Giro: Zvlnenú etapu po dlhom úniku vyhral Denz, Haig a Leknessund spadli, GC bez zmien

18.5.2023, 14:30 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Giro: Zvlnenú etapu po dlhom úniku vyhral Denz, Haig a Leknessund spadli, GC bez zmien
Triumf Denza (© LaPresse/Massimo Paolone)

12. 18.5. rovinata etapa ciel rovina Bra > Rivoli 179 km Denz
profil etapy, 2300 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
Pred ďalšou zvlnenou etapou Gira d'Italia sa už na štart nepostavil Alessandro Covi (UAE Team Emirates). S kompletnou súpiskou pokračovali iba AstanaBahrain - Victorious Jumbo. Stredajšia etapa mala sedieť klasikárom a odolným šprintérom, ale vylúčený nebol ani úspech unikajúcej skupiny. Najťažším kopcom etapy bol Colle Braida (9,8 km; 7,1 %), ktorý vrcholil iba 27 kilometrov pred cieľom. 
Do vedúcej skupiny sa prepracovalo tridsať cyklistov. Pred pelotónom jazdili Amanuel GhebreighzabhierBauke MollemaMads PedersenToms Skujinš (4x Trek-Segafredo), Samuele BattistellaVadim PronskiyCristian Scaroni (3x Astana Kazachstan), Luca CoviliDavide GabburoAlessandro Tonelli (3x Green Project-Bardiani CSF-Faizané), Sebastian BerwickMarco FrigoStephen Williams (3x Israel Premier Tech), Alex BaudinValentin Paret-Peintre (2x AG2R Citroën Team), Nico DenzPatrick Konrad (2x Bora - hansgrohe), Michel HessmannSepp Kuss (2x Jumbo-Visma), Ilan Van Wilder (Soudal - Quick Step), Stefano Oldani (Alpecin-Deceuninck), Jasha Sütterlin (Bahrain - Victorious), Jonathan Lastra (Cofidis), Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost), Laurens Huys (Intermarché - Circus - Wanty), Einer Augusto Rubio (Movistar), Michael Matthews (Jayco AlUla), Davide Formolo (UAE Team Emirates), Lorenzo Fortunato (EOLO - Kometa) a Veljko Stojnić (Corratec - Selle Italia). 
114 kilometrov pred cieľom mala vedúca skupina tri minúty a pätnásť sekúnd k dobru. Pelotón viedli jazdci Ineosu Grenadiers. Britská zostava si musela dať pozor na Patricka Konrada. Víťaz etapy na Tour de France 2021 strácal na Thomasa osem minút a 43 sekúnd. V priebežnom poradí bol na šestnástej priečke. Únik sa blížil k rýchlostnej prémii, kde Mads Pedersen mohol znížiť stratu v bodovačke na Jonathana Milana (Bahrain - Victorious). 
Na rýchlostnú prémiu priviedol únik Trek a Pedersen získal dvanásť bodov. Stratu na cyklámenový dres znížil na 24 bodov. Z pretekov odstúpil Mikaël Cherel (AG2R Citroën). Počasie sa postupne zhoršovalo a na cyklistov začalo opäť pršať. Z úniku sa utrhli BattistellaDenzSkujinšBerwick a Tonelli. V druhej skupine sa naďalej nastupovalo, skúšal to napríklad Bettiol. Po niekoľkých minútach vypadol z prvej skupiny jazdec Astany.
- ponuka ehopu -
- ponuka eshopu -
Súčasťou hromadných dojazdov už nebude Kaden Groves (Alpecin), ktorý odstúpil. V pelotónu došlo k pádu počas prejazdu občerstvovaciou zónou. Na zemi skončili Jonathan MilanJack Haig (2x Bahrain - Victorious), Alberto Dainese a Andreas Leknessund (2x DSM). Štvrtý muž priebežného poradia sa bez problémov vrátil späť. Vedúce kvarteto si vybudovalo päťdesiat sekúnd na druhú skupinu. 
Jeho náskok naďalej rástol, 73 kilometrov pred cieľom to boli dve minúty a pätnásť sekúnd. Balík strácal viac ako šesť minút. Dážď, našťastie, netrval dlho. Ďalším odstupujúcim pretekárom bol Harm Vanhoucke (DSM). V druhej skupine bol aktívny najmä Alberto Bettiol. Žalúdočné problémy mal Samuele Battistella. Medzi prenasledovateľmi viazla spolupráca a vedúca skupina naďalej zvyšovala svoju časovú výhodu.
Z druhej skupiny sa utrhli Alex Baudin Christian Scaroni. Po chvíli ich doplnil Alberto Bettiol. Naopak, pre návrat do pelotónu sa rozhodol Mads Pedersen. Tretiu skupinu vytvorili Laurens HuysJonathan LastraStefano OldaniMarco Frigo a Veljko Stojnić. Balík naďalej viedli jazdci Ineosu. Na bonifikačnej prémii získal tri sekundy Toms Skujinš. Do tretej skupiny sa prepracovali aj Davide FormoloValentin Paret-Peintre Jasha Sütterlin
Vedúca skupina začala stúpať na Colle Braida (9,8 km; 7,1 %) s takmer trojminútovým náskokom na trio prenasledovateľov. Tretia skupina strácala ďalších štyridsať sekúnd. V pelotóne začali pracovať jazdci Bahrain - Victorious aj DSM. Päť kilometrov pred vrcholom zvýšil tempo v prvej skupine Skujinš, čo si odniesol Tonelli. Problémy mal aj Berwick. Bolo jasné, že víťaza etapy vzíde z dnešného úniku.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Pelotón opäť viedli jazdci Ineosu vrátane Pavla Sivakova, ktorý včera spadol. Tretia skupina sa blížila k triu prenasledovateľov, kde došli sily Baudinovi. 28 kilometrov pred cieľom sa druhá a tretia skupina spojili. Vedúce trio prešlo cez vrchol spoločne, osemnásť bodov získal Skujinš a z druhej skupiny sa utrhol Frigo. Jazdec Israelu nedokázal znižovať náskok na čelnú skupinu, ktorá naďalej jazdila s viac ako trojminútovým náskokom.
Do tretej skupiny sa vrátili BaudinHessmannKussRubio aj Van WilderFrigo bol dostihnutý dvanásť kilometrov pred páskou. Vpredu atakoval Denz a zalepiť ho dokázal iba Skujinš. Napokon sa vrátil aj Berwick. Päť kilometrov pred cieľom bolo isté, že víťaz etapy vzíde z čelnej trojice. Ani jeden z členov vedúcej skupiny doposiaľ nezískal etapové víťazstvo na Grand Tour.
Trio začalo taktizovať už dva kilometre pred cieľom. Z prvého miesta musel šprintovať Nico Denz, ale Nemec sa s tým výborne vysporiadal a jednoznačne porazil Tomsa Skujinša. Tretí skončil Sebastian Berwick, s takmer minútovou stratou prišiel do cieľa Alessandro Tonelli a Top 5 uzavrel Marco Frigo. Ružový dres bez problémov udržal Geraint Thomas (Ineos Grenadiers).  
V dvanástej etape sa vytvoril početný únik, ktorý neohrozoval jazdcov na GC. Vedúca skupina sa neskôr rozdelila a dopredu vyrazilo kvarteto cyklistov. Na Colle Braida došli sily Alessandrovi Tonellimu. Problémy s tempom mal aj Nico Denz, ale druhý muž Okolo Slovenska 2020 s vypätím všetkých síl prežil stúpanie a v závere vybojoval najväčší úspech v kariére. Bora sa stala desiatym tímom s triumfom na tohtoročnom Gire.  
V Top 10 zmeny nenastali. Patrick Konrad sa posunul na trinástu priečku. Cyklámenový dres si aj zajtra oblečie Jonathan MilanMads Pedersen však dnes znížil jeho náskok na 24 bodov. Najlepším vrchárom zostal Davide Bais (EOLO - Kometa). Vďaka účasti Kussa a Hessmanna v úniku patrí honor najlepšiemu tímu Jumbu. Zajtra je na programe horský dojazd na Crans-Montana. 
vyjadrenie ikonky ciernaNico Denz (víťaz)
"Bolo ťažké sa dostať do úniku. Najťažšie bolo to stúpanie. Trpel som. Súperi mi to urobili naozaj ťažké. V tejto etape sme chceli do úniku dostať Patricka Konrada a Boba Jungelsa. Necítim sa najlepšie a chcel som pošetriť sily na zajtrajšok pre Lennarda Kämnu, ale dostal som voľnú ruku a využil som to. Keď som prešiel do stúpanie, tak som veril vo víťazstvo. Bol som úplne vyčerpaný a potreboval som si trochu oddýchnuť, ale potom som začal veriť, že by to mohlo dopadnúť dobre."
Výsledky etapy
1. DENZ Nico BORA-hansgrohe 04:18:11
2. SKUJINŠ Toms Trek-Segafredo 00:00
3. BERWICK Sebastian Israel - Premier Tech 00:03
4. TONELLI Alessandro Green Project - Bardiani 00:58
5. FRIGO Marco Israel - Premier Tech 02:07
6. VAN WILDER Ilan Soudal Quick-Step 02:20
7. BETTIOL Alberto EF Education-EasyPost 02:20
8. SCARONI Cristian Astana Qazaqstan 02:20
9. HEßMANN Michel Jumbo-Visma 02:20
10. BAUDIN Alex AG2R Citroën Team 02:20
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 49:02:05
2. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 00:02
3. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:22
4. LEKNESSUND Andreas Team DSM 00:35
5. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 01:28
6. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 01:52
7. DUNBAR Edward Team Jayco-AlUla 02:32
8. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 02:32
9. DE PLUS Laurens INEOS Grenadiers 02:36
10. PARET-PEINTRE Aurélien AG2R Citroën Team 02:48
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. MILAN Jonathan Bahrain Victorious 164
2. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 140
3. ACKERMANN Pascal UAE Team Emirates 88
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. BAIS Davide EOLO - Kometa Team 104
2. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 50
3. VACEK Karel Corratec - Selle Italia 36
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 49:02:27
2. LEKNESSUND Andreas Team DSM 00:13
3. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 02:10
Všetky prémie na trase etapy:
3 20 143 km - Pedaggera: dĺžka 16,9 km; sklon 2,4 % (9-4-2-1)
sprint-20 99,2 km - Ceresole d'Alba (12-8-5-4-3-2-1)
sprint-20 44,6 km - Buttigliera Alta (3-2-1 bonusové sekundy)
2 20 27,9 km - Colle Braida: dĺžka 9,8 km; sklon 7,1 % (18-8-6-4-2-1)
ciel Cieľ - Rivoli (15-12-9-7-6-5-4-3-2-1) + 10-6-4 bonusové sekundy
Krátky úvod k etape:
Priebeh dvanástej etapy môže napísať niekoľko scenárov. Na začiatku sa nachádza niekoľko nehodnotených stúpaní a takmer sedemnásťkilometrové stúpanie na Pedaggeru. Následne čaká na pelotón jednoduchý profil, ale 37 kilometrov pred páskou sa im postaví do cesty Colle Braida. Ak vedúca skupina zvládne stúpanie s dostatočným náskokom pred pelotónom, môže bojovať o etapový triumf. Keďže vrchol posledného stúpania je iba 27 kilometrov pred cieľom, nie je možné vylúčiť ani útoky zo strany kandidátov na celkové poradie.  
 
Náš eshop