11. etapa Gira: Cavendish pár metrov od víťazstva, Ackermann s triumfom, Harta odviezla sanitka, odrel sa aj Roglič

17.5.2023, 14:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
11. etapa Gira: Cavendish pár metrov od víťazstva, Ackermann s triumfom, Harta odviezla sanitka, odrel sa aj Roglič
Triumf Pascala Ackermanna (© LaPresse/Massimo Paolone)

11. 17.5. zvlnena etapa ciel rovina Camaiore > Tortona 219 km Ackermann
profil etapy, 2100 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
Aj keď sa už v bežnom živote zdá, že pandémia covidu-19 je preč a ani na rôznych športových podujatiach sa už netestuje, na Gire to vyzerá úplne opačne a preteky doslova kosí covid, ktorému nahral aj mokrý a chladný úvodný týždeň. Na štart 11. etapy sa postavilo už iba 143 pretekárov, teda o 33 menej ako na začiatku. Za väčšinou odstúpení je covid, ktorý teda určite vyčíňa aj v tímových zázemiach a odcestovať domov museli ďalšie desiatky ľudí, o ktorých ani nevieme.
Pred stredajšou etapu boli pozitívni až štyria pretekári Soudalu Quick-Step - obaja Česi Josef Černý i Jan Hirt a tiež Mattia Cattaneo s Louisom Vervaekem. Ostali im už len Ballerini, Serry a Van Wilder. DNS svietilo včera alebo dnes aspoň u jedného pretekára až pri dvanástich rôznych tímoch, čo je doslova pohroma. Ak vezmeme do úvahy, že z pretekov už nemusia odstupovať pretekári bez príznakov, zdá sa, že musela byť drvivá väčšina z nich viditeľne chorá. Je tak pravdepodobné, že ďalšie prípady budú pribúdať.
Z najlepšej desiatky našťastie v stredu ráno nikto neodstúpil, takže dúfali sme, že to ostane v platnosti aj ďalšie dni. Už bez tak bude mať Top 10 celkového poradia na tohtoročnom Gire nevídané parametre s pretekármi, ktorí sa tam vôbec nečakali. Usmrkaný pelotón mal šťastie, že ho dnes nečakala veľmi ťažká etapa, hoci zvlnený deň z Camaiore do Tortony mal až 219 kilometrov, ako to často vedia organizátori z RCS Sport nachystať.
Únik sa dnes vytvoril celkom ľahko, dostalo sa tam šesť ľudí s obrovskými stratami v celkovej klasifikácii, a to Thomas Champion (Cofidis), Laurenz Rex (Intermarché), Diego Sevilla (Eolo), Filippo Magli (Green Project), no a dvojica z Corratecu Alexander Konyšev s Veljkom Stojničom. Ineos s Jumbom nemali záujem na ich dostihnutí v takejto etape, takže borci vpredu mali aj šancu na úspech. Ich náskok rýchlo stúpal k štyrom minútam, ale proti chcel byť najmä Trek s Madsom Pedersenom a našlo sa aj pár iných domestikov, ktorí potiahli. Veľmi rýchlo to padlo na 2:30 a udržiavalo sa to do troch minút dlhý čas.
- ponuka ehopu -
- ponuka eshopu -
Aj keď bolo stále dosť chladno, po množstve dní daždivého počasia dnes nepršalo, takže pelotón šiel iba po mierne vlhkých cestách Toskánska a Piemontu, aj keď oblačnosť bola vysoká a ďalší dážď "visel vo vzduchu". Celý deň sa nič nedialo a hoci v druhom či treťom týždni na Grand Tour bývajú výnimky, dostihnutie úniku bolo dnes takmer isté, pretože Treku pomáhali viaceré iné tímy vrátane Astany, ktorá dnes chcela prekvapiť súperov prostredníctvom Marka Cavendisha.
Únik bez vylomenín vystúpal na kopec Colla di Boasi (9,3 km; 4,2 %) 76 km pred cieľom, no mal už len 90-sekundový náskok. Menším prekvapením bolo, že už tu odpadlo z pelotónu viacero pretekárov. Napokon začalo pršať a v zjazde z kopca došlo k veľkému pádu z čela, ktorý spôsobil Alessandro Covi z UAE. Na zemi sa ocitli všetci traja najväčší favoriti, no kým Thomas s Rogličom rýchlo pokračovali ďalej, Tao Geoghegan Hart dlho ležal na zemi bez pohybu a vyzeralo to s ním veľmi zle, zrejme na kľúčnu kosť alebo niečo s krkom. Nebolo to jasné, ale čo bolo jasné, tak to, že ho naložili do sanitky a bolo po Gire. Tvrdá rana pre Ineos.
O pár minút na to veľmi škaredo spadol Oscar Rodríguez z Movistaru, ktorý vo vysokej rýchlosti narazil do dopravnej značky a lekári mali čo robiť, aby sa k nemu dostali, keďže zaostali pri riešení Harta. No do minútky boli pri ňom a aj on musel odstúpiť.
Následne mal ešte menšie opletačky s mechanikmi Jumba Roglič, ktorý po tom páde rýchlo dostal bicykel Koena Bouwmana, takže sa potreboval vrátiť na svoj, Thomas svoj stroj pokazený nemal. Následne sa preteky ešte mierne upokojili. Únik mal k dispozícii ešte minútu a pol výhody. Nasledovalo ešte jedno krátke stúpanie Passo della Castagnola (dĺžka 5,1 km; sklon 4,6 %), ktoré bolo veľmi tvrdé pre šprintérov po tak náročných dňoch a za dažďa. Nehovoriac o tom, že niektorí už zaostali predtým.
Cavendishovi sa nepodarilo udržať v balíku, no na vrchole kopca nemal veľkú stratu. Ak by sa tempo upokojilo, mohol sa ešte vrátiť, no vzhľadom na veľmi mokrú vozovku nemohol ísť totálne na krv. Ale podarilo sa mu vrátiť, takže bol tam a najťažší terén už mal dnes za sebou.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
V závere sa už vyčasilo a na trase neboli žiadne komplikácie. Poslednou bol pre pelotón neúnavný Laurenz Rex z Intermarché, ktorý šiel perfektne v úniku aj na Paríž - Roubaix, teda ťažších jednorazovkých pretekoch, teda len potvrdzoval svoje mimoriadne tempárske schopnosti. Balík ho dobehol až päť kilometrov pred cieľom. Bolo to veľmi otvorené a prišli aj nejaké sólo ataky.
No žiadny nevyšiel a špurtovalo sa. Ešte tam bol pád, no nezastihol favoritov. Trek sa snažil rozbehnúť špurt Madsovi Pedersenovi, na jeho zadnom kolese bol Mark Cavendish. Dánovi sa to otvorilo skoro, a tak ho Cav nasal a vyzeralo to tak, že neuveriteľná vec sa stane skutočnosťou pri triumfe britského veterána, ale napokon sa z oboch strán objavili jazdci UAE Pascal Ackermann s Jonathanom Milanom a obaja sa radovali v cieli, hoci rozhodcovia museli študovať, kto z nich vyhral. Napokon to bol nemecký šprintér.
Do cieľa prišla spolu napokon len zhruba 20-členná partia, keďže to roztrhal pád v ochrannej zóne. Museli sme si teda dlhšie počkať, ako to dopadlo a či náhodou niekto prekvapujúco nezaostal ešte mimo toho. Ťažko povedať, či budú v UAE úplne spokojní s tým dojazdom, pretože si ich borci v závere nepomohli, no rozdelili si to zaujímavo, keďže Milan si zvýšil vedenie v bodovacej súťaži, takže obaja prišli na pódium. Ackermann vyhral prvý raz od vlaňajšieho Tour de Pologne.
Geraint Thomas bol iste rád, že má ďalší deň z krku a môže si vziať ružový dres. Ten dnešný si pri páde zašpinil. Ale stále dopadol lepšie ako Evenepoel, Hart, Vlasov, Ganna, Küng, Urán, Hirt, Černý či Pozzovivo, ktorí už v pretekoch nepokračujú. Napokon sa ukázalo, že problémy po tom páde Harta mal aj Pavel Sivakov, ktorý prišiel do cieľa s veľkým mankom a vypadol tak z Top 10 celkového poradia. Za Thomasom a Rogličom je teda na virtuálnom pódiu Almeida. Fotografi aj na Rogličovi zachytili v cieli nemalé odreniny, takže každý si čo-to odniesol.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Pascala Ackermanna (víťaz)
"Veľmi nervózny záver to bol, ale veľmi ďakujem kolegom, že ma tam doviedli dopredu a snažil som sa chytiť Cavovo zadné koleso, no a ten špurt bol veľmi tesný. Som veľmi šťastný, že som ukázal, že som stále tu. Úplne lietam v tejto chvíli (smiech)."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Gerainta Thomasa (líder GC)
"Ani neviem presne, ako sa udial ten pád, no vedľa mňa šiel chlapík z UAE a pokĺzol sa, ja som našťastie pristál na ňom, a tak som sa nezranil. Ale už neviem, čo sa dialo za mnou, bol tam chaos. Sme veľmi smutní, že Tao musel skončiť, dúfam, že bude v poriadku. Rovnako nám tam ostal Pavel, škoda toho. Na konci som si všimol aj nejaké šrámy na Primožovi, tak dúfam, že budú všetci v poriadku a budeme môcť súťažiť.
Toto Giro nás sprevádza covid aj klzské cesty, je to ťažké, musíme byť koncentrovaní a nejako to zvládnuť."
Výsledky etapy
1. ACKERMANN Pascal UAE Team Emirates 05:09:02
2. MILAN Jonathan Bahrain Victorious 00:00
3. CAVENDISH Mark Astana Qazaqstan 00:00
4. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 00:00
5. OLDANI Stefano Alpecin-Deceuninck 00:00
6. ALBANESE Vincenzo EOLO - Kometa Team 00:00
7. MAYRHOFER Marius Team DSM 00:00
8. BALLERINI Davide Soudal Quick-Step 00:00
9. CONSONNI Simone Cofidis 00:00
10. MARIT Arne Intermarché-Circus-Wanty 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 44:35:35
2. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 00:02
3. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:22
4. LEKNESSUND Andreas Team DSM 00:35
5. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 01:28
6. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 01:52
7. DUNBAR Edward Team Jayco-AlUla 02:32
8. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 02:32
9. DE PLUS Laurens INEOS Grenadiers 02:36
10. PARET-PEINTRE Aurélien AG2R Citroën Team 02:48
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. MILAN Jonathan Bahrain Victorious 164
2. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 128
3. GROVES Kaden Alpecin-Deceuninck 100
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. BAIS Davide EOLO - Kometa Team 104
2. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 50
3. VACEK Karel Corratec - Selle Italia 36
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 44:35:57
2. LEKNESSUND Andreas Team DSM 00:13
3. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 02:10
Všetky prémie na trase etapy:
sprint-20 158,9 km - Borghetto di Vara (20-12-8-6-4-3-2-1)
3 20 139 km - Passo del Bracco: dĺžka 10,2 km; sklon 4,4 % (9-4-2-1)
3 20 76 km - Colla di Boasi: dĺžka 9,3 km; sklon 4,2 % (9-4-2-1)
sprint-20 50,2 km - Busalla (3-2-1 bonusové sekundy)
4 20 modre 42,8 km - Passo della Castagnola: dĺžka 5,1 km; sklon 4,6 % (3-2-1)
ciel Cieľ - Tortona (50-35-25-18-14-11-10-8-7-6-5-4-3-2-1) + 10-6-4 bonusové sekundy
Krátky úvod k etape:
Jedenásta etapa je profilovo vhodná pre šprintérov, klasikárov, ale aj unikajúcu skupinu. Do rýchlostnej prémie bude profil jednoduchý, čo môže motivovať záujemcov o bodovačku k tomu, aby sa dostali do úniku alebo aby nedopustili vytvorenie vedúcej skupiny. Následne je na programe desaťkilometrové stúpanie Passo del Bracco, ale iba so štvorpercentným priemerným sklonom. Odolní šprintéri a klasikári by nemali problém ustáť ani Colla di Boasi a Passo della Castagnola. Pre kandidátov na celkové poradie bude hlavným cieľom prísť do cieľa bez pádov a časovej straty. 
 
Náš eshop