Tour de France: Šprint do kopca najlepšie zvládol Pogačar a stal sa novým lídrom pretekov, van Aert sa rozlúčil so žltým dresom v úniku

7.7.2022, 12:55 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
tdf2020 banner update
6. 7.7. zvlnena etapa ciel rovina Binche > Longwy 220 km Pogačar
zprofil etapy
profil etapy, 2470 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Po kockovom pekle pokračovala Tour de France ďalšou previerkou, tentokrát najdlhšou v 109. ročníku pretekov. Začínala v meste Binche a končila v Longwy v krátkom stúpaní. Celkovo etapa merala 220 kilometrov, počas ktorých cyklisti museli absolvovať viac ako dvetisíc výškových metrov. Šiesta skúška tak nemala charakter transportnej etapy, a hlavne v jej závere sa očakávali veľké súboje medzi viacerými typmi pretekárov. 

Pretože získať etapový vavrín mohli pretekári v úniku, no tiež klasikári a aj adepti na celkové víťazstvo. Medzi najužšiu špičku favoritov na etapové víťazstvo patrili Tadej Pogačar, Wout van Aert, Jonas Vingegaard, Dylan Teuns, Michael Matthews, Aleksandr Vlasov, Maximilian Schachmann, Tim Wellens alebo Matej Mohorič. Šancu mal aj Peter Sagan, ktorý už jeden šprint v meste Longwy vyhral v roku 2017. 

Začiatok dnešnej etapy bol poriadne rýchly. Aktéri sa do toho pustili zostra. Bola to zásluha muža v žltom. Wout van Aert z celku Jumbo – Visma sa od začiatku etapy posadil na čelo balíka a išiel poriadne tvrdé tempo. Za pelotónom začali zaostávať aj také mená ako Mathieu van der Poel z tímu Alpecin – Fénix alebo Guillaume Martin z Cofidisu. Muž v žltom sa na malý okamih upokojil, čo využilo trio cyklistov a vytvorilo prvý únik.

Boli nimi Benoît Cosnefroy z Ag2r Citroën, Taco van der Hoorn z Intermarché-Wanty-Gobert a Tom Skujins z Trek-Segafredo. Spočiatku mala trojica len pár sekúnd k dobru, lebo za nimi znovu začal vyvádzať Wout van Aert, no belgicky cyklista si znovu dal menšiu prestávku a počas nej utečenci získali celú minútu. Lenže to bola ďalšia výzva pre jazdca Jumbo – Visma, ktorý opäť roztočil svoje turbíny a začal veľmi rýchlo dobiehať trio v úniku. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Už na méte 180 kilometrov od cieľa Cosnefroy (Ag2r), van der Hoorn (Wanty – Gobert) a Skujins (Trek) zmizli z čela, no van Aertovi (Jumbo) to nestačilo. Muž v žltom v nasledujúcich minútach trikrát skúšal nastúpiť a nakoniec rozdelil pelotón na tri časti. Vpredu zostalo okolo 40 pretekárov vrátane Pogačara (UAE), Vingegaarda (Jumbo) alebo Vlasova (Bora). Chýbal tam Roglič (Jumbo), ktorý sa pohyboval v druhej skupine, a možno preto van Aert nakoniec spomalil a pelotón sa spojil. 
Hneď ako žltý muž prestal tlačiť na pílu do úniku vystrelilo desať cyklistov. Boli nimi Vegard Stake Laengen z UAE Team Emirates, Christophe Laporte z Jumbo - Visma, Stan Dewulf z Ag2r Citroën, Kasper Asgreen z Quick – Step Alpha Vinyl, Simon Geschke z Cofidisu, Andreas Leknessund z Team DSM, Georg Zimmermann z Intermarché-Wanty-Gobert, Magnus Cort z EF Education - EasyPost, Connor Swift z Arkéa – Samsic a Mads Pedersen z Trek-Segafredo.
Desiatka vpredu však nemala na ružiach ustlané, pretože so súčasnou situáciu na ceste nebolo spokojných viacero celkov a snažili sa dostať svojho jazdca dopredu. Náskok úniku sa preto dlhší čas pohyboval len na úrovni 20 sekúnd. Podľa dostupných informácií bol súčasťou pelotónu aj Peter Sagan z TotalEnergies. Problémy však mal jeho kolega Anthony Turgis, ktorý strávil v kolóne aut viac ako 40 kilometrov. Do balíku sa nevrátil. Pretekári za úvodnú hodinu prešli 53 kilometrov. 
Situáciu v pelotóne sa snažil upokojiť Pogačar (UAE), ktorý ukazoval jazdcom okolo, aby spomalili. Neúspešne. Čelo pelotónu neustále videlo únik pred sebou a hnalo sa za ním. Zaostávať za balíkom začalo čoraz viac cyklistov. Jedným z nich bol aj včerajší víťaz Clarke (IPT), ktorý sa usmieval do kamery a rukami ukazoval, že potrebuje motorku, aby sa udržal v balíku. 156 kilometrov od cieľa sa skončil aj druhý únik neúspechom, pretože cez desiatku utečencov sa prevalilo hlavné pole. Opäť sa začínalo od začiatku.  
Na méte 147 kilometrov sa o slovo prihlásil van Aert (Jumbo). Tentokrát mu vstup do úniku doslova zariadil Kruijswijk (Jumbo), ktorý začal šprintovať a následne sa odpojil. Za van Aertom sa spočiatku udržali piati cyklisti, no tempo prednej skupiny bolo rýchle a nakoniec pri žltom mužovi zostali iba Fuglsang (IPT) a Simmons (Trek). Reakcia pelotónu bola okamžitá a za triom vpredu sa neustále tlačili viaceré celky. Prácu im kazili jazdci Jumbo - Visma, no náskok utečencov stále nepresiahol 30 sekúnd. Peter Sagan bol v balíku.  
Po hodine a pol sa naháňačka pelotónu skončila. Rozum dostali jazdci Ineosu Grenadiers a UAE Team Emirates. Oba celky si vstúpili do čela balíka a zastavili ho. Fuglsang (IPT), Simmons (Trek) a van Aert (Jumbo) tak dostali priestor na dýchanie. Lenže muž v žltom hneď v tom okamihu mal mechanický problém s radením a musel zastaviť pri ceste. Vyriešil ho rýchlo a vrátil sa do čela, síce pri tom krútil hlavou od nespokojnosti. Dva body na vrchole Côte des Mazures (2 km - 7,6 %) získal Simmons, jeden Fuglsang. 
- reklama -
- reklama -
Ďalšie kilometre boli pokojné. Van Aert (Jumbo), Fuglsang (IPT) a Simmons (Trek) získavali pevnú pôdu pod nohami. Na méte 115 kilometrov od cieľa mali k dobru už celé štyri minúty. V pelotóne zatiaľ pracoval jeden pretekár Alpecinu - Fénix, za ním už bol naskladaný celok okolo Pogačara (UAE). Dobrou správou bolo, že v čele balíka sa nachádzal aj Peter Sagan, v rozhovore so súperom neskrýval úsmev na tvári. Sedemnásobný víťaz bodovacej súťaže tak prežil ťažký začiatok etapy bez ujmy. 
Hrdinom šiestej etapy bol bezpochyby van Aert (Jumbo). Muž v žltom drese v úniku pokojnejšiu atmosféru na ceste využil k tomu, aby si ešte pred rýchlostnou prémiou vymenil svoj bicykel. Belgičan sa okamžite vrátil do úniku, a keď sa pripojil ku Fuglsangovi (IPT) a Simmonsovi (Trek), tak mal takú rýchlosť, že súperom skoro ušiel. Do rýchlostnej prémie zostávalo prejsť ešte 30 kilometrov. V balíku sa zatiaľ nič nezmenilo. 
Rýchlostná prémia v meste Carignan sa blížila a postupom času vzrástala aj rýchlosť balíku. Už v diktovaní tempa nezostal sám Alpecin - Fénix, ale jedného jazdca vpredu mali aj celky Bora - hansgrohe, UAE Team Emirates alebo EF Education - EasyPost. Náskok van Aerta (Jumbo), Simmonsa (Trek) a Fuglsanga (IPT) sa zmenšil na menej ako tri minúty. Bolo to znamenie pelotónu, že odstup tria utečencov pevne kontroluje a dnes ich k víťazstvu v etape nepusti tak ľahko. 
Tesne pred rýchlostnou prémiou mal technický problém Peter Sagan, slovenský cyklista tak dnes nemohol bojovať o body do súťaže o zelený dres. Plný počet bodov v meste Carignan získal van Aert (Jumbo), jeho spoločníci v úniku mu nerobili žiadne problémy. Šprint v balíku vyhral Philipsen (Alpecin). Krátko po prémii sa zmenili pomery síl na ceste. Fuglsang sa zastavil vedľa cesty a už sa do úniku nevrátil. 
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Na méte 50 kilometrov od cieľa mali van Aert (Jumbo) a Simmons (Trek) k dobru dve minúty. Muža v žltom drese zmenšujúci sa náskok určite netešil, no radosť mohol mať aspoň s upevnenia si prvej pozície v súťaži o zelený dres. Po rýchlostnej prémii ju viedol o 61 bodov pred Jakobsenom (Quick - Step). Peter Sagan nezískal ani bod a prepadol sa na predbežné piate miesto. Dostali sa pred neho Philipsen (Alpecin) a Cort (EF Education). 
Finále sa blížilo, a zlou správou pre duo utečencov bola skutočnosť, že si do neho nepriniesli veľký balík sekúnd. 20 kilometrov pred začiatkom kopca Côte de Montigny-sur-Chiers (1,9 km - 4,4 %) viedli už len o minútu a desať sekúnd. Van Aert (Jumbo) aj Simmons (Trek) už vyzerali byť zmierení so svojim osudom. Pelotón v tom čase mal už veľkú rýchlosť a jeho čelo pripomínalo dúhu. Vpredu boli poskladané vláčiky viacerých celkov, ktoré sa snažili postrážiť si nájazd práve do prvého zo záverečných kopčekov.
Van Aert (Jumbo) si do záveru nepriniesol veľký náskok, no zbavil sa aj poslednej záťaže, ktorou bol Simmons (Trek). Presne 30 kilometrov od cieľa sa mu vzdialil a mal pred sebou ďalšiu časovku v tomto ročníku Tour de France. Za ním bol balík so stratou 70 sekúnd. Súčasťou balíka bol aj Peter Sagan, ktorý jazdil v popredí za jedným zo svojich tímových kolegov. Tempo však diktovala partia okolo Yatesa (Ineos), no muž v žltom drese zatiaľ odolával. Za päť kilometrov stratil iba dve sekundy.     
Muž v žltom drese začal liezť na Côte de Montigny-sur-Chiers (1,9 km - 4,4 %) o 26 sekúnd skôr ako balík za ním. Jeho súčasťou už nebol Ewan (Lotto), ktorý si vystúpil ešte predtým ako sa cesta naklonila dohora. Strácať začali aj ďalší šprintéri a za hlavnou skupinou sa ocitli aj van der Poel (Alpecin) alebo Cort (EF Education). Van Aert vyliezol na vrchol kopca s náskokom 16 sekúnd, jeho súperi v pelotóne ho už pomaly začínali vidieť. 
V miernom klesaní sa v balíku padalo. Viacerí cyklisti po vzájomnom kontakte opustili cestu, no zastavili sa v stoji. Iba dvaja účastníci karambólu spadli. Mali však šťastie, že nespadli na cestu, ale do trávy. Pelotón však tento moment nespomalil a nakoniec dobehol van Aerta (Jumbo) ešte päť kilometrov pred začiatkom ďalšieho kopca. Žltý muž sa rýchlo precedil cez balík a bolo jasné, že dnes už žltý dres neudrží. Pred Côte de Pulventeux sa v pelotóne ešte raz padalo, skončil v ňom aj Vlasov (Bora).
Nasledoval Côte de Pulventeux (0,8 km - 12,3 %). Prudký kopček využil Vuillermoz (TotalEnergies), pretože v čele už nebol Peter Sagan. Francúz tak dostal voľnú ruku, a snažil sa ju využiť. Lenže tristo metrov pred vrcholom nastúpil aj Pogačar (UAE), ale jeho atak nestačil k tomu, aby sa zbavil svojich najväčších súperov a po krátkom čase spomalil. Vuillermoz tak získal zopár metrov, a tiež vyhral túto horskú prémiu. V klesaní sa za ním začalo hnať zoskupenie Jumbo - Visma
Iba šesť sekúnd si priniesol do posledných dvoch kilometrov Vuillermoz (TotalEnergies), a to bolo málo. Už po tristo metroch stúpania ho predbehla skupina, v ktorej sa nachádzalo do 30 pretekárov. Boli v nej Powless (EF Education), Pogačar (UAE), Pedersen (Trek), Vingegaard (Jumbo), Yates a Thomas (2x Ineos). Prevahu tak mali klasickí vrchári. Spomedzi celkov presilovú hru v prednej skupine mali zoskupenia Ineos Grenadiers a UAE Team Emirates. 
Kontrolu v posledných kilometroch mal tím UAE Team Emirates. Postupne sa odpálili všetci domestici Tadeja Pogačara. Tristo metrov pred cieľom stratil trpezlivosť Primož Roglič, lenže jeho nástup súperi zachytili. Nakoniec sa o etapové víťazstvo šprintovalo a najrýchlejší v špurte bol práve Pogačar. Slovinec vyhral suverénnym spôsobom. Na druhom mieste skončil Michael Matthews a tretí bol David Gaudu. Ukázalo sa tak, že záverečný kopček môže vyhovovať viac vrchárom ako klasikárom. 
Tadej Pogačar bol vo štvrtok celý čas neviditeľný, no v rozhodujúcich okamihoch sa pohyboval tam, kde mal. Na začiatku etapy bol nalepený na Wouta van Aerta, potom to bol jeho tím, ktorý bol pripravený kontrolovať žltého muža v úniku. Slovinec v úplnom závere urobil všetko správne, rovnako ako jeho kolegovia. Nebál sa nastúpiť dosť ďaleko pred cieľom a nakoniec svojich súperov úplne odrovnal. Pogačar tak zaznamenal siedme víťazstvo na Tour vo svojej kariére a prvé v tomto ročníku. Predchádzajúce dva roky zakaždým nazbieral na Tour tri etapové víťazstva. 
Odmenou pre Tadeja Pogačara bolo nielen etapové víťazstvo, ale tiež zisk žltého trička. Slovinec sa stal jeho majiteľom po prvýkrát v 109. ročníku pretekov. Pred siedmou etapou nie je jeho náskok v predbežnej klasifikácii veľký. Štyri sekundy na neho stráca Neilson Powless, ktorý by Pogačara v nasledujúcich dňoch ešte mohol vyzliecť. Jonas Vingegaard na treťom mieste stráca už 31 sekúnd. Veľký kredit za výkon v šiestej etape si zaslúži aj Wout van Aert. Síce o žltý dres prišiel, takmer celý čas sa staral o zábavu na ceste. 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Wout van Aert bude od siedmej etapy majiteľom zeleného dresu. Dnes si predbežné prvé miesto v bodovacej súťaži poistil víťazstvom na rýchlostnej prémii. Svoju misiu v úniku tak splnil. Naopak, Peter Sagan v šiestej etape nezískal ani jeden bod do bodovačky. Na vine bol technický problém pred rýchlostnou prémiou. V závere etapy už nemal dostatok síl, aby mohol súperiť s najlepšími vrchármi. Nakoniec finišoval na 74. mieste. Sedemnásobný víťaz zeleného dresu momentálne stráca na van Aerta 112 bodov a patrí mu piate miesto. 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tadeja Pogačara (víťaz)
"Prvé dve hodiny boli šialene rýchle. Potom sa do úniku dostal muž v žltom drese. Na kontrolu etapy sme museli obetovať časť nášho tímu. Pelotón sa nakoniec ukázal byť silnejší. V závere to nebol čistý šprint, pretože posledné stúpania boli veľmi hektické. Išiel som naplno za víťazstvom, žltý dres je len bonus."
Výsledky etapy
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 04:27:13 120
2. MATTHEWS Michael BikeExchange-Jayco 00:00 50
3. GAUDU David Groupama-FDJ 00:00 25
4. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 00:00 15
5. QUINTANA Nairo Team Arkéa-Samsic 00:00 5
6. TEUNS Dylan Bahrain Victorious 00:00
7. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:00
8. MARTINEZ Daniel INEOS Grenadiers 00:00
9. ROGLIČ Primož Jumbo-Visma 00:00
10. BARDET Romain Team DSM 00:00
74. SAGAN Peter TotalEnergies 05:23
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 20:44:44
2. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 00:04
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:31
4. YATES Adam INEOS Grenadiers 00:39
5. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 00:40
6. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 00:46
7. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 00:52
8. MARTINEZ Daniel INEOS Grenadiers 01:00
9. BARDET Romain Team DSM 01:01
10. GAUDU David Groupama-FDJ 01:02
111. SAGAN Peter TotalEnergies 17:49
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 198
2. JAKOBSEN Fabio Quick-Step Alpha Vinyl 137
3. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 89
4. CORT Magnus EF Education-EasyPost 86
5. SAGAN Peter TotalEnergies 86
6. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 83
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. CORT Magnus EF Education-EasyPost 11
2. VUILLERMOZ Alexis TotalEnergies 2
3. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 2
4. SIMMONS Quinn Trek-Segafredo 1
5. GAUDU David Groupama-FDJ 1
6. FUGLSANG Jakob Israel - Premier Tech 1
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 20:44:44
2. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 00:40
3. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 01:58
4. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 02:59
5. LEKNESSUND Andreas Team DSM 04:24
6. JORGENSON Matteo Movistar Team 07:42
Všetky prémie na trase etapy:
3 20 131,7 km - Côte des Mazures: dĺžka 2 km; sklon 7,6 % (2-1)
sprint-20 74 km - CARIGNAN (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
4-20 14,9 km - Côte de Montigny-sur-Chiers: dĺžka 1,9 km; sklon 4,4 % (1)
3 20 5,3 km - Côte de Pulventeux: dĺžka 0,8 km; sklon 12,3 % (2-1)
ciel Cieľ - LONGWY (50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
Krátky úvod k etape:
Po Waterloo v kockovej etape je zrazu problematické určiť favoritov, pretože viaceré typy na dnešný deň včera sklamali a nie je istá ich forma. Navyše sú dva hlavné scenáre - triumf úniku, kde sa už vôbec nedá tipovať víťaz (Wellens, Mollema, Woods, Kämna a 30 ďalších), alebo boj o etapu z pelotónu. V tom prípade sa ako hlavný favorit ponúka Tadej Pogačar a prezliekanie žltého dresu. Otázny bude výkon Wouta Van Aerta, ktorý v stredu nechal na trati hrozne veľa. Ale mohol by zabojovať o triumf a predsa len si zachovať dres. V takomto dojazde by bol za normálnych okolností skvelý jeho kolega Primož Roglič. Po menšom zranení táto verzia asi padá. Mohol by to byť deň Aleksandra Vlasova. Do úvahy pripadá aj Michael Matthews. Mathieu Van der Poel zrejme nie. Ak mu budeme veriť, že nemá formu.
Krátky opis trasy etapy:
V šiestej etape sa k slovu dostanú odolní klasikári a vrchári s kvalitným šprintom. Väčšína etapy bude prebiehať na jednoduchom profile a 74 kilometrov pred cieľom príde na rad šprintérska prémia. Posledných pätnásť kilometrov ale preverí aj výkonnosť kandidátov na celkové poradie. Najprv ich čaká výstup na Côte de Montigny-sur-Chiers, po zjazde začnú stúpať na Côte de Pulventeux s dvanásťpercentným priemerným sklonom a na záver sa budú musieť popasovať s dvojkilometrovým cieľovým stúpaním Côte des Religieuses, kde môžu vzniknúť drobné časové rozdiely. 
profil záverečného kopca (© letour.fr)
Vysielanie na Športe RTVS:
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 14:20 štúdio, následne živý prenos
moderátorka štúdia: Dominik Kríž
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Martin Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop