Giro: V prvom horskom dojazde zvíťazil Davide Bais z úniku pred Vackom, Leknessund udržal ružový dres

12.5.2023, 14:00 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Giro: V prvom horskom dojazde zvíťazil Davide Bais z úniku pred Vackom, Leknessund udržal ružový dres
Triumf Baisa (© LaPresse/Marco Alpozzi)

7. 12.5. rovinata etapa ciel rovina Capua > Gran Sasso d'Italia 218 km D. Bais
profil etapy, 3900 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
Úvodný týždeň na talianskej Grand Tour ukončil prvý horský dojazd na Gran Sasso d'Italia (26,5 km; 3,4 %). Na štart, pred ktorým husto pršalo, už nenastúpili Nicola Conci (Alpecin-Deceuninck) a Giovanni Aleotti (Bora - hansgrohe). Jazdec nemeckého tímu bol pozitívne testovaný na koronavírus. Ďalší deň v ružovom drese absolvoval Andreas Leknessund (Team DSM), ale Nóra dnes čakala najťažia skúška doterajšieho priebehu. 
Vedúcu skupinu vytvorili Simone Petilli (Intermarché - Circus - Wanty), Davide Bais (EOLO-Kometa), Henok Mulubrhan (Green Project-Bardiani CSF-Faizané) a Karel Vacek (Team Corratec - Selle Italia). Na rýchlostnej prémii získal dvanásť bodov Bais. V pelotóne šprintovali o štyri body Michael Matthews (Jayco AlUla) a Mads Pedersen (Trek-Segafredo). Úspešnejší bol víťaz včerajšej etapy. 
121 kilometrov pred cieľom vypadol z úniku Mulubrhan. Vedúca skupina mala deväťminutový náskok na pelotón, ktorý viedol tím DSM. Petili sa virtuálne obliekal do ružového dresu. Pred etapou strácal sedem minút a 49 sekúnd. Na prvej horskej prémii Roccaraso (6,9 km; 6,5 %) vzal osemnásť bodov Davide Bais. Vlani pretekal aj na Okolo Slovenska, kde skončil šiesty v tretej etape. V celkovom poradí obsadil trinástu priečku. 
Náskok úniku naďalej rástol a prekročil hodnotu desiatich minút. Dva body na Roccarase vzal Thibaut Pinot (Groupama - FDJ) a navýšil vedenie v horskej súťaži. V zadnej časti pelotónu spadli Sepp Kuss (Jumbo-Visma) a Matthew Riccitello (Israel Premier Tech). Obom museli mechanici opraviť bicykel. Davide Bais štartoval na Gire po druhýkrát v kariére. Minulý rok absolvoval premiéru a podarilo sa mu dokončiť preteky.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Simone Petili absolvuje už štvrté Giro v kariére. Karel Vacek sa zúčastňuje premiérovej Grand Tour v kariére. Počas etapy UAE Team Emirates priniesol správu, že víťaz Tour Down Under Jay Vine predĺžil zmluvu do roku 2027. Do pelotónu sa vrátil Henok Mulubrhan. 77 kilometrov pred cieľom mala vedúca skupina desať minút a 35 sekúnd k dobru. Pelotón naďalej viedli zástupcovia tímu DSM.
Náskok vedúcej skupiny klesol pod desať minút. V úniku jazdiaci Simone Petili dosiahol solídny výsledok na Okolo Sicílie, kde obsadil ôsme miesto v GC. Vlani bol deviaty na Strade Bianche. Davide Bais bol aktívny na Tirreno-Adriatico, kde bol štyrikrát v úniku a v súťaži o najlepšieho vrchára skončil druhý. Karel Vacek vlani dosiahol pekný výsledok na Závodoch míru pre jazdcov do 23 rokov, kde skončil siedmy v celkovom poradí. 
Vedúca skupina sa blížila k bonifikačnej prémii. Drobné mechanické problémy musel riešiť Remco Evenepoel (Soudal - Quick Step). Majstrovi sveta pomohol mechanik za jazdy. Tri bonifikačné sekundy získal Davide Bais. V pelotóne sa naďalej držali aj šprintéri, napríklad Mark Cavendish (Astana Kazachstan Team). Päťdesiat kilometrov pred cieľom mal únik takmer jedenásťminútový náskok. 
V pelotóne naďalej ťahali iba jazdci DSM. Iné tímy im nepomáhali, čo zvyšovalo šance úniku na etapový triumf. Na zemi skončil Pieter Serry (Soudal - Quick Step). Dlhoročný domestik belgického zoskupenia pokračoval ďalej. Vedúca skupina začala stúpať na Calascio (13,5 km; 6 %), pričom na balík mala viac ako trinásť minút k dobru. Simone Petili bojoval nielen o etapu, ale aj o ružový dres. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Defekt zadného kolesa dostal Stefano Gandin (Corratec). Balík začali ťahať jazdci Bahrainu - Victorious, EF Education - EasyPost aj UAE Team Emirates. Náskok vedúcej skupiny hneď klesol na deväť minút, ale následne začal opäť stúpať. Na čelo pelotónu sa vrátili ľudia z DSM. V balíku už neboli šprintéri. Problémy s prehadzovačkou musel riešiť Geraint Thomas (Ineos). Šiesty muž priebežného poradia sa rýchlo vrátil späť. 
Výborný výkon podával líder bodovačky Jonathan Milan (Bahrain - Victrorious), ktorý odvádzal penzum práce pri udávaní tempa. Z pelotónu si vystúpil aj včerajší víťaz Mads Pedersen (Trek-Segafredo). Neskôr ho nasledoval aj MilanAndreas Leknessund mal k dispozícii ešte dvoch domestikov. Na vrchole vzal štyridsať bodov Davide Bais. Náskok úniku klesol pod deväť minút.
Ďalšie štyri body získal Pinot. Líder horskej súťaže mal o desať bodov viac, ako druhý Bais. Jazdec EOLO - Kometa sa mohol po etape obliecť do modrého dresu, ak by skončil v Top 3. Vedúca skupina sa už nachádzala na cieľovom stúpaní Gran Sasso d'Italia (26,5 km; 3,4 %). Na čele pelotónu nechýbali jazdci AG2R Citroën, Soudalu aj UAE Emirates. Defekt zadného kolesa dostal Ben Swift (Ineos).
Andreas Leknessund sa nemusel obávať o stratu ružového dresu zo strany Petiliho, keďže náskok úniku klesol pod sedem minút a tridsať sekúnd. Mechanické problémy mal Davide Gabburo (Green Project). Desať kilometrov pred cieľom mala vedúca trojica šesť minút a tridsať sekúnd k dobru na pelotón. 6200 metrov pred páskou atakoval Petili, ale Bais Vacek zareagovali a trio ostalo pohromade.
V pelotóne ťahali aj jazdci Bory a Jumba, ale bolo jasné, že vedúca skupina bude bojovať o etapu. 3700 metrov pred páskou opäť atakoval Petili a do problémov sa dostal Vacek. Čech sa dokázal s vypätím všetkých síl vrátiť späť. Z pelotónu atakoval Thomas Champion (Cofidis). Francúz, ktorý bol v úniku už dvakrát, bol dostihnutý. 1600 metrov pred cieľom opäť atakoval Petili, ale Vacek sa rýchlo vrátil späť.
Jazdec Corratecu sa následne utrhol a Bais Talianovi nechcel striedať. Po chvíli bola vedúca skupina opäť pokope. Balík v závere preriedili jazdci Movistaru. Trio šprintovalo o víťazstvo, ako prvý sa zdvihol Simone Petili, ale zvíťazil Davide Bais. Druhý skončil Karel Vacek, tretí finišoval Simone Petili. Víťaz etapy sa zároveň obliekol do modrého dresu pre najlepšieho vrchára. 
Pelotón priviedol do cieľa Remco Evenepoel so stratou troch minút a desiatich sekúnd. Medzi favoritmi sa až do konca udržal Andreas Leknessund, ktorý udržal ružový dres. Dnešný víťaz dosiahol najväčší úspech v kariére a zároveň premiérové víťazstvo medzi profesionálmi. Výborný výkon podal aj Karel Vacek, ktorý taktiež dosiahol životný výsledok. Na začiatku siedmej etapy sa rýchlo vytvoril štvorčlenný únik. Balík, ktorý viedli najmä jazdci DSM, im doprial dostatok priestoru, aby mohli bojovať o etapový triumf, čo využil Davide Bais. Obrovskú radosť z jeho úspech mal aj spolumajiteľ tímu Alberto Contador, čo môžete vidieť v priloženom tweete. 
Jazdci na celkové poradie dnes neútočili, ale v Top 10 nastali drobné zmeny. Z ôsmej priečky odtiaľ vypadol Toms Skujinš (Trek-Segafredo), čo však nie je prekvapujúce, keďže Lotyš nepatrí medzi čistokrvných vrchárov. V elitnej desiatke ho nahradil Damiano Caruso (Bahrain - Victorious). 24 sekúnd na skupinu favoritov stratil Rigoberto Urán (EF Education-EasyPost). Pre americké zoskupenie je ale hlavným lídrom Hugh Carthy. S výnimkou horskej súťaže sa lídri ďalších klasifikácii nezmenili. Druhý súťažný týždeň odštartuje zvlnená etapa, na konci ktorej by o triumf mali bojovať odolní šprintéri, klasikári, alebo unikajúca skupina.
vyjadrenie ikonky ciernaDavide Bais (víťaz etapy, modrý dres)
"Konečne prišlo moje prvé víťazstvo medzi profesionálmi. Som veľmi šťastný. Bolo to trochu nečakané. Mojou úlohou na dnes bolo utrhnúť sa, aby som na konci mohol pomôcť Lorenzovi Fortunatovi. Chcel by som svoje víťazstvo venovať tímu. Inšpiroval ma Lorenzo a jeho výhra na Zoncolane. Na konci som skúsil šprint. Bol som v úniku najrýchlejší, ale najmenej silný vrchár. Snažil som sa vynaložiť čo najmenej úsilia. V šprinte som zariskoval a vyšlo to perfektne."
vyjadrenie ikonky ciernaKarel Vacek (2. miesto)
"Dnes som chcel, samozrejme, bojovať o víťazstvo. Niekedy som zvádzal súboje s Remcom Evenepoelom, ale prešiel som si ťažkým obdobím. Preto je tento výsledok pre mňa ako víťazstvo. Dal som do toho úplne všetko. Chcel som ísť dnes do úniku. Teraz som spokojný. Vlani som takmer prestal s cyklistikou. Som rád, že som dostal šancu na Giro úplne na poslednú chvíľu."
vyjadrenie ikonky ciernaAndreas Leknessund (ružový dres)
"Dnes som sa cítil dobre. Nakoniec sme šli na plný plyn až v poslednom kilometri. Samozrejme, čakal som, že to bude ťažšie. Bolo to trochu nudné. Nemusel som bojovať o svoj ružový dres. Je fajn, že môžem ešte dva dni jazdiť v ružovom."
Výsledky etapy
1. BAIS Davide EOLO - Kometa Team 06:08:40
2. VACEK Karel Team corratec - Selle Italia 00:09
3. PETILLI Simone Intermarché-Circus-Wanty 00:16
4. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 03:10
5. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 03:10
6. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 03:10
7. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 03:10
8. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 03:10
9. DUNBAR Edward Team Jayco-AlUla 03:10
10. SCARONI Cristian Astana Qazaqstan 03:10
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. LEKNESSUND Andreas Team DSM 29:02:38
2. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:28
3. PARET-PEINTRE Aurélien AG2R Citroën Team 00:30
4. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 01:00
5. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 01:12
6. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 01:26
7. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 01:26
8. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 01:30
9. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 01:54
10. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 01:59
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. MILAN Jonathan Bahrain Victorious 110
2. GROVES Kaden Alpecin-Deceuninck 99
3. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 87
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. BAIS Davide EOLO - Kometa Team 86
2. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 50
3. VACEK Karel Team corratec - Selle Italia 36
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. LEKNESSUND Andreas Team DSM 29:02:38
2. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:28
3. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 01:00
Všetky prémie na trase etapy:
sprint-20 127,9 km - Castel di Sangro (15-12-9-7-6-5-4-3-2-1)
2 20 117,5 km - Roccaraso: dĺžka 6,9 km; sklon 6,5 % (18-8-6-4-2-1)
sprint-20 57,4 km - Bussi Sul Tirino (3-2-1 bonusové sekundy)
2 20 33,2 km - Calascio: dĺžka 13,5 km; sklon 6 % (18-8-6-4-2-1)
1 20 Cieľ - Gran Sasso d'Italia: dĺžka 26,5 km; sklon 3,4 % (40-18-12-9-6-4-2-1)
ciel Cieľ - Gran Sasso d'Italia (15-12-9-7-6-5-4-3-2-1) + 10-6-4 bonusové sekundy
Krátky úvod k etape:
Na záver prvého súťažného týždňa je na programe prvý horský dojazd. Do vedúcej skupiny sa budú chcieť dostať aj záujemcovia o cyklámenový dres, keďže ešte pred horskými prémiami sa nachádza šprintérska prémia. Po stúpaní na Roccaraso nasleduje dlhý zjazd. Stúpanie do cieľa sa začne už 47 kilometrov pred páskou. Najprv cyklisti zdolajú Calascio, kde bude k dispozícii množstvo bodov do horskej súťaže. Hneď potom začnú pretekári stúpať na Gran Sasso d'Italia. Najťažší úsek sa nachádza kilometer pred cieľom, kde sa nachádza pätnásťpercentný úsek. Po siedmej etape uvidíme zmeny v priebežnom poradí medzi kandidátmi na titul. 
profil posledného kopca (© giroditalia.it)
 
Náš eshop