ineos) už bol pomalší ako van Aert (Jumbo) a to o šesť sekúnd. Pogačar (UAE) dokonca začal strácať na Brita a vôbec to nevyzeralo na zázračnú časovku v jeho podaní, akú predviedol pred dvomi rokmi. Naopak, Vingegaard (Jumbo) naďalej letel ako strela a aj na druhom medzičase bol najrýchlejší. Na kolegu z tímu mal náskok sedem sekúnd.  
Prepad Adama Yatesa (Ineos) pokračoval aj v tretej časti súboja s chronometrom. Jeho strata na van Aerta (Jumbo) už narástla na skoro štyri minúty. Sily dochádzali aj Lucenkovi (Astana), ale nie tak rýchlo ako jeho hlavnému súperovi v bitke o deviatu pozíciu. Bardet (DSM) a Vlasov (Bora) udržovali konštantné tempo a už na treťom medzičase sa Vlasov dostal pred Meintjesa (Wanty-Gobert) a Quintanu (Arkéa). Bardet ešte nie, ale nebol ďaleko za obomi pretekármi. 
Vo svojich vlastných pretekoch pokračoval Gaudu (FDJ), jeho strata na van Aerta (Jumbo) bola na treťom medzičase dve minúty a 27 sekúnd, bol už rýchlejší ako Bardet (DSM). Francúz si každým metrom poisťoval štvrtú priečku. Thomas (Ineos) naďalej išiel totožné tempo ako van Aert, tentokrát na neho strácal tri sekundy. Zbrane ešte neskladal ani Pogačar (UAE), pretože na treťom úseku bol iba o dve sekundy pomalší ako Vingegaard (Jumbo). Dán naďalej viedol, no iba o sekundu pred Belgičanom. 
Skôr podpriemernú časovku dnes absolvoval Adam Yates (Ineos). Jeho výsledný čas bol o päť a pol minúty pomalší ako čas van Aerta (Jumbo). Oveľa lepšie si viedol Lucenko (Astana) s časom 51:36 a ubránil svoje deviate miesto v celkovej klasifikácii. Bardet (DSM) v závere nevytuhol a zabojoval o šiestu priečku. Jeho strata v cieli bola tri minúty a desať sekúnd na van Aerta. Meintjes (Wanty-Gobert) nakúpil 5:29 na van Aerta, Quintana (Arkéa) 3:49. Bardet sa tak posunul na siedme miesto. 
Jedným z víťazov časovky bol Vlasov (Bora), ktorému časomer v cieli ukázal hodnotu 50:45. Posunul sa tak na piatu pozíciu v celkovej klasifikácii. Gaudu (FDJ) strávil v časovke 51:10, takže aj on mohol byť so svojim výkonom spokojný. Thomas (Ineos) v záverečnej časti už nemal toľko síl ako van Aert (Jumbo), Brit nakoniec na Belgičana stratil 32 sekúnd. Pogačar (UAE) si na konto pripísal tretí najlepší čas v súboji s chronometrom. Vingegaard (Jumbo) sa hnal za víťazstvom, v klesaní skoro spadol a potom už radšej spomalil. Jeho čas 48:18 bol druhým najlepším v dnešnej časovke. 
V predposledný deň 109. ročníka Tour de France sme sledovali ďalšiu fenomenálnu jazdu tímu Jumbo - Visma. Wout van Aert splnil svoj cieľ do bodky. Včera vypustil záver etapy, aby našetril pár síl na dnešnú časovku. Urobil dobre. Od samého začiatku si išiel za svojim snom, aj keď nakoniec jeho hodnoty na medzičasoch prekonal hlavne Jonas Vingegaard, Belgičan pošetril pár síl do záveru a práve v tejto časti rozhodol o svojom víťazstve. Pre van Aerta to bola tretia výhra na tohtoročnej Tour. 
Jonas Vingegaard zvládol aj poslednú skúšku a aj v nej jasne deklaroval, kto bol najsilnejším pretekárom v 109. ročníku Tour de France. Dán poriadne zašliapol plyn na začiatku časovky a možno by ju bol aj vyhral, keby v záverečnej časti skoro nespadol. Na konci dňa však nemusel nič ľutovať, pretože Tadej Pogačar skončil až za ním, a to v disciplíne, v ktorej pred dvomi rokmi zlomil Primoža Rogliča a získal žltý dres. Pogačar dnes iba podčiarkol, že na tohtoročnej Tour de France bol silný, ale Vingegaard bol ešte o niečo silnejší.  
Spokojný so svojim výkonom v časovke mohol byť aj Geraint Thomas. Dlho útočil na etapové víťazstvo. Spomedzi jazdcov na celkovú klasifikáciu bol tretí najrýchlejší. David Gaudu zašiel na svoje pomery slušnú časovku. Aleksander Vlasov mohol v cieli skákať od radosti, pretože jeho výkon v časovke sa radil k tým lepším a vďaka nemu sa posunul na do Top 10 v celkovej klasifikácii. Jednu pozíciu získal aj Romain Bardet. Nairo Quintana a Louis Meintjes dnes potvrdili, že súboj s chronometrom je jedna z ich slabín. Alexej Lucenko a Adam Yates v časovke nič nezískali, ani nestratili. 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Wout van Aert (víťaz)
"Som plný emócií, vyhrať túto Tour s týmto tímom je veľmi špeciálne a je to ako sen. Jonas je taký silný a hlavne dobrý chalan. Chcem sa poďakovať všetkým kolegom z tímu, celému tímu za tieto špeciálne tri týždne. Som po nich nesmierne unavený a dnes som do toho dal všetko. Bola to náročná trasa a museli ste si niečo ušetriť na záverečné kilometre. Bol to zase skvelý deň."
Reakcie ďalších aktérov časovky Vám prinesieme vo večerných hodinách...
Výsledky etapy
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 00:47:59 120
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:19 50
3. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 00:27 25
4. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 00:32 15
5. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 00:42 5
6. MOLLEMA Bauke Trek-Segafredo 01:22
7. CATTANEO Mattia Quick-Step Alpha Vinyl 01:25
8. WRIGHT Fred Bahrain Victorious 01:32
9. SCHACHMANN Maximilian BORA-hansgrohe 01:37
10. TRATNIK Jan Bahrain Victorious 01:48
83. SAGAN Peter TotalEnergies 06:30
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 76:33:57
2. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 03:34
3. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 08:13
4. GAUDU David Groupama-FDJ 13:56
5. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 16:37
6. QUINTANA Nairo Team Arkéa-Samsic 17:24
7. BARDET Romain Team DSM 19:02
8. MEINTJES Louis Intermarché - Wanty - Gobert 19:12
9. LUCENKO Alexej Astana Qazaqstan Team 23:47
10. YATES Adam INEOS Grenadiers 25:43
118. SAGAN Peter TotalEnergies 04:40:39
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 480
2. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 250
3. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 236
4. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 171
5. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 158
6. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 157
9. SAGAN Peter TotalEnergies 104
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 72
2. GESCHKE Simon Cofidis 64
3. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 61
4. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 61
5. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 59
6. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 52
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 76:37:31
2. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 57:34
3. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 01:27:43
4. JORGENSON Matteo Movistar Team 01:31:14
5. LEKNESSUND Andreas Team DSM 01:54:48
6. STORER Michael Groupama-FDJ 02:19:39
Všetky prémie na trase etapy:
ciel Cieľ - ROCAMADOUR (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
Krátky úvod k etape:
Obávaná/vítaná časovka konečne prišla. Má statočných 40,7 km po rovine s dvoma krátkymi kopcami, takže by mala sedieť aj klasickým špecialistom typu Filippo Ganna, Stefan Küng či Stefan Bissegger. Očakáva sa však, že ostanú sklamaní, pretože možno aj všetky medzičasy opanuje Wout Van Aert. To, čo predvádza, dvíha obočie všetkým priaznivcom a napriek tomu, že sa na rozdiel od špecialistov posledné dni nešetril, mal by to zvládnuť. Vlani mala o desať kilometrov menej a vyhral ju s prehľadom. Medzi Vingegaardom a Pogačarom sa to vyvinulo tak, že už očakávame lepší výsledok od Dána, ktorý by mohol pokojne skončiť druhý, ak Ganna zo seba dostane všetko, tak tretí. Ak by ho Slovinec prekonal, prekvapilo by nás to. Na druhej strane, Vingegaard má nahraté a viditeľne je v strese, takže zrejme pôjde v zákrutách opatrnejšie ako jeho "divoký" súper, ktorý však jazdí na tejto Tour technicky slabo. Niekam k Top 5 by sa medzi špecialistov mohli miešať aj Thomas alebo Laporte.
Priebežné poradie pretekov PRED ETAPOU
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 75:45:39
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 03:26
3. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 08:00
4. GAUDU David Groupama-FDJ 11:05
5. QUINTANA Nairo Team Arkéa-Samsic 13:35
6. MEINTJES Louis Intermarché - Wanty - Gobert 13:43
7. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 14:10
8. BARDET Romain Team DSM 16:11
9. LUCENKO Alexej Astana Qazaqstan Team 20:29
10. YATES Adam INEOS Grenadiers 20:37
Krátky opis trasy etapy:
Definitívne poradie celkovej klasifikácie určí časovka jednotlivcov. Až na úsek na poslednom medzičase sa pôjde po rovinatom teréne, čo by malo vyhovovať špecialistom na túto disciplínu. V prípade malých rozdielov by o víťazovi ITT mohol rozhodovať aj prejazd komplikovanými zákrutami. Pred cieľom sa ich nachádza hneď viacero. Okrem časovkárskych kvalít môže o víťazovi rozhodovať aj stupeň únavy po troch týždňoch svetovej cyklistiky. V Rocamadure by sme mali spoznať víťaza Tour de France 2022.
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od (14:15-15:00, podľa tenisu) štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Dominik Kríž
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Martin Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop