Giro: V ITT s minimálnymi rozdielmi vyhral Evenepoel a vrátil sa do ružového dresu, Thomas sa posunul na druhé miesto v GC

14.5.2023, 14:55 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Giro: V ITT s minimálnymi rozdielmi vyhral Evenepoel a vrátil sa do ružového dresu, Thomas sa posunul na druhé miesto v GC
Remco Evenepoel (© LaPresse/Massimo Paolone)

9. 14.5. rovinata etapa ciel rovina Sav. Rubicone > Cesena 35 km Evenepoel
profil etapy, 50 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
Po náročných kopcovitých etapách prišla na rad časovka jednotlivcov. Na štart sa už nepostavil Davide Cimolai (Cofidis). Išlo o ďalšiu dôležitú previerku pre jazdcov na celkové poradie. Rovinatý profil favorizoval špecialistov na túto disciplínu ako Rohan Dennis (Jumbo-Visma) alebo Stefan Küng (Groupama - FDJ). Remco Evenepoel (Soudal - Quick Step) sa mohol vrátiť do ružového dresu, ale aj líder pretekov Andreas Leknessund (DSM) patrí medzi kvalitných časovkárov. 
Po hodine a tridsiatich minútach bol na čele Michael Hepburn (Jayco AlUla). Austrálčan zvládol 35 kilometrov za 42 minút a 37 sekúnd. Iba štyri sekundy stratil Edoardo Affini (Jumbo-Visma), priebežné tretie miesto patrilo Alexovi Kirschovi (Trek-Segafredo). Dvojnásobný majster Luxemburska v ITT stratil 29 sekúnd. Po pol tretej popoludní sa na trať vydal aj Rohan Dennis
Neskôr odštartovali Mads Würtz Schimdt (Israel Premier Tech) a Bauke Mollema (Trek-Segafredo), ďalší kvalitní časovkári. Tí sa museli vysporiadať s dažďom a mokrou vozovkou. Na priebežné vedenie útočil Jasha Sütterlin (Bahrain - Victorious). Niekdajší pretekár DSM a Movistaru vylepšil čas Affiniho na treťom medzičase o šesť sekúnd. Na trať sa vydal aj Brendon McNulty (UAE Team Emirates).
Rohan Dennis na treťom medzičase strácal viac ako štyridsať sekúnd. Jasha Sütterlin napokon neudržal svoj náskok a na Hepburna v cieli stratil tri sekundy. Dennis sa v cieli zaradil na piate miesto. Najlepší druhý medzičas zaznamenal Bauke Mollema. Víťaz dvoch etáp na Tour de France vylepšil čas Affiniho o sekundu. Zo štartovacej rampy sa spustil aj Stefan Küng
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Mollema pokračoval vo výbornom výkone a na treťom medzičase viedol o jedenásť sekúnd pred Sütterlinom. Mads Würtz Schimdt v cieli stratil viac ako päť minút. Bauke Mollema udržal svoj náskok až do konca a šiel do vedenia. Na Hepburna získal štrnásť sekúnd. Stefan Küng stanovil najlepší prvý medzičas. Čas oddielového kolegu Bruna Armiraila vylepšil o štrnásť sekúnd. 
Súboje Top 25 jazdcov odštartoval Lorenzo Fortunato (EOLO - Kometa). Následne sa na trať vybrali Will Barta (Movistar) aj Domenico Pozzovivo (Israel Premier Tech). Nasledoval ich Thibaut Pinot (Groupama - FDJ). Po ňom odštartoval aj Hugh Carthy (EF Education-EasyPost). Na prvé miesto útočil Brandon McNulty, ale Američan tesný súboj s Mollemom napokon prehral o sekundu. 
Medzi favoritov na víťazstvo patril aj víťaz Tour Down Under Jay Vine (UAE Team Emirates). Najlepší druhý medzičas stanovil Bruno Armirail a Francúz prišiel na tretí medzičas s náskokom 42 sekúnd na Mollemu. Odštartoval aj Jack Haig (Bahrain - Victorious). Armirail ešte vystupňoval svoj výkon a Mollemu porazil o 51 sekúnd. Lenže vo vedení bol iba chvíľu, keďže o štyri sekundy ho porazil Stefan Küng
Po jeho dojazde sa na trať vydal aj majster Nemecka v ITT Lennard Kämna (Bora - hansgrohe), desiaty muž priebežného poradia. Nasledovali ho ďalší pretekári v Top 10. William Barta v cieli stratil 48 sekúnd, zaradil sa na tretiu priečku a čakal ho posun v GC. Odtiaľ ho „vyhodil" Thymen Arensman (Ineos Grenadiers). Horský domestik Harta a Thomasa stratil iba dvadsať sekúnd. Domenico Pozzovivo stratil takmer tri minúty. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Časovka nevyšla ani Lorenzovi Fortunatovi, ktorý prišiel do cieľa s takmer päťminútovou stratou. Hugh Carthy to zvládol lepšie, stratil minútu a 35 sekúnd a zaradil sa na desiatu priečku. Zo štartovej rampy sa spustil posledný jazdec Andreas Leknessund. Thibaut Pinot stratil v cieli dve minúty a 36 sekúnd. Nový najlepší úvodný medzičas stanovil Tao Hart (Ineos).
Oproti Küngovi bol rýchlejší o sekundu. Lenže po ňom prišiel na medzičas oddielový kolega Geraint Thomas, ktorý bol ešte o tri sekundy rýchlejší. Do cieľa dorazil Jay Vine a majster Austrálie v ITT sa zaradil na štvrtú priečku. Na Künga stratil 46 sekúnd. Jack Haig stratil minútu a 41 sekúnd. Remco Evenepoel už na úvodnom medzičase mal jedenásť sekúnd k dobru na Thomasa. 
Lennard Kämna v cieli stratil 47 sekúnd a zaradil sa na piatu priečku. Evenepoel mieril za ružovým dresom, keďže Andreas Leknessund strácal na prvom medzičase už 47 sekúnd. Damiano Caruso (Bahrain - Victorious) bol o deväť sekúnd rýchlejší ako Kämna. Následne prišiel do cieľa Alexandr Vlasov (Bora) a ôsmy muž priebežného poradia bol o dvanásť sekúnd lepší ako Caruso.
Aurélien Paret-Peintre (AG2R Citroën) stratil viac ako dve minúty a čakal ho pokles v GC, ale Tao Hart dokázal vylepšiť čas Künga o dve sekundy a šiel do priebežného vedenia. Geraint Thomas zaznemanal ešte o sekundu lepší čas. Vynikajúce výkony od lídrov Ineosu. Joao Almeida (UAE Team Emirates) stratil na víťaza Tour de France 2018 34 sekúnd a bolo jasné, že v GC ho predbehnú jazdci Ineosu. 
Primož Roglič (Jumbo-Visma) podal lepší výkon a stratil šestnásť sekúnd. Remco Evenepoel stratil zo svojho náskoku, ale napokon mu sekunda zostala, získal ďalší etapový triumf a vrátil sa do ružového dresu. Andreas Leknessund už na treťom medzičase strácal viac ako minútu a bolo jasné, že do cieľa dorazí so stratou. Nór stratil minútu a pätnásť sekúnd. Soudal - Quick Step sa stal prvým tímom s dvoma etapovými víťazstvami v aktuálnom ročníku Gira d'Italia. 
Na druhé miesto v GC sa posunul Geraint Thomas, tretí zostal Primož Roglič a menej ako minútu stráca aj Tao HartAndreas Leknessund spadol na šiestu priečku, ale s identickým časom ako Joao Almeida. Nováčikom v Top 10 je ďalší jazdec Ineosu Pavel Sivakov. Naopak, vypadol odtiaľ Aurélien Paret-Peintre. Iba deväť sekúnd stráca na elitnú desiatku Jay Vine. Sedemnásť sekúnd strácajú Edward Dunbar Thymen Arensman
Remco Evenepoel sa zároveň obliekol do bieleho dresu, ktorý si v utorok oblečie Joao Almeida. Súťaži o cyklámenový dres naďalej velí Jonathan Milan (Bahrain - Victorious). Najlepším vrchárom zostal Davide Bais (EOLO - Kometa) a Ineos Grenadiers je naďalej najlepším tímom. Po voľnom dni je na programe kopcovitá etapa s kopcovitou prvou časťou, ale rovinatou druhou časťou.
vyjadrenie ikonky ciernaRemco Evenepoel (víťaz etapy, ružový dres)
"Dnes som si to nenaplánoval úplne dobre. Prepálil som to, za čo som zaplatil v druhej časti. Následne tam bola technická sekcia v Cesene, kde ma boleli nohy. Začiatok bol dobrý. Šiel som podľa plánu, ale v druhej časti som sa necítil najlepšie. Nie je to veľký odstup, ale aj takéto víťazstvo je, samozrejme, fajn. Nebola to moja najlepšia časovka. Musíme byť spokojní s tým, že sme získali etapu, máme ružový dres, ale bolo to veľmi tesné.."
vyjadrenie ikonky ciernaTao Hart (3. miesto, 4. miesto v GC)
"Bolo ťažké odhadnúť zákruty. Ja som veľmi nechcel riskovať, Som rád, že zajtra je voľný deň. Sú to nové pravidla a ja sa cítim oveľa lepšie na časovkárskom bicykli, takže zlepšil som sa oproti predchádzajúcim rokom. Keď máte dobrú kondíciu, tak je to v časovke vždy jednoduchšie.."
vyjadrenie ikonky ciernaAndreas Leknessund (6. miesto v GC)
"Nebola to moja najlepšia časovka, ale dal som do toho všetko. Bolo fajn, že som štartoval ako posledný a v ružovom drese. Síce som ho stratil, ale som hrdý na seba. Rozhodne nie som sklamaný. Presne to som čakal, takže nemôžem byť sklamaný. Teraz nebudem v ružovom a nebudeme musieť jazdiť na čele. Doposiaľ to bolo úspešné Giro, ale ja dúfam, že ešte niečo predvediem. Teším sa na ďalšie etapy."
Výsledky etapy
1. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:41:24
2. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 00:01
3. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 00:02
4. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 00:04
5. ARMIRAIL Bruno Groupama-FDJ 00:08
6. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 00:17
7. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 00:24
8. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 00:30
9. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:35
10. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 00:42
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 34:33:42
2. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 00:45
3. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 00:47
4. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 00:50
5. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 01:07
6. LEKNESSUND Andreas Team DSM 01:07
7. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 01:48
8. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 02:13
9. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 02:37
10. SIVAKOV Pavel INEOS Grenadiers 03:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. MILAN Jonathan Bahrain Victorious 113
2. GROVES Kaden Alpecin-Deceuninck 100
3. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 89
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. BAIS Davide EOLO - Kometa Team 86
2. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 50
3. VACEK Karel Team corratec - Selle Italia 36
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 34:33:42
2. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 01:07
3. LEKNESSUND Andreas Team DSM 01:07
Všetky prémie na trase etapy:
ciel Cieľ - Cesena (15-12-9-7-6-5-4-3-2-1)
Krátky úvod k etape:
Deviata etapa bude ďalšou kľúčovou previerkou v boji o celkové poradie, keďže na programe je individuálny boj proti chronometru. Trasa druhej časovky sadne špecialistom na túto disciplínu, keďže je úplne rovinatá. Vrchári, ktorí budú bojovať o celkové poradie a nejde im časovka, budú mať za úlohu limitovať svoju stratu. Po deviatej etape opäť uvidíme zmeny v priebežnom poradí. 
 
Náš eshop