Finále Gira začalo brutálnym dojazdom, v ktorom stratil Almeida. Pinot opäť prehral etapu, tentokrát so Zanom

25.5.2023, 14:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
Finále Gira začalo brutálnym dojazdom, v ktorom stratil Almeida. Pinot opäť prehral etapu, tentokrát so Zanom
Filippo Zana (© LaPresse/Massimo Paolone)

18. 25.5. rovinata etapa ciel rovina Oderzo > Val di Zoldo 161 km Zana
profil etapy, 3700 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
Po troch týždňoch dorazilo Giro do svojho finále. Iba 29 sekúnd oddelovalo rúžového Gerainta Thomasa (Ineos), bieleho Joaa Almeidu (UAE) a papierovévo favorita pretekov Primoža Rogliča (Jumbo) pred záverečnou trojicou ťažkých hroských etáp. Prvou z nich bola tá s poradovým číslo 18. 
V štvrtok na pretekárov čakalo 161 kilometrov, čo bolo na tento ročník Gira netradične málo. Na programe boli ťažké kopce, z ktorých najzásadnejší bol ten posledný, ktorý vrcholil iba päť kilometrov pred páskou. Stúpanie Coi (5,8 km; 9,7 %) malo parametre kratšieho Zoncolanu a posledné tri kilometre kopca mali v priemere 11 %. Mali tu teda vzniknúť rozdiely v GC. Na papieri mal mať na takýchto ťažkých sklonoch z najlepšej trojice najväčšie problémy práve líder Thomas, ktorý zároveň dneska oslavoval už 37. narodeniny, no podľa utorka to mal to byť veľmi vyrovnaný súboj.  
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Etapa začala 30-kilometrovou rovinou kde sme videli festival útokov. Snáď polovica pelotónu sa pokúsila dostať do denného brejku, ktorý mal dnes dobrú šancu to dotiahnuť do úspešného konca. Všetko však sťahovali Movistar s Groupamou-FDJ, ktorí to chceli doviezť až na prvý kopec etapy Passo della Crosetta (11,6 km; 7,1 %) pokope, aby ich vrchári Pinot resp. Rubio mohli zaútočiť až tam a netrápiť sa na rovine.
Naopak, ešte pred prvým kopcom na rovinách vystrieľali všetky svoje náboje Jack Haig (Bahrain Victorious) či Ben Healy (EF), ktorí následne v kopci nemali šancu reagovať na útoky Pinota, Zanu (Jayco) či Geeho (Israel). Počas celého stúpania sa však zrýchľovalo a spomalovalo, v jeden moment to dokonca vyzeralo, že má problém Roglič, no v úplnom závere kopca si to napokon Ineos odkontroloval a dopredu pustil iba sedmičku starých známych útočníkov z minulých etáp. 
- ponuka ehopu -
- ponuka eshopu -
Boli nimi Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Aurélien Paret-Peintre (Ag2r), Vadim Pronskiy (Astana), Marco Frigo a Derek Gee (2x Israel), Warren Barguil (Arkéa) a Filippo Zana (Jayco). V zjazde a na rovine sa potom Ineosu vrátili pomocníci Puccio a Swift, ktorí padli na čelo a začali kontrolovať odstup. Prvá hodina a pol fantastického pretekania teda veľkú zápletku nepriniesla, britská zostava to nedovolila. Najlepšie postaveným jazdcom v malom, hoci silnom úniku bol Pinot so stratou cez šesť minút.
Francúz mimochodom taktiež vyhral úvodné dve horské prémie dňa a výrazne sa priblížil k Benovi Healymu. Bolo veľmi pravdepodobné, že Íra dnes vyzlečie z modrého dresu.  Na rovine medzi malým kopcom Pieve d'Alpago a druhým z hlavných kopcov dňa Forcella Cibiana (9,6 km; 7,8 %) Ineos dovolil Pinotovi a spol. náskok cez päť minút. Žiadny iný tím nemal záujem podielať sa na kontrolovaní Francúza, hoci ten virtuálne skákal do Top 5 v GC.
Šprintérsku prémiu v Pieve di Cadore vyhral Derek Gee, ktorý tak získal 12 bodov do cyklámenovej súťaže a trochu sa v nej priblížil vedúcemu Jonathanovi Milanovi (Bahrain Victorious). Pod stúpaním Forcella Cibiana mal únik na čele už takmer šesť minút náskoku. Na jeho sklonoch sme nevideli skoro žiadnu akciu. Zaujímavými poznatkami boli iba vypadnutia Puccia a Swifta zo skupiny, takže líder pretekov mal pri sebe iba dvoch ľudí, no taktiež pohyb Primoža Rogliča, ktorý sa spolu s celým húfom svojich kolegov nachádzal v poslednej tretine asi 40-člennej skupiny favoritov
Pod vrcholom zrýchlil Ineos a pelotón sa začal triediť. De Plusovi sa podarilo zbaviť sa niekoľkých domestikov UAE a Jumba. Zároveň zmazal skoro dve minúty z náskoku úniku. Z čela medzitým odpadol Pronskiy a Thibaut Pinot si na vrchole prišiel pre ďalších 18 bodov, čo znamenalo že sa priebežne vrátil do modrého dresu. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Prudký zjazd pod posledné veľké stúpanie Coi (5,8 km; 9,7 %) prebehol bez komplikácií a únik naň začal stúpať s pekným náskokom štyroch a pol minút. Za nimi to vyzeralo že Ineos sa rozhodol obetovať pozície Arensmana a De Plusa, ktorí dnes plne podporovali Thomasa a naplno ťahali. Brit musel mať veľmi dobrý deň a asi sa chystal osláviť narodeniny útokom, pretože inak táto taktika nedávala veľmi zmysel. UAE aj Jumbo tam mali stále štvoricu ľudí.
Deväť kilometrov pred páskou Pinot zvýšil tempo vpredu a udržal sa ho iba Zana. V balíku začal o kilometer neskôr udávať masívne tempo Sepp Kuss pre Rogliča. Za ním zostali iba Thomas a Dunbar. Almeida išiel stabilnou rýchlosťou za nimi s kolegom Jayom Vineom. Biely muž Gira strácal, no mohla to byť iba jeho vypočítavá taktika, ktorú už v kariére použil nespočetkrát.
Primož Roglič zaútočil kilometer a pol pod vrcholom stúpania Coi. Thomas sa s ním držal, Dunbar zaostal. Pinot so Zanom preťali vrchol spolu a zjazdovali smerom k záverečnému dvojkilometrovému výjazdu k páske s priemerným sklonom 7 %. V zjazde sme videli menšiu chybu Vinea, no našťastie to ustál. Dvojica z UAE dobehla Dunbara a musela zmazať asi 10-sekundový odstup.
Thibaut Pinot a Filippo Zana prišli bok po boku až na pásku, kde veľmi tesným rozdielom triumfoval taliansky šampión po špurte. Tretí dorazil do cieľa Warren Barguil, štvrtý Derek Gee. Pred favoritmi to stihli ešte aj Paret-Peintre a Frigo. Obľúbený Francúz tak opäť prišiel o možnosť rozlúčkového veľkého víťazstva.
video v clanku ikonka ciernaVideo dojazdu etapy
Jay Vine ukázal skvelú domestikovskú prácu a svojpomocne takmer dotiahol Thomasa s Rogličom. Almeida vďaka nemu úspešne limitoval straty. Portugalčan stratil 21 sekúnd na holandsko-britskú dvojicu. Dunbar v závere stratil kontakt aj s bielym dresom, no doputoval do cieľa pred ostatnými favoritmi. 
V celkovom poradí sa dostal Primož Roglič tesne pred Joaa Almeidu na druhé miesto za zatiaľ bezchybným Thomasom. Ten má po novom najbližšieho súpera o 29 sekúnd za sebou a večer oslávi narodeniny v Maglia Rosa. Dnes sme videli zmenu v modrej klasifikácii, kde sa na čelo prepracoval Thibaut Pinot, pre ktorého tak môže byť opäť útechou modrý dres po prehranej etape, podobne ako na Crans-Montane. V cyklámenovom i bielom drese zostali pohodlne Jonathan Milan resp. Joao Almeida.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Filippa Zanu (víťaz)
"Celé toto Giro je pre mňa jeden veľký sen. Musím sa poďakovať svojmu tímu, že do mňa dali dôveru, zobrali ma do World Tour, podporovali ma a umožnili mi takto dobre sa pripraviť na toto Giro. Špeciálne ďakujem patrí Marcovi Pinottimu. V závere som sa snažil neukvapiť, takúto príležitosť máte iba pár krát v živote... Chcel som ísť do toho špurtu z druhej figúry a to sa podarilo. Veril som si na víťazstvo, veď keď sme zostali už iba dvaja bola tam 50 % šanca vyhrať."
 
Výsledky etapy
1. ZANA Filippo Team Jayco-AlUla 04:25:12
2. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 00:00
3. BARGUIL Warren Team Arkéa-Samsic 00:50
4. GEE Derek Israel - Premier Tech 01:03
5. PARET-PEINTRE Aurélien AG2R Citroën Team 01:24
6. FRIGO Marco Israel - Premier Tech 01:24
7. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 01:56
8. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 01:56
9. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 02:17
10. DUNBAR Edward Team Jayco-AlUla 02:32
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 76:25:51
2. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 00:29
3. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:39
4. DUNBAR Edward Team Jayco-AlUla 03:39
5. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 03:51
6. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 04:27
7. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 04:43
8. LEKNESSUND Andreas Team DSM 04:47
9. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 04:53
10. DE PLUS Laurens INEOS Grenadiers 05:52
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. MILAN Jonathan Bahrain Victorious 215
2. GEE Derek Israel - Premier Tech 140
3. ACKERMANN Pascal UAE Team Emirates 95
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. PINOT Thibaut Groupama - FDJ 227
2. HEALY Ben EF Education-EasyPost 164
3. BAIS Davide EOLO - Kometa Team 144
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates
76:26:30
2. LEKNESSUND Andreas Team DSM 04:08
3. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 04:14
Všetky prémie na trase etapy:
1 20 120,2 km - Passo della Crosetta: dĺžka 11,6 km; sklon 7,1 % (40-18-12-9-6-4-2-1)
4 20 modre 92,7 km - Pieve d'Alpago: dĺžka 3,3 km; sklon 5,5 % (3-2-1)
sprint-20 45,3 km - Pieve di Cadore (10-6-3-2-1)
1 20 25,8 km - Forcella Cibiana: dĺžka 9,6 km; sklon 7,8 % (40-18-12-9-6-4-2-1)
sprint-20 13,9 km - Forno di Zoldo (3-2-1 bonusové sekundy)
2 20 5,3 km - Coi: dĺžka 5,8 km; sklon 9,7 % (18-8-6-4-2-1)
2 20 Cieľ - Val di Zoldo: dĺžka 2,7 km; sklon 6,4 % (18-8-6-4-2-1)
ciel Cieľ - Val di Zoldo (15-12-9-7-6-5-4-3-2-1) + 10-6-4 bonusové sekundy
Krátky úvod k etape:
Osemnásta etapa bude ďalšou kľúčovou previerkou v boji o GC. Po necelých tridsiatich kilometroch začne stúpanie na Passo della Crosetta. Po prejdení vrcholu bude nasledovať zjazd a jednoduchý kopec Pieve d'Alpago. Predkrmom pred finále bude Forcella Cibiana. Keďže sa vrchol nachádza iba 25 kilometrov pred páskou, nie je vylúčené, že niektorí adepti na celkové poradie tu môžu otestovať konkurenciu. Záverečná kombinácia stúpaní začne pätnásť kilometrov pred cieľom. Najprv čaká na pelotón Coi s devätnásťpercetným najprudším sklonom a záverečné tri kilometre obstará Val di Zoldo.
profil posledných kopcov (© giroditalia.it)
 
Náš eshop