V 2. etape Gira v hromadnom dojazde triumf Milana, pád v závere nadelil pelotón a spravil rozdiely

7.5.2023, 15:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
V 2. etape Gira v hromadnom dojazde triumf Milana, pád v závere nadelil pelotón a spravil rozdiely
Triumf Jonathana Milana (© LaPresse/Massimo Paolone)

2. 7.5. rovinata etapa ciel rovina Teramo > San Salvo 201 km Milan
profil etapy, 1400 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
Úvodná etapa s hromadným štartom tohto ročníka Gira bola pomerne jednoduchá a určená pre šprintérov. Tých sa tu však zišlo ako šafranu. Jasným favoritom bol Mads Pedersen (Trek), ktorý mal ako jediný k dispozícii ako-taký kvalitný leadout v podobe Hooleho a Kirscha.
Jeho najväčšími súpermi mali byť Mark Cavendish, ktorému Astana neposkytla jediného pomocníka, a ďalej Fernando Gaviria (Movistar), Alberto Dainese (DSM), Simone Consonni (Cofidis) či Kaden Groves (Alpecin), ktorí mali k dispozícii aspoň jedného rozbiehača. Rúžový dres mal dnes jasne ostať v držaní Remca Evenepoela (Soudal).
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Na trase dnes vládlo príjemné slnečné počasie, s iba slabým vetrom a bolo 22 stupňov. Do prvého úniku v tomto ročníku vyrazila pätica Paul Lapeira (Ag2r), Thomas Champion (Cofidis), Alessandro Verre (Arkéa), Stefano Gandin (Corratec) a Mattia Bais (EOLO). Nepochopiteľne vpredu chýbalo Bardiani a naopak, sympatické bolo od francúzskych World Tour tímov že sa tiež zapojili. Všetky tri tu budú iba naháňať etapy skrz úniky, nemajú nijaké ambície na GC či na cyklámenový dres.
Monotónny priebeh etapy osviežovali iba súboje na prémiách. Prvú vrchársku vyhral Lapeira, šprintérsku zase Gandin. V balíku bol o zvyšné body veľký záujem a Pedersena na páske predbehli Gaviria i Matthews (Jayco). Trek a Alpecin na čele pelotónu nedávali brejku veľký priestor, držali to pod dvomi minútami a 100 kilometrov pred cieľom si odtiaľ vystúpil Verre, ktorý je kvalitným puncherom a vrchárom, takže zrejme sa chcel pošetriť na lepšie dni.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Druhú šprintérsku prémiu s bonusovými sekundami taktiež ukoristil Stefano Gandin. Na druhej vrchárskej sme následne videli tuhý boj o modrý dres medzi Lapeirom a Championom. Prvý menovaný túto snahu dotiahol do úspešného konca a Ag2r tak získal úvodný čiastkový úspech na tomto Gire. Následne sa Lapeira stiahol naspäť do balíka.
38 kilometrov pred cieľom sa zvyšná trojica vrátila späť do balíku a všetko smerovalo ku klasickému hromadnému dojazdu. Záverečné desiatky kilometrov už prebehli bezproblémovo a do cieľového mesta San Salvo prišiel pelotón pokope. Štyri kilometre pred páskou však prišlo k hromadnému pádu, kde skončil aj Mark Cavendish.
Záverečný dojazd najlepšie zvládli jazdci Alpecinu, no Kaden Groves nedokázal skvelý leadout využiť a napokon triumfoval drvivým finišom Jonthan Milan (Bahrain Victorious). Obrovské prekvapenie v San Salve. Na pódiu ho doplnili David Dekker (Arkéa) a Groves. Záver výrazne poznačil pád 4000 metrov pred páskou, ktorý nadelil pelotón na malé skupiny a na zemi skončili aj favoriti dnešného dojazdu ako Mark Cavendish.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Za spomínaným pádom zostalo hneď niekoľko kandidátov na celkové poradie, no priamo na zemi sme nevideli nikoho. V prvej skupine určite boli Remco Evenepoel či Primož Roglič (Jumbo), Joao Almeida (UAE) a Geraint Thomas (Ineos), naopak chýbal tam Tao Geoghegan Hart (Ineos), Jay Vine (UAE) alebo Jack Haig (Bahrain Victorious). Zaujímavý rozhovor po etape ponúkol Evenepoel, ktorý nepriamo obvinil Pascala Ackermanna (UAE) zo spôsobenia pádu.
Na čele celkového poradia sa teda po druhej etape udržal Remco Evenepoel pred Filippom Gannom (Ineos) a Joaom Almeidom. V cyklámenovom drese zajtra pôjde Jonathan Milan, v modrom zase Paul Lapeira. Ineos stratil vedenie v súťaži tímov v prospech UAE, lebo vpredu udržali iba Gannu a Thomasa
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jonathana Milana (víťaz)
"Nemôžem tomu uveriť. Je to neskutočné, som extrémne šťastný. Je to moje prvé Giro a už včera som bol spokojný s mojím výkonom, no absolútne som nečakal, že by som dnes mohol vyhrať. Neviem ani poriadne rozprávať, stále tomu neverím..."
Výsledky etapy
1. MILAN Jonathan Bahrain Victorious 04:55:11
2. DEKKER David Team Arkéa-Samsic 00:00
3. GROVES Kaden Alpecin-Deceuninck 00:00
4. MARIT Arne Intermarché-Circus-Wanty 00:00
5. MAYRHOFER Marius Team DSM 00:00
6. ACKERMANN Pascal UAE Team Emirates 00:00
7. GAVIRIA Fernando Movistar Team 00:00
8. BONIFAZIO Niccolo Intermarché-Circus-Wanty 00:00
9. STEWART Jake Groupama-FDJ 00:00
10. MATTHEWS Michael Team Jayco-AlUla 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 05:16:29
2. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 00:22
3. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:29
4. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 00:43
5. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 00:43
6. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 00:55
7. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 00:55
8. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 00:59
9. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 01:00
10. VINE Jay UAE Team Emirates 01:05
Zobraziť kompletné poradie
Všetky prémie na trase etapy:
4 20 modre 116,4 km - Silvi Paese: dĺžka 3,5 km; sklon 5,2 % (3-2-1)
sprint-20 99,2 km - Pescara (12-8-6-5-4-3-2-1)
sprint-20 80,4 km - Chieti (3-2-1 bonusové sekundy)
4 20 modre 71,7 km - Pira Teatina: dĺžka 1,9 km; sklon 5,7 % (3-2-1)
ciel Cieľ - San Salvo (50-35-25-18-14-11-10-8-7-6-5-4-3-2-1) + bonusové sekundy 10-6-4
Krátky úvod k etape:
Druhá etapa prinesie prvú príležitosť pre šprintérov na zisk etapového triumfu. V prvej tretine etapy sa nachádza niekoľko krátkych stúpaní, ktoré by ale nemali zastaviť najrýchlejších mužov v pelotóne. Pre jazdcov v úniku bude motiváciou zisk modrého dresu. Najprv ich čaká trojkilometré stúpanie na Silvi Paese a o ďalšie body budú bojovať na Pira Teatina. Medzitým sa nachádzajú dve rýchlostné prémie. Na prvej z nich by o body do súťaže o cyklámenový dres mali bojovať aj šprintéri. Posledná pravotočivá zákruta sa nachádza kilometer pred cieľom.
 
Náš eshop