Giro: Po dni voľna prišiel brutálny deň v horách, Thomas s Almeidom zlomili Rogliča, Brit ružový, Portugalčan s etapou

23.5.2023, 14:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
16. 23.5. rovinata etapa ciel rovina S. Chiese > Monte Bondone 203 km Almeida
profil etapy, 5200 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
Po voľnom dni organizátori pretekárov absolútne nešetrili a prišla veľmi tvrdá etapa s 5200 nastúpanými metrami. 203 kilometrov aj s cieľovým výstupom na kopec Monte Bondone. Bolo zrejmé, že nejeden cyklista bude mať krízový deň a zasa naopak, súperi s dobrými nohami to môžu využiť.
Covidom skúšaný Soudal Quick-Step do záverečného týždňa nastúpil iba s belgickou dvojicou Pieter Serry - Ilan Van Wilder, pretože Davide Ballerini bol ďalším odstupujúcim pretekárom.
Od úvodu sa veľmi tvrdo útočilo a balík sa aj rozdelil, keď niektorí nestíhali vysokému tempu. No dalo sa čakať, že po odídení úniku sa situácia zasa mierne upokojí. Dokonca sa dopredu tlačil aj Mark Cavendish, ktorý včera oznámil koniec kariéry. Napokon sa tam ale nedostal a odišlo 17 ľudí, ktorých ešte na poslednú chvíľu doplnilo ďalších päť. Odišli už na rovine pred prvým stúpaním. Z Top 10 celkového poradia tam nebol nik. Líder bodovacej súťaže Jonathan Milan sa napokon vrátil späť, a tak bolo pred pelotónom, ktorý sa upokojil, 23 pretekárov.
- ponuka ehopu -
- ponuka eshopu -
Martin Marcellusi, Alessandro Tonelli, Filippo Magli, Davide Gabburo (4x Green Project), Aurélien a Valentin Paret-Peintre (2x Ag2r), Salvatore Puccio, Ben Swift (2x Ineos Grenadiers), Jonathan Lastra, Thomas Champion (2x Cofidis), Michael Hepburn Filippo Zana (2x Jayco AlUla), Ben Healy (EF Education), Mattia Bais (Eolo-Kometa), Derek Gee (Israel - Premier Tech), Patrick Konrad (Bora-hansgrohe), Jack Haig (Bahrain Victorious), Carlos Verona (Movistar), Toms Skujinš (Trek-Segafredo), Diego Ulissi (UAE Emirates) a dvojica z Astany Vadim Pronskij a Christian Scaroni, ktorá sa rozhodla už v polovici etapy vydať na dobrodružstvo osamote na úplnom čele. Tempo úniku im nevyhovovalo.
Pelotón ostával pokojný a držal veľkú skupinu na tri a pol minúte. Kazašsko-talianska dvojica si vypracovala ešte ďalšiu minútu a pol, no bola to z jej strany hlavne propagácia dosiaľ slabšej sezóny Astany. Z unikajúcich pretekárov bol najvyššie v celkovom poradí Aurélien Paret-Peintre so stratou 4:30 na Armiraila, teda 3:22 na Thomasa. 75 km pred páskou mierne narástla diera medzi veľkým únikom a hlavným poľom na štyri minúty. Groupama stále viedla balík, no nemali zásadnú motiváciu, lebo sa nedalo čakať, že to dnes Armirail udrží.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Vpredu sa logicky nespolupracovalo ideálne, každý tam mal svoje predstavy a ambície. Veľká skupina sa často delila. V balíku to už prevzalo Jumbo, ktoré chcelo viesť pelotón cez predposledný kopec. Cítili šancu na Thomasa, pretože Sivakov s podlomeným zdravím už nemohol pomôcť lídrovi a dvoch ľudí mal vpredu, takže ostával iba s Arensmanom a De Plusom v balíku, ktorý sa rýchlo rozbil na 30 vrchárov s domestikmi. Nasledoval kopec Serrada (dĺžka 17,7 km; sklon 5,5 %).
Tesne po polovici kopca bolo duo Astany dobehnuté a ostalo tam 14 pretekárov, ktorí mali na pozostatok pelotónu náskok 4:30. Aurélien Paret-Peintre bol teda virtuálne na čele. Skupinu práve najviac ťahal jeho brat a kolega Valentin. Za nimi ale bolo brutálne silné Jumbo ešte so šiestimi pretekármi.
Ben Healy vyhral prémiu a usilovným zbieraním vrchárskych bodov sa mu podarilo už dostať virtuálne do čela klasifikácie pred Davide Baisa, ktorý síce bol tiež v úniku, ale vôbec nemal dobrý deň a nepodarilo sa mu už udržať v tej skupine počas tohto stúpania. Vpredu ostávali Paret-Peintrovci, Pronskij, Scaroni, Haig, Konrad, Lastra, Healy, Swift, Gee, Verona, Zana a Ulissi.
Prišiel čas na posledné doplnenie živín a chystal sa záverečný kopec Monte Bondone: dĺžka 21,4 km; sklon 6,7 %. Po nájazde naň sa únik začal rozbíjať a balík strácal už iba tri minúty. Etapa bola príliš náročná a tempo Jumba prirýchle, aby mal únik zásadnú šancu zabojovať o etapu. Navyše sa na čelo skupiny favoritov vytlačilo aj UAE, ktoré zrejme ukazovalo, že sa dobre cíti Joao Almeida.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Vpredu sa držali A. Paret-Peintre, Pronskij, Haig, Konrad, Swift, Verona, Zana a Ulissi. No už 11 km pred páskou padol ich náskok k minúte. Bolo otázkou času, kedy to už niekto z nich skúsi sám. Rovnako bolo otázkou času i to, kedy odpadne Bruno Armirail, ktorý sa stále držal, hoci už zubami-nechtami, teda žila jeho nádej, že ostane v ružovom drese.
Tvrdé tempo Jumba napokon spôsobilo to, že Rogličovi vypadli všetci pomocníci okrem Kussa zatiaľ čo Thomas mal pri sebe ešte stále De Plusa aj Arensmana. A zrazu malo prevahu UAE s Formolom, McNultym a Vinem, ktorí pomáhali Almeidovi. A šli parádne. 9,5 km pred páskou odpadol Armirail a bolo jasné, že maglia rosa bude meniť držiteľa. Už osem kilometrov pred páskou bol dobehnutý únik, ktorý nemal najmenšiu šancu. Dokonca sa vyčerpali všetci pomocníci z UAE a Almeida ostal na čele skupiny sám.
Kto teda bol 7500 metrov pred cieľom na čele etapy? Thomas, Roglič, Almeida, Kuss, Zana a Dunbar. Zvyšok zmizol. Zana sa tam prepadol z úniku a snažil sa udávať tempo pre kolegu Dunbara, ktorý bol na tom parádne. V celkovom poradí mu patrila ôsma priečka, no po dnešku mohol ísť aj do Top 5.
Šesť kilometrov pred vrcholom zaútočil Joao Almeida (UAE Emirates), no len si vytvoril dvadsať metrov odstupu a takto za ním šla kompaktná skupina už bez Zanu. Za topfavoritmi sa vytvorila druhá skupina, ktorá už mala 50-sekundový odstup. Boli tam ďalší ľudia z Top 10 Damiano Caruso (Bahrain Victorious), Lennard Kämna (Bora-hansgrohe či Thymen Arensman (Ineos).
Geraint Thomas sa rozhodol pridať k Almeidovi a doskočil si ho. Sep Kuss sa teda vystrčil na čelo trojičky s kolegom Rogličom a Eddiem Dunbarom z Jayca. Thomas nasadil neskutočné tempo, s Almeidom sa mu podarilo zmiznúť z dohľadu, a to bolo mimoriadne psychicky dôležité. Takto to už ostalo do konca. Almeida prešpurtoval Thomasa a spustili sa stopky. Zastavili sa na 25 sekundách, keď tretí Roglič preťal cieľovú čiaru na zadnom kolese s Eddiem Dunbarom.
S odstupom 1:16 finišovala skupina s Carusom, Van Wilderom, Rubiom, Kämnom, Arensmanom a De Plusom. Pred etapou piaty Leknessund prišiel hore až s odstupom 2:42, takže čakal ho väčší pokles k záveru Top 10. No a Armirail napokon zaostal o 4:24.
Do ružového dresu sa teda vrátil Geraint Thomas, ktorý už k nemu neprišiel pre odstúpenie súpera, ale vybojovaním si na trati. Vedie o 18 sekúnd pred Almeidom a 29 pred Rogličom. Nasleduje už obrovská diera k 2:50, čo má Caruso, no za ním sú v 40 sekundách Dunbar, Kämna, Armirail aj Leknessund. Tam sa to ešte isto bude miešať.
Sledovali sme poriadnu horskú metelicu hodnú Grand Tour. Joao Almeida opäť potvrdil svoju veľkú bojovnosť, keď má formu. Jazdí veľmi agresívnym štýlom, nešetrí sa, nevymýšľa, atakuje. Uvidíme, či mu to ešte napokon aj neprinesie celkový triumf. Nie je to vôbec vylúčené. Má už opäť viac skúsenosti ako v minulosti a možno je to jediná, životná šanca. Nikdy neviete. Roglič by vedel rozprávať...
Triumf Almeidu (© LaPresse/Massimo Paolone)
Aj Geraint Thomas sa dnes ukázal silnejší z dua s Rogličom, no zasa nemohol byť vysmiaty od ucha k uchu, pretože i keď jedného zlomil, objavil sa mu iný súper, s ktorým asi až tak nerátal a bude ho potrebovať zlomiť na niektorom inom kopci. Ani Roglič ale ešte nestráca veľa. Za to za pódium je už veľká diera a vyzerá to tam na druholigovú súťaž.
V ďalších klasifikáciách je všetko jasné v dueli o najlepšieho mladíka, kde to má totálne pod kontrolou Almeida. V bodovačke Jonathan Milan. No zmenil sa držiteľ vrchárskeho dresu, do ktorého sa obliekol Ben Healy. Íri teda zažívajú veľké Giro. Dnes jeden na pódiu a druhý stačil s topfavoritmi a posunul sa na štvrtú pozíciu celkovo.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Joaa Almeidu (víťaz)
"Som veľmi šťastný, splnil sa mi sen po štyroch rokoch, čo tu jazdievam. Často som bol blízko, no nevyšlo to a konečne prišlo víťazstvo. Som veľmi unavený, ale šťastný ako to aj chalani zvládli, šli parádne a dotiahli ma tam, do tej pozície. Chcel som to skúsiť, ak to neskúsite, nemôžete mať šancu. Ja som to riskol a vyšlo to. Myslel som si, že bude lepšie ísť skôr než neskôr. Bolo to správne."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Gerainta Thomasa (líder GC)
"Bolo by pekné vyhrať etapu, ale Joao bol veľmi silný. Spolupracovali sme dobre, iba ma porazil v špurte. Je ale pekné byť nazad v ružovom a získať nejaký čas. Almeida ma neprekvapil, vedeli sme o ňom a aj tím mu šiel výborne v poslednom kopci. Dopadlo to pre nás fajn, no no nie je zasa pekné, že sme prišli o kolegu Sivakova."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Eddieho Dunbara (4. miesto)
"Je to zvláštne trochu, lebo štvrté miesto nie je veľmi vďačné, ale po tých superhviezdach je to super. Tím mi veľmi veril, za čo mu ďakujem, bol to skvelý deň a ostávame v boji o vysoké pozície."
Výsledky etapy
1. vlajka ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 05:53:27
2. vlajka THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 00:00
3. vlajka ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 00:25
4. vlajka DUNBAR Edward Team Jayco-AlUla 00:25
5. vlajka KUSS Sepp Jumbo-Visma 01:03
6. albansko VAN WILDER Ilan Soudal Quick-Step 01:16
7. vlajka CARUSO Damiano Bahrain Victorious 01:16
8. vlajka RUBIO Einer Movistar Team 01:16
9. albansko DE PLUS Laurens INEOS Grenadiers 01:16
10. vlajka ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 01:16
Priebežné poradie pretekov po etape
1. vlajka THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 67:32:35
2. vlajka ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:18
3. vlajka ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 00:29
4. vlajka CARUSO Damiano Bahrain Victorious 02:50
5. vlajka DUNBAR Edward Team Jayco-AlUla 03:03
6. vlajka KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 03:20
7. vlajka ARMIRAIL Bruno Groupama-FDJ 03:22
8. vlajka LEKNESSUND Andreas Team DSM 03:30
9. vlajka ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 04:09
10. albansko DE PLUS Laurens INEOS Grenadiers 04:32
Všetky prémie na trase etapy:
1 20 126,2 km - Passo di Santa Barbara: dĺžka 12,7 km; sklon 8,3 % (40-18-12-9-6-4-2-1)
3 20 118,8 km - Passo Bordala: dĺžka 4,5 km; sklon 6,7 % (9-4-2-1)
sprint-20 99,5 km - Rovereto (10-6-3-2-1)
2 20 86,6 km - Matassone: dĺžka 11,3 km; sklon 5,5 % (18-8-6-4-2-1)
2 20 49,5 km - Serrada: dĺžka 17,7 km; sklon 5,5 % (18-8-6-4-2-1)
sprint-20 21,7 km - Aldeno (3-2-1 bonusové sekundy) 
1 20 Cieľ - Monte Bondone: dĺžka 21,4 km; sklon 6,7 % (40-18-12-9-6-4-2-1)
ciel Cieľ - Monte Bondone (15-12-9-7-6-5-4-3-2-1) + 10-6-4 bonusové sekundy
Krátky úvod k etape:
Šestnásta etapa bude ďalšou kľúčovou previerkou v boji o celkový triumf. Začiatok etapy prebehne na jednoduchom profile, ale po šesťdesiatich kilometroch začnú cyklisti stúpať na Passo di Santa Barbara. Ak by niekto z jazdcov na GC mal zlý deň, tak už na prvom kopci sa to môže prejaviť. Po vrchole ich čaká ešte krátke stúpanie na Passo Bordala a zjazd k rýchlostnej prémii. Nasledovať bude ďalšie dlhé stúpanie na Matassone. Predkrmom pred finále bude výstup na Serradu. Do cieľa začnú pretekári stúpať už 21 kilometrov pred cieľom. Po 16. etape by sme mali vidieť ďalšie zmeny v Top 10. 
profil posledného kopca (© giroditalia.it)
 
Náš eshop