V prvej alpskej etape dotiahol do cieľa skvelý únik Bob Jungels, UAE neutralizovalo skupinu favoritov, šance na pódium ale stratil Martínez

10.7.2022, 14:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
V prvej alpskej etape dotiahol do cieľa skvelý únik Bob Jungels, UAE neutralizovalo skupinu favoritov, šance na pódium ale stratil Martínez
Scenéria etapy (© A.S.O. / Pauline Ballet)

tdf2020 banner update
9. 10.7. rovinata etapa ciel rovina Aigle > Chatel Portes Soleil 193 km Jungels
zprofil etapy
profil etapy, 3740 nastúpaných metrov (© letour.fr)
V deviatej etape pelotón dorazil do Álp, kde sa mal zdržať ďalších päť dní. Dnešnou etapou začínala možno rozhodujúca prostredná fáza Tour, ktorej korunu nasadí dvojica vysokohorských etáp v stredu a v štvrtok. Prvá zo štyroch alpských etáp ponúkala výživný profil, no najťažší kopec dňa Pas de Morgins (15,4 km; 6,1 %) vrcholil desať kilometrov pred páskou a neponúkal dostatočné sklony, aby sme videli skutočnú bitku favoritov. Etapa však ponúkala peknú možnosť na útok z diaľky a boli sme zvedaví, ako ju pojmú tímy Jumbo a Ineos.
O víťazstvo mal dnes zabojovať únik, ale rovnaká predikcia prevládala aj v posledných troch etapách a ani raz sa nevyplnila. Aj tak to ale ľudia na čele s Thibautom Pinotom (Groupama-FDJ), Baukem Mollemom (Trek), Lennardom Kämnom (Bora), Michaelom Woodsom (Israel) či Dylanom Teunsom (Bahrain Victorious) nepochybne mali skúšať. Do etapy už nenastúpila trojica veľkých mien svetovej cyklistiky. Líder Cofidisu a štrnásty muž poradia Guillaume Martin sa stal tretím pozitívnym pretekárom na Covid na tejto Tour a preteky musel opustiť. Kvôli zdravotným problémom museli odstúpiť aj Kasper Asgreen (Quick-Step) a Ruben Guerreiro (EF). 
Hneď od štartu etapy vo švajčiarskom Aigle sa spustila obrovská bitka o únik. Prvá hodina pretekov sa odjazdila rýchlosťou atakujúcou 48 km/h. Videli sme mnoho útokov od jazdcov všetkých zameraní. Útočili Pedersen, Barguil, Pinot, Neilands či Mollema. Veľmi aktívny bol aj tím Ineos, ktorý sa pokúšal dostať dopredu Castrovieja, Van Baarleho či dokonca aj Toma Pidcocka, ktorý sa nachádza na siedmom mieste v GC. Videli sme aj niekoľko pádov, keď zrejme najhoršie obišiel Michael Woods, ktorý bol poriadne dooškieraný. Už 150 kilometrov pred cieľom za pelotónom zostalo veľké grupetto aj s Petrom Saganom. Okrem neho tam bol aj Mathieu Van Der Poel, či prekvapivo aj dvojica Pogačarových kolegov, Marc Soler a Marc Hirschi.
Napokon sa z pelotónu odpútala obrovská skupina, v ktorej sa nachádzal i Rigoberto Urán. Skúsený Kolumbijčan strácal v GC len 3:24 a bol šestnásty, takže tím EF dnes vyrazil do zaujímavého útoku. Profil etapy a zajtrajší voľný deň k tomu doslova nabádali. Tímy UAE a Jumbo prepásli šancu na účasť v tomto brejku a tak dodatočne ešte zaútočili McNulty s Van Aertom. Podarilo sa im ešte doplniť vedúcu skupinu, spolu s ďalšími štyrmi pretekármi. Na čele sme tak mali 21-člennú, silnú skupinu. Okrem Urána sa vpredu nachádzal aj dobre postavený Luis León Sánchez z Bahrainu Victorious. Ak by únik dostal dnes voľnosť, bola to práve táto dvojica, ktorá by mohla zabojovať o Maillot Jaune. 
Finálna kompozícia dnešného brejku tak bola McNulty (UAE), Van Aert (Jumbo), Castroviejo (Ineos), Cosnefroy a Jungels (obaja Ag2r), Konrad a Politt (obaja Bora), Verona (Movistar), Geschke a Ion Izagirre (obaja Cofidis), LL Sánchez (Bahrain Victorious), Pinot (Groupama-FDJ), Goosens (Intermarché), Dombrowski (Astana), Urán (EF), Barguil (Arkéa), Stuyven (Trek), Latour (Total), NivHoulom (obaja Israel) a Bonnamour (B&B). Veľmi silný únik začalo okamžite kontrolovať UAE, no Pogačarov tím nevyzeral najlepšie. Do pelotónu sa aspoň vrátilo Saganovo grupetto aj s Hirschim a Solerom.
Situáciu napokon príliš nevychytal tím Ineos Grenadiers, ktorý síce dopredu dostal Castrovieja, no ten nemal v silnej konkurencii vpredu príliš veľkú šancu na úspech v etape. Na čele balíka tak britská zostava podávala pomocnú ruku tímu UAE. Na šprintérskej prémii nemal v úniku konkurenta Wout Van Aert a zobral si maximálny bodový zisk. V zelenej súťaži mal už takmer dvojnásobok bodov druhého Jakobsena a mal našliapnuté možno aj k zlomeniu Saganovho rekordu, ktorý mal hodnotu 477 bodov. Van Aert mal už pred polkou podujatia takmer 300 a tím Jumbo mu evidentne nechával aj v horských etapách voľnú ruku. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Pomoc Ineosu netrvalo dlho a čoskoro bol na to UAE opäť sám. Darilo sa im však kontrolovať veľkú skupinu vpredu a v polke etapy Urána a spol. držali na troch minútach. 95 kilometrov pred cieľom pretekári nabehli do prvého z troch veľkých dnešných stúpaní. Col des Mosses (13,3 km; 4,1 %) bol najjednoduchším z nich a slúžil ako predvoj pred ďalšími dvomi, no už tu začali z pelotónu odpadať prví ľudia. Inak sa ale nič dôležite na kopci neudialo. Šprint o päť bodov na prémii vyhral Pierre Latour, ktorý tak ukázal ambíciu na bodkovaný dres. 
V zjazde z Col des Mosses sa nič podstatné neudialo. Všetky oči sa už upierali na ďalší kopec na trase, Col de la Croix (8,1 km; 7,6 %). Ten bol prudší ako posledný kopec a mohol za určitých okolností poslúžiť ako odrazový mostík pre prvé útoky, či už z úniku alebo pelotónu. Jeho vrchol bol ale stále veľmi ďaleko pred cieľom. Hneď v úvode tohto stúpania z hlavného pola vypadol Ben O'Connor (Ag2r) a pri tímovom aute evidentne s DS preberal, či z pretekov odstúpi. UAE tlačil na pílu a redukoval odstup vedúcej skupiny. Bola to tak trocha nepochopiteľná taktika, iba žeby chcel tím UAE jednoducho nepustiť žltý dres ani na jeden deň. 
63 kilometrov pred cieľom vpredu nastúpil Bob Jungels a únik sa začal cediť. Odpadli aj dobrí vrchári ako Bonnamour či Dombrowski. Soler na čele pelotónu však náskok skupiny vpredu zrážal už len na dve minútky. Jungelsa pred vrcholom doplnil ešte Geschke a Nemec si rpišiel aj po desať bodov za prvé miesto na vrchole. Po dlhých ôsmich dňoch tak virutálne vyzliekal Magnusa Corta z bodkovaného dresu. V zjazde však jazdec Cofidisu zaostal za Jungelsom a Luxemburčan si vypracoval už takmer minútu náskoku na Van Aertovu skupinu. 
Na poliach pred posledným kopcom sa objavil na trase bočný vietor a bolo veľmi zaujímavé sledovať, ako to GC tímy pojmú. Jungels zozjazdoval skvele a 30 kilometrov pred cieľom mal náskok 1:30 na zvyšok úniku a už tri minúty na pelotón. Napokon sa však na veternej pasáži v asi 40-člennej hlavnej skupine nič nestalo a UAE ju doviedlo na posledný kategorizovaný kopec etapy.  Pas de Morgins (15,4 km; 6,1 %) bol pravidelný výstup. Prvých dvanásť kilometrov malo približne sedem-percentný sklon, záver bol potom jednoduchší. Perfektné stúpanie pre tempára Jungelsa, ktroý zjavne útočil na etapový triumf. Na úpätie kopca prišiel s dvomi minútami náskoku.
- reklama -
- reklama -
V pelotóne zostali s Pogačarom už len Bennett a Majka. Bolo skutočne zvláštne, že UAE nepoľavovalo ani po tom, čo náskok Urána nebol už ani na jednej minúte a na čele si išiel Jungels pre etapu. Jumbo tu bolo vo veľkej presile. Naopak, v problémoch bol Ineos, na konci hlavnej skupiny mali veľké komplikácie Dani Martínez a Tom Pidcock. Z pozostatku úniku ešte zaútočili Pinot, Castroviejo, Urán a Verona. Najsilnejším z nich bol Thibaut Pinot, ktorý sa osamostatnil a vyrazil za Jungelsom.
Francúz predvádzal peknú stíhaciu jazdu a v prvej, ťažšej polovici stúpania stiahol  vyše minúty na jazdca Ag2r. Na hornej, plochej pasáži kopca však časovkár Jungels našiel pevnú pôdu pod nohami a držal odstup od Pinota na tridsiatich sekundách. Z hlavnej skupiny odpadli kandidáti na pódium, Dani Martínez aj Aleksandr Vlasov. Z úniku vypadol a v GC skupine sa neudržal ani animátor dnešnej etapy, Rigoberto Urán.
Vrcholom Pas de Morgins prešiel ako prvý Bob Jungels, s náskokom 25 sekúnd pred Pinotom. Pred sebou mal ale väčšie lákadlo v podobe etapového triumfu. Zostávalo mu už len zozjazdovať pod posledný krátky, nekategorizovaný výjazd k cieľu. Luxemburčan sa takmer obliekol aj do bodkovaného dresu, no Simon Geschke napokon stačil prejsť prémiou na piatom mieste a ubránil ho. V hlavnej skupine všetky prípadné útoky zablokoval tím UAE strojovým tempom. Pogačarova zostava dnes ukazovala silu.
Bob Jungels mal pred záverečným výjazdom do cieľa polminútku náskoku a nemal problém napokon triumfovať v deviatej etape Tour. Úžasná satisfakcia pre tím Ag2r po problémoch O'Connora a pozitívnom teste Boucharda. Zároveň sa Luxemburčan týmto triumfom úžasne vracia po dlhých rokoch, kedy ho brzdili zdravotné problémy a vypadol zo svetovej špičky, kam pred niekoľkými rokmi určite patril. Po Liege-Bastogne-Liege 2018 si tak Bob prišiel po ďalší životný triumf. 
Na druhom mieste napokon došpurtoval Jonathan Castroviejo pred Carlosom Veronom. Dvojica Španielov vo finále dobehla zlomeného Pinota. Za Francúzom, ktorý sa stal aspoň najbojovnejším jazdcom etapy, došpurtoval Tadej Pogačar s Jonasom Vingegaardom na zadnom kolese. Niekoľko sekúnd stratili Roglič i celý Ineos. Britská zostava navyše dnes v GC nadobro prišla o Martíneza. Vlasov napokon svoju stratu dokázal úspešne limitovať.
V celkovom poradí tak prišlo len ku kozmetickým zmenám a vypadnutiu Daniho Martíneza z Top 10. Tadej Pogačar a jeho tím dnes neutralizovali prípadné útoky súperov a silným, pravidelným tempom udržali skupinu spolu. Obhajca titulu tak strávi voľný deň v žltom aj bielom drese. V zelenom je bezpečne Wout Van Aert, ktorý spolu s Pogačarom animoval prvý závodný blok. Do bodkovaného dresu sa dnes obliekol Simon Geschke, čo bude pre Nemca sladkou odmenou sa jeho huževnaté úniky dnes i na La Planche des Belles Filles. Najlepším tímom zostáva aj po dnešku Ineos Grenadiers, ktorý dal dnes netypicky šancu na triumf Castroviejovi, čo jasne napovedá, že ambície britského celku sa trochu menia. 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Boba Jungelsa (víťaz)
"Bol to krásny deň. Sú to už dlhé roky, odkedy som naposledy vyhral. Musel som to skúsiť na dlhý únik, pretože to je spôsob, akým som vždy vyhrával a teraz mám konečne znova formu to robiť opäť. Veľmi mi to pripomínalo môj triumf na Liége-Bastogne-Liége. Aj vtedy sa za mňou súperi blížili ako dnes Pinot, ale ja som vedel, že ak prekonám posledný kopec s náskokom, tak vyhrám. Ďakujem všetkým, čo ma podporovali počas posledných niekoľkých ťažkých rokov."

 
Výsledky etapy
1. JUNGELS Bob AG2R Citroën Team 04:46:39 120
2. CASTROVIEJO Jonathan INEOS Grenadiers 00:22 50
3. VERONA Carlos Movistar Team 00:26 25
4. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 00:40 15
5. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:49 5
6. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:49
7. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 00:52
8. YATES Adam INEOS Grenadiers 00:52
9. MAS Enric Movistar Team 00:52
10. QUINTANA Nairo Team Arkéa-Samsic 00:52
121. SAGAN Peter TotalEnergies 27:35
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 33:43:44
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:39
3. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 01:17
4. YATES Adam INEOS Grenadiers 01:25
5. GAUDU David Groupama-FDJ 01:38
6. BARDET Romain Team DSM 01:39
7. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 01:46
8. MAS Enric Movistar Team 01:50
9. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 01:55
10. QUINTANA Nairo Team Arkéa-Samsic 02:13
131. SAGAN Peter TotalEnergies 01:08:20
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 284
2. JAKOBSEN Fabio Quick-Step Alpha Vinyl 149
3. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 139
4. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 102
5. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 97
6. CORT Magnus EF Education-EasyPost 86
7. SAGAN Peter TotalEnergies 86
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. GESCHKE Simon Cofidis 19
2. JUNGELS Bob AG2R Citroën Team 18
3. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 14
4. CORT Magnus EF Education-EasyPost 11
5. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 10
6. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 8
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 33:43:44
2. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 01:46
3. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 07:25
4. JORGENSON Matteo Movistar Team 28:08
5. LEKNESSUND Andreas Team DSM 30:03
6. GENIETS Kevin Groupama-FDJ 32:37
Všetky prémie na trase etapy:
4-20 155,8 km - Côte de Bellevue: dĺžka 4,3 km; sklon 4 % (1)
sprint-20 136,4 km - SEMSALES (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2) 
2 20 84,4 km - Col des Mosses: dĺžka 13,3 km; sklon 4,1 % (5-3-2-1)
1 20 61,1 km - Col de la Croix: dĺžka 8,1 km; sklon 7,6 % (10-8-6-4-2-1)
1 20 9,8 km - Pas de Morgins: dĺžka 15,4 km; sklon 6,1 % (10-8-6-4-2-1)
ciel Cieľ - CHATEL LES PORTES DU SOLEIL (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1) + bonusové sekundy 10-6-4
Krátky úvod k etape:
Po mierne prekvapujúcom priebehu 8. etapy to už v deviaty deň určite vyzerá na únik a triumf skupiny favoritov by bol veľkým prekvapením, hoci menšie rozdiely medzi nimi nie sú vylúčené. V úniku takmer určite bude Magnus Cort v snahe bojovať o vrchárske body, no možno sa tam objaví už aj reálny kandidát na tento dres. Cort ale nebude favoritom na dojazd. Veľmi dobrý výkon predviedol pred dvoma dňami Lennard Kämna, ktorý dostal deň na orazenie a bude asi silným koňom. To platí aj o jeho kolegoch Schachmannovi či Konradovi. Už konečne sa očakáva v akcii Woods, možno Teuns a uvidíme, kde bude hranica straty v GC, že už UAE pustí pretekára. Či by to už mohol byť taký Caruso, Lucenko, Barguil alebo Meintjes.
Krátky opis trasy etapy:
Vrchári budú v permanencii aj v deviatej etape. Prvá polovica bude pomerne jednoduchá a na šprintérskej prémii by sme mali vidieť ďalší šprint o body, v prípade, ak všetky body nevezmú unikajúci jazdci. Prvou vážnejšou horskou prekážkou bude Col des Mosses, po ktorom nasleduje Col de la Croix. Po ňom nasleduje dlhý zjazd až na začiatok stúpania Pas de Morgins. Vzhľadom na nízku vzdialenosť do cieľa a parametre stúpania sa tu môžu deliť aj jazdci v GC. Posledné kilometre etapy sa odohrajú v krátkom stúpaní so sedempercentným sklonom. 
profil záverečného kopca (© letour.fr)
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 14:05 štúdio, následne živý prenos
moderátorka štúdia: Oľga Konečná
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Martin Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop