Giro: Skrátenú kráľovskú etapu vyhral Rubio po skvelom súboji s Pinotom a Cepedom. Favoriti sa šetrili

19.5.2023, 12:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
Giro: Skrátenú kráľovskú etapu vyhral Rubio po skvelom súboji s Pinotom a Cepedom. Favoriti sa šetrili
Triumf Rubia (© LaPresse/Massimo Paolone)

13. 19.5. rovinata etapa ciel rovina Bor. d’Ivrea > Crans Montana 199 km Rubio
pôvodný profil etapy, 5100 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
Kráľovská trinásta etapa Gira sa ráno masívne skracovala. Z profilu ktorý vidíte vyššie ubudlo prvých 124 kilometrov. Dôvodom bolo ako inak talianske jarné počasie. Štartovalo sa v La Cháble a na pretekárov čakalo napokon iba 74 kilometrov, no oba najťažšie kopce.
Hneď po štarte sa začalo stúpať na obludný Croix de Coeur (15,4 km; 8,8 %), na ktorom mali preteky explodovať. Následoval najnebezpečnejší zjazd Gira, ktorý mal byť navyše premočený dažďom. Po ňom prišlo na rad 25-kilometrové údolie a cieľový výšľap na Crans-Montanu (13,1 km; 7,2 %). Paradoxne, etapa po takomto skrátení mala nabrať ešte zaujímavejší charakter ako bolo možno pôvodne plánované. Veľmi dôležité bolo rozohriať sa už pred štartom.
Rúžový dres bránil Geraint Thomas (Ineos), ktorý mal náskok iba dvoch sekúnd pred najväčším favoritom etapy i celého Gira Primožom Rogličom (Jumbo). Zaujímavé taktické varianty mohol využiť Bahrain Victorious, ktorý mal ako jediný tím stále všetkých svojich lídrov, teda Carusa, Buitraga i Haiga vysoko v poradí. Výborní mali na dnešných kopcoch byť aj Joao Almeida (UAE), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) a Hugh Carthy (EF), no všetci traja sa určite desili zjazdu z Croix de Coeur.
Únik na takto ťažkom a krátkom profile nemal veľa šancí, no i tak sme hneď od úvodu sledovali mnoho nástupov z balíka. Akciu okamžite odpálili hrdinovia etapy z Campo Imperatore Karel Vacek (Corratec) a Davide Bais (EOLO). Hneď od prvých metrov etapy začali zaostávať šprintéri, ktorí mali dnes mať obrovský problém s limitom. Mimochodom, dnes už neodštartoval Mads Pedersen (Trek).
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
V úvode kopca pred pelotónom jazdila veľká skupina do ktorej sa dostali aj Pinot a Carthy, načo musel okamžite reagovať Ineos. Britská zostava neutralizovala túto hrozbu, no a piatich kilometroch kopca ostalo na čele asi tridsať ľudí. Prvou väčšiou obeťou divokého úvodu z GC bol Jack Haig. Okrem neho kvôli pádom z posledných dní nestačili ani Pavel Sivakov (Ineos) či Jay Vine (UAE).
Thibaut Pinot to po nevydarenom prvom pokuse skúsil aj druhýkrát a odpútal sa spolu s kolegom Brunom Armilailom (Groupama-FDJ), Einerom Rubiom (Movistar), Matthew Riccitellom a Derekom Geem (2x Israel), Valentinom Pare-Peintrem (Ag2r) a Alexandrom Cepedom (EF). Francúzovi to však nestačilo, diktoval ostré tempo a Armilail, Riccitello i Paret-Peintre z toho rýchlo vypadli. V balíku na čelo padol Laurens De Plus (Ineos) a diktoval stabilné tempo.
- ponuka ehopu -
- ponuka eshopu -
Vrchol Croix de Coeur pokoril ako prvý Pinot, ktorý jasne ukazoval záujem o modrý dres. Vedúce kvarteto malo náskok takmer dvoch minút pred dôležitým zjazdom. Klesanie z úvodného kopca bolo extrémne prudké, na úzkej a mokrej vozovke a malo až 16 kilometrov.
Pinot na čele i Inoes v balíku to zvážali veľmi opatrne a jazdci ktorí išli sólo boli schopní preklenúť veľké medzery. Do balíku sa napríklad pre Ineos vrátil Ben Swift, do čela sa naopak vrátil Valentin Paret-Peintre. Francúz doletel do prvej skupiny a poriadne ju rozhýbal. V krátkom časovom úseku na konzervatívny Ineos získali ďalšiu minútu a Pinot tak mohol rátať s náskokom vyše troch a pol minút do údolia pod Crans-Montanu. To ho zároveň posúvalo virtuálne v GC veľmi blízko k Maglia Rosa.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Na dlhej 25-kilometrovej rovine prekvapivo Gee a spol. Pinotovi striedali. Za nimi sa do balíka pre Ineos vrátili Swift a Sivakov, ktorí udržiavali odstup na troch a pol minútach. Zostávalo tu okolo 45 ľudí. Vrátil sa aj Haig. Pod Crans-Montanu si napokon únik doviezol tri minúty a hneď od spodu kopca sa súperov pokúsil striasť Pinot, no viseli za ním drobní Juhoameričania Rubio a Cepeda.
Francúz to skúsil ešte veľakrát, no trojica bola dlhé kilometre nerozlučná. Z balíku medzitým zaútočili Fortunato (EOLO) a Carthy. Päť kilometrov pred vrcholom zaútočil na rozčúleného Pinota Cepeda a skutočne vytvoril niekoľko-sekundový rozdiel. Pinot však po asi kilometrovej naťahovačke odpovedal a ukázal ďalší protiútok. Ani to nikam neviedlo a za bojujúcim duom zostával Rubio. Sledovali sme famózny horský súboj o etapu.
Trio si zároveň udržiavalo náskok nad dvomi minútami a prekvapivo mali napriek taktizovaniu šancu bojovať o etapu, pretože v balíku išiel údržbu De Plus. Trojica na čele prišla do posledného kilometra spolu a záverečný šprint nečakan suverénne vyhral Einer Rubio. Pinot druhý, Cepeda po priskorom šprinte tretí. Dnes tak platilo kde sa dvaja bijú, tretí vyhráva, pretože zatiaľ čo dvojica na seba útočila, jazdec Movistaru celú dobu iba reagoval.
Medzi favoritmi sa napokon nič nestalo, keď Geraint Thomas použil De Plusa a Arensmana v závere svojpomocne neutralizoval Carthyho útok. Rodák z Walesu tak zostáva bez problémov v Maglia Rosa. Do Top 10 sa posunul dnešným útokom Pinot a ako útechou mu po porážke v boji o etapu môže byť modrý dres. Najviac v GC stratil Jack Haig.
Jonathan Milan (Bahrain Victorious) nemal problém splniť časový limit a zostal v cyklámenovom drese. Nemenia sa ani biely dres a tímová klasifikácia a zostávajú pevne v rukách Joaa Almeidu resp. tímu Jumbo.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Einera Rubia (víťaz)
"Je to najväčší deň mojej kariéry. Tí dvaja dnes boli veľmi silní a s protivetrom to bolo ťažké, no vedel som že mám ísť svoje tempo a nevysíliť sa. Vyhrať etapu bolo mojím cieľom na tomto Gire a je neskutočné sa mi to naozaj podarilo."
Výsledky etapy
1. RUBIO Einer Movistar Team 02:16:21
2. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 00:06
3. CEPEDA Alexander EF Education-EasyPost 00:12
4. GEE Derek Israel - Premier Tech 01:01
5. PARET-PEINTRE Valentin AG2R Citroën Team 01:29
6. CARTHY Hugh EF Education-EasyPost 01:29
7. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 01:35
8. DUNBAR Edward Team Jayco-AlUla 01:35
9. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 01:35
10. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 01:35
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 51:20:01
2. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 00:02
3. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:22
4. LEKNESSUND Andreas Team DSM 00:42
5. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 01:28
6. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 01:52
7. DUNBAR Edward Team Jayco-AlUla 02:32
8. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 02:45
9. DE PLUS Laurens INEOS Grenadiers 03:08
10. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 03:13
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. MILAN Jonathan Bahrain Victorious 164
2. ACKERMANN Pascal UAE Team Emirates 88
3. GEE Derek Israel - Premier Tech 71
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 114
2. BAIS Davide EOLO - Kometa Team 104
3. RUBIO Einer Movistar Team 68
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 51:20:23
2. LEKNESSUND Andreas Team DSM 00:20
3. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 02:23
Všetky prémie na trase etapy:
sprint-20 157,9 km - Nus (10-6-3-2-1)
hc 20 modre 110,9 km - Col du Grand Saint-Bernard: dĺžka 34 km; sklon 5,5 % (50-30-20-14-10-6-4-2-1)
sprint-20 66,2 km - Verbier (3-2-1 bonusové sekundy)
1 20 59,2 km - Croix de Coeur: dĺžka 15,4 km; sklon 8,8 % (40-18-12-9-6-4-2-1)
1 20 Cieľ - Crans Montana: dĺžka 13,1; sklon 7,2 % (40-18-12-9-6-4-2-1)
ciel Cieľ - Crans Montana (15-12-9-7-6-5-4-3-2-1) + 10-6-4 bonusové sekundy
Krátky úvod k etape:
Trinásta etapa bude kľúčovou previerkou v boji o celkové víťazstvo. Pre šprintérov bude zaujímavým bodom etapy rýchlostná prémia, ku ktorej sa dostanú po rovinatom profile. Následne ich čaká tridsaťkilometrové stúpanie Col du Grand Saint-Barnard, kde najprudší úsek dosahuje desaťpercentný sklon. Po dlhom zjazde ich čaká kratší, ale strmší Croix de Coeur a ťažký deň pre vrchárov zakončí Crans Montana. Ak niekto z kandidátov na GC bude mať slabší deň, môže nabrať veľké časové manko na konkurenciu. Po trinástej etape uvidíme ďalšie zmeny v priebežnom poradí. 
 
profil prostredného kopca (© giroditalia.it)
profil cieľového kopca (© giroditalia.it)
 
Náš eshop