Giro: Záver piatej etapy ovplyvnili pády, vyhral Groves, Evenepoel aj Cavendish spadli, Leknessund naďalej ružový

10.5.2023, 14:30 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Giro: Záver piatej etapy ovplyvnili pády, vyhral Groves, Evenepoel aj Cavendish spadli, Leknessund naďalej ružový
Kaden Groves (© LaPresse/Fabio Ferrari)

5. 10.5. zvlnena etapa ciel rovina Atripalda > Salerno 171 km Groves
profil etapy, 2400 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
Prvá polovica piatej etapy bola kopcovitá, ale prijateľná pre šprintérov, ktorí mali ďalšiu príležitosť na etapový triumf. Na štart sa už nepostavili Rémy Rochas (Cofidis), Ramon Sinkeldam (Alpecin-Deceuninck) a Valerio Conti (Team Corratec - Selle Italia). Etapa odštartovala v chladnom a daždivom počasí. Veľký deň mal pred sebou Andreas Leknessund (DSM), ktorý si prvýkrát v kariére obliekol ružový dres. 
Vedúcu skupinu vytvorili Thomas Champion (Cofidis), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Stefano Gandin (Team Corratec - Selle Italia) a Samuele Zoccarato (Green Project-Bardiani CSF-Faizané). Na prvej horskej prémii Passo Serra (4 km; 6,5 %) získal líder horskej súťaže deväť bodov a následne sa vrátil do pelotónu. 152 kilometrov pred cieľom vbehol balíku do cesty pes. Preto skončili na zemi Davide BalleriniRemco Evenepoel (2x Soudal - Quick-Step) a ďalší jazdci. 
Majster sveta v pretekoch z pádu vyviazol bez vážných zranení. Po piatich kilometroch sa vrátil do hlavnej skupiny. 120 kilometrov pred páskou mala vedúca skupina dve minúty a pätnásť sekúnd k dobru. Pelotón viedli pretekári Alpecinu a Treku. Medzi dnešných favoritov patrili Fernando Gaviria (Movistar Team), Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) alebo Mads Pedersen (Trek-Segafredo).
Vedúca skupina navyšovala svoj náskok a blížila sa k rýchlostnej prémii. Champion Gandin boli súčasťou úniku aj v druhej etape. K práci na čele pelotónu sa pridal aj zástupca Arkéa Samsic Maxime Bouet a cyklisti DSM. Holandské zoskupenie vlastnilo ružový dres prvýkrát od roku 2020, keď ho dve etapy niesol Wilco Kelderman a na záverečnu časovkou si ho obliekol Jai Hindley
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Thomas Champion aj Stefano Gandin na Gire debutovali. Naopak, pre Samueleho Zoccarata ide už o tretiu účasť. Na prémii zviedli Champion Gandin vyrovnaný súboj. Dvanásť bodov získal Talian. V pelotóne si po päť bodov prišiel Mads Pedersen pred Jonathanom Milanom (Bahrain - Victorious). Za ním prešli prémiou Kaden Groves Michael Matthews (Jayco AlUla). 
Pretekári sa okrem daždivého počasia museli vysporiadať aj s hmlou. Vedúca skupina si naďalej udržiavala viac ako dve minúty k dobru, ale jej náskok klesal. 92 kilometrov pred cieľom mal únik iba minútu a štyridsať sekúnd. Pelotón začali viesť jazdci Soudalu, aby bol Evenepoel chránený pred ďalšími problémami. Viacerí cyklisti využili pokojné tempo na malú potrebu. Na čele pelotónu naďalej pracovali jazdci tímov Arkéa a Movistar.
75 kilometrov pred cieľom mala vedúca skupina minútu a tridsať sekúnd k dobru. Dobrou správou pre cyklistov bolo, že dážď ustál. Náskok unikajúceho tria klesol pod minútu. Lenže hlavná skupina sa nikde neponáhľala a únik opäť zvýšil časovú výhodu. Vedúca skupina začala stúpať na Oliveto Citra (2,6 km; 7,6 %). Deväť bodov získal Samuele Zoccarato. Pre balík zostal jeden bod a vzal ho Thibaut Pinot.
Piateho muža Okolo Romandie trochu potrápil Santiago Buitrago (Bahrain - Victorious). Do zajtrajšej etapy vyrazí so štrnásťbodovým náskokom pred Amanuelom Ghebreighzabhierom (Trek-Segafredo). 45 kilometrov pred páskou mal únik deväťdesiatsekundový náskok. Pelotón viedli aj pretekári Jayca. Pre lídra pretekov Andreasa Leknessunda mala dnešná etapa doposiaľ bezproblémový priebeh. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Vedúca skupina sa blížila k bonifikačnej prémii. Tri sekundy získal Stefano Gandin. Následne sa utrhol Samuele Zoccarato a pokračoval sám. Thomas Champion Gandin počkali na pelotón. Dvadsať kilometrov pred páskou mal Talian päťdesiatsekundový náskok. Na cyklistov opäť začalo pršať, čo nebola dobrá správa pred predpokladaným hromadným dojazdom. Zoccarato signalizoval problémy s preraďovaním.
Napriek tomu si udržiaval minútový náskok, pričom do cieľa zostávalo štrnásť kilometrov. Mechanické problémy musel riešiť Alessandro De Marchi (Jayco). V pelotóne udávali tempo aj jazdci Ineosu. Pracovala aj Astana pre Marka Cavendisha. Deväť kilometrov pred páskou mal Samuele Zoccarato polminútový náskok. O dva kilometre neskôr došlo v pravotočivej zákrute k hromadnému pádu.
Zaplietli sa tam Fernando Gaviria aj Kaden GrovesSamuele Zoccarato bol dostihnutý a vzadu zostal aj Andreas Leknessund. V pelotóne chýbali aj Hugh Carthy (EF Education-EasyPost) a Primož Roglič (Jumbo-Visma). Brit aj Slovinec to zvládli a stihli sa vrátiť späť. Ďalší pád prišiel 2300 metrov pred páskou a na zemi opäť skončil Remco Evenepoel. Spadli aj jazdci Bory, DSM či Astany. 
Hromadný dojazd otvorili jazdci DSM a napokon o milimetre zvíťazil Kaden Groves. Druhý skončil Jonathan Milan, tretí finišoval Mads Pedersen. Pri prejazde cieľom skončil na zemi Mark Cavendish. Na zemi už po prejazde cieľom skončili aj David Dekker (Arkéa Samsic), Andrea Vendrame (AG2R Citroën Team) a Vincenzo Albanese (EOLO - Kometa). Všetci traja narazili do Cavendisha. Vendrame musel byť naložený na nosidlá. 
Austrálčan dokázal zvíťaziť napriek tomu, že sa musel vracať do pelotónu kvôli pádu. Blízko k ďalšiemu triumfu bol Jonathan Milan a na etapové víťazstvo naďalej čaká Mads Pedersen. Záver nevyšiel Michaelovi Matthewsovi, ktorý obsadil iba desiatu priečku. Ružový aj biely dres udržal Andreas Leeknesund. Viac ako minútu spomedzi jazdcov na GC dostali Rigoberto Urán (EF Education), Jay Vine (UAE Emirates) aj Lorenzo Fortunato (EOLO).
Ostatní jazdci na celkové poradie napriek chaotickému záveru obišli bez časových strát. Pokojný priebeh piatej etapy narušili pády v posledných kilometroch. Najprv spadli Fernando Gaviria Kaden Groves, pričom za nimi zostalo množstvo jazdcov na GC. Už v ochrannej zóne po druhýkrát skončil na zemi Remco Evenepoel a na cieľovej čiare spadol Mark Cavendish.
Pád Cavendisha (© LaPresse/Massimo Paolone)
Majster Veľkej Británie neúmyselne vzal so sebou viacero jazdcov. Štvrtý Alberto Dainese bol po etape dodatočne potrestaný a preradený o tridsať miest nižšie za nebezpečný manéver. V bodovačke naďalej vedie Jonathan Milan, ale už iba o bod pred dnešným víťazom. Ako sme už spomínali, modrý dres si aj zajtra oblečie Thibaut Pinot. Šprintéri budú v permanencii aj zajtra. 
Remco Evenepoel má bolesti najmä na pravej strane tela, no mal by pokračovať v pretekoch. Veľmi sa mu bude hodiť ďalší na papieri jednoduchší deň, no už nesmie spadnúť.
vyjadrenie ikonky ciernaKaden Groves (víťaz etapy)
"Prekvapil som sám seba. Všetko šlo dobre, ale spadol som sedem kilometrov pred cieľom. Našťastie, podarilo sa mi nahodiť reťaz a rýchlo sme sa vracali späť. Príjazd do cieľa bol celkom široký a môj tím odviedol dobrú prácu. Dostal som sa na zadné koleso jazdca DSM a mal som nohy na to, aby som zašprintoval. Giro sú preteky, na ktoré som sa začal sústrediť od novembra. Chcel by som sa poďakovať svojmu tímu a všetkým, ktorí sa na triumfe podieľali. Je skvelé získať triumf hneď na úvod Gira."
vyjadrenie ikonky ciernaJonathan Milan (2. miesto, cyklámenový dres)
"Snažili sme sa jazdiť vpredu, aby som zostal skrytý až do konca. Chalani v mojom tíme odviedli perfektnú prácu, vždy ma udržali na najvyšších priečkách a Andrea Pasqualon ma perfektne viedol. Vedel som, aký bude záver etapy. Keď som začal šprintovať, musel som trafiť jednu z bielych čiar, ktorá označuje jazdný pruh a tak som sa dostal do šmyku. Nehovorím, že to ovplyvnilo môj výkon. Aj s druhým miestom som spokojný."
vyjadrenie ikonky ciernaMads Pedersen (3. miesto)
"Bol to hektický šprint. Dnes som nemal dostatočnú rýchlosť. Bolo tam množstvo pádov. Ja som nespadol, takže som mal šťastie, ale dojazd bol hektický. Nikdy to nie je pekné, keď ideme rovno, veľmi rýchlo a vtedy je jednoduché urobiť chyby. Vysoká rýchlosť mi nevadí, ale tie dojazdy by nemali byť „rovno za nosom". Malo by to byť viac technické, aby sa to štartové pole viac natiahlo."
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Výsledky etapy
1. GROVES Kaden Alpecin-Deceuninck 04:30:19
2. MILAN Jonathan Bahrain Victorious 00:00
3. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 00:00
4. CAVENDISH Mark Astana Qazaqstan 00:00
5. DALLA VALLE Nicolas Team corratec - Selle Italia 00:00
6. MAESTRI Mirco EOLO - Kometa Team 00:00
7. FIORELLI Filippo Green Project - Bardiani 00:00
8. VENDRAME Andrea AG2R Citroën Team 00:00
9. MATTHEWS Michael Team Jayco-AlUla 00:00
10. BONIFAZIO Niccolo Intermarché-Circus-Wanty 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. LEKNESSUND Andreas Team DSM 19:06:03
2. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:28
3. PARET-PEINTRE Aurélien AG2R Citroën Team 00:30
4. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 01:00
5. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 01:12
6. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 01:26
7. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 01:26
8. SKUJINŠ Toms Trek-Segafredo 01:29
9. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 01:30
10. ALBANESE Vincenzo EOLO - Kometa Team 01:39
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. MILAN Jonathan Bahrain Victorious 92
2. GROVES Kaden Alpecin-Deceuninck 91
3. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 56
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 40
2. GEBREIGZABHIER Amanuel Trek-Segafredo 26
3. PARET-PEINTRE Aurélien AG2R Citroën Team 22
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. LEKNESSUND Andreas Team DSM 19:06:03
2. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:28
3. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 01:00
Všetky prémie na trase etapy:
3 20 159,4 km - Passo Serra: dĺžka 4 km; sklon 6,5 % (9-4-2-1)
sprint-20 105,7 km - San't Angelo dei Lombardi (12-8-6-5-4-3-2-1)
3 20 57,1 km - Oliveto Citra: dĺžka 2,6 km; sklon 7,6 % (9-4-2-1)
sprint-20 25,7 km - Battipagila (3-2-1 bonusové sekundy)
ciel Cieľ - Salerno (50-35-25-18-14-11-10-8-7-6-5-4-3-2-1) + 10-6-4 bonusové sekundy
Krátky úvod k etape:
Profil piatej etapy ponúka niekoľko scenárov. Prvá časť etapy má kopcovitý charakter, ale jednotlivé kopce majú prijateľné parametre aj pre šprintérov alebo klasikárov. Naopak, druhá časť etapy ponúka viac-menej rovinatý profil. Horská prémia Oliveto Citra nemá náročné parametre. Etapa ponúka vhodnú príležitosť na etapový triumf pre odolných šprintérov, klasikárov, ale aj klasických šprintérov. Tí si budú musieť poradiť s náročnejšou prvou časťou etapy. Vylúčený nie je ani úspech unikajúcej skupiny. 
 
Náš eshop