3. etapa Gira: Trek s Jaycom rozbili pelotón a po dueli Pedersena s Matthewsom sa radoval skúsený Austrálčan

8.5.2023, 14:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
3. etapa Gira: Trek s Jaycom rozbili pelotón a po dueli Pedersena s Matthewsom sa radoval skúsený Austrálčan
Triumf Michaela Matthewsa (© LaPresse/Massimo Paolone)

3. 8.5. zvlnena etapa ciel rovina Vasto > Melfi 216 km Matthews
profil etapy, 1400 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
Organizátori Gira sú známi tým, že hneď v úvode pretekov musia vytasiť z každého rožka troška, takže po časovke a rovinatej etape sme tu dnes mali zvlnený deň pred kopcami, ktoré sú v pláne na zajtra. Pondelňajšia etapa z Vasto do Melfi mala 216 kilometrov. Prvých 170 totálne rovinatých, a potom prišla séria dvoch kopcov, ktoré mali spolu deväť kilometrov zhruba so sklonom siedmich percent. To prinieslo priestor na zbavenie sa šprintérov a ku slovu sa mali dostať ľudia ako Michael Matthews alebo Mads Pedersen.
Únik sa vytvoril okamžite po ostrom štarte, keď sa dopredu natlačila dvojička Alexander Konyšev a Veljko Stojnič, obaja z Corratecu. Zvláštne bolo, že žiadny iný tím nevyužil možnosť na prezentáciu a čakala ich teda vo dvojici náročná púť krajinou najmä v regióne Apúlie. Vypracovali si sedem minút náskoku, no v polovici etapy to kleslo pod tri minúty. V pelotóne Soudalu výrazne pomáhali celky, od ktorých sa to dnes čakalo, teda Trek - Segafredo aj Jayco - AlUla.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Taliansko-srbská dvojička vpredu sa okrem veľmi dlhej trasy musela vysporiadať aj s dažďovou prehánkou a už 80 km pred cieľom klesol ich náskok pod dve minúty a ďalej padal. Mali toho už dosť. Navyše sa blížil ťažší terén. V pelotóne sa šlo celý čas veľmi pokojne - bez pádov. K Jaycu a Treku sa pridal ešte aj Alpecin - Deceuninck, ktorý zasa veril Kadenovi Grovsovi. Teda, že prelezie kopce a zabojuje o víťazstvo. Soudalu to sedelo, nemuseli pracovať v chladnej, daždivej časti etapy.
Tempo trošku upadlo, ešte o nič nešlo a pretekári sa postupne poobliekali do búnd. Stojnič je zaujímavým pretekárom, ktorý využil šancu, ktorú dostávajú pretekári z exotických krajín v tréningovom centre UCI, kde sa chytil a následne sa zdokonaľoval v Taliansku. Tam si ho všimli vo Vini Zabú a pôsobil tam. Po zániku tohto tímu prešiel do Corratecu, z ktorého je už Pro tím. Aj Konyšev ide prvú Grand Tour, čo je menším prekvapením, pretože tri roky strávil v BikeExchange, no iba ako domestik bez zásadnejších úspechov.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Pelotón sa hral s unikajúcou dvojicou, keď dve hodiny držal rozostup medzi tromi a dvoma minútami. Všetko to bolo ticho pred búrkou, ktorá sa čakala v stúpaniach. Čakalo sa tiež na to, ktorý tím to rozprúdi v tvrdom tempe. Začal Natnael Tesfatsion z Treku. Šiel poriadne tvrdo. Prví ľudia začali odpadávať okamžite. Následne ho nahradil kolega a ďalší Eritrejčan Amanuel Ghebreigzabhier. Dokonca sa rýchlo zbavili aj Corta či Balleriniho nehovoriac o Cavendishovi. "Padol" aj Milan.
Z dvojice hrdinov Corratecu vydržal dlhšie Stojnič, do dvoch tretín prvého kopca Valico dei Laghi di Monticchio (6,3 km; 6,4 %). Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) si vyšpurtoval pre deväť bodov do vrchárskej súťaže, nasledoval ho Santiago Buitrago (Bahrain Victorious). Organizátorom a TV grafike trochu nesedeli kilometre, zdalo sa, že kopce sú o štyri kilometre bližšie k cieľu než hovoril roadbook. Po prvom ostali vpredu už iba zhruba dve pätiny balíka.
Otázkou bolo, či je deleniam koniec a na Valico La Croce (2,6 km; 7,6 %) sa už nič neudeje, alebo to ešte niekto tam skúsi potrhať. Jayco viedlo pelotón, no zdalo sa, že už ďalšie selekcie nebudú. Napokon to bola veľká lož akonáhle sa ukázalo, že problémy držať sa má Mads Pedersen, okamžite sa súperi zmátorili, pridal sa aj Ineos a zostala tam asi 50-členná partia už bez svetového šampióna z Yorkshire. Ten ale spolu so svojimi troma kolegami - pomocníkmi nemal veľkú stratu, asi 30 sekúnd.
Navyše, v zjazde sa príliš nešlo, žiaden tím akoby nechcel riskovať a tvrdo ťahať v daždi a zákrutách. Viedol to napokon len klasicky Soudal, ktorý nešiel o život. Na rozdiel od Treku, ktorý si mohol dovoliť oveľa viac risku. A tak sa približovali až sa vrátili späť. Spolu s Pedersenom tam bol aj Brandom McNulty (UAE), čo bolo trochu prekvapením. Blížili sa aj niektorí šprintéri vo väčšej skupinke, ktorí mali na vrchole kopca zásek 1:05, no vyzeralo to tak, že už to nestihnú a skôr či neskôr to vzdajú.
Thibaut Pinot si ešte na vrchole kopca vzal ďalšie tri body, a tak sa s dvanástimi suverénne dostal do čela vrchárskej klasifikácie, ktorá zjavne je tu jeho cieľom. Nasledovala rýchlostná prémia o bonifikačné sekundy, kde to ťahal Soudal a rozbehol svojmu lídrovi. Remco Evenepoel si vzal tri sekundy, dve Primož Roglič, ktorý bojoval, ale len tak na pol plynu.
Pre pád mal problémy Joao Almeida z UAE, ale s vypätím síl sa vrátil späť. Zhruba 60 ľudí sa rútilo do cieľa. Favoritmi ostali presne podľa predpokladov Michael Matthews a Mads Pedersen. Hovoriť sa dalo aj o Kadenovi Grovesovi. Trek to pozične zvládol najlepšie, no posledný rozbiehač šiel mierne pomalšie ako by bolo treba a 220 metrov pred páskou sa cez Trek prehnal Michael Matthews, ktorý začal špurt skoro, ale podarilo sa mu to udržať až na pásku. Pedersen bol druhý a tretí špurtoval Kaden Groves, ktorý sa nejako nedohodol s kolegom Stefanom Oldanim z Alpecinu, ktorý šiel vedľa neho. Medzi nimi bol ešte štvrtý Vincenzo Albanese (Eolo).
Matthews vyhral tretiu etapu na Gire, no po neuveriteľných ôsmich rokoch. V celkovom poradí sa dostal do Top 10, odkiaľ vypadol McNulty. To ho zásadne zaujímať nemusí, no mohol by bojovať o cyklamenový dres, kde si dnes zapísal 29 bodov aj s prémiou a nestráca veľa na Milana s Grovesom. Za sebou má úvodnú časť sezóny bez triumfu s pádom na Ronde. Naposledy vyhral vlani na Tour. Počkal si teda na ďalšie exkluzívne víťazstvo.
Bola to pokojná etapa, ktorá v komplikovanom počasí, našťastie, nepriniesla ťažké pády a ak vezmeme do úvahy, že Pedersen v kopci zaostal, dá sa povedať, že triumf získalo Jayco zaslúžene. V celkovom poradí nastali len kozmetické zmeny. Niekde blízko k záveru mimo pozornosti vypadol z balíka Filippo Ganna, ktorý bol druhý. Medzi Evenepoelom a Rogličom je teda už len Almeida s odstupom 32 sekúnd na svetového šampióna, Rogla stráca 44.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Michaela Matthewsa (víťaz)
"Popravde nemám slov. Po tom, čím všetkým som si prešiel posledné mesiace je to niečo úžasné. Nie len pre mňa, ale aj tím, ktorý celý deň šiel tvrdo za tým, bol plne odhodlaný pomôcť mi k víťazstvu a skvelo to dopadlo. Po tom roller-coasteri tento rok, fú, nemám slov. Splnil sa mi sen...
Počul som, že Mads Pedersen odpadol v kopci, tak sme dúfali, že tam nebude, ale vrátil sa, a tak som sa zavesil za neho. Jeho tím šiel v špurte z čela, našiel som si tú správnu chvíľu a šiel cez neho.
Fú, poviem pravdu, že som nešiel sem s veľkými očakávaniami. Chcel som si užiť preteky, byť s kolegami, robiť to, čo ma baví. A že vyhrám a ešte aj po tom úžasnom výkone chlapcov, tak to je niečo úžasné."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Remca Evenepoela (líder GC)
"Chceli sme z tých posledných kopcov zjazdovať na čele, pretože pršalo a bolo to zradné, no a potom prišla prémia, kde keď máte možnosť získať sekundy, prečo by ste sa báli pre ne ísť. Každá sekunda sa počíta, takže sme ju získali a po kľudnom dni s vypätým záverom sme radi."
Výsledky etapy
1. MATTHEWS Michael Team Jayco-AlUla 05:01:41
2. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 00:00
3. GROVES Kaden Alpecin-Deceuninck 00:00
4. ALBANESE Vincenzo EOLO - Kometa Team 00:00
5. OLDANI Stefano Alpecin-Deceuninck 00:00
6. BYSTRÖM Sven Erik Intermarché-Circus-Wanty 00:00
7. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 00:00
8. VELASCO Simone Astana Qazaqstan 00:00
9. SKUJINŠ Toms Trek-Segafredo 00:00
10. VENDRAME Andrea AG2R Citroën Team 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 10:18:07
2. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:32
3. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 00:44
4. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 00:46
5. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 00:58
6. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 00:58
7. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 01:02
8. MATTHEWS Michael Team Jayco-AlUla 01:02
9. VINE Jay UAE Team Emirates 01:08
10. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 01:18
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. MILAN Jonathan Bahrain Victorious 53
2. GROVES Kaden Alpecin-Deceuninck 39
3. MATTHEWS Michael Team Jayco-AlUla 38
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 12
2. LAPEIRA Paul AG2R Citroën Team 6
3. BUITRAGO Santiago Bahrain Victorious 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 10:18:07
2. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:32
3. VAN WILDER Ilan Soudal Quick-Step 01:34
Všetky prémie na trase etapy:
sprint-20 109,1 km - Foggia (20-12-8-6-4-3-2-1)
3 20 36,5 km - Valico dei Laghi di Monticchio: dĺžka 6,3 km; sklon 6,4 % (9-4-2-1)
4 20 modre 29,5 km - Valico La Croce: dĺžka 2,6 km; sklon 7,6 % (3-2-1) 
sprint-20 20,8 km - Rionero in Vulture (3-2-1 bonusové sekundy)
ciel Cieľ - Melfi (50-35-25-18-14-11-10-8-7-6-5-4-3-2-1) + bonusové sekundy 10-6-4
Krátky úvod k etape:
Prvá polovica tretej etapy bude rovinatá a rýchlostnej prémii dostanú šprintéri k dispozícii ďalšie body do súťaže o cyklámenový dres. 43 kilometrov pred cieľom začne stúpanie na Valico dei Laghi, ktoré môže dostať do problémov čistokrvných šprintérov. Hneď za ním nasleduje kratší kopec Valico La Croce. Odtiaľ ostáva do cieľa ešte 29 kilometrov. Ak niekto zo šprintérov zaostane v stúpaniach, bude mať čas na to, aby zmazal svoju stratu. O víťazstvo by mali bojovať odolní šprintéri, klasikári alebo únik.
 
Náš eshop