TdF: V šprinte zvíťazil Groenewegen, Sagan po vytláčaní Van Aerta štvrtý, niektorí menší favoriti stratili pre pád

3.7.2022, 13:20 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
tdf2020 banner update
3. 3.7. rovinata etapa ciel rovina Vejle > Sønderborg 182 km Groenewegen
zprofil etapy
profil etapy, 1260 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Napriek viacerým včerajším pádom bola štartová listina pred treťou etapou kompletná. Do žltého dresu sa prvýkrát v kariére obliekol Wout Van Aert (Jumbo - Visma). Predchádzajúce etapy ovládol zástupca Quick-Stepu Alpha Vinyl a ak by dnes opäť triumfoval cyklista z belgickej stajne, prvýkrát v histórii Tour by boli víťazi úvodných troch etáp z jedného tímu. Dnešná etapa bola zároveň poslednou na území Dánska. 
Hneď po ostrom štarte vyrazil z balíka držiteľ bodkovaného dresu Magnus Cort Nielsen (EF Education - EasyPost). Domáci jazdec si rýchlo vybudoval minútu k dobru a jeho náskok naďalej rástol. Ďalší pretekári o únik zatiaľ neprejavovali záujem. Aj dnes sprevádzalo cyklistov slnečné počasie, teplota sa vyšplhala na dvadsať stupňov Celzia. Na čelo pelotónu sa poskladali domestici Christopher Juul-Jensen (BikeExchange - Jayco) a Mikkel Frølich Honoré (Quick-Step Alpha Vinyl). 
Cort začal stúpať na Côte de Koldingvej (1,1 km; 3,4 %) s viac ako šesťminútovým náskokom. Na vrchole vzal bod a ten mu stačil k tomu, aby mal istotu bodkovaného dresu aj do štvrtej etapy. Jeho náskok začal pomaly klesať aj vďaka Philippemu Gilbertovi (Lotto Soudal), ktorý sa otáčal na čele hlavnej skupiny. Okolie trasy lemovalo množstvo fanúšikov s dánskymi vlajkami. Na tempe pelotónu sa začal podieľať aj zástupca Alpecinu - Deceuninck. 
133 kilometrov pred páskou klesol náskok Corta pod päť minút. Dánsky klasikár už v minulosti na Tour zvíťazil. V roku 2018 si podmanil pätnástu etapu ako člen úniku, ktorého súčasťou bol aj Peter Sagan. Na Vuelte zvíťazil hneď v šiestich etapách, ale na Gire sa z etapového triumfu doposiaľ neradoval. Tento rok na talianskej Grand Tour debutoval. V prvej etape bol štvrtý a v osemnástej bol tretí. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Dnes pelotón prechádzal aj cez Kolding, odkiaľ pochádza Kasper Asgreen (Quick-Step). Balík sa nikde neponáhľal a viacerí cyklisti vykonávali potrebu. Náskok unikajúceho jazdca klesol pod štyri minúty. Van Aert jazdil v spoločnosti svojich kolegov hneď za domestikmi šprintérskych tímov. Majiteľ bieleho dresu a tretí muž v GC Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) sa nachádzal hneď za ním. 
Cort získal ďalší bod na Côte de Hejlsminde Strand (0,8 km; 5,5 %). Osem kilometrov po vrchole nasledovala rýchlostná prémia. Náskok Dána pre ňou klesol už pod tri minúty. Jazdec EF Education si prišiel po dvadsať bodov. V pelotóne pred prémiou udávali tempo zástupcovia UAE Emirates, Quick-Stepu a Jumba. Sagan sa držal za Van Aertom a majiteľ žltého dresu vzal sedemnásť bodov. Za ním šprintovali Fabio Jakobsen (Quick-Step), Christophe Laporte (Jumbo) a Slovák. 
V priebežnom poradí tak jazdec TotalEnergies ostal na štvrtej priečke. Van Aert zvýšil svoj náskok pred včerajším víťazom na tri body. Neskôr sa ocitol za pelotón, ale bez problémov sa vrátil späť. Náskok Corta klesol na minútu a päť sekúnd, ale balík spomalil a Dán začal opätovne navyšovať svoju časovú výhodu. Za balíkom sa ocitol aj Sagan a osemnásobný majster Slovenska sa vracal do pelotónu za pomoci Alexisa Vuillermoza (TotalEnergies). 
Na čelo hlavnej skupiny sa posunuli aj jazdci Bahrainu - Victorious a DSM. Druhý menovaný tím sa v závere spoliehal na Alberta Daineseho, debutanta na Tour. Cort mal pred sebou poslednú horskú prémiu Côte de Gennar Strand (1,7 km; 3,4 %). Na vrchole si pripísal šiesty bod a jeho náskok na balík činil minútu a pätnásť sekúnd. Na čele pelotónu sa začali tlačiť viaceré tímy a 52 kilometrov pred páskou bol Dán dostihnutý.
- reklama -
- reklama -
Defekt zadného kolesa dostal štvrtý muž Okolo Švajčiarska Neilson Powless (EF Education). Na čelo pelotónu sa vytiahli borci z Jumba, ale nechýbali tam ani jazdci Lotta alebo Bory - hansgrohe. Za balíkom sa ocitol víťaz šiestej etapy na Paríž - Nice Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies). Mechanické problémy musel riešiť aj Georg Zimmermann (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux). 
Ďalším pretekárom, ktorý musel meniť koleso, bol Andrea Bagioli (Quick-Step). Na konci pelotónu jazdil Mathieu Van der Poel (Alpecin - Deceuninck). Dvadsať kilometrov pred páskou bol pelotón kompletný. Ani dnešná etapa sa nezaobišla bez pádu, na zemi skončil Maxime Bouet (Arkéa Samsic). Deviaty muž Tour de la Provence pokračoval ďalej. Pomoc mechanikov potreboval aj Gregor Mühlberger (Movistar). 
- reklama -
- reklama -
Bouet aj Mühlberger sa vrátili späť. Desať kilometrov pred páskou došlo k hromadnému pádu, kde ostali Max WalscheidVictor Lafay (2x Cofidis), Antoine Duchesne (Groupama - FDJ), Pierre Latour (TotalEnergies), Magnus Cort (EF Education), jazdci Bahrainu - Victorious či Alpecinu. Dobrou správou bolo, že nikto neostal ležať na zemi. Držitelia žltého, zeleného dresu aj Sagan obišli bez ujmy.
  
Päť kilometrov pred cieľom mala skupina s Latourom polminútovú medzeru. V balíku sa nenachádzal ani Filippo Ganna (Ineos Grenadiers). Záverečné kilometre viedli pelotón jazdci Alpecinu, Intermarché a Quick-Stepu. Sagan sa zavesil za Caleba Ewana (Lotto Soudal). Na posledný kilometer priviedol balík Florian Sénéchal (Quick-Step) a z triumfu sa radoval Dylan Groenewegen (BikeExchange). 
Druhý skončil Wout Van Aert, tretí finišoval Jasper Philipsen (Alpecin) a za ním preťal pásku Peter Sagan a Top 5 uzavrel Fabio Jakobsen. Do záverečného šprintu vybehol Sagan po pravej strane, ale Van Aert mu nedal ani centimeter miesta a tak ho neprešprintoval. Naopak, Groenewegen si našiel priestor na druhej strane spoločne s Philipsenom a fotofiniš rozhodol v prospech víťaza dvoch etáp na Saudi Tour, pre ktorého je to piaty etapový triumf na Starej dáme.  
Dnešný šprint nevyšiel EwanoviMadsovi Pedersenovi (Trek) ani Alexandrovi Kristoffovi (Intermarché). Za hromadným pádom zaostali viacerí kandidáti na celkové poradie, ktorí sa už nestihli vrátiť späť. 39 sekúnd dostali Damiano CarusoJack Haig (2x Bahrain - Victorious), Bauke MollemaGiulio Ciccone (2x Trek - Segafredo), Rigoberto Urán (EF Education), Louis Meintjes (Intermarché), Guillaume Martin (Cofidis), Michael Woods (Israel Premier Tech) a Latour.  
Pred voľným dňom ostal v žltom drese Van Aert. Jeho náskok na Yvesa Lampaerta (Quick-Step) sa zvýšil na sedem sekúnd. Belgičan zároveň zvýšil svoj náskok v bodovačke, Sagan zostal na štvrtej priečke. Najlepším pretekárom do 25 rokov ostal PogačarCort zvýšil svoj náskok v bodkovanom drese a v utorok sa postaví na štart aj s červenými číslami pre najbojovnejšieho jazdca. Pozíciu najlepšieho tímu naďalej drží Jumbo. V utorok nás čaká etapa pre odolných šprintérov a klasikárov. 
Ďalšie vyjadrenia hlavných aktérov prinesieme v samostatnom článku...
vyjadrenie ikonky ciernaDylan Groenewegen (víťaz)
"Ďakujem svojej rodine a priateľom, ktorí ma priviedli späť na Tour. Je to parádne víťazstvo. Bol to boj, kým som sa mentálne vrátil do pozície skvelého šprintéra. Prežíval som ťažké chvíle potom všetkom, čo sa stalo. Mohol som sa spoľahnúť na rodinu a samozrejme, veľa to pre mňa znamená. Včera som bol dosť naštvaný sám na seba. V ľavotočivej zákrute som trochu bojoval, ale, našťastie, som sa vrátil do čela. Je to neuveriteľné. Bolo to veľmi tesné. S Woutom sme už takto raz bojovali, ale vtedy vyhral on o centimeter."
vyjadrenie ikonky ciernaPeter Sagan (4. miesto)
"Nakoniec som štvrtý, čo nie je zlé. Šprint Van Aerta nemôžem súdiť, od toho sú tu rozhodcovia. V televízii ste to mohli vidieť sami. Je vidieť, že som stále tu. Nebol to úplne hektický deň. Finále bolo nervózne, ale sme na Tour. S tým vetrom to nakoniec dopadlo dobre, mohla to byť oveľa ťažšia etapa. Včera nám fúkal protivietor, dnes veľmi nefúkalo. Dánska časť Tour bola super. Bolo tu množstvo ľudí. Boli to ťažké roky pre cyklistiku a je fajn opäť vidieť toľko fanúšikov. Či ma zavrel Van Aert? Pozrite si to v televízii, ja som to nevidel a tam to pre mňa končí."
Výsledky etapy
1. GROENEWEGEN Dylan Team BikeExchange - Jayco 4:11:33 120
2. VAN AERT Wout Jumbo - Visma 00:00 50
3. PHILIPSEN Jasper Alpecin - Deceuninck 00:00 25
4. SAGAN Peter Team TotalEnergies 00:00 15
5. JAKOBSEN Fabio Quick-Step Alpha 00:00 5
6. LAPORTE Christophe Jumbo - Visma 00:00
7. DAINESE Alberto Team DSM 00:00
8. HOFSTETTER Hugo Team Arkéa - Samsic 00:00
9. EWAN Caleb link ikonka Lotto - Soudal 00:00
10.
VAN POPPEL Danny
Bora - Hansgrohe link ikonka 00:00
Zobraziť kompletné poradie
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VAN AERT Wout Jumbo - Visma 9:01:17 25
2. LAMPAERT Yves Quick-Step Alpha 00:07
3. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 00:14
4. PEDERSEN Mads Trek - Segafredo link ikonka 00:18
5. POEL Mathieuvander Alpecin - Deceuninck 00:20
6. VINGEGAARD Jonas Jumbo - Visma 00:22
7. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo - Visma 00:23
8. YATES Adam Ineos Grenadiers 00:30
9. KüNG Stefan Groupama - FDJ link ikonka 00:30
10. PIDCOCK Tom Ineos Grenadiers 00:31
Zobraziť kompletné poradie
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VAN AERT Wout Jumbo - Visma 107
2. JAKOBSEN Fabio Quick-Step Alpha 90
3. GROENEWEGEN Dylan Team BikeExchange - Jayco 60
4. SAGAN Peter Team TotalEnergies 54
5. CORT Magnus EF Education - EasyPost 42
6. LAPORTE Christophe Jumbo - Visma 37
 
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. CORT Magnus EF Education - EasyPost 6
 
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 9:01:31
2. PIDCOCK Tom Ineos Grenadiers 00:17
3. VERMEERSCH Florian Lotto - Soudal 00:26
4. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates link ikonka 00:36
5. EEKHOFF Nils Team DSM 00:40
6. SIMMONS Quinn Trek - Segafredo link ikonka 00:47
 
Všetky prémie na trase etapy:
4-20 154,7 km - Côte de Koldingvej: dĺžka 1,1 km; sklon 3,4 % (1)
4-20 99,2 km - Côte de Hejlsminde Strand: dĺžka 0,8 km; sklon 5,5 % (1)
sprint-20 91,5 km - CHRISTIANSFELD (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
4-20 58,7 km - Côte de Gennar Strand: dĺžka 1,7 km; sklon 3,4 % (1)
ciel Cieľ - SONDERBORG (50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
Krátky úvod k etape:
Druhá etapa nebola taká problémová ako sa očakávalo, hoci v závere došlo k pádom, niektorým aj veľmi nepríjemným, napokon sa nikomu nič vážnejšie nestalo a všetci pokračujú. Preto budú favoriti rovnakí ako včera. Potvrdilo sa, že najväčším šprintérskym menom tu je Fabio Jakobsen, ktorý je pomyselnou svetovou jednotkou. Jeho vyzývatelia neuspeli, Groenewegen stratil kolesá kolegov a Ewana vyradila menšia kolízia. Aj preto sa tam natlačil vždyavšadebol Van Aert, ktorý svoju rýchlosť nemusí nikomu dokazovať. Peter Sagan mal nakročené aspoň ku štvrtému miestu, ale tesne pred páskou prišiel o dve priečky. Ukázal ale, že je OK a mohol by sa na tejto Tour určite biť o etapy aspoň v týchto jednoduchších etapách.
Problém by pretekárom mohlo opäť urobiť počasie. Očakáva sa upršaný deň aj s vetrom okolo 20 km/h. Trasa sa bude opäť točiť blízko pobrežia, takže bude potrebné byť v strehu. Pády určite budú, otázkou je len, že koľko.
Krátky opis trasy etapy:
Posledná etapa na území Dánska bude opäť patriť šprintérom. Vedúca skupina sa pobije o body na troch horských prémiach štvrtej kategórie a záujemcovia o zelený dres budú šprintovať o ďalšie body v Christiansfelde. Úlohou zoskupení s favoritmi na etapové víťazstvo bude dobehnutie unikajúcich jazdcov a príprava dobrej pozície svojim lídrom. Kandidáti na celkové poradie budú chcieť prísť do cieľa bez pádov a zbytočnej časovej straty. Posledná zákruta pred záverečným šprintom sa nachádza osemsto metrov pred páskou. 
mapa dojazdu etapy (© letour.fr)
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 14:30 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Dominik Kríž
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Martin Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop