Giro: V ITT dominoval Evenepoel a obliekol si ružový dres, spomedzi ďalších jazdcov na GC bol najlepší Almeida

6.5.2023, 14:00 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Giro: V ITT dominoval Evenepoel a obliekol si ružový dres, spomedzi ďalších jazdcov na GC bol najlepší Almeida
1. 6.5. rovinata etapa ciel rovina Fossacesia Marina > Ortona 20 km Evenepoel
profil etapy, 100 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
Na začiatok 106. ročníka talianskej Grand Tour si organizátori pripravili časovku jednotlivcov. V závere sa cyklisti museli popasovať s krátkym stúpaním a kľukatou cestou. Giro d'Italia 2023 odštartovalo desať minút pred štrnástou hodinou. Vtedy sa zo štartovej rampy spustil Laurens Huys (Intermarché - Circus - Wanty). Belgičan patril medzi debutantov. Pätnásť minút pred sedemnástou hodinou štartoval posledný jazdec Stefano Oldani (Alpecin-Deceuninck). 
Ako tretí odštartoval Stefano Gandin. Jeho tím Corratec - Selle Italia dnes debutoval na Grand Tour. O dve minúty neskôr odštartoval jeden z kandidátov na cyklámenový dres Fernando Gaviria (Movistar Team). Následne sa na trať vybral aj druhý najstarší jazdec na pretekoch Luis León Sánchez (Astana Kazachstan Team). Minútu po štrnástej hodine odštartoval vlaňajší víťaz horskej súťaže Koen Bouwman (Jumbo-Visma). Laurens Huys prišiel na prvý medzičas za jedenásť minút a 49 sekúnd.  
Hneď za Belgičanom štartujúci Campbell Stewart (Jayco AlUla), ďalší debutant na Grand Tour, bol o 37 sekúnd rýchlejší. Zo štartovej rampy sa spustil aj juhoafrický šampión a štvrtý muž Okolo Slovenska Stefan De Bod (EF Education-EasyPost). Najlepší prvý medzičas stanovil Ryan Gibbons (UAE Team Emirates). Juhoafričan vylepšil čas Stewarta o devätnásť sekúnd. Spomedzi prvých cyklistov v cieli mal najrýchlejší čas práve Gibbons, ktorý zvládol časovku v čase 22:56.
Na trať sa vybral prvý veľký favorit a víťaz Okolo Slovenska Josef Černý (Soudal - Quick-Step). Hneď za ním štartoval dvojnásobný majster sveta v ITT Rohan Dennis (Jumbo-Visma). Gibbonsa na vedúcej priečke vystriedal Nico Denz (Bora - hansgrohe). Druhý muž Okolo Slovenska 2020 vylepšil čas Gibbonsa o pätnásť sekúnd. O niekoľko minút však prišiel do cieľa Stefan De Bod a majster Južnej Afriky bol rýchlejší o deväť sekúnd. Prvým jazdcom na GC, ktorý odštartoval, bol Warren Barguil (Team Arkéa Samsic). 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Josef Černý vedúcu priečku neatakoval, na druhom medzičase strácal deväť sekúnd a v cieli sa zaradil na priebežné piate miesto. Ďalším potenciálnym kandidátom na GC na štarte bol Bauke Mollema (Trek-Segafredo). Americký celok pre koronavírus prišiel o Giulia Cicconeho. Medzi najlepších jazdcov nepatril ani Rohan Dennis. Na trať sa vybral aj Magnus Cort Nielsen (EF Education). Najlepší prvý medzičas zajazdil Jonathan Milan (Bahrain - Victorious). Na priebežné tretie miesto sa zaradil Bob Jungels (Bora - hansgrohe), ktorý na De Boda stratil dvanásť sekúnd.
Jonathan Milan napokon neudržal svoj náskok a v cieli mu pripadlo štvrté miesto. Na trati sa už nachádzal aj druhý český zástupca a debutant na Grand Tour Karel Vacek (Corratec). Warren Barguil stratil takmer dve minúty. Na trať sa vydal aj Mads Pedersen (Trek). Jeho oddielový kolega Bauke Mollema podal solídny výkon a v cieli mal identický čas ako Milan. Pár sekúnd po jeho dojazde odštartoval posledný Čech a šiesty muž vlaňajšieho ročníka Jan Hirt (Soudal - Quick Step). 
  
Kvalitný výkon podal aj Laurens De Plus (Ineos Grenadiers). Niekdajší jazdec Jumba sa zaradil na štvrtú priečku. Ďalšími pretekármi na GC, ktorí sa vybrali na trať, boli Hugh Carthy (EF Education) a Lorenzo Fortunato (EOLO - Kometa). Mads Pedersen stanovil najlepší prvý medzičas. Jeho krajan Magnus Cort Nielsen sa v cieli zaradil na desiatu priečku. Pedersen pokračoval vo výbornom výkone a na druhý medzičas prišiel s deväťsekundovým náskokom. Zo štartovej rampy sa spustil aj Brandon McNulty (UAE Team Emirates). 
Mads Pedersen po vynikajúcom výkone vylepšil čas De Boda o dvanásť sekúnd a mohol sa posadiť do horúceho kresla. Karel Vacek stratil v cieli dve minúty a štyridsať sekúnd. Odštartovali aj Rigoberto Urán (EF Education) a najstarší účastník Domenico Pozzovivo (Israel Premier Tech). Hugh Carthy v cieli stratil 54 sekúnd. Medzi najlepších jazdcov sa zaradil Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers). Deviaty muž z roku 2019 stratil iba šestnásť sekúnd a predbežne mu patrilo tretie miesto. V cieli bol aj Jan Hirt, ktorý stratil takmer dve minúty.  
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Na trať sa vybral aj líder tímu Bahrain - Victorious na GC Jack HaigLorenzo Fortunato stratil v cieli dve minúty a 12 sekúnd. Na prvé miesto sa vyšvihol Brandon McNulty. Američan vylepšil čas Pedersena o štrnásť sekúnd. Na trenažéri sa už rozjazďoval Remco Evenepoel (Soudal). Na priebežné tretie miesto sa zaradil jeho kolega Ilan Van Wilder, ktorý na McNultyho stratil 24 sekúnd. Do pretekov vstúpil aj víťaz Tour of the Alps Tao Hart (Ineos). Rigoberto Urán zvládol časovku obstojne a v cieli mu pripadlo slušné dvanáste miesto so stratou 47 sekúnd.
Novým majiteľom najlepšieho prvého medzičasu bol víťaz Tour Down Under Jay Vine (UAE Emirates). Medzi silných protagonistov sa zaradil aj Michael Hepburn (Jayco AlUla), ktorému v cieli pripadlo tretie miesto. Domenico Pozzovivo v cieli stratil minútu a 23 sekúnd. Odštartovali aj Damiano Caruso (Bahrain - Victorious) a Joao Almeida (UAE Emirates). Jeho kolega Jay Vine sa po zranení kolena vrátil vo veľkom štýle, porazil McNultyho o dve sekundy a šiel do vedenia. Na trať sa vydal aj ďalší kandidát na etapové víťazstvo Edoardo Affini (Jumbo). 
Na predbežné tretie miesto sa zaradil Bruno Armirail (Groupama - FDJ). Majster Francúzska v ITT stratil iba jedenásť sekúnd na Vina. Novým lídrom sa stal Tao Hart. Víťaz Gira z roku 2020 ako prvý zvládol časovku za menej 22 minút. Na Vina získal šesť sekúnd. Tesne po jeho dojazde odštartoval druhý líder Ineosu Geraint Thomas. Na prvom medzičase mal Joao Almeida totožný čas ako Vine. Na trati sa už nachádzal aj Thibaut Pinot (Groupama - FDJ). Harta na čele vystriedal Joao Almeida a podčiarkol výborný výkon jazdcov UAE. Oproti Britovi bol rýchlejší o jedenásť sekúnd. 
Damiano Caruso stratil takmer minútu. Geraint Thomas stanovil nový najlepší čas na prvom medzičase. Po pol piatej postupne odštartovali Remco EvenepoelPrimož Roglič (Jumbo), Stefan Küng (Groupama), Filippo Ganna (Ineos) a Alexandr Vlasov (Bora). Edoardo Affini sa v cieli zaradil do druhej desiatky. Thomasovi v cieli pripadla piata priečka, keď na Almeidu stratil 26 sekúnd. Thibaut Pinot nakúpil minútu a štrnásť sekúnd. Evenepoel vynikajúco odštartoval a už na prvom medzičase nadelil Thomasovi dvadsať sekúnd. 
Primož Roglič strácal 26 sekúnd, Stefan Küng mal manko 22 sekúnd a Filippo Ganna strácal dvanásť sekúnd. Alexandr Vlasov mal stratu 21 sekúnd. Medzitým sa zo štartovej rampy spustil posledný jazdec Stefano OldaniRemco Evenepoel v cieli naložil Almeidovi 29 sekúnd a šiel do vedenia. Roglič stratil 43 sekúnd a rovnakú stratu zaznamenal Küng. Lepšie zvládol časovku Ganna, ktorý dostal 22 sekúnd. Vlasov nakúpil 55 sekúnd. Zvyšní pretekári na trati do boja o najvyššie priečky neprehovorili a Remco Evenepoel sa stal víťazom. 
Joao Almeida skončil druhý, tretí najlepší čas zaznamenal Filippo Ganna. Do minútovej straty na nového majiteľa ružového dresu sa zmestili aj Tao HartBrandon McNultyGeraint ThomasAlexandr Vlasov Jay Vine. Ineos aj UAE Emirates tak môžu pracovať s viacerými lídrami na celkové poradie. Menej ako dve minúty stratili Hugh CarthyDamiano CarusoJack HaigBauke MollemaThibaut Pinot Rigoberto Urán
Víťaz etapy si okrem ružového obliekol na pódiu biely a cyklámenový dres. Modrý dres si zajtra oblečie McNulty. Biely dres ponesie Almeida, cyklámenový uvidíme u Gannu. Zajtra je na programe prvá klasická etapa. Na jej začiatku sa šprintéri budú musieť popasovať s niekoľkými nehodnotenými stúpaniami. Neskôr ich čakajú dve horské prémie. Záverečných šesťdesiat kilometrov prebehne na rovine. 
vyjadrenie ikonky ciernaRemco Evenepoel (víťaz etapy, ružový dres)
"Samozrejme, som veľmi šťastný. Je to najlepší výsledok, ktorý sme mohli v prvý deň dosiahnúť. Čakal som, že pôjdem tak rýchlo. Už od štartu som sa cítil veľmi dobre. Stále som šiel na správnom prevode. Vôbec som sa nesústredil na časový odstup od Rogliča. Pokúsil som sa vyhrať etapu, čo sa nám podarilo. Teraz sa pokúsime bezpečne prejsť prvým týždňom a našetriť čo najviac energie pred ďalšou časovkou. Myslím si, že ružový dres udržíme do štvrtej etapy a potom uvidíme, komu sa ho podarí získať."
vyjadrenie ikonky ciernaTao Hart (4. miesto)
"Môj výkon nebol zlý. Samozrejme, je tu množstvo ľudí, ktorí sú dobrí, ale ja som spokojný. Nemal som žiadne problémy. Forma sa ešte len ukáže. Zatiaľ je to tak, ako sme očakávali, čo je dobré znamenie. Pred nami je ešte dlhé Giro. Som kľudný. Pred nami sú tri týždne. Nemá zmysel sa nechať unášať. Pred voľným dňom máme na programe osem etáp, preto sa snažím byť kľudný. Nebolo by dobré, keby sme sa nechali unášať. Musíme sa koncentrovať na každý deň."
vyjadrenie ikonky ciernaStefan Küng (5. miesto)
"Po klasikách som sa snažil čo najlepšie pripraviť na Giro. Do tréningu som dal všetko, čo sa dalo. Myslím si, že Evenepoel nám ukázal, kto je najsilnejší. Osobne si myslím, že som odviedol dobrú prácu, ale dnes to nemohlo stačiť. Remco má veľmi silný motor a časovka mu mala sedieť. Možno by mi viac sedelo, kebyže bolo viac zákrut na trati. Mohol by som viac meniť rytmus. To by mi sedelo viac. Pracoval som na tom, aby som v zákrutách získaval čas, ale dnes to nebolo len o trase. Bol som slabší, ako obvykle."
Výsledky etapy
1. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:21:18
2. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 00:22
3. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:29
4. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 00:40
5. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 00:43
6. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 00:43
7. VINE Jay UAE Team Emirates 00:46
8. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 00:48
9. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 00:55
10. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 00:55
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:21:18
2. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 00:22
3. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:29
4. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 00:40
5. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 00:43
6. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 00:43
7. VINE Jay UAE Team Emirates 00:46
8. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 00:48
9. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 00:55
10. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 00:55
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 15
2. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 12
3. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 9
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 3
2. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 2
3. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 1
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:21:18
2. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:29
3. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 00:48
Všetky prémie na trase etapy:
4 20 modre Cieľ - Ortona: dĺžka 2,8 km; sklon 2,3 % (3-2-1)
ciel Cieľ - Ortona (15-12-9-7-6-5-4-3-2-1)
Krátky úvod k etape:
Už po úvodnej etape uvidíme časové rozdiely medzi kandidátmi na celkové poradie, keďže ich čaká individuálny boj proti chronometru. Väčšina časovky sa pôjde popri pobreží, takže do výkonu pretekárov sa môže zamiešať aj bočný vietor. Tri kilometre pred cieľom začne krátke stúpanie, ktoré má na najprudšom úseku osempercetný sklon. Okrem toho sa pretekári budú v závere musieť popasovať s niekoľkými zákrutami. Etapový triumf by mal získať špecialista na časovku, ktorý disponuje kvalitnou výkonnosťou aj v kopcoch.  
 
Náš eshop