Giro: V šiestej etape triumf Pedersena, De Marchi s Clarkom vyzvali šprintérov, ale o 300 metrov to nestihli

11.5.2023, 15:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
Giro: V šiestej etape triumf Pedersena, De Marchi s Clarkom vyzvali šprintérov, ale o 300 metrov to nestihli
Triumf Madsa Pedersena (© LaPresse/Massimo Paolone)

6. 11.5. rovinata etapa ciel rovina Neapol > Neapol 162 km Pedersen
profil etapy, 2800 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
Šiesty deň na Gire sa profilovo veľmi podobal tomu piatemu. Na pretekárov čakalo 162 kilometrov po pomerne kopcovitej trase, no stúpania Valico di Chunzi (8,3 km; 6,3 %) a Picco Sant'Angelo (7,6 km; 3,8 %) sa nachádzali priďaleko od cieľa, aby zabránili hromadnému dojazdu balíka. Možno Bora so Saganom v najlepších rokoch by sa dnes na kopcoch skúsili zbaviť Cavendisha a spol., no bolo nepravdepodobné že by sa k niečomu takému odhodlal dnes niektorí z tímov.
Hlavnými favoritmi tak boli protagonisti druhej, tretej a piatej etapy ako Kaden Groves (Alpecin), Mads Pedersen (Trek), Jonathan Milan (Bahrain - Victorious) či Michael Matthews (Jayco). Slabšiu šprintérsku štartovku chceli na výhru konečne využiť aj Fernando Gaviria (Movistar), Alberto Dainese (DSM) či Mark Cavendish (Astana), hoci u tretieho menovaného sme si neboli istí, či po včerajšom páde netrpí nejakými zdravotnými následkami. 
Jazdilo sa dnes na okruhu okolo Neapola a oproti včerajšiemu dňu panovalo pekné polooblačné počasie. Bolo dvadsať stupňov a vietor taktiež dnes nemal robiť problémy. Andreasa Leknessunda v ružovom drese tak dnes nemalo nič ohrozovať, teda za predpokladu, že by sa dnes pelotónu konečne vyhli väčšie pády. 
Do etapy už dnes nenastúpil Clément Russo (Arkéa). Hneď v úvodných kilometroch etapy sa na zemi ocitli favoriti dnešného dojazdu Gaviria a Milan, no obaja pokračovali. Netrvalo dlho a vytvoril sa nám aj únik dňa, v ktorom bola pätica Alessandro De Marchi (Jayco), Francesco Gavazzi (EOLO), Simon Clarke (Israel), Alexandre Delettre (Cofidis) a Charlie Quarterman (Corratec). 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Posledný menovaný vyhral šprintérsku prémiu, z pelotónu získal zvyšné body Pedersen pred Matthewsom. Do úniku sa pokúsil premostiť aj Alessandro Verre (Arkéa), no nebol úspešný. Kvinteto vpredu získalo rýchlo päť minút náskoku, no potom to začal zaujímavo kontrolovať Ineos. Vpredu nebol nikto nebezpečný pre GC, no bol to brejk plný kvalitných mien a skúsených „únikárov“.

Na vrchole Valico di Chunzi bral maximum bodov do vrchárskej súťaže Gavazzi. Únik toto prvé väčšie stúpanie etapy zvládol spolu, no na ďalšom kopci Picco Sant'Angelo už šliapli na plyn De Marchi s Clarkom a osamostatnili sa na čele. Zvyšok brejku sa potom rýchlo vrátil do balíka. Na čele sme tak mali iba dvojicu veteránov, ktorí už majú niekoľko skúseností s víťazstvom na Grand Tours z úniku.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Pelotón za nimi viedli počas celej etapy Trek, DSM a Bahrain Victorious. Duo vpredu jazdilo dobre, no ich náskok pomaly klesal. Sedemnásť kilometrov pred cieľom sa za pelotónom objavil Primož Roglič (Jumbo), ktorý musel riešiť mechanické problémy. V podobnej pozícii sa hneď o niekoľko minút objavil aj ďalší favorit Geraint Thomas (Ineos). Obaja sa však zvládli vrátiť do balíku.
V úplnom finále zaradili Clarke s De Marchi ešte vyšší rýchlostný stupeň a ich náskok zrazu prestal klesať a zamrzol na päťdesiatich sekundách. Úžasné využitie skúseností vedúcej dvojice a v uliciach Neapola to bola ešte veľká naháňačka. Napokon ale za dlhší koniec lana ťahal pelotón a dvojica veteránov kapitulovala iba 300 metrov pred cieľom.
K dlhému šprintu nasadil Fernando Gaviria, no v závere si ho vychutnal Mads Pedersen, ktorý tak vyhral svoju prvú etapu na Gire a dokončil trojkorunu Grand Tours. Druhý bol výborný Milan, tretí skončil Pascal Ackermann (UAE). Gaviria v závere vytuhol a bol až piaty.
Zlomené srdce budú mať po etape Simon Clarke a Alessandro De Marchi, no v poslednom kilometri prišli o desať-sekundovú výhodu. Clarke mohol dnes tiež dokončiť trojkorunu, De Marchi mohol pre zmenu získať vysnené víťazstvo na domácej Grand Tour. Maglia Rosa i Maglia Bianca zostávajú po dnešku v rukách Leknessunda, Milan naďalej drží cyklámenový dres a Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) modrý vrchársky dres.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Madsa Pedersena (víťaz)
"Tím dnes pre mňa tvrdo makal a je pekné môcť sa im takto pekne odvďačiť. Splnili sme hlavný cieľ pre ktorý sme sem prišli. Záver bol ťažký, každý šprintérsky tím musel použiť všetko čo mal aby sme chytili tých dvoch vpredu. Napokon sa nám to podarilo 300 metrov pred páskou. Je mi ľúto tých dvoch, zajazdiili skvelú etapu..."

 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Výsledky etapy
1. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 03:44:45
2. MILAN Jonathan Bahrain Victorious 00:00
3. ACKERMANN Pascal UAE Team Emirates 00:00
4. GROVES Kaden Alpecin-Deceuninck 00:00
5. GAVIRIA Fernando Movistar Team 00:00
6. MATTHEWS Michael Team Jayco-AlUla 00:00
7. ALBANESE Vincenzo EOLO - Kometa Team 00:00
8. MAYRHOFER Marius Team DSM 00:00
9. ROTA Lorenzo Intermarché-Circus-Wanty 00:00
10. VELASCO Simone Astana Qazaqstan 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. LEKNESSUND Andreas Team DSM 22:50:48
2. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:28
3. PARET-PEINTRE Aurélien AG2R Citroën Team 00:30
4. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 01:00
5. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 01:12
6. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 01:26
7. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 01:26
8. SKUJINŠ Toms Trek-Segafredo 01:29
9. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 01:30
10. ALBANESE Vincenzo EOLO - Kometa Team 01:39
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. MILAN Jonathan Bahrain Victorious 110
2. GROVES Kaden Alpecin-Deceuninck 99
3. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 83
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 40
2. GEBREIGZABHIER Amanuel Trek-Segafredo 26
3. PARET-PEINTRE Aurélien AG2R Citroën Team 22
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. LEKNESSUND Andreas Team DSM 22:50:48
2. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:28
3. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 01:00
Všetky prémie na trase etapy:
sprint-20 127,6 km - Sant'Antonio Abate (12-8-5-4-3-2-1)
2 20 113,2 km - Valico di Chunzi: dĺžka 8,3 km; sklon 6,3 % (18-8-6-4-2-1)
3 20 66,1 km - Picco Sant'Angelo: dĺžka 7,6 km; sklon 3,8 % (9-4-2-1)
sprint-20 54,8 km - Sorrento (3-2-1 bonusové sekundy)
ciel Cieľ - Neapol (25-18-12-8-6-5-4-3-2-1) + 10-6-4 bonusové sekundy
Krátky úvod k etape:
Šiesta etapa ponúka ďalšiu príležitosť pre odolných šprintérov a klasikárov. Záujemcovia o cyklámenový dres sa budú sústrediť na prvú šprintérsku prémiu, ak všetky body nevezme unikajúca skupina. Prvá horská prémia Valico di Chunzi má viac ako osem kilometrov a priemerný sklon šesť percent, čo môže klasických šprintérov dostať do problémov. Druhá vrchárska prémia Picco Sant'Angelo má sedem kilometrov, ale iba trojpercentný priemerný sklon. V etape môže uspieť aj únik, ak prejde horské prémie s dostatočným náskokom na balík.
 
Náš eshop