Giro: Nedeľná etapa simulovala Lombardiu, v Bergame vyhral McNulty. Favoriti konečne pretekali, aspoň nachvíľu

21.5.2023, 14:30 | Preteky vo svete | Peter Matis
15. 21.5. rovinata etapa ciel rovina Seregno > Bergamo 195 km McNulty
profil etapy, 3600 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
Druhý týždeň Gira bol pre fanúšikov cyklistiky dosiaľ sklamaním, čo sa vývoja v celkovom poradí týka. Nedeľná etapa to mohla aspoň čiastočne napraviť. Išlo sa na kopcoch, ktoré poznáme z niektorých ročníkov Okolo Lombardie a finišovalo sa v oľúbenej turistickej destinácii Bergamo
Etapa mala opäť takmer dvesto kilometrov a ponúkala štyri väčšie stúpania. Boli nimi Valico di Valcava (11,6 km; 8 %), Selvino (11,1 km; 5,6 %), Miragolo San Salvatore (5,2 km; 7 %) a Valpiana (10 km; 6,7 %). Tesne pred dojazdom ešte pretekárov preveril aj krátky kilometrový kopček s priemerom cez 7%, z ktorého do cieľa zostávali už len tri kilometre.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Ak by dnešok zobrali GC tímy vážne, mohli sme očakávať pekné rozdiely aj v GC. Ako nám ale ukázala piatková etapa, momentálne nastavenie v celkovom poradí nenahráva aktívnej cyklistike, v podstate nikto z hlavných hráčov nemá prečo útočiť. Navyše, Maglia Rosa dnes už nebránil Ineos, ale životný deň čakal Bruna Armilaila z Groupama-FDJ. Skvelou správou aspoň bolo, že po dlhom čase pred etapou nikto neodstúpil a na pretekárov konečne zasvietilo slnko. 
Očakával sa dnes obrovský boj o únik, no paradoxne to bolo omnoho jednoduchšie ako v minulých etapách. Hneď po štarte sa celkom bez odporu oddelila silná 17-členná skupina. Boli v nej obrovskí favoriti na etapu Ben Healy (EF) a Brandon McNulty (UAE) a okrem nich sa tam dostali aj Gavazzi a Albanese (2x EOLO), Ballerini (Soudal), Pasqualon (Bahrain - Victorious), Bidard (Cofidis), Marcellusi (Bardiani), Bonifazio a Huys (2x Intermarché), Berwick a Frigo (2x Israel),  Mollema (Trek),  Dainese (DSM) či dokonca víťaz piatkovej etapy na Crans-Montanu Einer Rubio s kolegom Rojasom (2x Movistar).
Groupama im povolila iba šesť minút náskoku, hoci najbližšie bol Armilailovi v GC Rubio so stratou jedenásť minút. Počas etapy nás bavili najmä súboje na horských prémiách. Na tej najdôležitejšej úvodnej sa stretli Healy a Rubio a po celkom zaujímavej strkanici pri šprinte vyhral Ír, ktorý tak získal 40 bodov a deklaroval záujem o modrý dres. Na Davideho Baisa ale on aj Rubio strácali ešte veľa bodov. Na šprintérskej prémii zase Ballerini prešprintoval Daineseho.
Asi 100 kilometrov pred cieľom sa do kurióznej kolízie v brejku zaplietli Velasco, McNulty a dvojica z Israelu Frigo a Berwick. Všetci ale relatívne v poriadku pokračovali na čele. Naopak, na výkon odtiaľ odpadli Marcellusi a Dainese. Po úvodných troch kopcoch etapy mal únik náskok stále šiestich minút a čakal ho 30-kilometrový presun pod finálny ťažký kopec Valpiana.
- ponuka ehopu -
- ponuka eshopu -
Bolo preto prekvapivé, že na začiatku tejto dlhej roviny všetkých vystrašil sólo útokom Healy. Nemalo to však dlhého trvania, predsa len by to bolo v tomto bode pretekov pomerne nezmyselné aj pre tak silného jazdca. O niekoľko kilometrov neskôr pri prvom prejazde cez Bergamo podobný počin skúsil Bonifazio. Šprintér tímu Intermarché si vytvoril náskok, no ani s výhodou minúty pod Valpianou nemal mať šancu proti hladným vrchárom v skupine za ním. 
Na záverečnom kopci sa naplno rozbehli preteky vpredu i vzadu. Únik úplne explodoval na prudkej prostrednej pasáži kopca. Frigo vyrazil do útoku, pridali sa k nemu McNulty Healy. Bonifazio nemal šancu. V pelotóne sa tempa ujali UAE a Bora. 34 kilometrov pred páskou ukázal zdrvujúci útok Ben Healy a Ír vyrazil do nádejného sóla. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Na vrchole Valpiany mal Healy náskok pätnástich sekúnd pred McNultym, na treťom a štvrtom mieste do minúty straty ešte jazdili FrigoRubio. V balíku sa to po rýchlom nájazde do kopca upokojilo, 40-členný balík išiel pokojne a držal sa tu aj Armilail. Healyho nástup na kopci napokon rozhodujúci nebol, v zjazde bol McNulty videteľne lepší a dotiahol sa naspäť.
Na rovine smerom naspäť do Bergama dvojica neťahala naplno a Frigo sa vrátil. Etapa sa mala rozhodnúť na finálnom mestskom kopci k Citta Alta. Ten mal 1300 metrov a sklon v priemere 7,3 %. Vrcholil iba 3 kilometre pred páskou. Healy na ňom robil možné i nemožné, no McNultyho sa nezbavil.

V zjazde sa dostal naspäť aj Frigo, nastúpil v momente ako dvojicu dobehol, no Healy ho nikam nepustil a McNulty využil jeho snahu, aby bez problémov vyhral šprint. Ír bol druhý, Talian tretí. Za nimi doputovali do cieľa Bauke Mollema a Top 5 uzavrel Einer Rubio, ktorý sa tak pekne posunul v GC.
V skupine favoritov si najsilnejší jazdci pretekov zapretekali na hradbách slávneho Starého mesta v Bergame. Aktívny bol najmä Joao Almeida (UAE), v zjazde atakoval aj bývalý líder pretekov Geraint Thomas (Ineos), no napokon došli všetci na pásku spolu. Bruno Armilail stratil iba zanedbateľnú porciu zo svojho náskoku a druhý voľný deň tak strávi v Maglia Rosa. Druhý týždeň teda nepriniesol rozdiely medzi favoritmi ani v nedeľu.
Ani jeden dres teda dnes nemenil svojho majiteľa. Armilail drží Maglia Rosa, Jonathan Milan (Bahrain Victorious) vládne pevnou rukou v bodovacej súťaži. Medzi vrchármi má modrý dres Davide Bais (EOLO), hoci dnes mu v Rubiovi a Healym pribudli dvaja silní súperi. V Maglia Bianca bude aj v treťom týždni jazdiť Almeida a tímové poradie vedie Bahrain Victorious.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Brandona McNultyho (víťaz)
"Je to nepopísateľné. Prišiel som sem v skvelej forme, ale potom som ochorel a nevedel som ako moje Giro dopadne. Dnes sa to krásne všetko zišlo a vyhral som. Ben bol na Valpiane strašne silný, ale potom som sa dokázal k nemu vrátiť a od toho bodu to bola jedna veľká hra. Napokon to došlo až do tej dramatickej cieľovej rovinky. Videl som že Frigo sa vracia a prišiel akurát v pravý moment, aby sme sa za neho zavesili a rozbehol nám to trochu."
Výsledky etapy
1. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 05:13:39
2. HEALY Ben EF Education-EasyPost 00:00
3. FRIGO Marco Israel - Premier Tech 00:00
4. MOLLEMA Bauke Trek-Segafredo 01:51
5. RUBIO Einer Movistar Team 01:51
6. VELASCO Simone Astana Qazaqstan 02:26
7. PASQUALON Andrea Bahrain Victorious 02:26
8. HUYS Laurens Intermarché-Circus-Wanty 03:10
9. ALBANESE Vincenzo EOLO - Kometa Team 04:13
10. BIDARD François Cofidis 04:13
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ARMIRAIL Bruno Groupama-FDJ 61:38:06
2. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 01:08
3. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 01:10
4. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 01:30
5. LEKNESSUND Andreas Team DSM 01:50
6. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 02:36
7. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 03:02
8. DUNBAR Edward Team Jayco-AlUla 03:40
9. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 03:55
10. DE PLUS Laurens INEOS Grenadiers 04:18
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. MILAN Jonathan Bahrain Victorious 164
2. GEE Derek Israel - Premier Tech 112
3. ACKERMANN Pascal UAE Team Emirates 88
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. BAIS Davide EOLO - Kometa Team 144
2. RUBIO Einer Movistar Team 116
3. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 114
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 61:39:36
2. LEKNESSUND Andreas Team DSM 00:20
3. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 02:25
Všetky prémie na trase etapy:
1 20 150,6 km - Valico di Valcava: dĺžka 11,6 km; sklon 8 % (40-18-12-9-6-4-2-1)
sprint-20 107,7 km - Nembro (12-8-5-4-3-2-1)
2 20 96,4 km - Selvino: dĺžka 11,1 km; sklon 5,6 % (18-8-6-4-2-1)
2 20 83,7 km - Miragolo San Salvatore: dĺžka 5,2 km; sklon 7 % (18-8-6-4-2-1)
sprint-20 42,4 km - Brembrate di Sopra (3-2-1 bonusové sekundy) 
2 20 28,3 km - Valpiana: dĺžka 10 km; sklon 6,7 % (18-8-6-4-2-1)
ciel Cieľ - Bergamo (25-18-12-8-6-5-4-3-2-1) + 10-6-4 bonusové sekundy
Krátky úvod k etape:
Záverečný súťažný týždeň otvorí náročná horská etapa. Jazdci na celkové poradie sa zapotia už na Valico di Valcava, ktorý je najvyšším bodom etapy. Po dlhom zjazde a rýchlostnej prémii budú nasledovať stúpania Selvino a Miragolo San Salvadore. Ak bude pred posledným kopcom Valpiana na čele pelotón, pretekári v GC môžu zabojovať o bonifikačné sekundy na rýchlostnej prémii. Valpiana vrcholí iba 28 kilometrov pred cieľom, preto nie je vylúčené, že v stúpaní uvidíme ataky medzi jazdcami na celkové poradie. Vylúčený nie je ani úspech úniku.
profil posledného kopca (© giroditalia.it)
 
Náš eshop